Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Toms Lielais: no SynotTip handbola Virslīgas līdz Flensburgai

Jānis Pārums

Toms Lielais: no SynotTip handbola Virslīgas līdz Flensburgai
Ļubomirs Vranješs, Toms Lielais, Maiks Mahula
Foto: no Toma Lielā personiskā arhīva

Pēc viesošanās Vācijas Bundeslīgas kluba "Flensburg Handewitt" jauno talantu nometnē SynotTip Virslīgas čempionu Dobeles "Tenax" un Latvijas izlases saspēles vadītājs Toms Lielais ir tuvu nokļūšanai Flensburgas kluba sistēmā.

Nometnē talanti no daudzām valstīm

"Flensburg Handewitt" galvenā trenera Ļubomira Vranješa vadītā jauno handbola talantu nometne norisinājās no 12. līdz 19. jūnijam un tajā piedalījās 1995. - 1998. gadā dzimušie jaunieši. Toms Lielais nometnes dēļ nevarēja palīdzēt Latvijas valstsvienībai pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra izšķirošajās izslēgšanas spēlēs pret Baltkrieviju, bet savu iespēju izmantoja Flensburgā, kur kopumā pulcējās 36 jaunieši no 13 valstīm.

"Nometnei bija pieteikušies 150 handbolisti, no kuriem atlasīja 25. Bija spēlētāji no dažādām valstīm – 18 gadus vecs puisis no Turcijas, par kuru interesējas "Bešiktaš", daudz skandināvu (zviedru, dāņu), vācieši, bija arī spēlētāji no Anglijas, Paragvajas un citām valstīm. Diezgan raibs kolektīvs. Meitenēm tika atlasītas 11 handbolistes no Rumānijas, Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas un Vācijas. Katru dienu bija pa diviem treniņiem, kurā strādājām uz daudz un dažādām lietām – aizsardzību, ātrumu, lēcieniem, spēku, tehniku, tāpat arī individuāli. Divreiz mums bija arī komandas saliedēšanas pasākumi – gājām uz boulingu, uzspēlējām pludmales volejbolu. Treneri mums iedeva vingrinājumus arī līdzi, lai turpinām tos pildīt arī pēc nometnes. Tāpat varam droši sazināties ar viņiem, ja ir kādi jautājumi. Nometne bija pozitīva pieredze," atzina Lielais.

Solis līdz līguma parakstīšanai ar Flensburgu
Tomēr lielākais ieguvums ir tas, ka nometnē treneri Tomu Lielo ir pamanījuši un latvietis ir soļa attālumā no līguma parakstīšanas ar Flensburgas komandu. Ja visas formalitātes tiks nokārtotas, jau jūlija vidū Lielais dosies uz "Flensburg Handewitt" treniņnometni.

"Šobrīd viss ir procesā, un cerams, ka viss notiks. Pēc nometnes treneri izdarīja secinājumus un par mani bija pozitīvas atsauksmes. Flensburga grib redzēt mani savā sistēmā. Šobrīd jānokārto formalitātes ar federācijām un klubiem, ar Dobeles "Tenax" man bija līgums arī uz nākamo sezonu," piebilda handbolists. "Ar katru dienu iespēja, ka nākamo sezonu aizvadīšu Flensburgā, ir arvien lielāka – pirms nedēļas tie bija 80%, tagad jau 90%. Tuvākajās dienās viss būs skaidrs."

Lielais atklāja, ka nonākšana Flensburgas kluba sistēmā noteikti nenozīmē, ka uzreiz tiks spēlēts lielajā komandā, taču ir visas iespējas kādu dienu nokļūt arī Vācijas Bundeslīgas klubā: "Protams, ka sākumā spēlēšu "Flensburg Handewitt" otrajā komandā, kas startē Vācijas 3. līgā. Viņi tieši meklēja saspēles vadītāju. Pirmā komanda ir pavisam cits līmenis, un man ir vēl daudz, kur augt, attīstīties un progresēt.Līdz tai man vēl ir tāls ceļš ejams. Ja līgums tiks parakstīts, tad uz vienu gadu, kura laikā man būs jāpierāda sava lietderība. Pēc tam jau redzēs, kas notiks tālāk. Domāju, ka sākt 3.līgas komandā ir labākais variants. Tiekot jebkura liela kluba sistēmā, ir perspektīvas un iespējas tikt uz augšu"

Aizvadītajā sezonā "Flensburg Handewitt" ieņēma otro vietu Vācijas Bundeslīgā, bet savulaik uzvarējuši gan tajā (2004.), gan Vācijas kausā (2003., 2004., 2005., 2015.) un arī EHF Čempionu līgā (2014.). Flensburgas otrā komanda Vācijas 3. līgas Ziemeļu zonā aizvadītajā sezonā ierindojās piektajā vietā.

Iesaka iet savās pēdās arī citiem

"Nav zināms, kur nometne notiks nākamgad, bet ["Flensburg Handewitt" galvenais treneris Ļubomirs] Vranješs teica, ka, visticamāk, nometne būs. Iespējams, ka citur. Tiem, kam ir tāda iespēja, viennozīmīgi iesaku izmantot to un pieteikties. Man tā palīdzēja daudz ko saprast un iegūt. Tā ir liela un vērtīga pieredze," norādīja Lielais.

