Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Starts Klešnikam, Jurdžam un Lilienfeldam

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Starts Klešnikam, Jurdžam un Lilienfeldam
Vai arī pēc šīs sezonas ThSV "Eisenach" varēs priecāties par atgriešanos Vācijas 1. bundeslīgā?

Sestdien sākas Vācijas 1. bundeslīgas un 2. bundeslīgas čempionāti rokasbumbā vīriešiem. Gan pasaulē spēcīgākajā vīriešu handbola līgā, gan Vācijas pēc ranga otrajā līgā šosezon būs Latvijas handbolisti un viņiem visiem trim pirmās spēles būs svētdien. Abām "mūsu komandām" jaunajā sezonā ir augsti mērķi.

Evars Klešniks otro sezonu aizvadīs HSG "Wetzlar" rindās un pirmajā 2015. gada čempionāta spēlē nāksies spēlēt viņam tik labi zināmajā "Kampa Halle" laukumā Mindenā - tieši Mindenas komandā Evars aizvadīja iepriekšējās četras sezonas. Abas komandas līdz šim ir tikušās 28 reizes, Veclārai ir 13 uzvaru, bet Mindenai 10 uzvaras. Pagājušajā sezonā Mindenā bija neizšķirts 24:24, bet Veclārā uzvarēja viesi - 26:23.
Pēc 7. vietas 2013. gada 1. bundeslīgas čempionātā (augstākā vieta komandas vēsturē) nāca kritiens un pagājušajā sezonā HSG "Wetzlar' turnīra lielāko daļu spēkojās par vietas saglabāšanu starp spēcīgākajām komandām. Ja šosezon atkal izdosies ielēkt pirmajā desmitniekā un ieņemt vietu astoņniekā, tad tas būšot "astotais pasaules brīnums" - tā "Handball Woche" speciālajā pirmssezonas izdevumā (paldies Latvijas izlasei par piegādi!) izsakās Veclāras komandas galvenais treneris Kais Vandšnaiders. Tas nozīmē, ka atkal būs jācīnās tikai par vietas saglabāšanu 1. bundeslīgā? Pat ja tā, tad tas nav mazs mērķis, jo tā tomēr ir pasaulē spēcīgākā vīriešu klubu handbola līga. Taču Veclāra nav arī tik pieticīga savās vēlmēs un iespējās, kā tas varbūt liekas.
Pagājušajā sezonā Veclāra zaudēja pirmās sešas no astoņām spēlēm un tāpēc pirmais uzdevums jaunajā sezonā ir labi startēt - proti, lai jau pēc pirmajām spēlēm ir punktu krājums, lai jau kopš turnīra sākuma nav jākuļas "pa pagrabu" un jāmeklē no tā izeju. Pēc mača Mindenā būs spēle savā laukumā ar TBV "Lemgo", tad viesos mačs ar FA "Goppingen", tad - mājās ar čempionu THW "Kiel"... Veclārā cer uz divām uzvarām pirmajās četrās spēlēs. Bažas rada tas, ka savainojumu dēļ sezonas sākumā nevarēs palīdzēt viens no aizsardzības balstiem spānietis Karloss Prieto, nebūs arī pirmā līnijas spēlētāja Jensa Tīdkes un saspēles vadītāja bosnieša Adnana Harmandiča. Tiesa, pirms čempionāta HSG "Wetzlar" spēja uzvarēt tādas spēcīgas komandas kā Polijas čempionu Ķelces "Vive Targi" (pagājušajā sezonā spēlēja arī EHF Čempionu līgas finālčetriniekā) un Vācijas kausa ieguvēju Berlīnes "Fuchse".
Komandu atstājuši Vācijas izlases spēlētāji Tobiass Reihmans (aizgāja tieši uz Ķelci) un Kevins Šmids (uz Hamburgu), toties divi labi spēlētāji nākuši klāt un viens no viņiem pat ir slavens spēlētājs - pasaules, Eiropas un olimpiskais čempions Francijas izlases sastāvā Žiloms Žolī, kā arī Maksimilians Holsts. Žolī un savulaik par pasaules labāko handbolistu divreiz atzītais horvāts Ivano Baličs ir Veclāras komandas lielielākās zvaigznes. "Handbola Ronaldinju" pagājušajā sezonā ieradās Veclārā tikai pirms paša starta, turklāt vēl viņš bija pēc savainojuma, bet toties tagad viņš jau gan komandu pazīst (un komanda viņu), gan ar veselību Baličam viss ir kārtībā un viņa devumam jābūt vēl lielākam. Nav mazsvarīgi, ka komandā paliek leģendārais spāņu vārtsargs Hosē Ombradoss.
Evara Klešnika galvenā loma atkal būs aizsardzībā. Tā būs vēl nozīmīgāka, jo sezonas sākumā nespēlēs Prieto. Evars ir viens no pieredzējušākajiem spēlētājiem komandā (gadu vecāki ir jau minētie Baličs un Tīdke, bet vienaudzis ir Prieto) un viņam būs svarīga loma arī labas gaisotnes radīšanā kolektīvā.
Par Vācijas 1. bundeslīgas absolūto favorītu uzskata pašreizējo čempionu THW "Kiel". No HSV "Hamburg", kuras spēlēšana 1. bundeslīgā vēl vasaras sākumā bija apdraudēta finansiālu problēmu dēļ, atnāca Horvātijas izlases līderis un viens no labākajiem spēlētājiem pasaulē Domagojs Duvnjaks un Spānijas izlases pamatspēlētājs Hoans Kaneljass, no SG "Flensburg-Handewitt" atnāca Vācijas izlases kreilis Štefens Vainholds, tā ka islandieša Gudjona Valura Sigurdona aiziešana uz FC "Barcelona" un Kristiana Caica aiziešana uz Ungārijas čempionvienību MKB "Veszprem" ir kompernsēta ar uzviju (uz Barselonu devies arī talantīgais tunisietis Vaels Jaluzs, kurš sevi vēl nebija paspējis Ķīlē apliecināt). Galvenie konkurenti - Aleksandra Pētersona pārstāvētais "Rhein-Neckar Lowen", SG "Flensburg-Handewitt", Berlīnes "Fuchse", arī Hamburga pēc visām savām problēmām atkal nostājusies uz kājām (Bitters, Dominikovičs, Henss, Lindbergs, Nilsons, Tofts Hansens, Jansens, Pfāls...).

