Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Latvijas handbolisti lūkos tikt pie pirmās uzvaras kvalifikācijas ciklā

Jānis Pārums

Latvijas handbolisti lūkos tikt pie pirmās uzvaras kvalifikācijas ciklā
Toms Lielais, Ingars Dude un Rihards Leja
Foto: Edgars Vaivads

Trešdien plkst. 19:35 Latvijas vīriešu handbola izlase aizvadīs trešo 2018. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēli, savu līdzjutēju priekšā Vidzemes Olimpiskajā centrā Valmierā sacenšoties ar Nīderlandi. Tiešraide LTV7.

Jāatgādina, ka kvalifikācijas ciklu pērnā gada novembrī gan Latvija, gan Nīderlande sāka ar diviem zaudējumiem pret grupas favorītēm Dāniju un Ungāriju – latvieši dāņiem piekāpās ar 23:36, ungāriem ar 16:24, savukārt nīderlandieši, attiecīgi, ar 20:29 un 27:28. Tiesa, jāuzsver, ka pirmajās spēlēs dažādu iemeslu dēļ Latvijai nevarēja palīdzēt trīs nozīmīgi spēlētāji – Dainis Krištopāns, Aivis Jurdžs un Ģirts Lilienfelds.

Krištopāna, Jurdža un Lilienfelda prombūtnē pirmajās divās spēlēs līderu lomu bija jāuzņemas citiem spēlētājiem. Izteikts līderis gan neatradās, tāpēc vārtu guvumi sadalījās diezgan līdzīgi. Pirmajos divos mačos visvairāk – deviņus vārtus – guva Jānis Pavlovičs, septiņas reizes izcēlās Toms Lielais, bet piecas Rihards Leja.

Diemžēl Lilienfelds savainojuma dēļ nespēlēs arī šoreiz (par citu spēlētāju, piemēram, Arta Kurmēna, Ulda Līberga, Valda Gūtmaņa u.c. veselības problēmām ziņots jau iepriekš), kamēr mūsu galvenais uzbrukuma (un lielā mērā arī aizsardzības) spēks Krištopāna un Jurdža personās būs ierindā. Veselības likstas gan skārušas ne tikai spēlētāju, bet arī treneru korpusu – veselības problēmu ar komandu nevar būt Uģis Vikštrems, tādējādi pieņemts lēmums, ka viņu aizvietos viņa asistents Andrejs Narnickis.

Nīderlandes valstsvienība, lai arī pirmajos divos mačos piedzīvoja zaudējumus, pret Ungāriju bija tuvu panākumam un faktiski izlaida uzvaru no rokām. Otrā puslaika gaitā nīderlandiešiem bija sešu vārtu pārsvars, taču galotnē tas tika izsēts un piedzīvots minimāls zaudējums.

Lai arī augstā līmenī spēlē liela daļa komandas, nīderlandiešu rindās pirmajos divos mačos iezīmējušies divi izteikti līderi, kas guvuši vairāk nekā pusi no komandas vārtiem – 28 no 47. Ar 16 vārtu guvumiem izcēlies 22 gadus vecais Luks Steins, bet 12 vārtus guvis piecus gadus par viņu vecākais Bobijs Shāgens. Jāpiebilst, ka lielākā daļa no nīderlandiešu sastāva, kas ieradušies Valmierā, spēlē Vācijā, turklāt pieci no viņiem visaugstākajā līmenī, proti, 1. Bundeslīgā (vēl četri – 2. Bundeslīgā). Pārējie spēlē Nīderlandes vadošajās komandās, Francijā un Dānijā. Jau pieminētais Luks Steins spēlē tajā pašā līgā (Francijas Pro D2 jeb pēc spēka otrā), kur Latvijas izlases kapteinis Ingars Dude, turklāt nīderlandietis tur ir starp rezultatīvākajiem - ar 116 vārtiem viņš ieņem sesto pozīciju.

Arī Latvijas valstsvienībā sapulcēti daudz spēlētāju no Vācijā spēlējošajiem klubiem (kopskaitā septiņi), taču no šajā sabraukumā sastāva ar Vācijas 1. Bundeslīgas pierakstu ir tikai viens – Aivis Jurdžs, bet viens no jaunās paaudzes labākajiem spēlētājiem Toms Lielais spēlē 2. Bundeslīgā. Taču mums ir arī EHF Čempionu līgas līmeņa spēlētājs (Dainis Krištopāns, Meshkov Brest), virkne motivētu pašmāju handbolistu un lielisks komandas gars.

