Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

SynotTip handbola Virslīgā sāksies cīņas par zeltu un bronzu, fināls Sportacentrs.com tiešraidē

Jānis Pārums

SynotTip handbola Virslīgā sāksies cīņas par zeltu un bronzu, fināls Sportacentrs.com tiešraidē
"Tenax" un "Celtnieka" handbolisti

Sestdien plkst. 17:00 pašreizējie SynotTip handbola Virslīgas čempioni Dobeles "Tenax" savā laukumā ar spēli pret "Celtnieks Rīga" uzsāks Latvijas čempionāta finālsēriju, kas ilgs līdz trim uzvarām. Interneta tiešraide portālā Sportacentrs.com. Tāpat tiks aizvadīta bronzas sērijas pirmā spēle.

Šī būs jau trešā sezona pēc kārtas, kad finālā tiekas tieši "Tenax" un "Celtnieks" – abās iepriekšējās fināla sērijās Dobeles komanda izjuta gana nopietnu rīdzinieku pretestību tomēr izcīnīja uzvaru ar 3-0.

Savās pusfināla sērijās gan "Tenax", gan "Celtnieks" izcīnīja uzvaras ar 2-0. Dobelnieki diezgan pārliecinoši tika galā ar Ogre/Miandum vienību – savā mājas zālē izcīnot uzvaru ar 34:23, bet viesos pārspējot ogrēniešus ar rezultātu 26:20. Turpretī "Celtnieks" aizvadīja daudz saspringtāku pusfinālu pret "Latgols". Pirmajā spēlē, spēlējot Rīgā, vēl 46. minūtē rīdzinieki bija iedzinējos ar rezultātu 19:21, bet tad sekoja ļoti pārliecinoša spēles galotne, kurā vārtos izcili darbojās "Celtnieks" komandas vārtsargs Raitis Puriņš, neļaujot "Latgols" spēlētājiem gūt vārtus un palīdzot savai komandai veikt izrāvienu 8:0, kas arī noveda pie likumsakarīgas uzvaras ar rezultātu 27:21. Otrajā spēlē ludzāniešu laukumā "Celtnieks" lielāko spēles daļu bija vadībā ar 3-4 vārtiem, bet nespēja to nosargāt, ļaujot "Latgolam" panākt neizšķirtu un uzvarētāju noskaidrot pēcspēles septiņu metru metienu sērijā. Tajā lielāku aukstasinību nodemonstrēja "Cetnieks", bet Ludzas jaunie spēlētāji Normunds Seņkāns un Raivis Gorbunovs savus metienus nerealizēja, tādējādi rīdzinieki uzvarēja ar 32:30, iekļūstot finālā.

Šajā sezonā abas finālu dalībnieces tikušās vairākas reizes – SynotTip handbola Virslīgas čempionāta ietvaros četrās spēlēs četras uzvaras izcīnījusi "Tenax" vienība, bet "Celtnieks Rīga" vienīgo uzvaru savstarpējā spēlē izcīnīja Rīgas čempionāta finālā, pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriežot galvaspilsētas čempionu titulu Rīgā.

Pirms izšķirošajām cīņām SynotTip handbola Virslīgas čempionātā papildinājušas sastāvus – "Celtnieks Rīga" komandā atgriezies viens no iepriekšējo sezonu galvenajiem aizsardzības balstiem Guntars Lejnieks, bet "Tenax" rindās - Nils Kreicbergs, kurš Latvijā atgriezies pēc leģionāra gaitām Vācijā un pastiprinājis dobelnieku uzbrukuma potenciālu.

Pašreizējie Latvijas čempioni savus skatītājus šosezon priecējuši ar sabalansētu komandas spēli, par to liecina arī rezultatīvāko spēlētāju tabula. Visaugstāk tajā ar 101 vārtiem atrodas Oskars Arājs (101 vārti), kuram kopējā tabulā tas dod vien 12 vietu. Pēc tam seko Andis Ērmanis (96), Ansis Bilkštis (83), Egils Politers (75), Kaspars Straume (70) un Nils Miķelsons (58). "Celtnieks Rīga" komandā pārliecinoši rezultatīvākais uzbrukumā kārtējo sezonu bijis Artūrs Lazdiņš, kurš 22 spēlēs guvis 167 vārtus, kopējā rezultatīvāko spēlētāju sarakstā ierindojoties otrajā vietā. Ar 92 vārtiem seko Lauris Eglītis, 83 – Kaspars Lisovskis, 71 – Ritvars Balceris, 63 – Roberts Freibergs, bet ar 54 – Rihards Leja.

