Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Baltijas derbijs: pēdējais solis pretī uzvarai grupā

Jānis Pārums

Baltijas derbijs: pēdējais solis pretī uzvarai grupā
Latvijas vīriešu handbola izlase

Svētdien plkst. 17:00 Latvijas vīriešu handbola valstsvienība aizvadīs izšķirošo spēli pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra 2. apakšgrupā, Klaipēdā sacenšoties ar mājinieci Lietuvu. Tiešraide LTV7.

Gan Latvija, gan Lietuva turnīru uzsākuši ar divām uzvarām divās spēlēs, taču panākumi bijuši atšķirīgi – latvieši vispirms turnīra pirmajā spēlē tikai galotnē salauza Gruzijas pretestību (24:21) un pēc tam pēdējās sekundēs, pateicoties Daiņa Krištopāna metienam, izrāva uzvaru pār Izraēlu (29:28), kamēr lietuvieši sakāva Izraēlu (36:20) un ne bez grūtībām apspēlēja Gruziju (24:20).

Dainis Krištopāns pēc spēles atzina, ka komanda iespējams domās bijusi jau svētdienas spēlē: "Joprojām cīnāmies paši ar sevi. Galvenais, ka uzvarējām."

Jau pirms turnīra tika uzskatīts, ka tieši Latvijas un Lietuvas izlases savā starpā cīnīsies par uzvaru grupā, ko pirmās divas spēles arī apliecinājušas, un svētdien tieši divas Baltijas valstis noskaidros grupas uzvarētāju.

Zīmīgi, ka tieši pret Lietuvu pašreizējais Latvijas vīriešu handbola izlases galvenais treneris Armands Uščins debitēja savā amatā, pērnā gada jūnijā divās pārbaudes spēlēs piedzīvojot pārliecinošus zaudējumus ar 23:36 un 30:40. Tiesa, toreiz latvieši nespēlēja savā spēcīgākajā sastāvā (ierindā bija tikai seši no tiem, kas startē kvalifikācijā, turklāt nebija mūsu līderu Jurdža un Krištopāna).

Lietuvas handbola izlase bijusi bieža viešņa Rīgas domes kausa izcīņā, startējot desmit reižu. Abu Baltijas valstu dueļi allaž bijuši spriedzes pilni, ko apliecina domes kausā izcīnītās vietas – piecreiz augstāku vietu ieņēmuši latvieši, piecreiz lietuvieši. Pēdējoreiz Lietuva Rīgas domes kausā startēja 2013.gadā, kad Latviju pieveica ar 31:29, tiesa, gadu iepriekš pārāki bija latvieši (29:21). Savukārt pēdējoreiz kvalifikācijas turnīros baltieši tikušies 2006.gadā, kad komandas uzvaras dalīja uz pusēm (28:29 izbraukumā un 28:24 savā laukumā).

Lietuva vienīgā no Baltijas valstīm startējusi gan Eiropas, gan pasaules čempionātos, tiesa, tas bija sen – 1997.gadā lietuvieši izcīnīja 10.vietu pasaules čempionātā, bet gadu vēlāk bija devītie Eiropā. Kopš tā laika baltieši nozīmīgākajiem turnīriem nav kvalificējušies. 2016.gada vasarā soli no pasaules čempionāta palika Latvijas valstsvienība, izšķirošajā kvalifikācijas turnīra play off kārtā divu spēļu summā nospēlējot neizšķirti ar Baltkrieviju, bet netiekot uz čempionātu izbraukumā mazāk gūto vārtu dēļ.

Latvijas un Lietuvas spēles uzvarētāja izcīnīs uzvaru grupā un kvalificēsies jau pieminētajam play off kārtai, kura norisināsies jūnijā. Pretiniece tajā tiks noskaidrota izlozē janvāra beigās. Latvijas komandai, lai kvalificētos nākamajai kārtai, nepieciešama uzvara, kamēr lietuviešiem der arī neizšķirts, jo ir labāka vārtu attiecība līdzšinējās spēlēs.

