Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Norvēģijai - tituls un trīs rekordi, Isabella Gulldena - MVP

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Norvēģijai - tituls un trīs rekordi, Isabella Gulldena - MVP
Norvēģijas sieviešu handbola izlase - seškārtēja Eiropas čempione!

Norvēģijas sieviešu rokasbumba izlase sesto reizi triumfēja Eiropas čempionātā un sasniedza trīs rekordus starp Eiropas valstu izlasēm (sieviešu un vīriešu) - sestā uzvara Eiropas čempionātā, desmitais tituls lielajos turnīros (pa diviem olimpisko spēļu un pasaules čempioņu tituliem), bet Linna-Kristīna Rīgelhuta-Korena un Karolīne Breivanga kļuva par pirmajām pieckārtējām Eiropas čempionēm.

Vispirms leģendārā ungāru boksera Lāslo Papa vārdā nosauktajā hallē Budapeštā notika spēle par trešo fvietu starp Zviedriju un iepriekšējā Eiropas čempionāta uzvarētāju Melnkalni. Pirmajā puslaikā vadībā bija tikai melnkalnietes, vienreiz viņas sasniedza triju vārtu pārsvaru (10:7), bet puslaiku uzvarēja ar 12:11.
Otrā puslaika sākumā zviedrietes guva trīs vārtus pēc kārtas un pirmo reizi izvirzījās vadībā - 14:12. Kaut gan tagad jau Zviedrijas izlasei bija triju vārtu pārsvars (divas reizes), tomēr bronzas medaļu liktenis izšķīrās pēdējās minūtēs. Lieliski spēlēja abu komandu vārtsardzes Marina Rajčiča un Johanna Bundsena, taču pēdējais vārds mača galotnē tomēr piederēja Bundsenai - viņa atvairīja četrus pēc kārtas pretinieču metienus, kas neļāva tām atgriezties vadībā. Guvusi trīs vārtus otrā puslaika sākumā, tieši pēdējās minūtēs atkal par sevi atgādināja Isabella Gulldena, kura jau pirms šīs spēles tika atzīta par turnīra vērtīgāko spēlētāju (pavisam viņai 7 vārti un arī labākās vārtu guvējas tituls turnīrā). Zviedrija uzvarēja ar 25:23 un otro reizi vēsturē iekļuva trijniekā Eiropas čempionātā (2010. gadā bija 2. vieta).

Pirms fināla starp Norvēģiju un Spāniju daži atcerējās sešus gadus vecus notikumus, kad abu šo komandu finālmačā norvēģietes uzvarēja ar 34:21 un sasniedza pārliecinošāko uzvaru sieviešu Eiropas čempionātu finālu vēsturē. Tagad nekas tāds nevarēja notikt un to gan 7500 skatītāji hallē, gan daudzi skatītāji pie TV ekrāniem saprata jau kopš pirmajām minūtēm. Spānijas izlase 18. minūtē panāca pat 10:5 sacā labā un Norvēģijas izlase nebūt neizskatījās tik pārliecinoši. Puslaika - 12:10 Spānijas labā.
Izšķirīgo izrāvienu norvēģietes veica laikā no 43. līdz 48. minūtei, kad no 20:20 panāca 24:20. Spānietes spēja panākt 25:26, viņām bija divas iespējas izlīdzināt rezultātu, taču teicami spēlēja vārtsardze Silje Solberga. Pēdējos divus vārtus šajā mačā guva Linna-Kristīna Rigelhuta-Korena, kura bija rezultatīvākā abu šo komandu finālā pirms sešiem gadiem un kura guva visvairāk vārtu arī tagad - 10. Turklāt - ar simprocentīgu precizitāti (5/5 no spēles un 5/5 7 m soda metienos)! Spānijas izlasē 10/5 vārtus guva Nerea Penja. Galaiznākumā - 28:25 Norvēģijas labā.
Norvēģijas izlases rēķinā tagad ir 10 tituli un vairāk to ir tikai Dinvidkorejas sieviešu izlasei - 11 uzvaras Āzijas čempionātos, divas uzvaras olimpiskajās spēlēs un viena pasaules čempionātos.

Par turnīra vērtīgāko spēlētāju jeb MVP atzina zviedrieti Isabellu Gulldenu, kura kļuva arī par labāko vārtu guvēju (58). Turnīra simboliskajā septiņjniekā iekļuva trīs Norvēģijas handbolistes (pirmo reizi balsošanā piedalījās arī līdzjutēji) - vārtsardze Silje Solberga, līnijas spēlētāja Heidi Lēke (labākā līnijas spēlētāja piecos no sešiem pēdējiem lielajiem turnīriem!) un labais insaids Nora Mērka. Labākā kreisajā malā - Marija Fiskere (Dānija), labajā malā - Karmena Martina (Spānija), labākā kreisā insaida pozīcijā - Kristīna Ņagu (Rumānija), labākā saspēles vadītāja - Kristīna Kristiansena (Dānija). Par labāko spēlētāju aizsardzībā atzina Sabīnu Jakonseni (Zviedrija).

Nākamais Eiropas čempionāts rokasbumbā sievietēm 2016. gadā risināsies Zviedrijā.