"Pusfinālā izcīnījām ļoti svarīgu uzvaru pār "Latgols", tas dod mums pārliecību par saviem spēkiem pirms fināla cīņām. Sezonas sākumā "Celtniekam" prognozēja aptuveni ceturto vietu, pierādījām, ka ar mums ir jārēķinās un, ka cīnīsimies visiem spēkiem par mērķi, ko vēlamies sasniegt," norādīja rīdzinieku līnijas spēlētājs Roberts Freibergs.

"Treneru korpuss cenšas vēl vairāk morāli atbalstīt un iedrošināt pirms svarīgajām spēlēm, lai būtu iekšējā sajūta, ka varam uzvarēt Dobeli," piebilda spēlētājs. "Līdzšinējās divas finālsērijas pret "Tenax" mums ir bija pagalam neveiksmīgas, galvenokārt pašu kļūdu dēļ. Domāju, ka tas bija psiholoģiskā spiediena dēļ, kā nekā fināls. Cerams, ka šogad ar to nebūs problēmu."

Freibergs arī norādīja, ka komanda aktīvi gatavojas finālspēlēm un visi spēlētāji zina, kas viņiem laukumā jāizdara, lai uzvarētu dobelniekus: "Neko konkrētu neatklāšu, tad jau redzēs laukumā vai izdosies. Pats esmu no Dobeles, līdz ar to jebkura spēle pret "Tenax" ir īpaša. Gribas parādīt savu labāko sniegumu, jo skatās, gan radi, gan draugi."

Savukārt viens no dobelnieku potenciālajiem atslēgas spēlētājiem finālsērijā Nils Kreicbergs atzina, ka nesenā atgriešanās komandā nav liegusi tajā veiksmīgi iekļauties: "Dažas lietas Dobeles spēlē ir mainījušās, taču esmu jau tās mazliet apguvis. Neesmu aizmirsis ko un kā katrs dara. Kopumā varu teikt kā Anatolijs Kreipāns: "Kreicbergam vispār nevajag laiku, lai iespēlētos". Ja būs nepieciešams, uzņemšos arī līdera lomu, bet ir pietiekamu daudz spēlētāju, kas to var izdarīt. Ne tikai līderi spēj sevi pierādīt, bet visi, kam tiek dota iespēja."

"Domāju, ka tas, ka mums nav tik izteiktu līderu kā citās komandās un sastāvs ir sabalansēts, ir viens no mūsu labākajiem ieročiem, jo jebkurš spēlētājs nav tikai, kā teikt, "ķeksīša pēc", bet reāli aizstāt jebkuru līderi vai pat pats par tādu kļūt," piebilda Kreicbergs.

Šo spēli tiešraidē varēs vērot interneta tiešraidē portālā Sportacentrs.com plkst. 17:00, kā arī sekot līdzi teksta tiešraidei Latvijas Handbola federācija - Handball.lv Sērija ilgs līdz trīs uzvarām.

Cīņa par bronzu: Latgols pret Ogre/Miandum

Sestdien plkst. 13:00 Ludzā tiks dots starts sērijai par trešo vietu SynotTip handbola Virslīgā – vietējais "Latgols" savā laukumā uzņems "Ogre/Miandum". Sērija ilgs līdz kādas komandas trim uzvarām.

"Latgols" un "Ogre/Miandum" gan Latvijas čempionāta pirmo, gan otro posmu noslēdza, attiecīgi, trešajā un ceturtajā pozīcijā, bet vēlāk veiksmīgi pārvarēja arī ceturtdaļfināla kārtu. Ludzānieši divu spēļu summā salīdzinoši viegli ar 70:53 pārspēja ASK/LSPA, savukārt ogrēnieši krietni sīvākā cīņā ar 48:47 tika galā ar "Jūrmalas Sportu". Pusfinālā abas komandas ar 0-2 piekāpās pēdējo gadu divām spēcīgākajām komandām – "Latgols" saspringtā, emocijām un pavērsieniem bagātā sērijā zaudēja "Celtniekam" (21:27, 30:32, otrajā spēlē tikai pēcspēles metienu sērijā), bet "Ogre/Miandum" piekāpās čempioniem "Tenax" (23:34, 20:26).

