Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Latvijai pirmā iespēja izcīnīt vēsturisku ceļazīmi uz Eiropas čempionātu

Agris Suveizda

Latvijai pirmā iespēja izcīnīt vēsturisku ceļazīmi uz Eiropas čempionātu
Latvijas izlases rezultatīvākais spēlētājs Māris Veršakovs. Foto: Sandra Škutāne/handball.lv

Armanda Uščina vadītā Latvijas handbola izlase šovakar plkst. 19:40 aizvadīs ļoti svarīgu spēli 2020. gada Eiropas čempionāta atlasē, Valmierā uzņemot 2017. gada pasaules bronzas medaļnieci Slovēniju. Cīņu tiešraidē varēsiet vērot arī LTV7 kanālā.

Latvija kvalifikāciju sāka ar neveiksmi Slovēnijā, ar 21:27 piekāpjoties grupas favorītei, taču uzvarēja nākamajās trīs spēlēs – 29:25 mājās pret Nīderlandi, 24:18 viesos pret Igauniju un 30:24 savā laukumā pret Igauniju. Tikmēr Slovēnija ir uzvarējusi visās četrās cīņās, un slovēņu divas uzvaras iepriekšējā sasaukumā pār Nīderlandi nozīmē to, ka pirms izšķirošajām divām kārtām mēs nīderlandiešus apsteidzam jau par četriem punktiem. Vismaz viens punkts šajās divās spēlēs – Valmierā pret jau ceļazīmi ieguvušo Slovēniju un 16. jūnijā viesos pret tiešo konkurenti Nīderlandi – Latvijai nozīmēs automātisku ceļazīmi uz vēsturisku pirmo lielo finālturnīru, taču otrajai vietai grupā var pietikt pat ar diviem zaudējumiem – ja Nīderlande rītvakar neuzvarēs Tallinā vai ja mēs Nīderlandē nezaudēsim ar vairāk kā trim vārtiem. Vēl gan ir iespējami arī citi varianti.

"Daudz nerēķinām, arī negribam celt karogu pārāk augstu un teikt, ka uzvarēsim abās spēlēs, jo tajās galīgi neesam favorīti, īpaši pret spēcīgo Slovēniju. Cīnīsimies par katru spēli un uzvaru, cenšamies nedomāt par matemātiku, kas mums nepieciešams. Lai rēķina treneri un vadība, kamēr mēs koncentrēsimies spēlei," sarunā ar Sportacentrs.com sacīja izlases kapteinis Ingars Dude. Par matemātiku nerunā arī galvenais treneris Armands Uščins: " Vispirms koncentrējamies trešdienas spēlei. Ja tajā parādīsim labāko sniegumu, protams, ka ir ņemami arī slovēņi - mājās viss ir iespējams."

Lai arī Slovēnija 12. reizi dosies uz Eiropas čempionāta finālturnīru un beigusies ir arī klubu sezona, slovēņu vadošie spēlētāji vēl nebūt nav devušies atvaļinājumā – Slovēnija Valmierā ir ieradusies teju optimālajā sastāvā. Nejcs Cehte komandai pievienosies pēdējā kvalifikācijas cīņā Igaunijā, bet uz Valmieru Slovēnija devās ar 17 handbolistiem, no kuriem 12 šosezon piedalījās Čempionu līgā, kurā triumfēja Latvijas izlases līdera Daiņa Krištopāna pārstāvētais klubs Skopjes "Vardar". Krištopāns bija viens no galvenajiem titula kaldinātājiem, un viņš finālā pārspēja arī divus no potenciālajiem šāvakara sāncenšiem – finālistes "Vezsprem" rindās spēlēja Boruts Mačkovšeks un Blažs Blagotinšeks.