Pēc divām spēļu kārtām grupas rezultatīvāko spēlētāju galvgalī ar 14 vārtiem atrodas Aivis Jurdžs, kurš bija rezultatīvākais abās mūsējo spēlēs, bet Krištopāns ar 11 vārtiem ir ceturtais. Otro pozīciju (12 vārti) ieņem lietuviešu līderis Aidens Malašinsks, kurš "ZTR Zaporozhye" rindās startē arī EHF Čempionu līgā un ar 47 vārtiem ir komandas rezultatīvākais spēlētājs. Mums arī ir savs Čempionu līgas spēlētājs Krištopāns, kurš spēcīgajā "Vardar" ir viens no uzbrukuma līderiem (33).

Diemžēl sestdienas spēlē potītes savainojumu guva Latvijas izlases kapteinis Ingars Dude, kura dalība šīvakara spēlē vēl aizvien ir zem jautājuma zīmes.

Latvijas un Lietuvas izlašu spēle tiks tiešraidē translēta kanālā LTV7, kā arī interneta portālā ltv.lsm.lv.

Latvijas izlases sastāvs:

Artūrs Kuģis (TV Großwallstadt, Vācija), Raitis Puriņš (Celtnieks Rīga), Edgars Kukša (VfL Fredenbeck, Vācija), Māris Veršakovs (Pforzheim, Vācija), Elvijs Borodovskis (Haßloch, Vācija), Rihards Leja (Celtnieks Rīga), Nils Kreicbergs (Tenax Dobele), Toms Lielais (Bad Blankenburg, Vācija), Aivis Jurdžs (DHfK Leipzig, Vācija), Austris Tuminskis (Tenax Dobele), Raivis Gorbunovs (Šala, Slovākija), Dainis Krištopāns (Vardar, Maķedonija), Guntis Piļpuks (SK Latgols, MSĢ/LAT-Hertz), Ņikita Pančenko (Tenax Dobele, MSĢ/LAT-Hertz), Ingars Dude (Limoges 87, Francija), Egils Politers (Tenax Dobele), Artis Laganovskis (HK Ogre/Miandum).
Galvenais treneris: Armands Uščins
Treneri: Arnolds Straume, Andrejs Narnickis.
Fizioterapeites: Ilze Kristapsone, Agate Ādiņa.
Fiziskās sagatavotības treneris: Ēriks Visockis.

Kvalifikācijas turnīra kalendārs:

DatumsLaiksSpēle
12.01.16:30Latvija – Gruzija 24:21
12.01.19:00Lietuva – Izraēla 36:21
13.01.15:30Izraēla – Latvija 28:29
13.01.18:00Gruzija – Lietuva 20:24
14.01.14:30Izraēla – Gruzija
14.01.17:00Lietuva - Latvija

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv

  -3 [+] [-]

, 2018-01-14 12:09, pirms 6 gadiem
Pret Lietuvu būs zāģis diemžēl.

  +3 [+] [-]

, 2018-01-14 14:04, pirms 6 gadiem
Sarauj, Latvija. Ticu uzvarai.

  +2 [+] [-]

, 2018-01-14 14:15, pirms 6 gadiem
Tie kas neredzēja LAT-IZR, domā ka LAT nospēlēja slikti, bet fakts tāds ka IZR parādija lielisku sniegumu pret mūsējiem.
Ļoti labi nospēlēja mūsu līderi un ja tā pat turpinās, viss būs ok!

Vienīgais uztrauc savu momentu realizācija, šeit vajag saņemties!!!
Un malejie pārāk maz tiek iesaistīti uzbrukumos(pret IZR nulle uz visiem!!)

  -1 [+] [-]

, 2018-01-14 15:04, pirms 6 gadiem
NB55 rakstīja: Tie kas neredzēja LAT-IZR, domā ka LAT nospēlēja slikti, bet fakts tāds ka IZR parādija lielisku sniegumu pret mūsējiem.
Ļoti labi nospēlēja mūsu līderi un ja tā pat turpinās, viss būs ok!

Vienīgais uztrauc savu momentu realizācija, šeit vajag saņemties!!!
Un malejie pārāk maz tiek iesaistīti uzbrukumos(pret IZR nulle uz visiem!!)
iesaistīti tiek, bet baidās iet uz metienu

  +3 [+] [-]

, 2018-01-14 15:04, pirms 6 gadiem
par Latviju!