Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Uščina debijā – divas pārbaudes spēles pret Lietuvu

Jānis Pārums

Uščina debijā – divas pārbaudes spēles pret Lietuvu
Foto: Raivo Sarelainens

Piektdien plkst. 17:00 un sestdien plkst. 13:00 Latvijas vīriešu izlase Kauņas piepilsētā Garļavā aizvadīs divas pārbaudes spēles pret Lietuvu. Armandam Uščinam tā būs debija Latvijas valstsvienības galvenā trenera amatā.

Nedēļu pēc tam, kad tika nolemts neturpināt sadarbību ar līdzšinējo treneri Uģi Vikštremu, vadības grožus pārņēma cits bijušais Latvijas izlases spēlētājs Armands Uščins, kurš pēdējo spēli valstsvienībā aizvadīja teju pirms četriem gadiem – 2013. gada 15. jūnijā. Uščins ir tikai viens no trim handbolistiem, kas Latvijas izlasē aizvadījuši vairāk par 100 spēlēm (128) un ar daļu no spēlētājiem, kas joprojām ir valstsvienībā, pats kopā ir spēlējis.

Nupat aizvadītajā sezonā Uščins vadīja Vācijas 3. līgas klubu "Anhalt Bernburg", kas Ziemeļu zonā izcīnīja devīto vietu 16 komandu konkurencē. Trenera karjeru Uščins uzsāka 2011. gadā vēl pats būdams aktīvs spēlētājs.

Uz pārbaudes spēlēm pret Lietuvu, kas norisināsies Kauņas piepilsētā Garļavā, Latvijas izlase dodas praktiski otrajā sastāvā bez vairākiem nozīmīgiem spēlētājiem, ieskaitot Daini Krištopānu un Aivi Jurdžu (nedēļas nogalē noslēdz sezonu Vācijas Bundeslīgā). Pārbaudes spēles Lietuvā tiks izmantotas galvenokārt, lai pārbaudītu izlases tuvākās rezerves un jaunos spēlētājus. Tieši tāpēc uz valstsvienību pirmoreiz izsaukti labās ārējās pozīcijas spēlētājs Guntis Piļpuks un vārtsargs Elvijs Kušners, kuriem ir, attiecīgi, 16 un 17 gadus veci. Vēl vairāki jaunie handbolisti, piemēram, Artūrs Meikšāns un Ņikita Pančenko, kandidātu lokā jau ir bijuši, taču debiju pieaugušo valstsvienībā vēl nav piedzīvojuši, bet Emīls Kurzemnieks debiju piedzīvoja maijā izbraukuma spēlē pret Nīderlandi. Jāpiebilst, ka septiņi spēlētāji ir jaunāki par 20 gadiem, bet vidējais vecums šajā sastāvā – 23.6 gadi.

Pret Lietuvu, kā jau kaimiņvalsti, esam spēlējuši bieži, lielākoties Rīgas domes kausa izcīņas turnīrā - desmit reizes, no kurām sešās esam ieņēmuši augstāku pozīciju par kaimiņiem. Arī pēdējās divas tikšanās notikušas Rīgas domes kausā, kur 2012.gadā lietuviešus apspēlējām ar 29:21, bet gadu vēlāk piekāpāmies ar 29:31. Vairākkārt esam spēlējuši arī pasaules čempionāta kvalifikācijā.

Šobrīd Lietuva ir uz viļņa – Eiropas čempionāta kvalifikācijā četrās spēlēs izcīnītas trīs uzvaras, kas ar sešiem punktiem dod otro vietu 8. apakšgrupā. Tikpat punktu ir arī pasaules čempionei un olimpisko spēļu vicečempionei Francijai, kas pārliecinoši labāka bija savstarpējā spēlē. Divas kārtas pirms kvalifikācijas noslēguma lietuvieši saglabā labas izredzes kvalificēties Eiropas čempionātam. Tikmēr Latvijai cīņa par kontinenta meistarsacīkstēm jau beigusies, taču Uščins tik un tā gaidāmajās spēlēs saredz labu iespēju.

"Lietuvā redzēsim, kāda mums ir tuvākā rezerve. Tieši tāpēc valstsvienībai piesaistījām Arnoldu Straumi, jo viņš ikdienā strādā ar jauniešiem. Svarīgi, lai spēlētāji saprastu, ka viņu vairs nepārstāv klubu, bet Latvijas izlasi un būtu gatavi atdot visu, uz ko šobrīd ir spējīgi. Man svarīgi, lai katrs spēlētājs parāda savu labāko sniegumu gan Lietuvā, gan Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs. Pat, ja no turnīra tabulas viedokļa tas neko nemaina, jāskatās uz tuvāko nākotni, jāveido komandas kodols jau uz nākamo kvalifikācijas ciklu. Strādāsim ar šādu pamatdomu, lai arī rezultāts, protams, arī ir svarīgs," uzsvēra Uščins.

Latvijas izlases sastāvs:
Rihards Leja, Igors Ignatjevs, Artūrs Lazdiņš (visi – Celtnieks Rīga), Raimonds Trifanovs (SV Beckdorf, Vācija), Māris Veršakovs (TGS Pforzheim, Vācija), Emīls Kurzemnieks, Ņikita Pančenko (abi – Dobeles Tenax), Uvis Strazdiņš (Ogre/Miandum), Ingars Dude (Limoges Hand87), Einārs Kiršteins (Herulf, Norvēģija), Artūrs Meikšāns, Guntis Piļpuks, Elvijs Kušners (visi – SK Latgols), Edgars Kukša (Fredenbeck, Vācija).
Galvenais treneris: Armands Uščins.
Treneri: Andrejs Narnickis, Arnolds Straume.
Fizioterapeite: Agate Ādiņa.

Lietuvas izlases sastāvs:
Lukas Gurskis, Giedrius Morkūnas, Benas Vaicekauskas, Vilius Rašimas, Aidenas Malašinskas, Benas Petreikis, Lukas Juškėnas, Benas Butkus, Gintaras Cibulskis, Valdas Drabavičius, Laurynas Palevičius, Mindaugas Urbonas, Skirmantas Plėta, Karolis Antanavičius, Domantas Pukas, Lukas Simėnas, Modestas Štarolis, Edvinas Vorobjovas, Mindaugas Dumčius, Rolandas Bernatonis.

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv