Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Rīgā un Jūrmalā aizvadīta Tretjaka vārtsargu skola

Krišs Upenieks

Jūnija beigās Rīgā un Jūrmalā pasaules hokeja zvaigznes Vladislava Tretjaka vadībā jau septīto reizi notika Jauno vārtsargu skolas nodarbības. Arī šogad pasākuma galvenais atbalstītājs bija ''Rietumu Banka''.

Šogad uz individuālām nodarbībām pie Vladislava Tretjaka un viņa kolēģiem ieradās 40 jaunie sportisti no dažādām pasaules valstīm: Krievijas, Baltkrievijas, Vācijas, Japānas, Spānijas un Lietuvas. Tāpat kā citus gadus, skolas nodarbībās piedalījās arī jaunieši no Latvijas – atzītas hokeja valsts, kurā jauno šī sportistu sagatavošanai tiek veltīta liela uzmanība.

Latvija šobrīd ir vienīgā valsts, kur Vladislavs Tretjaks personīgi vada Vārtsargu skolas nodarbības. Tādējādi šīs meistarklases ir unikāla iespēja mācīties no atzītā meistara zināšanām un prasmēm. Daudzi dalībnieki ierodas uz nometni katru gadu, lai pilnveidotu savus spēles paņēmienus un gūtu nenovērtējamu pieredzi.

Kopā ar Vladislavu Tretjaku katru gadu jauno sportistu nodarbības Vārtsargu skolā vada ievērojamie Latvijas hokeja meistari Andrejs Žagars un Sergejs Naumovs. Šogad viņiem pirmo reizi pievienojās arī Krievijas treneri – bijušais Krievijas izlases vārtsargs Jegors Podomackis un Krievijas jaunatnes izlases vārtsargu treneris Vladimirs Kuļiks. Andrejs Žagars pastāstīja, ka Krievijas kolēģi atzinīgi novērtēja Latvijā notiekošo meistarklašu augsto profesionālo līmeni un plāno šeit atgriezties arī nākamajā gadā.

Atšķirībā no iepriekšējām reizēm šovasar Vārtsargu skolai radās arī jauns virziens. Kopā ar pusaudžiem, kas sportā sper tikai pirmos soļus, trenējās arī desmit jaunie profesionāļi, no kuriem daudzi spēlē Krievijas jaunatnes hokeja līgā.

“Darbs ar jaunajiem profesionāļiem prasa īpašu pieeju,” stāsta Andrejs Žagars. “Viņiem jau ir zināma pieredze, mēs palīdzējām noslīpēt nianses, atbildējām uz viņu jautājumiem, ar vairākiem pat diskutējām. Tā bija interesanta pieredze gan mums, treneriem, gan jauniešiem, kuriem ārkārtīgi patika treniņos valdošā draudzīgā atmosfēra un iespēja personīgi apspriest spēles paņēmienus un īpatnības, kas var nodrošināt turpmākos panākumus.”
Atklāsim, ka vairāki Vārtsargu skolas iepriekšējo gadu audzēkņi jau ir guvuši vērā ņemamus panākumus. Piemēram, Maksims Sidorovs (Krievija), kurš meistarklases apmeklēja iepriekšējos gados, šobrīd jau spēlē Jauniešu hokeja līgā un sargā komandas Lokomotiv vārtus.

Līdzās Eiropas valstu jauniešiem trenējās arī jaunie Japānas sportisti, kuri jau ir bijuši Latvijā un izcili strādā visos treniņos. Kopā ar puišiem darbojās arī divas meitenes no Latvijas un Krievijas, kuras gatavojas aizstāvēt savu valstu sieviešu hokeja izlašu godu.

Nākamajā gadā meistarklašu rīkotāji cer sagaidīt arī dalībniekus no Ķīnas. Pavisam nesen Ķīnas hokeja klubs tika uzņemts KHL. Šīs valsts jaunie hokejisti arī ir interesējušies par iespēju apmeklēt Vladislava Tretjaka un viņa kolēģu vadītās individuālās nodarbības.

Kā jau ierasts, sporta nometnes dalībnieku treniņu grafiks bija ļoti piesātināts – katru dienu treniņi turpinājās vairākas stundas gan slēgtā ledus hallē, gan Baltijas jūras krastā, zem klajas debess.

Vladislavs Tretjaks ir izcils Krievijas hokejists, vārtsargs, valsts un politiskais darbinieks. No 1969 līdz 1984 gadam sargāja CSKA un Padomju Savienības izlases vārtus. Uzvarējis PSRS čempionāta spēlēs 482 reizes, pasaules čempionātos un Olimpiskajās spēlēs – 117 reizes, Kanādas kausa izcīņas turnīros – 11 spēlēs. Starptautiskā hokeja federācija Vladislavu Tretjaku ir atzinusi par 20. gadsimta labāko hokejistu. Viņš bija pirmais eiropietis, kas 1997. gadā tika uzņemts Hokeja slavas zālē Toronto.

Šobrīd Vladislavs Tretjaks ir Krievijas Hokeja federācijas prezidents, Valsts domes Fiziskās kultūras, sporta un jaunatnes lietu komitejas loceklis. 2014. gadā Vladislavs Tretjaks kopā ar izcilo daiļslidotāju Irīnu Rodņinu iededza Sočos notikušo Ziemas olimpisko spēļu uguni.

Informāciju sagatavoja:
Anna Šnaidere
Rietumu Bankas preses nodaļa