Viņš neslēpa, ka pats būtībā "ielecis pēdējā vagonā", jo pieteikumu nometnei aizsūtījis teju vai pēdējā brīdī: "Biju redzējis reklāmu Flensburgas trenera "Facebook" lapā. Sākumā domāju pieteikties,bet pēc tam padomāju – nē, tas būtu neticami, ja es tiktu uz nometni. Pēc divām nedēļām viņa lapā bija ieraksts, ka lielākā daļa ir nokomplektēta, bet palikušas vēl dažas vietas. Tad padomāju, ka tomēr jāuzraksta – ja nu paveicas. Palūdzu mazliet Dievu un viss notika (smejas). "

Kopā ar skandināviem – par Latvijas izlasi!

Kā jau minēts, Flensburgas nometnes dēļ Lielais nevarēja palīdzēt Latvijas izlasei cīņā par ceļazīmi uz pasaules čempionātu, taču juta līdzi valstsvienībai neklātienē.

"Laikā, kad Latvijas izlasei bija mājas spēle mums jau praktiski bija noslēdzies treniņš. Palūdzu trenerim noskaidrot, kā veicas Latvijas izlasei. Uzzināju, ka labi, un pēc treniņa uzreiz skrēju uz akadēmiju skatīties spēli. Dzīvoju kopā ar skandināviem, viņi arī juta līdzi Latvijai. Diemžēl mazliet nepaveicās, bet saka jau, ka viss kas notiek, notiek uz labu," piebilda Lielais.

Viņš veltīja atzinīgus vārtus valstsvienībai un spēlētājiem, ar ko diendienā trenējās, gatavojoties spēlēm pret Baltkrieviju (sagatavošanās posmā Lielais bija ar izlasi – aut.): "Šajā izlasē varēja just attieksmi un pašatdevi, visiem acīs bija uguntiņa un vēlme tikt uz pasaules čempionātu. Žēl, ka netikām, taču galvas lejā ilgi nevar turēt, jāstrādā tālāk. Tagad Eiropas čempionāta kvalifikācijā mums būs spēcīga grupa ar dāņiem, ungāriem un nīderlandiešiem, taču jācīnās – ar cīņassparu mēs varam izdarīt ļoti daudz. "

Ardievas Dobelei Latvijas Olimpiādē un pludmales handbolā

Vēl gan Toma Lielā un Dobeles komandas ceļi nav šķīrušies – šajā nedēļas nogalē viņš pārstāvēs Dobeles novadu Latvijas IV Olimpiādē, savukārt nākamajā nedēļas nogalē piedalīsies 20. Starptautiskajā pludmales handbola turnīrā "Jūrmala 2016". Drīz pēc tam Toma ceļš jau vedīs uz Flensburgu, kur nāksies sevi pierādīt jau citā līmenī.

"Konkrēti datumi nav vēl nav paziņoti, bet teica, ka jūlija vidū būs jādodas uz treniņnometni. Sezona sāksies augusta beigās, nedaudz vairāk par mēnesi būs gatavošanās. "

Skrīveri. Murjāņi. Rīga. Dobele. Flensburga!

1996. gadā dzimušais Lielais handbolista gaitas septiņu gadu vecumā uzsāka Skrīveros pie Andra Eģīša, un vēlāk pamēģinājis gan basketbolu, gan vidusskolas laikā arī šķēpmešanu, priekšroku tomēr deva rokasbumbai. Latvijas čempionāta Virslīgā Toms debitēja 17 gadu vecumā 2013./2014.gada sezonā, pārstāvot "Celtnieks/LSPA" un LAT-96, bet gadu vēlāk pārgāja uz Dobeles "Tenax", ar ko divās pēdējās sezonās triumfējis Latvijas čempionātā, bet reizi arī LHF kausa izcīņā. Aizvadītajā sezonā Lielais tika atzīts par SynotTip Virslīgas labāko saspēles vadītāju, kā arī LHF kausa izcīņas vērtīgāko spēlētāju.

Triju Virslīgā aizvadīto sezonu laikā Lielais guvis 349 vārtus. Par ražīgāko izvērtās tieši aizvadītā sezona, kad 26 spēlēs tika gūti 148 vārti, kas deva trešo vietu rezultatīvāko spēlētāju sarakstā. Piedalījies arī vienā Virslīgas Zvaigžņu spēlē.

Lielais bijis ne tikai jauniešu izlašu dalībnieks, bet paspējis debitēt arī Latvijas nacionālajā izlasē – viņa debija oficiālās spēlēs notika 2014.gada 27.decembrī Rīgas domes kausa izcīņas spēlē pret Itāliju, bet pirmos vārtus izlasē guva 2015.gada 13.jūnijā pret Slovēniju. Kopumā Latvijas vīriešu izlasē aizvadījis 19 spēles un guvis 24 vārtus. Jāuzsver, ka Lielais ir kārtējais Murjāņu Sporta ģimnāzijas absolvents, kas pielaikojis Latvijas handbola izlases kreklu.

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv

  +1 [+] [-]

, 2016-06-30 21:09, pirms 8 gadiem
Opa,malacis! Skriveriesi lepojas