Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Vai "Tenax" spēs piebremzēt "Celtnieka" ceļu pretī titulam?

Jānis Pārums

Vai "Tenax" spēs piebremzēt "Celtnieka" ceļu pretī titulam?
Artūrs Lazdiņš (ar bumbu) pret "Tenax"
Foto: Sandra Škutāne

Svētdien, 14. maijā plkst. 15:00, pašreizējie SynotTip Virslīgas handbola čempioni vīriešiem, Dobeles Tenax, savā laukumā uzņems Celtnieks Rīga komandu. Tiešraide Sportacentrs.com TV.

Par šīm komandām komentāri ir lieki – jau vairākas sezonas tieši šīs abas komandas ir sevi apliecinājušas kā spēcīgākās vienības Latvijā, spēlējot vairākās finālsērijās pēc kārtas, kā arī piedaloties Baltijas līgas čempionātā.

Pēdējo gadu čempioni Dobeles Tenax nonākuši diezgan neapskaužamā situācijā – uzvarot regulāro čempionātu un diezgan pārliecinoši apspēlējot HK Ogre/Miandum vienību pusfinālā, šobrīd finālsērijā ir ciesti divi zaudējumi pēc kārtas. 22. aprīlī Celtnieks Rīga izcīnīja uzvaru viesos ar rezultātu 31:30, bet pēc nedēļas rīdzinieki spēja uzvarēt nedaudz pārliecinošāk – 25:22. Pēdējā spēlē Celtnieks Rīga komanda iedzinēju lomā bija vien īsu brīdi, kad rezultāts uz tablo vēstīja 3:4 pēc Egila Politera gūtajiem vārtiem. Bet tad īstajā brīdī savu līdera statusu apliecināja Artūrs Lazdiņš gūstot vairākus vārtus savas komandas labā un izvirzot rīdzinieku komandu vadībā ar 14:9. Arī otrajā puslaikā Celtnieka komanda spēles grožus turēja savās rokās uz brīdi sasniedzot pat septiņu vārtu pārsvaru, bet Dobeles Tenax vīri nebija gatavi padoties un piecas minūtes līdz spēles beigām atgrieza spēlē intrigu gūstot vairākus vārtus pēc kārtas, samazinot rezultāta starpību līdz -2. Spēles galotne tika aizvadīta saspringtā galotnē, kur neiztika arī bez noraidījumiem un diskvalifikācijas, kuru saņēma dobelnieku spēlētājs Ņikita Pančenko. Tomēr Celtnieks Rīga spēja aukstasinīgi aizvadīt spēles pēdējās minūtes, izcīnot otro uzvaru un finālsērijā panākot rezultātu 2:0. Finālsērija risināsies līdz kādas komandas trīs uzvarām.

Iepriekšējā nedēļā vairāki abu klubu spēlētāji tika aicināti uz Latvijas nacionālās izlases treniņiem. No Dobeles komandas izlases nometnē pabija Andis Ērmanis, Emīls Kurzemnieks un Ņikita Pančenko, bet no Rīgas komandas izlases treniņos un spēlēs piedalījās Raitis Puriņš, Rihards Leja, Igors Ignatjevs un Artūrs Lazdiņš.

Šajā nedēļas nogalē daudz ko izšķirs komandu veselības stāvoklis, kā arī vārtsargu spēle. Vairāki spēlētāji Dobeles Tenax sastāvā cīnās ar traumu sekām un nav optimālajā formā.

Par vārtsargiem runājot – Celtnieka komandā par atslēgas spēlētāju var nosaukt Raiti Puriņu, kurš aizvada vienu no spilgtākajiem karjeras posmiem vairākkārt glābjot savu komandu bezcerīgās situācijās. Nedrīkst aizmirst arī pieredzējušo Ivaru Lāci Dobeles sastāvā, kurš 1. finālsērijas spēlē pēdējā minūtē spēja atvairīt ātro uzbrukumu un deva cerības uz spēles pagarināšanu, bet pretējos vārtos nespēja trāpīt Oskars Arājs.

Dobelnieku galvenais treneris Sandris Veršakovs pirms trešās spēles sacīja, ka visi spēlētāji ir gatavi cīņai, taču sīkāk taktiskās gudrības nevēlējās atklāt: "Visi ir ierindā. Izlašu pauze treniņprocesu neietekmēja, jo visi pārējie spēlētāji, kas nebija izsaukti uz valstsvienību, gatavojās trešajai spēlei. Varbūt, ka pauze mums pat nāca par labu, bija vairāk laika gatavoties. Analizējām "Celtnieka" uzbrukumu un aizsardzību. Būs izmaiņas, arī sākumsastāvā būs izmaiņas. Spēlēsim savādāk. Taktiskos zīmējumus neatklāšu, tos varēs redzēt spēlē. Mums nav kur atkāpties, spēlēsim mājās un iesim tikai uz priekšu."

