Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

"Tenax" pret "Celtnieku": kurš triumfēs jubilejas sezonā?

"Tenax" pret "Celtnieku": kurš triumfēs jubilejas sezonā?
Foto: Andris Pintāns

Šovakar ar Dobeles "Tenax" un "Celtnieks Rīga" dueli Dobeles sporta centrā startēs SynotTip Virslīgas fināls, kurā sērijā līdz trim uzvarām tiks noskaidrots 25. Latvijas handbola čempionāta uzvarētājs.

Pēdējo divu sezonu Latvijas čempionvienība "Tenax" arī jubilejas sezonu aizvada pārliecinoši – regulārajā čempionātā 21 spēlē tika izcīnītas 20 uzvaras un pārliecinoši apsteigti tuvākie sekotāji, bet pusfināla sērijā ar 2-0 (31:18, 22:21) pieveikta "Ogre/Miandum". Sezonas gaitā gan čempionus vajāja nopietnas sastāva problēmas (savainojumu dēļ sezonas beigušās Oskaram Arājam, Emīlam Kurzemniekam, Aleksandram Krastiņam, Gintam Grandbergam...), kas zināmā mērā noveda pie tā, ka februārī pret jau pieminētajiem ogrēniešiem pārtrūka 68 (!) nezaudēto spēļu sērija Latvijas čempionātā, taču pusfināls apliecināja, ka dobelniekiem mērķi aizvien ir paši augstākie un viņi tos ir apņēmušies sasniegt, neskatoties uz dažādām likstām.

Tāpat kā pirms gada finālā "Tenax" handbolistiem konkurenci sastādīs "Celtnieks Rīga", kas regulāro čempionātu noslēdza otrajā pozīcijā (14-2-5) un izslēgšanas spēlēs salīdzinoši pārliecinoši pārvarēja gan "Latgols" barjeru ceturtdaļfinālā (26:15, 25:21), gan "Jūrmalas Sports" barjeru pusfinālā (22:15, 24:17). Sezonas otrajā pusē pastiprinājušies ar vairākiem nozīmīgiem spēlētājiem, rīdzinieki, kuriem šogad, atšķirībā no pērnā gada, sastāva problēmu tikpat kā nav bijis, apņēmības pilni gāzt dobelniekus no troņa.

Šosezon gan visās savstarpējās spēlēs (ieskaitot Rīgas čempionātu un LHF kausu, tādas bijušas piecas) uzvarējuši "Tenax" handbolisti, taču atšķirībā no sezonas sākuma, pēc jaunā gada uzvaras nākušas krietni sīvākā cīņā. "Celtnieks" turklāt ir pamatīgi ieskrējušies – kopš pēdējā zaudējuma februāra vidū (tieši pret "Tenax") rīdzinieki ir izcīnījuši astoņas uzvaras pēc kārtas (uz jauna panākumu viļņa – piecas pēc kārtas – gan ir arī dobelnieki).

Viens no dobelnieku pieredzējušākajiem un nozīmīgākajiem spēlētājiem vārtsargs Ivars Lācis pirms finālsērijas atzina, ka sastāva problēmu dēļ šī "Tenax" bijusi sarežģītākā sezona pēdējo gadu laikā, taču tas devis iespēju apliecināt sevi jaunajiem. Lācis uzskata, ka galvenie faktori, kas izšķirs finālsēriju būs disciplīna, aizsardzība un vārtsarga spēle. Viņš arī uzsvēra, ka čempioni finālsērijā akcentu liks uz komandas spēli.

Aizsardzību kā vienu no panākumu stūrakmeņiem finālsērijā norādīja arī Lāča kolēģis pretējos vārtos – "Celtnieka" vārtu vīrs Raitis Puriņš. Viņš atzina, ka finālā liela nozīme būs arī tam, kura komanda spēlēs pacietīgāk, mazāk kļūdīsies un izmantos savas iespējas.

"Mūsu trumpis varētu būt garāks rezervistu soliņš – katrā spēlē savas minūtes tiek uzspēlēt 13-14 spēlētāji. Dobelei rezervistu soliņš ir īsāks, vadošajiem spēlētājiem jāspēlē ilgāk. Visos pārējos rādītājos esam diezgan līdzīgi. Jo garāka būs sērija, jo tas mums vairāk varētu nākt par labu," sacīja Puriņš.

Ieskatoties vēsturē jāatgādina, ka "Tenax" Latvijas čempionu godā bijis trīsreiz (1999., 2014., 2015.), bet "Celtnieks" tikai reizi, taču tas notika atjaunotās Latvijas pašā pirmajā čempionātā 1992.gadā, kad "Celtnieka" rindās rindas pulcēja tādi spēlētāji kā Uģis Vikštrems, Anrijs Brencāns, Dmitrijs Bražņikovs, Jānis Smagars, Valdis Labanovskis un citi.

Sērija ilgs līdz trim uzvarām, un komandas spēles aizvadīs pamīšus katra savā laukumā. Visas spēles tiešraidē rādīs bezmaksas apraidē esošais kanāls Sportacentrs.com TV. Sērijas pirmā spēlē tiešraidē būs redzama tika internetā (ar atkārtojumu 21:30 televīzijā), pārējās – gan internetā, gan televīzijā.