"Dainis Krištopāns pēdējos mēnešos bijis lieliskā formā, taču domāju, ka tā būtu kļūda koncentrēties tikai uz viņu," sacīja Čempionu līgas bronzas medaļnieks Jure Dolenecs no Spānijas "Barcelona". "Galu galā viņš pat nav Latvijas rezultatīvākais spēlētājs kvalifikācijā. Latviešiem ir laba komanda, un mums tā būs jāaptur kopumā." Krištopāns ir guvis 17 vārtus jeb vidēji 4,3 mačā, kamēr rezultatīvākais komandā ir Māris Veršakovs ar 22 vārtiem četrās cīņās (vidēji 5,5). Vairāk par desmit vārtiem guvuši arī Nils Kreicbergs (13), Aivis Jurdžs (12) un Egils Politers (11). Tikmēr Slovēnijas rindās rezultatīvākais spēlētājs ir Blažs Jančs no Polijas kluba "Vive Kielce".

"Esam pieraduši, ka Dainis ir izlases līderis, un mums netraucē tas, ka viņam pievērš lielāku uzmanību," bilda Dude. "Tomēr komandā svarīgi ir visi spēlētāji. Tā, piemēram, Lilienfelds un Klešniks pat izlasē atsaukti no pensijas. Esam mobilizējušies visos līmeņos, lai būtu iespējami spēcīgākajā sastāvā. Aicinu visus braukt uz Valmieru, vietas pietiks. Ja tomēr nepietiks, atvērsim vaļā lūku vai logu." Dude uzsvēra, ka tikšana finālturnīrā ļautu handbolam Latvijā veikt lielu atspērienu, un tam piekrīt arī Uščins: "Ja mēs tiktu finālturnīrā, tas varētu būt liels bums handbolam. Svarīgi, lai handbols ir ne tikai dažos centros, bet pēc iespējas plašāk Latvijā. Tāpat ar tikšanu finālturnīrā mēs sevi parādītu uz Eiropas kartes un atzīmētos kā handbola valsts. Iegūtu grūdienu, ka mūs sāktu atzīt."

Slovēnijas handbola izlase ir spēlējusi 11 no 13 Eiropas čempionātiem, netiekot tikai uz 1998. un 2014. gada finālturnīriem. Tāpat slovēņi ir piedalījušies trīs olimpiskajās spēlēs un astoņos pasaules čempionātos. 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs Slovēnija sasniedza ceturtdaļfinālu, tajā zaudējot Dānijai (30:37), 2017. gada pasaules čempionātā slovēņi pusfinālā piekāpās Francijai (25:31), bet cīņā par bronzu uzveica horvātus (31:30), savukārt 2018. gada Eiropas čempionātā Slovēnija ieņēma astoto vietu.

Slovēnijas galvenais treneris Veselins Vujovičs norādīja, ka komanda par spīti ceļazīmei un sezonas beigām motivāciju nav zaudējusi: "Esmu ļoti apmierināts ar spēlētāju sportisko formu un pieeju darbam. Šajā ziņā pat esmu nedaudz pārsteigts, un mani priecē, ka tas tā ir. Spēli pret Latviju sagaidu ar lielu optimismu un cieņu pret pretiniekiem, kuri vēl nav tikuši pie ceļazīmes un kuriem tādēļ būs īpaša motivācija. Taču mēs apzināmies savu kvalitāti un uz Valmieru dodamies pēc jauniem diviem punktiem."

Eiropas čempionāta finālturnīrs nākamā gada janvārī notiks trīs valstīs – Austrijā, Zviedrijā un Norvēģijā. Bez trim mājiniecēm automātiski finālturnīrā iekļuva arī pašreizējā čempione Spānija, bet pārējās 20 ceļazīmes tiek izspēlētas kvalifikācijā. Atlases pamatkārtā 32 vienības ir sadalītas astoņās apakšgrupās, un pie ceļazīmes tiks katras grupas divas labākās izlases, kā arī četras no astoņām trešo vietu ieguvējām. Jau šobrīd kvalifikācijā ceļazīmi ir nodrošinājušas trīs valstsvienības: Slovēnija, Vācija un Horvātija. Finālturnīra dalībnieču skaits no 16 izlasēm ir palielināts līdz 24.