Aivja Jurdža un Ģirta Lilienfelda pārstāvētais ThSV "Eisenach" jau pēc gada pārtraukuma cer atgriezties 1. bundeslīgā. Pirmā spēle 2. bundeslīgas čempionātā būs "Austrumvācijas duelis" - Rostokā ar savulaik desmitkārtējo bijušās VDR čempionu, EHF Čempionu kausa izcīņas finālistu un Eiropas klubu čempionu (bija paralēli Čempionu kausa izcīņai arī tāds turnīrs no 1996. līdz 2008. gadam) SC "Empor". Arī Rostokas mērķis ir tikt 1. bundeslīgā, kurā SC "Empor" nav spēlējis kopš 1993. gada (bija noslīdējis pat uz 3. līgu). Pēc Vācijas apvienošanās savā starpā komandas ir tikušās tikai 4 reizes, visas reizes 2. bundeslīgā un katrai no komandām ir pa divām uzvarām. 2012./2012. gada sezonā Aizenaha uzvarēja Rostokā (27:23), bet Rostoka - Aizenahā (29:28). Pirmā spēle savā laukumā būs nākamās nedēļas nogalē pret HSG "Nordhorn-Lingen".
Tūlītēja (pēc sezonas) atgriešanās 1. bundeslīgā nav domāta par katru cenu, taču tieši tāds ir Aizenahas komandas mērķis un uzdevums. Ģirts Lilienfelds, kurš gandrīz visu pagājušo sezonu izlaida savainojuma dēļ, ThSV "Eisenach" rindās ir kopš 2008. gada (ilgāk ir tikai pieci spēlētāji) un visu šo laiku ir viens no komandas līderiem. Savukārt Aivis Jurdžs par tādu kļuva pagājušajā sezonā, kas viņam bija pirmā komandā. Abu Latvijas izlases spēlētāju loma būs ļoti svarīga arī jaunajā sezonā.
Aizenahas komandas budžets jaunajā sezonā ir 1,4 miljoni eiro, kas ir par 300 000 mazāk nekā bija pagājušajā gadā, taču tas ļāva paturēt komandā gandrīz visus labākos spēlētājus - aizgāja tikai slovēnis Peters Puceljs, spānietis Mikels Agiresabalage Garsija un bosnietis Faruks Vražaličs, taču nevar teikt, ka viņi visi trīs bija neizstājami (kaut gan, piemēram, Puceljs spēlēja Slovēnijas izlasē 2012. gada Eiropas un 2013. gada pasaules čempionātos, bet Garsija bija Spānijas izlasē Londonas olimpiskajās spēlēs). Lielākas bažas nekā viņu aiziešana rada tas, ka pēc ceļa traumas vēl nav atguvis sportisko formu komandas kapteinis Benjamins Trautfeters, bet čehs Tomašs Sklenāks un igaunis Deners Jānimā pēc krustenisko saišu operācijām atgriezīsies tikai pēc gadu mijas.
Daudz kandidātu, bet neviena favorīta - tā jau minētajā "Handball Woche" izdevumā novērtēta situācija pirms 2. bundeslīgas čempionāta starta, jo ir vismaz 6-7 komandas, kas varētu spēkoties par iekļūšanu 1. bundeslīgā. Starp tām arī ThSV "Eisenach".

     [+] [-]

, 2014-08-22 13:20, pirms 10 gadiem
Veiksmi jaunajā sezonā eisenach budžets ir mazāks,jo dalības maksa 2bundesligā ir mazāka.ar spēlētāju algām diez vai tas ir saistīts. .. Ps.Salīdzināšanai- kiel budžets šajai sezonai ir 9,5 milj. Eur..