Spēles sērijā: 30. aprīlī plkst. 17:00 Dobelē, 7.maijā plkst. 15:30 Rīgā, 8. maijā plkst. 17:00 Dobelē, 13.maijā plkst. 19:00 Rīgā (ja nepieciešams), 14.maijā plkst. 17:00 Dobelē.

Savstarpējās spēles šosezon:
Dobeles Tenax – Celtnieks Rīga 27:17 (16:8) Rīgas čempionāts
Dobeles Tenax – Celtnieks Rīga 29:21 (13:10)
Celtnieks Rīga – Dobeles Tenax 21:32 (9:16)
Celtnieks Rīga – Dobeles Tenax 24:28 (13:13) LHF kauss
Dobeles Tenax – Celtnieks Rīga 27:24 (15:14)

Uzbrukuma līderi savstarpējās spēlēs
Dobeles Tenax: Nils Kreicbergs (35)
Celtnieks Rīga: Lauris Eglītis (15)

Uzbrukuma līderi sezonā:
Dobeles Tenax: Toms Lielais (127)
Celtnieks Rīga: Artūrs Lazdiņš (100)

Savukārt bronzas sērijā tiks aizvadīta jau otrā spēle – šoreiz "Ogre/Miandum" savā laukumā uzņems "Jūrmalas Sportu". Sērijas pirmajā spēlē ogrēnieši izbraukumā spēja tikt pie panākuma ar 25:23, sērijā līdz trim uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0.

Pērnās sezonas bronzas medaļnieki "Jūrmalas Sports" nonākuši sarežģītā situācijā, jo otrais mačs būs Ogrē, turklāt ir nopietnas likstas ar sastāvu – ceļgala savainojuma dēļ sezona beigusies komandas šīs sezonas līderim Kasparam Naglim, bet pirmajā bronzas spēlē roku satraumēja Raitis Ence (guva piecus vārtus, visus pirmajā puslaikā, taču tik un tā kļuva par rezultatīvāko komandā). Ilgāku laiku jūrmalnieku rindās nav spēlējis tās pērnās sezonas līderis Rolands Ivanovs, kura palīdzība tagad komandai būtu akūti nepieciešama.

Ogres komandai šobrīd būtiski problēmu ar sastāvu nav, turklāt pirmajā spēlē ogrēnieši spēlēja bez Mārtiņa Dāvidnieka (piektais rezultatīvākais spēlētājs komandā). Tiesa, šovakar Ogrei ierindā nebūs Arvis Laganovskis, bet jebkurā gadījumā šobrīd labvēlīgākā situācijā ir "Ogre/Miandum". Jāpiebilst, ka arī līdz šim šosezon vienīgajā savstarpējā spēlē Ogrē uzvaru izcīnīja laukuma saimnieki. Zīmīga ir arī jūrmalnieki bilance izbraukuma spēlēs šajā sezonā – tikai četras uzvaras 13 spēlēs...

Turpmākās spēles sērijā: 30.aprīlis plkst. 17:00 Ogrē, 5.maijs plkst. 19:30 Spuņciemā, 12.maijs plkst. 19:00 Ogrē (ja nepieciešams), 14.maijs plkst. 13:00 Spuņciemā (ja nepieciešams).

Savstarpējās spēles šosezon:
21.10.2015. Jūrmalas Sports – Ogre/Miandum 24:13 (10:7)
16.12.2015. Ogre/Miandum – Jūrmalas Sports 27:22 (12:13)
02.03.2016. Jūrmalas Sports – Ogre/Miandum 37:33 (20:14)
23.04.2016. Jūrmalas Sports – Ogre/Miandum 23:25 (11:13) play off

Uzbrukuma līderi savstarpējās spēlēs
Jūrmalas Sports: Mareks Černousovs (18)
Ogre/Miandum: Artis Kurmēns (24)

Uzbrukuma līderi sezonā:
Jūrmalas Sports: Kaspars Naglis (101)
Ogre/Miandum: Artis Kurmēns (182)

Izslēgšanas spēles
Statistika

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv


U16 grupas uzvarētāji puišiem Salaspils SS komanda. Foto: Latvijas Handbola federācija.
1

Latvijas čempionātā jauniešiem handbolā visvairāk pirmo vietu Salaspilij un Dobelei

Latvijas jaunatnes čempionātā vairākās vecuma grupās apbalvoti godalgoto vietu ieguvēji meiteņu un zēnu kategorijās no U12 līdz U10 grupai, visvairāk pirmo vietu izcīnot Salaspils Sporta skolai, kuras kontā trīs zelti, savukārt Dobeles SS un Ludzas NSS attiecīgi divi un viens tituls.
Dainis Krištopāns uzbrukumā. Foto: Oliver Zimmermann/Imago Images/Scanpix
1

Krištopāns bombardē Vācijas Bundeslīgā

Vācijas handbola Bundeslīgas pirmajā pieciniekā jeb Eirokausu zonā nostiprinājās "Melsungen", izbraukumā ar 28:23 pārspējot Manheimas "Rhein-Neckar Löwen".
Mirklis no Melzungenes un Magdeburgas komandu spēles. Foto: Patrick Suephke/Lobeca/Imago Images/Scanpix

Krištopāna komanda noplīst spēles beigu daļā un zaudē kausa finālā

Vācijas kausu nespēja izcinīt Daiņa Krištopāna pārstāvētā "Melsungen", 20 tūkstošu vērotāju klātbūtnē Ķelnē lielajā finālā tai piekāpjoties (19:30) Magdeburgas komandai.