Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Uščins: "Jābūt gataviem dažādiem pārsteigumiem, jo igauņiem šī būs pēdējā cerība"

Rolands Eliņš

Uščins: "Jābūt gataviem dažādiem pārsteigumiem, jo igauņiem šī būs pēdējā cerība"
Armands Uščins
Foto: Zigismunds Zālmanis

Latvijas nacionālās izlases treneris Armands Uščins īsi pirms došanās uz Tallinu sniedzis savu komentāru portālam Handball.lv par ceturtdien gaidāmo 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla spēli pret Igauniju. Treneris atzīmē, ka visi rīcībā esošie handbolisti ir labā formā, bet svarīgi ir atrast to komandas spēli, ko izlase demonstrēja rudenī.

"Šodien braucam uz Igauniju un vakarā jau aizvadīsim pirmo treniņu. Rīt būs divi treniņi. Ceturtdien vēl viens treniņš un vakarā spēle. Jautājums ir par to, kā sakārtosim spēli bez Ingara Dudes. Egils Politers ir spēlējis, bet viens visu spēli viņš nevarēs izvilkt, tāpēc jāskatās, kā varēsim Egilam sniegt kādu pauzi. Principā visi pārējie ir uz vietas. Jāatrod atkal tā saikne, kas bija izveidojusies spēlēs pret Slovēniju un Nīderlandi. Jāizmēģina pāris taktiskie varianti," pēc komandas brokastīm Rīgā stāsta izlases galvenais treneris Armands Uščins.

"Visiem nedēļas beigās bija spēles. Izskatās, ka visi ir tiešām labā formā, ja skatāmies uz pēdējām spēlēm. Man liekas, ka tieši pēdējā mēneša laikā spēlētāji ir rādījuši labu sniegumu. Dainis Krištopāns ieguva SEHA līgas vērtīgākā spēlētāja balvu, Artūrs Kuģis sācis vairāk spēlēt pēdējā laikā, Māris Veršakovs visu laiku labi spēlē. Arī tie kandidāti, kas spēlē Latvijā, ir rādījuši labu rezultātu.

Pats vienmēr esmu pozitīvi noskaņots. Viss ir kārtībā. Uztraukums nav. Igauņi ir zaudējuši tās divas spēles, bet jāpatur galvā doma, ka igauņiem šīs divas spēles principā būs pēdējā cerība, lai turpinātu cīņu par vietu finālturnīrā. Vismaz ceturtdienas spēlē viņi noteikti izliks visus spēkus. Jābūt gataviem dažādiem pārsteigumiem, jo igauņiem tā ir pēdējā cerība," turpina treneris.

Uščins komentēja, kādu handbolu šobrīd demonstrē Igaunijas valstsvienība: "Parocīgi vai neparocīgi, to ir grūti pateikt. Kopš kvalifikācijas sākuma viņiem ir jauns treneri. Igaunija tagad sākusi spēlēt ļoti ātru handbolu. Protams, tur viss tiek pakārtots līderiem. Abas spēles esmu noskatījies un izanalizējis. Kamēr spēki ir, igauņi spēlē ātru, modernu handbolu, bet fiziskā sagatavotība vismaz pirmajās divās spēlēs nebija tāda, lai viņi varētu izskriet visu spēli. Gan ar Slovēniju, gan Nīderlandi pirmo puslaiku viņi spēlēja līdzīgi, taču turpinājumā vienkārši salūza. Abās spēlēs Igaunijai ļoti labi spēlēja vārtsargi, kas pretiniekiem sagādāja problēmas. Viņi spēlē 6-0 aizsardzību. Ne pasīvu, bet aktīvu aizsardzību. Tam arī jābūt gataviem."

Spēle pret Igauniju ceturtdien Tallinā sāksies pulksten 19:30. Spēli tiesās vadošais Bosnijas un Hercegovinas tiesnešu duets Amars Konjičanins un Dino Konjičanins. Inspektors būs lietuvietis Algis Mikučonis.

Jāpiemin, ka savainojumu dēļ bez Ingara Dudes par vietu sastāvā šoreiz nevarēja pacīnīties Artūrs Lazdiņš, Rihards Leja un Normunds Seņkāns, bet Jānis Pavlovičs - ģimenes apsvērumu dēļ. Visi šie spēlētāji arī bija trenera redzeslokā. No sākotnēja kandidātu saraksta klāt ir nācis "Tenax Dobele" kreisās malas spēlētājs Oskars Arājs.

Pēc divām aizvadītām spēlēm Eiropas čempionāta kvalifikācijā Latvijas grupā līdere ar divām uzvarām divās spēlēs ir Slovēnija, pa uzvarai ir Latvijai un Nīderlandei, bet bez panākumiem cīnījusies Igaunija. Jāatgādina, ka kvalifikācijas cikla ievadā 24. oktobrī Latvija viesos ar 21:27 piekāpās vienai no spēcīgākajām pasaules handbola izlasēm Slovēnijai, savukārt otrajā mačā Armanda Uščina vadītā komanda Valmierā ar 29:25 uzveica Nīderlandi.

Kvalifikācijas turnīrā piedalās 32 valstu izlases, kas tika ielozētas astoņās grupās pa četrām komandām katrā. Gaidāmais kvalifikācijas turnīrs būs plašākais, kāds jebkad ir noticis. Eiropas čempionātam kvalificēsies katras grupas divas labākās komandas, kā arī četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Eiropas čempionāta finālturnīram jau kvalificējušās tā organizatores Zviedrija, Austrija un Norvēģija, kā arī esošā Eiropas čempione Spānija. 2020.gadā Eiropas čempionātā pirmoreiz piedalīsies 24 valstu izlases (iepriekš - 16). Eiropas čempionāta finālturnīrs norisināsies no 2020.gada 10. līdz 26.janvārim.

Latvijas izlase

Vārtsargi: Artūrs Kuģis (TV Gosswallstadt, Vācija), Raitis Puriņš (Celtnieks Rīga)
Kreisā mala: Nils Kreicbergs (Riihimaen Cocks, Somija), Oskars Arājs (Tenax Dobele)
Kreisie ārējie: Aivis Jurdžs (DHfK Leipzig, Vācija), Emīls Kurzemnieks (Afturelding, Islande)
Saspēles vadītāji: Māris Veršakovs (TGS Pforzheim, Vācija), Ģirts Lilienfelds (HSC Coburg 2000, Vācija)
Labie ārējie: Dainis Krištopāns (Vardar, Maķedonija), Evars Klešniks (LiT Tribe Germania, Vācija), Guntis Piļpuks (HF Mors, Dānija)
Labā mala: Andis Ērmanis (Tenax Dobele), Uvis Strazdiņš (Kehra, Igaunija), Ņikita Pančenko (Tenax Dobele)
Līnijas spēlētāji: Egils Politers (Tenax Dobele), Artūrs Meikšāns (SK Latgols), Antons Šuleiko (Tenax Dobele)

Oficiālās personas

Armands Uščins, galvenais treneris
Andrejs Narnickis, treneris
Arnolds Straume, treneris
Agate Adiņa, fizioterapeite
Guntis Ciematnieks, delegācijas vadītājs

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Uščins: "Jāņem...