Kopš pirmdienas Valmierā trenējās 19 spēlētāji, bet otrdienas vakarā tika nosaukti tie 16, kas trešdien piedalīsies spēlē pret Nīderlandi. Malā šoreiz palicis pieredzējušais vārtsargs Helmuts Tihanovs un jaunie spēlētāji Ņikita Pančenko un Raivis Gorbunovs. Tādējādi pieteikumā rītdienas spēlei būs trīs vārtsargi – Vācijā spēlējošie Artūrs Kuģis un Edgars Kukša, kā arī Raitis Puriņš, kas pārstāv SynotTip handbola Virslīgas klubu "Celtnieks Rīga". Kopumā sešpadsmitniekā ir septiņi SynotTip Virslīgas spēlētāji, no kuriem viens (Emīls Kurzemnieks) trešdien var piedzīvot debiju valstsvienības rindās.

Četras dienas pēc spēles Valmierā (7. maijā) ar nīderlandiešiem spēkosimies izbraukumā. 2018.gada Eiropas čempionātam, kas norisināsies Horvātijā, kvalificēsies katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī labākā trešās vietas īpašniece.

Latvijas izlases sastāvs pret Nīderlandi:

Aivis Jurdžs (DHfK Leipzig, Vācija), Toms Lielais (ThSV Eisenach, Vācija), Dainis Krištopāns (Meshkov Brest, Baltkrievija), Ingars Dude (Limoges Hand87, Francija), Māris Veršakovs (Nord HU, Vācija), Einārs Kiršteins (Herulf Moss, Norvēģija), Igors Ignatjevs, Rihards Leja, Artūrs Lazdiņš, Raitis Puriņš (visi - Celtnieks Rīga), Jānis Pavlovičs (Latgols), Andis Ērmanis, Emīls Kurzemnieks (abi – Dobeles Tenax), Elvijs Borodovskis (TSG Haßloch​, Vācija), Edgars Kukša (VfL Fredenbeck, Vācija), Artūrs Kuģis (TV Großwallstadt, Vācija).
Treneris: Andrejs Narnickis
Fizioterapeite: Ilze Kristapsone.

Izmantotie resursi:
Latvijas Handbola federācija - Handball.lv

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-05-03 07:51, pirms 7 gadiem
Ļoti tālu tā Valmiera !!!
Rīgā vai Dobelē faniem būtu ērtāk un labāk.
PS. Jelgavā ZOC ar būtu piemērota sporta zāle handbolam.
Veiksmi spēlē...

     [+] [-]

, 2017-05-03 09:41, pirms 7 gadiem
flocis rakstīja: Ļoti tālu tā Valmiera !!!
Rīgā vai Dobelē faniem būtu ērtāk un labāk.
PS. Jelgavā ZOC ar būtu piemērota sporta zāle handbolam.
Veiksmi spēlē...
Runā, ka Valmieras halle ir pa velti. Tāpēc arī spēles tur notiekot. Bet tas tikai baumu līmenī.

  +1 [+] [-]

, 2017-05-03 11:46, pirms 7 gadiem
flocis07:51
Ļoti tālu tā Valmiera !!!
Rīgā vai Dobelē faniem būtu ērtāk un labāk.
PS. Jelgavā ZOC ar būtu piemērota sporta zāle handbolam.
Veiksmi spēlē...
Runā,ka ja beidz čīkstēt un pakustina nedaudz pakaļu,tad Valmiera ir kādas 20 minūtes tālāk par Dobeli. Piedevām handbola popularizēšanai reğionā, kur handbols netiek spēlēts ir iespēja piesaistīt papildus auditoriju. Tas ka Dobelnieki zin un mīl handbolu, neviens nešaubās, bet Latvija neaprobežojas tikai ar Rīgu un Dobeli.

     [+] [-]

, 2017-05-03 11:53, pirms 7 gadiem
[quote flocis]
Ļoti tālu tā Valmiera !!!
Rīgā vai Dobelē faniem būtu ērtāk un labāk.
PS. Jelgavā ZOC ar būtu piemērota sporta zāle handbolam.
Veiksmi spēlē...
Pillnīgi un galīgi nepiekrītu Tev !!!

     [+] [-]

, 2017-05-03 11:57, pirms 7 gadiem
[quote flocis]
Ļoti tālu tā Valmiera !!!
Rīgā vai Dobelē faniem būtu ērtāk un labāk.
PS. Jelgavā ZOC ar būtu piemērota sporta zāle handbolam.
Veiksmi spēlē...
Kas tu par handbola fanu, ka tagad pāris km dēļ ir jāčīkst !?
Vai tu esi apvainojies, ka vairs nav handbola izlases spēles Dobelē ?

     [+] [-]

, 2017-05-03 13:16, pirms 7 gadiem
Nenolūkoties..

  -1 [+] [-]

, 2017-05-03 13:48, pirms 7 gadiem
Noteikti skatīšos Ticu, ka Latvija uzvarēs, lai tas arī izdodas. Ļoti negribētos, lai paliekam pēdējā vietā savā grupā. Skumji, ka atkal neesam optimālā sastāvā, bet pie tā jau pierasts

     [+] [-]

, 2017-05-03 21:07, pirms 7 gadiem
Brāļi ILMĀRI!!!