4. grupa

VKomandaSUNZVārtiP
1.Slovēnija4400115:908
2.Latvija4301104:946
3.Nīderlande4103109:1112
4.Igaunija400487:1200

Latvijas handbola izlase

Vārtsargi: Artūrs Kuģis (TV Gosswallstadt, Vācija), Raitis Puriņš (Celtnieks Rīga)
Kreisā mala: Nils Kreicbergs (Riihimaen Cocks, Somija), Rihards Leja (Celtnieks Rīga)
Kreisie ārējie: Aivis Jurdžs (DHfK Leipzig, Vācija), Emīls Kurzemnieks (Afturelding, Islande)
Saspēles vadītāji: Māris Veršakovs (TGS Pforzheim, Vācija), Ģirts Lilienfelds (HSC Coburg 2000, Vācija), Austris Tuminskis (EHV Aue, Vācija)
Labie ārējie: Dainis Krištopāns (Vardar, Ziemeļmaķedonija), Evars Klešniks (LiT Tribe Germania, Vācija), Guntis Piļpuks (HF Mors, Dānija)
Labā mala: Andis Ērmanis (Tenax Dobele), Uvis Strazdiņš (Kehra, Igaunija), Ņikita Pančenko (Tenax Dobele), Jānis Pavlovičs (SK Latgols)
Līnijas spēlētāji: Ingars Dude (Limoges Hand 87, Francija), Egils Politers (Tenax Dobele), Artūrs Meikšāns (SK Latgols), Antons Šuleiko (Tenax Dobele)

Oficiālās personas

Armands Uščins, galvenais treneris
Andrejs Narnickis, treneris
Arnolds Straume, treneris
Agate Adiņa, fizioterapeite
Guntis Ciematnieks, delegācijas vadītājs

Slovēnijas handbola izlase

Vārtsargi: Urhs Kastelics (Zagreb, Horvātija), Roks Zaponšeks (Csurgoi, Ungārija).
Kreisā mala: Darko Cingesars (PAUC Handball, Francija), Matics Verdineks (Gorenje Velenje, Slovēnija).
Kreisie ārējie: Niks Henigmans (Pick Szeged, Ungārija), Boruts Mačkovšeks (Vezsprem, Ungārija), Aleksanders Špende (Metalurg, Ziemeļmaķedonija), Alekss Vlahs (Zagreb, Horvātija).
Saspēles vadītāji: Matejs Gabers (Pick Szeged, Ungārija), Roks Ovničeks (Celje, Slovēnija).
Labie ārējie: Jure Dolenecs (Barcelona, Spānija), Žiga Mlakars (Wisla Plock, Polija).
Labā mala: Blažs Jancs (Vive Kielce, Polija), Mario Šoštaričs (Pick Szeged, Ungārija).
Līnijas spēlētāji: Blažs Blagotinšeks (Vezsprem, Ungārija), Matics Suholežniks (Dunkerque, Francija), Miha Zarabecs (Kiel, Vācija).

Izmantotie resursi:
RZS - Rokometna zveza Slovenije

1 2 54 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2019-06-12 09:42, pirms 5 gadiem
Jopcik, cik tam Lilienfeldam gadu? šis tak vēl spēlēja laikos kad benzīns maksāja 50 santīmus.
Biju domājis ka tā roķene jau sprāgst nost, izrādās uz čempi taisās. Varēs atsākt skatīties, nav ne vainas spēlei.

  +4 [+] [-]

, 2019-06-12 09:45, pirms 5 gadiem
arturiks1992 rakstīja: Pazīstot latviešus, atkal nolies
Noliet vari tu, podā!😝
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2019-06-12 09:53, pirms 5 gadiem
Tie slovēņi pēdējā laikā latviešiem tāds biedējošs pretinieks - pirmo spēli šeit handbolā zaudējām, 2017.gada EČ basketbolā 1/4 finālā pa muguru , par aizvakardienu Daugavas stadionā notikušo pat nerunāsim... Cerams , ka handbolisti ar Krištopānu priekšgalā nepieļaus neveiksmju sērijas turpinājumu pret slovēņiem!

  +5 [+] [-]

, 2019-06-12 09:56, pirms 5 gadiem
Veiksmi džekiem.

     [+] [-]

, 2019-06-12 10:03, pirms 5 gadiem
Banss rakstīja: Jopcik, cik tam Lilienfeldam gadu? šis tak vēl spēlēja laikos kad benzīns maksāja 50 santīmus.
Biju domājis ka tā roķene jau sprāgst nost, izrādās uz čempi taisās. Varēs atsākt skatīties, nav ne vainas spēlei.
Ģirtam šogad paliks 37 gadi.

  +2 [+] [-]

, 2019-06-12 10:11, pirms 5 gadiem
Šodien arī volejs - Slovākija pret Latviju 17:00 LTV7 tiešraidē.

  +1 [+] [-]

, 2019-06-12 10:14, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Ģirtam šogad paliks 37 gadi.
Liekas baigi sen šo skatījos, man liekas pat redzēju viņa debijas spēli. Atmiņa palicis tāds baigi lokanais, kā ūdenszāle.

  -2 [+] [-]

, 2019-06-12 10:52, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Šodien arī volejs - Slovākija pret Latviju 17:00 LTV7 tiešraidē.
Volejbols, futbols... Ir zudis un tuvākajā kaikā nenāks atpakaļ, nav vērts skatīties!

  +2 [+] [-]

, 2019-06-12 10:58, pirms 5 gadiem
raitīc rakstīja: Volejbols, futbols... Ir zudis un tuvākajā kaikā nenāks atpakaļ, nav vērts skatīties!
Neskaties!

  +2 [+] [-]

, 2019-06-12 11:05, pirms 5 gadiem
raitīc rakstīja: Volejbols, futbols... Ir zudis un tuvākajā kaikā nenāks atpakaļ, nav vērts skatīties!
Man jau liekas, ka volejbols nāk atpakaļ

     [+] [-]

, 2019-06-12 11:49, pirms 5 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Tie slovēņi pēdējā laikā latviešiem tāds biedējošs pretinieks - pirmo spēli šeit handbolā zaudējām, 2017.gada EČ basketbolā 1/4 finālā pa muguru , par aizvakardienu Daugavas stadionā notikušo pat nerunāsim... Cerams , ka handbolisti ar Krištopānu priekšgalā nepieļaus neveiksmju sērijas turpinājumu pret slovēņiem!
Jā, slovēņiem sportā kaut kas sanāk labāk.
Iedzīvotāju skaits līdzīgs Latvijai- ap 2mil.
Futbols/Basketbols/Rokas bumba/Volejbols... labi ka mums hokejs vēl ir- Kopitars viens pats nevarēju slovēņus tik augsti uzvilkt. Bet nu tik un tā smagi...

     [+] [-]

, 2019-06-12 12:09, pirms 5 gadiem
Kaut kur dzirdēju (ka tik ne no Kreipāna LTV7), ka Jurdžs nākošsezon spēlēs Latvijā. Kāds varbūt zina kaut ko vairāk??

  -1 [+] [-]

, 2019-06-12 13:01, pirms 5 gadiem
Krištopāns spēlē, tad uzvara būs rokā!

  -3 [+] [-]

, 2019-06-12 14:43, pirms 5 gadiem
Kāpēc nekur nerādīs tiešraidi?

  +2 [+] [-]

, 2019-06-12 14:52, pirms 5 gadiem
Number 0 rakstīja: Kāpēc nekur nerādīs tiešraidi?
Nekurzemē dzīvo?

     [+] [-]

, 2019-06-12 14:54, pirms 5 gadiem
Cerams, ka tiks uz finālturnīru un būs mazi svētki.

Protams, jāpiebilst gan, ka LV handbolā nav kāds pēkšņs pacēlums vai būtu apspēlējuši kādu spēcīgu pretinieku - vienkārši komandu skaits palielināts no 16 uz 24 - iespēja ir, jāizmanto.