"Fiziski esam gatavi, taču ceru, ka arī psiholoģiski," norādīja "Celtnieka" komandas vadītājs un treneris Normunds Blome. "Protams, emocionālais spiediens pie rezultāta 2-0 sērijā ir diezgan liels. Rezultāts sērijā man nav pārsteigums, jo mēs nopietni gatavojāmies finālsērijai pret konkrētu pretinieku. Gaidāmajā spēlē svarīgākais būs tas, kura komanda izturēs morāli. Īpaši svarīgas būs pirmās 20 minūtes, kad varēs redzēt, kura komanda būs gatavāka uzvarēt. Nav šaubu, ka spēle būs sīva."

"Puiši, kuri tika izsaukti uz izlasi Rihards Leja trenējās divreiz dienā. Pārējiem vairāk sanāca atpūsties un sadziedēt mikrotraumas, jo izlases laiks sakrita ar svētku dienām. Šonedēļ aktīvi gatavojāmies. Varēju izmēģināt visu, ko vien var iedomāties. Ja es mācētu lasīt domas, tad, protams, pirmais, ko es izdarītu – tiktu Sandra Veršakova galvā (smejas). Tādu spēju man nav, taču ceru, ka es spēli saprotu tāpat kā viņš un redzu, ko viņš varētu mainīt," piebilda Blome.

Vai Dobeles Tenax spēs atgūties pēc diviem zaudējumiem? To jau mēs varēsim vērot 14. maijā plkst. 15:00 Dobelē. Spēli tiešraidē varēs skatīties televīzijā Sportacentrs.com TV kanālā, interneta vietnē Sportacentrs.com, kā arī sekot līdzi teksta tiešraidei handball.lv. Spēli komentēs Anatolijs Kreipāns.

SKATĪTĀJU KONKURSS
Finālspēles puslaika pārtraukumā notiks SynotTip sporta bāra līdzjutēju konkurss, kas provizoriski varētu sākties ap plkst. 15:40. Konkursa dalībniekus pirmā puslaika gaitā atlasīs SynotTip sporta bāra promo meitenes. Apmeklē spēli klātienē, piedalies konkursā un laimē balvas no handbola federācijas un Virslīgas ģenerālsponsora – SynotTip sporta bāra.

Arī bronzas sērijā trešā spēle

Svētdien, 14. maijā, norisināsies arī bronzas sērijas trešā spēle. Plkst. 13:00, SK Latgols vienība savā laukumā uzņems HK Ogre/Miandum komandu. Pirmajās divās spēles abas komandas ir izmantojušas sava laukuma priekšrocības – ludzānieši savā laukumā pieveica ogrēniešus ar rezultātu 31:28, bet otrajā spēlē HK Ogre/Miandum spēja savā laukumā revanšēties ar rezultātu 32:25. Tādējādi sērijā līdz trim uzvarām rezultāts šobrīd ir 1-1.

Iepriekšējā spēlē HK Ogre/Miandum savā laukumā aizvadīja diezgan saspringtu spēli un izšķirošo izrāvienu panākot 15 minūtes līdz spēles beigām, kad ogrēniešiem izdevās palielināt rezultāta starpību no +2 uz +8. Atlikušo spēles daļu komandas guva vārtus vienlīdzīgi un neko daudz SK Latgols vairs nespēja mainīt. Jāatzīmē, ka spēlē nepiedalījās viens no Ludzas līderiem Jānis Pavlovičs, kā arī pašā spēles sākumā potītes savainojumu guva Austris Tuminskis, kas noteikti iespaidoja ludzāniešu sniegumu gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Taču kā atzīmēja pats Austris, potītes savainojums nav ļoti nopietns un mājās spēlē svētdien viņš būs gatavs doties laukumā. Ludzas vienībā līdera lomas uzņēmās jaunie spēlētāji – Normunds Seņkāns un Raivis Gorbunovs (vēlāk, tāpat kā Pavlovičs, piedalījās Latvijas nacionālas izlases sabraukumā un devās līdzi izlasei uz Nīderlandi), kā arī pieredzējušais Aivars Strazds.

HK Ogre/Miandum izcīnīja uzvaru neskatoties uz to, ka spēlē slimības dēļ nepiedalījās viens no ogrēniešu līderiem Artis Kurmēns. Par HK Ogre/Miandum rezultatīvākajiem spēlētājiem šajā spēlē kļuva ierasti rezultatīvie brāļi Arvis un Artis Laganovski, kā arī Andrejs Mancurovs.

"Latgols" galvenais treneris Andrejs Narnickis, kurš iepriekšējā nedēļā bija nacionālās izlases galvenā trenera pienākumu izpildītājs, norādīja, ka viņa prombūtnē treniņprocess nav apstājies: "Izlases pārtraukumā daļa komandas gāja trenēties pie Antona Gendeļa, daļa individuāli gatavojās Rīgā. Tuminskis? Austrim potīte sāp, taču viņš spēlēs. Nezinu gan vai par visiem 100%."

"Ogre nav prognozējama komanda, tāpēc mēģināsim pārkārtoties arī spēles laikā. Parasti viņi kādu spēlētāju ņem individuāli, taču katrā spēlē ir savādāk. Ogres komandas galveno treneri Andri Molotanovu nevar paredzēt – kā viņš spēlēs šodien, kā rīt," piebilda Narnickis.

Arī šo spēli tiešraidē varēs vērot portālā Sportacentrs.com un kanālā Sportacentrs.com TV.

Izslēgšanas spēles
Statistika

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv