Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Latvijas handbolisti pret Ukrainu uzsāks "Adriatic Cup"

Latvijas handbolisti pret Ukrainu uzsāks "Adriatic Cup"
Armands Uščins
Foto: Romualds Vambuts

Šovakar plkst. 18:45 Armanda Uščina vadītā Latvijas vīriešu handbola izlase uzsāks dalību četru valstu turnīrā "Adriatic Cup", pirmajā spēlē spēkojoties ar Ukrainas valstsvienību.

"Adriatic Cup" turnīrā, kas norisinās Itālijas pilsētās Kjeti un Čitā Santandželo, bez jau pieminētajām Latvijas un Ukrainas izlasēm startē arī mājiniece Itālija un Turcija. Labā ziņa Latvijas līdzjutējiem ir tā, ka visas turnīra spēles tiešraidē demonstrēs interneta platformā Pallamano TV un Pallamano TV "Facebook" profilā, kā arī "Youtube" kanālā.

Latvijas izlase uz Kjeti devusies 15 spēlētāju sastāvā, bet, kā jau minēts, bez vairākiem līderiem, Daini Krištopānu un Aivi Jurdžu ieskaitot. Lielākoties spēlētāji atteikuši veselības problēmu vai darba dēļ, izņemot Jurdžu – viņš bija gatavs palīdzēt valstsvienībai, taču zinot, ka valstsvienība nebūs spēcīgākajā sastāvā, treneri nolēmuši dot pieredzējušajam handbolistam atpūtu pēc grūtās sezonas, lai viņš varētu būt ierindā rudenī, kad sāksies Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs.

"Sākotnēji, protams, biju cerējis, ka savāksim optimālo sastāvu, jo šī ir praktiski pēdējā iespēja sanākt visiem kopā pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra. Lielāko daļu spēlētāju esmu redzējis darbībā, izņemot Seņkānu un jauno vārtsargu Kušneru. Gribu redzēt, kā sevi parādīs Andis Ērmanis. Itālijā mums būs labs mikslis no jaunajiem un pieredzējušajiem spēlētājiem. Redzēsim, kā komanda izskatīsies bez vairākiem līderiem. Šis būs labs turnīrs, kurā salikt punktus uz i pirms rudens kvalifikācijas," iepriekš norādīja valstsvienības galvenais treneris Armands Uščins.

No 15 sastāvā iekļautajiem spēlētājiem tikai četri aizvadītajā sezonā pārstāvējuši ārzemju klubus - vārtsargs Edgars Kukša, izlases kapteinis Ingars Dude, Elvijs Borodovskis un Raivis Gorbunovs. Pārējie 11 spēlētāji ir no pašmāju klubiem. Iespēja debitēt pieaugušo izlasē būs Ludzas "Latgols" spēlētājam Normundam Seņkānam, kurš iepriekš kandidātu lokā ir bijis, taču oficiālās spēlēs nav piedalījies. "Latgols" Itālijas turnīrā būs pārstāvēta ar četriem jaunās paaudzes spēlētājiem, kuri valstsvienībā aizvadījuši ne vairāk par desmit spēlēm. Vislielākā pārstāvniecība ir čempionei "Tenax", no kuras sastāvā iekļauti pieci spēlētāji, bet divi spēlētāji, ieskaitot SynotTip handbola Virslīgas rezultatīvāko un vērtīgāko spēlētāju Artūru Lazdiņu, būs no Rīgas "Celtnieka".

Ukrainas izlases sastāvs pārsvarā veidots no pašmāju čempionātā spēlējošajiem handbolistiem, kas pārstāv "Motor Zaporozhye", "ZTR Zaporozhye", "ZNTU-ZAS". "Donbass" un "CSKA Kiev". Tikai viens spēlētājs iepriekšējā sezonā spēlējis ārzemēs – Leonīds Mihailutenko startēja Turcijas čempionātā. Taču jāuzsver, ka viens no Ukrainas klubiem – "Motor Zaporozhye" – spēlē EHF Čempionu līgā un tāda pieredze aizvadītajā sezonā bijusi četriem spēlētājiem no šī sastāva. Jāpiebilst, ka sezonas pirmajā pusē "Motor" apspēlēja vēlāko Čempionu līgas uzvarētāju "Montpellier" (31:30).

Latvijas un Ukrainas izlases salīdzinoši nesenā pagātnē tikušās pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā, spēkojoties 2015.gada nogalē un 2016.gada sākumā. Abās spēlēs uzvarēja latvieši – 23:18 un 22:21. Kas attiecas uz pēdējo kvalifikācijas turnīru šī gada sākumā, visas valstsvienības, kas spēlēs Kjeti, tajā nostartēja cienīgi, reāli piedaloties cīņā par uzvaru grupā, kas dotu ceļazīmi uz izšķirošo play off kārtu. Latvija 2. apakšgrupā sīvā cīņā ierindojās otrajā vietā aiz Lietuvas, Itālija un Ukraina startēja 3. apakšgrupā, ierindojoties otrajā un trešajā vietā (savstarpējā spēlē ar 29:28 uzvarēja itāļi), bet Turcija palika trešajā vietā 5.apakšgrupā, taču sagādāja vienīgo zaudējumu grupas uzvarētājai, Latvijas izlasei labi zināmajai Nīderlandei (30:27).

Jau pieminētajā kvalifikācijā Latvijas šīvakara pretinieces Ukrainas izlases uzbrukuma līderi bija Zahars Deņisovs (Motor), Serhijs Onufrijenko (Dinamo Minsk), Oleksandrs Tilte (ZTR), Artjoms Kozakevičs (Motor). Tiesa, Onufrijenko un Kozakeviča šajā sasaukumā komandas sastāvā nav.

Latvijas izlases sastāvs turnīram Itālijā:

Edgars Kukša (Fredenbeck, Vācija), Elvijs Kušners, Guntis Piļpuks, Artūrs Meikšāns, Normunds Seņkāns (visi - SK Latgols), Egīls Politers, Ņikita Pančenko, Emīls Kurzemnieks, Nils Kreicbergs, Andis Ērmanis (visi - Dobeles Tenax), Artūrs Lazdiņš, Rihards Leja (abi – Celtnieks Rīga), Elvijs Borodovskis (Haßloch, Vācija), Ingars Dude (Limoges Hand 87, Francija), Raivis Gorbunovs (Šala, Slovākija).
Galvenais treneris: Armands Uščins
Treneri: Arnolds Straume, Andrejs Narnickis.
Fiziskās sagatavotības treneris: Ēriks Visockis.
Fizioterapeite: Ilze Kristapsone.

"Adriatic Cup" turnīra kalendārs

DatumsLaiksSpēle
07.06.18:45Ukraina - Latvija
07.06.21:00Itālija - Turcija
08.06.18:45Latvija - Turcija
08.06.21:00Itālija - Ukraina
09.06.17:30Turcija - Ukraina
09.06.19:45Itālija – Latvija

U16 grupas uzvarētāji puišiem Salaspils SS komanda. Foto: Latvijas Handbola federācija.
1

Latvijas čempionātā jauniešiem handbolā visvairāk pirmo vietu Salaspilij un Dobelei

Latvijas jaunatnes čempionātā vairākās vecuma grupās apbalvoti godalgoto vietu ieguvēji meiteņu un zēnu kategorijās no U12 līdz U10 grupai, visvairāk pirmo vietu izcīnot Salaspils Sporta skolai, kuras kontā trīs zelti, savukārt Dobeles SS un Ludzas NSS attiecīgi divi un viens tituls.
Dainis Krištopāns uzbrukumā. Foto: Oliver Zimmermann/Imago Images/Scanpix
1

Krištopāns bombardē Vācijas Bundeslīgā

Vācijas handbola Bundeslīgas pirmajā pieciniekā jeb Eirokausu zonā nostiprinājās "Melsungen", izbraukumā ar 28:23 pārspējot Manheimas "Rhein-Neckar Löwen".
Mirklis no Melzungenes un Magdeburgas komandu spēles. Foto: Patrick Suephke/Lobeca/Imago Images/Scanpix

Krištopāna komanda noplīst spēles beigu daļā un zaudē kausa finālā

Vācijas kausu nespēja izcinīt Daiņa Krištopāna pārstāvētā "Melsungen", 20 tūkstošu vērotāju klātbūtnē Ķelnē lielajā finālā tai piekāpjoties (19:30) Magdeburgas komandai.