  +2 [+] [-]

, 2019-06-12 16:34, pirms 5 gadiem
Number 0 rakstīja: Kāpēc nekur nerādīs tiešraidi?
ltvzīben,tev nepietiek?

  +1 [+] [-]

, 2019-06-12 18:00, pirms 5 gadiem

  +1 [+] [-]

, 2019-06-12 18:43, pirms 5 gadiem
arturiks1992 rakstīja: Pazīstot latviešus, atkal nolies
zinot latviešus - uzvarēsim,lai kā visādi arturiki to negribētu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2019-06-12 19:11, pirms 5 gadiem
Tūliņ būs tāda pati klaunāda kā pret baltkrieviem, kuriem tupa uzdāvināja "vēsturisko" PČ ceļazīmi.
Amatieriem nepārmetu. Bet arī ticības nekādas.

  -1 [+] [-]

, 2019-06-12 19:12, pirms 5 gadiem
artenio rakstīja: zinot latviešus - uzvarēsim,lai kā visādi arturiki to negribētu
laikam nesaproti, par ko ir runa.

  -1 [+] [-]

, 2019-06-12 19:15, pirms 5 gadiem
Kommaer/// rakstīja: Tūliņ būs tāda pati klaunāda kā pret baltkrieviem, kuriem tupa uzdāvināja "vēsturisko" PČ ceļazīmi.
Amatieriem nepārmetu. Bet arī ticības nekādas.
jap,mūsējie jau nevar tā vienkārši uzvarēt-jāuztaisa validolspēle,bet labi,kas labi

  -1 [+] [-]

, 2019-06-12 19:16, pirms 5 gadiem
artenio rakstīja: jap,mūsējie jau nevar tā vienkārši uzvarēt-jāuztaisa validolspēle,bet labi,kas labi
Tātad- Tev tiešām nav nemazākās nojautas, par ko es te raudu.

  -1 [+] [-]

, 2019-06-12 19:16, pirms 5 gadiem
Kommaer/// rakstīja: laikam nesaproti, par ko ir runa.
labi,ka ir vissaprotošie,kuri mums visiem varēs izstāstīt par ko ir runa!-ceram un gaidam!

  -2 [+] [-]

, 2019-06-12 19:17, pirms 5 gadiem
artenio rakstīja: un par ko ir runa?
Par to, ka bija neizšķirts, 20sek līdz spēles beigām. Mums bumba. bet to vienkārši iemeta baltkrievam rokās.
Tā viņi izdarīja. Vai nu toto. Vai ari nebija naudas, par ko braukt. Normali tas nebija.

  -1 [+] [-]

, 2019-06-12 19:27, pirms 5 gadiem
artenio rakstīja: labi,ka ir vissaprotošie,kuri mums visiem varēs izstāstīt par ko ir runa!-ceram un gaidam!
Man vnk laba atmiņa. ..it kā jau ku mārs čakarējot atmiņu, bet esmu dzīvs pierādījums tam, ka tas ir bulšits
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2019-06-12 19:43, pirms 5 gadiem
artems_bruvers_1007752319333492 rakstīja: Bļāviens, runa ne NAV, ne IR, bet runa IET! Ko jūs te par esošajām runām kladzinat, ja RUNA IET savā gaitā, gluži kā PULKSTENIS
uz plakanās zemes? kad aiziesi līdz zemes malai un ieliksi skrīnu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-06-12 20:01, pirms 5 gadiem
artems_bruvers_1007752319333492 rakstīja: Zemes mala ir Antarktīda, centrs ir Artkika, ļotenes lido nevis pa taisno, bet griežās, viss it kā sakrīt
loģiski ka griežas kā saki jeb lido pa elipsi, jo zeme apaļa, jo lielāks attālums jo elipse apaļāka. Uz plakanas zemes gan varētu lidot pa taisno!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2019-06-12 20:20, pirms 5 gadiem
Lielisks puslaiks 14-10
1 2 54 komentāri