Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Pret Izraēlu jānoskaņojas kā pret Slovēniju

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Pret Izraēlu jānoskaņojas kā pret Slovēniju
19 gadus veco Joavu Lumbroso uzskata par vienu no lielākajiem talantiem Izraēlas handbola vēsturē.

Droši vien, ka Izraēlas izlase ir izdevīgākais no variantiem Latvijas vīriešu handbola izlasei 2021. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas 2. kārtā - Rumānija, Lietuva un Turcija pašreiz ir spēcīgākas, taču tas nenozīmē, ka esam jau tik pat kā iekļuvuši izslēgšanas spēļu pēdējā posmā. Izraēlas izlase ir pietiekami spēcīga, lai pret to vajadzētu noskaņoties kā pagājušajā vasarā pret Slovēniju.

Izraēlas izlase tikai vienreiz vēsturē piedalījās kādā finālturnīrā - 2002. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā (lai tajā tiktu, tad divu spēļu summā tika pārspēta Ziemeļmaķedonijas izlase, bet finālturnīrā bija 14. vieta starp 16 komandām). Kopš tā laika pie finālturnīru durvīm nav skaļi klauvēts, kaut gan šā gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Izraēla, piemēram, savā laukumā ar 25:24 uzvarēja Poliju (viesos zaudēja tai tikai ar 23:26).
2021. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas 1. posmā Izraēla atstāja aiz sevis Somiju, Grieķiju un Kipru, kas liecina, ka tā ir pietiekami stipra vidusmēra komanda. Salīdzinoši nesen ar to jau spēlējām - 2019. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas 1. posmā Klaipēdā uzvarējām ar 29:28 un toreiz Latvijas izlases rindās bija 10 spēlētāji no tiem, kuri nesen spēlēja EURO 2020 finālturnīrā (toreiz Aivis Jurdžs guva 9, bet Dainis Krištopāns - 8 vārtus). Taču der atcerēties arī 2006. gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas mēs viesos zaudējām ar 22:32, bet mājās uzvarējām tikai ar 27:25...
Jau diezgan pieredzējuši 25-28 gadus veci spēlētāji plus jaunie talanti - tā varētu raksturot pašreizējo Izraēlas izlasi. Vietējo spēcīgāko klubu labākie spēlētāji ir pietiekami meistarīgi un labi trenēti, jau minētajā kvalifikācijas 1. kārtā Izraēlai bija 8 spēlētāji, kas guva vairāk par 10 vārtiem un 8 no tiem pārstāvēja vietējos klubus. Rezultatīvākais ar 21 vārtiem bija tikai 19 gadus vecais saspēles vadītājs Joavs Lumbroso, kurš šo sezonu sāka Vācijas 2. bundeslīgas klubā ThSV "Eisenach" un viņa rēķinā ir 39 vārti (5. rezultatīvākais komandā) un 35 rezultatīvas piespēles. Viņu un tikai par gadu vecāko arī saspēles vadītāju Jonatanu Daianu uzskata par Izraēlas handbola lielākajiem talantiem. Daians arī spēlē 2. bundeslīgā, bet VfL "Gummersbach" rindās (kopš 18 gadu vecuma ir šā kluba sistēmā). Pagājušajā sezonā viņš dažas spēles aizvadīja arī 1. bundeslīgā. bet šosezon 2. bundeslīgā ir guvis 18 vārtus un veicis 14 rezultatīvas piespēles. Tikai 21 gads ir 198 cm garajam kreisajam insaidam no Šveics kluba "Pfadi Winterthur" Adiram Koenam, kurš kvalifikācijas 1. kārtā guva 13 vārtus. Šveices handbola līgas vicelīderu rindās viņš šosezon izcēlies ar 56 gūtiem vārtiem. Vārtsargs Dans Tepers spēlē Francijas pēc ranga otrās līgas PRO2 komandā "JS Cherbourg", kas pašreiz ir 2. vietā aiz Ingara Dudes pārstāvētā Limožas kluba. Vēl viens kreisais insaids Rams Turkenitcs spēlē Zviedrijas virslīgas komandā HC "Varberg" (atrodas pēdējā 14. vietā). Visi pārējie ir Izraēlas spēcīgākajos klubos. Vienu no tiem - "Holon Yuvalim"- pagājušajā sezonā redzējām EHF Challenge Cup izcīņas spēlēs Salaspilī, kad tas divu spēļu summā ar divu vārtu pārsvaru pieveica Rīgas "Celtnieku". No Holonas komandas Izraēlas izlasē kvalifikāciajs 1. kārtā bija tikai viens spēlētājs, kas liecina, ka pārējie no citiem klubiem acīmredzot ir meistarīgāki. Tas ir vēl viens apliecinājums tam, ka attieksmei pret spēlēm ar Izraēlas izlasi jābūt visnopietnākajai un arī sastāvam jābūt vislabākajam, lai atkal skaļi pieklauvētu pie finālturnīra durvīm.