Šosezon abas komandas tikušās četrreiz un trijos gadījumos uzvarējuši Ludzas handbolisti. Zīmīgi, ka visi trīs panākumi gūti Latvijas čempionāta spēlēs (36:21, 32:31, 28:22), bet "Ogre/Miandum" pie vienīgā panākuma savstarpējās cīņās tikusi LHF kausa izcīņas finālā, kas turklāt notika Ludzā (27:26).

Ludzas handbolistiem šī ir iespēja pēc divām ne pārāk veiksmīgām sezonām (pērn septītā, aizpērn sestā vieta) atkal cīnīties par Latvijas čempionāta medaļām. Vairākās intervijās "Latgola", kas pirms sezonas pastiprinājās ar Jāni Pavloviču un Kasparu Piševu, ambīcijas sniedzās līdz pat finālam, taču, kā jau minēts, tās pusfinālā apturēja "Celtnieks". Pēdējoreiz labāko trijniekā ludzānieši bija 2014.gadā, kad izcīnīja bronzu, bet pirms tam divas sezonas pēc kārtas kļuva par Latvijas čempioniem. Savukārt ogrēnieši starp medaļniekiem bijuši divās no pēdējām trijām sezonām – 2014.gadā sudrabs, divus gadus vēlāk bronza.

Ludzāniešu rindās ir divi no trim šīs sezonas pašreiz rezultatīvākajiem spēlētājiem – Austris Tuminskis (attēlā ar bumbu) ar 178 vārtiem, bet Jānis Pavlovičs ar 158 vārtiem ieņem trešo pozīciju. Rezultatīvs ir arī jaunais Raivis Gorbunovs, kurš jaunatnes izlases (MSĢ/LAT-98) guvis 148 vārtus (ceturtā pozīcija), bet tieši "Latgols" sastāvā izcēlies ar 93 vārtiem, kas viņu ierindo 15. vietā. Savukārt no Ogres komandas rezultatīvāko spēlētāju desmitniekā ir Artis Laganovskis (133) un Artis Kurmēns (117). Tiesa, LHF kausa īpašniekiem Kurmēns vismaz bronzas sērijas iesākumā veselības problēmu dēļ nevarēs palīdzēt. Šajā situācijā, lai cerētu uz veiksmīgu iznākumu, vēl lielāka līderu loma būs jāuzņemas brāļiem Laganovskiem un Uvis Strazdiņam, bet vārtos kā mūrim jādarbojas komandas galvenajam trenerim Andrim Molotanovam.

"Latgola" vārtsargs Kaspars Piševs pirms gaidāmās sērijas norādīja, ka pusfinālā pret "Celtnieku" pietrūcis ne tikai veiksmes, bet arī pieredzes, kas arī liedzis ludzāniešiem sasniegt finālu. Taču komanda ir apņēmības pilna tik un tā pēc vairāku gadu pārtraukuma iekļūt starp trim labākajām komandām.

"Nevaram jau neko sev īpaši pārmest par pusfinālu, ka nebūtu kaut ko izdarījuši. "Pietrūka veiksmes un arī pieredzes, mums komanda tomēr ir diezgan jauna. Ar psiholoģisko un fizisko gatavību viss ir kārtībā – esam gatavi cīnīties un arī izcīnīt medaļas SynotTip handbola Virslīgā. Gatavojamies kā parasti pirms visām atbildīgajām spēlēm. Mūsu trumpis ir mājas sienas, mums ir sava laukuma priekšrocības šajā sērijā," sacīja Piševs, piebilstot, ka visi ir gatavi doties laukumā arī neskatoties uz mikrotraumām.

Viens no "Ogre/Miandum" līderiem Arvis Laganovskis atzina: "Trenējamies tāpat kā līdz šim, iespēju robežās kopā, citreiz arī individuāli. Diemžēl darba un citu lietu dēļ atkal nebūsim optimālajā sastāvā. Taču noskaņojums komandā ir labs un esam gatavi. Lai arī minimālo uzdevumu esam izpildījuši, protams, gribas sasniegt vairāk."

"Cīnāmies vienmēr un tā būs arī šoreiz. Ja LHF kausā Ludzā varējām uzvarēt, tad varam pacīnīties arī šoreiz. Nebūs tā, ka izkārsim balto karodziņu un ar atplestām rokām gaidīsim koka medaļas," Laganovskis uzsvēra, ka problēmas ar sastāvu noteikti nemazinās pašatdevi.

Bronzas sērija ilgs līdz kādas komandas trīs uzvarām.

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv