Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Startē Rīgas domes kauss handbolā, Latvija sāk pret baltkrieviem

Startē Rīgas domes kauss handbolā, Latvija sāk pret baltkrieviem
Dainis Krištopāns
Foto: Sandra Škutāne

Šovakar plkst. 17:00 Olimpiskajā sporta centrā ar Krievijas un Ēģiptes valstsvienību dueli sāksies 18. Rīgas domes kauss handbolā. Divas stundas vēlāk laukumā dosies Latvijas un Baltkrievijas nacionālās izlases. Spēli skaties tiešraidē Sportacentrs.com TV, kā arī mobilās televīzijas lietotnē LMT Straume un internetā straume.lmt.lv/handbols.

Šī gada Rīgas domes kauss pulcējis spēcīgākās komandas turnīra pastāvēšanas vēsturē – pirmoreiz Latvijai būs iespēja spēkoties ar trim pasaules čempionāta komandām, kas Latvijas galvaspilsētā ieradušās spēcīgākajos sastāvos. Un ne bez pamata, jo jau janvārī Krievija un Baltkrievija startēs Eiropas čempionātā, bet Ēģipte vairāku gadu pārtraukuma mēģinās izcīnīt Āfrikas čempionu titulu. Šīm izlasēm Rīgas domes kauss ir viens no noslēdzošajiem sagatavošanās posmiem kontinentu čempionātiem.

Latvijas izlase Rīgas domes kausā diemžēl nevarēs startēt spēcīgākajā sastāvā – Aivim Jurdžam un Ģirtam Lilienfeldam šajās dienās ir Vācijas Bundeslīgas spēles, bet vēl vairāki spēlētāji (Artūrs Kuģis, Egils Politers, Emīls Kurzemnieks, Arvis Laganovskis) ir savainoti. Tas gan nemazina Latvijas apņēmību savu līdzjutēju priekšā parādīt labu un saturīgu sniegumu pret pasaules klases komandām. Jāpiebilst, ka arī Latvijas komanda gatavojas nozīmīgām spēlēm – janvārī tiks aizvadīti četri izšķirošie mači pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

" Rīgas domes kausā mums būs lieliska iespēja mācīties un gūt pieredzi pret pasaules čempionāta komandām. Skaidrs, ka mēs neesam favorīti, bet mums tā ir kolosāla iespēja saprast, cik tālu mums ir līdz viņu līmenim," norāda Latvijas izlases galvenais treneris Uģis Vikštrems, vienlaikus akcentējot, ka nozīmīgākas būs spēles janvārī. "Rīgas domes kauss ir svarīgs, taču ne tik ļoti, kā janvāra spēles pasaules čempionāta kvalifikācijā, kur izšķirsies, vai izcīnīsim pirmo vietu grupā vai nē. Tas nenozīmē, ka domes kausā no pretiniekiem baidīsimies un ļausim viņiem uzvarēt ar lielu pārsvaru. Nebūt nē! "

Latvijas izlases pirmā pretiniece Rīgas domes kausā Baltkrievija uz Rīgu ieradusies spēcīgākajā sastāvā, ieskaitot tās lielāko zvaigzni Sergeju Rutenko. Tāpat sastāvā ir arī rezultatīvie Boriss Puhovskis un Ivans Brovko, bet nav Rutenko brāļa Denisa, kas savainojuma dēļ izlaidīs arī Eiropas čempionātu. Šī gada janvārī pasaules čempionātā Katarā baltkrievi izcīnīja 18.vietu (vienu pozīciju augstāk nekā Krievija), bet Sergejs Rutenko kļuva par astoto rezultatīvāko turnīra spēlētāju.

Rīgas domes kausā Baltkrievija startējusi trīs reizes. 2012.gadā tika izcīnīta otrā vieta aiz Krievijas, bet apsteigta Latvija, kas togad finišēja trešajā pozīcijā. 2007. un 2009.gadā baltkrievi palika trešie, pirmajā gadījumā apsteidzot latviešus, bet otrajā paliekot aiz viņiem. Jau pieminētajā 2012.gadā, kas ir abu izlašu pēdējā savstarpējā spēle, Latvijai nācās piedzīvot sāpīgu sakāvi ar 18:34 (6:15). Šoreiz Rīgā būs deviņi spēlētāji no tā gada sastāva.

Latvija Rīgas domes kausā uzvarējusi deviņas reizes, tostarp pērn, kad aiz sevis tika atstājas Igaunijas, Somijas un Itālijas komandas. 2014. gadā triumfēja turnīrā pēc astoņu gadu pārtraukuma. Šis turnīrs bija zīmīgs arī ar to, ka pirmās uzvaras valstsvienības galvenā trenera amatā izcīnīja Uģis Vikštrems.

Dienas pirmajā spēlē laukumā dosies Krievijas un Ēģiptes valstsvienības. Šī gada pasaules čempionātā abu komandu ceļi nekrustojās, bet augstāku vietu izcīnīja ēģiptieši. Ēģiptei izdevās izkļūt no grupas, bet astotdaļfinālā zaudējums pret Vāciju (16:23) un 14.vieta turnīrā. Krievijai neizdevās izkļūt no grupas (viena uzvara un četri zaudējumi, tiesa divās spēlēs tikai ar vienu vārtu starpību, vēl divās – ar trim) un galarezultātā pieticīgā 19.vieta.

Visas turnīra spēles tiešraidēs būs skatāmas interaktīvās televīzijas 411.kanālā Sportacentrs.com TV (izņemot turnīra pirmo spēli starp Krieviju un Ēģipti, kas būs skatāma ierakstā), kā arī mobilās televīzijas lietotnē LMT Straume un internetā straume.lmt.lv/handbols. Spēles komentēs pieredzējušais sporta žurnālists Anatolijs Kreipāns. Pirms pirmajām divām un pēc pēdējās Latvijas spēles notiks ekspertu studija.

Rīgas domes kausu handbolā rīko Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departaments sadarbībā ar Latvijas Handbola federāciju.

Latvijas izlases sastāvs Rīgas domes kausā

Vārtsargi: Edgars Kukša (VfL Frendenbeck, Vācija), Viktors Turkupols (Jūrmalas Sports), Helmuts Tihanovs (Celtnieks Rīga).
Kreisā mala: Vitālijs Borisenko (SK Latgols), Nils Kreicbergs (Dobeles Tenax).
Kreisie ārējie: Artis Kurmēns (HK Ogre/Miandum), Austris Tuminskis (ASK/LSPA)
Saspēles vadītāji: Raimonds Trifanovs (VT Zweibrücken - Saarpfalz, Vācija), Māris Veršakovs (SV Beckdorf, Vācija), Toms Lielais (Dobeles Tenax).
Labie ārējie: Dainis Krištopāns (Meshkov Brest, Baltkrievija).
Labā mala: Jānis Pavlovičs (Runar, Norvēģija), Artis Laganovskis (HK Ogre/Miandum), Andis Ērmanis (Dobeles Tenax).
Līnijas spēlētāji: Ingars Dude (Mulhouse Sud Alsace, Francija), Uldis Lībergs (Jūrmalas Sports), Einārs Kiršteins (HK Herulf, Norvēģija).

Baltkrievijas izlases sastāvs
Krievijas izlases sastāvs
Ēģiptes izlases sastāvs

RĪGAS DOMES KAUSA SPĒĻU KALENDĀRS

26. decembris
17:00 Krievija – Ēģipte
19:00 Latvija – Baltkrievija

27. decembris
17:00 Krievija – Baltkrievija
19:00 Latvija – Ēģipte

28. decembris
10:00 Latvija – Krievija
12:00 Baltkrievija -Ēģipte

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv


, 2015-12-26 16:14, pirms 8 gadiem
Pašķidrs sastāvs. Sevišķi jau labajā insaidā, kur Krištopānu tikai Laganovskis var piesegt.... diemžēl meistarības līmeņi krasi atšķiras.
U16 grupas uzvarētāji puišiem Salaspils SS komanda. Foto: Latvijas Handbola federācija.
1

Latvijas čempionātā jauniešiem handbolā visvairāk pirmo vietu Salaspilij un Dobelei

Latvijas jaunatnes čempionātā vairākās vecuma grupās apbalvoti godalgoto vietu ieguvēji meiteņu un zēnu kategorijās no U12 līdz U10 grupai, visvairāk pirmo vietu izcīnot Salaspils Sporta skolai, kuras kontā trīs zelti, savukārt Dobeles SS un Ludzas NSS attiecīgi divi un viens tituls.
Dainis Krištopāns uzbrukumā. Foto: Oliver Zimmermann/Imago Images/Scanpix
1

Krištopāns bombardē Vācijas Bundeslīgā

Vācijas handbola Bundeslīgas pirmajā pieciniekā jeb Eirokausu zonā nostiprinājās "Melsungen", izbraukumā ar 28:23 pārspējot Manheimas "Rhein-Neckar Löwen".
Mirklis no Melzungenes un Magdeburgas komandu spēles. Foto: Patrick Suephke/Lobeca/Imago Images/Scanpix

Krištopāna komanda noplīst spēles beigu daļā un zaudē kausa finālā

Vācijas kausu nespēja izcinīt Daiņa Krištopāna pārstāvētā "Melsungen", 20 tūkstošu vērotāju klātbūtnē Ķelnē lielajā finālā tai piekāpjoties (19:30) Magdeburgas komandai.