Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:369, Did:0, useCase: 3

Amerikāņi pirmoreiz kopš 2008. gada uzvar Raidera kausā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Amerikāņi pirmoreiz kopš 2008. gada uzvar Raidera kausā
2016. gada ASV Raidera kausa komanda
Foto: AFP/Scanpix

Ar pārliecinošu ASV uzvaru svētdien Heizeltainā (Minesota) finišēja prestižākās komandu sacensības golfā – Raidera kauss. Amerikāņi Eiropas komandu savās mājās apspēlēja ar rezultātu 17-11, trofeju iegūstot pirmoreiz kopš 2008. gada.

Pirmajās divās dienās notika pa četriem "four ball" un "foursomes" mačiem, un amerikāņi par savu lielo apņemšanos pārtraukt Eiropas dominanci runāja ar spēli un rezultātiem. ASV piektdien uzvarēja visos četros rīta sesijas mačos, startējot ar 4-0 sākuma izrāvienu. Eiropa pēcpusdienā atspēlējās un pievilka līdz 3-5. Viesiem sestdien uz brīdi izdevās panākt izlīdzinājumu, bet sacensību otrā diena tika pabeigta ar trīs punktu deficītu: 6½ pret 9½.

Lai arī ASV bija trīs punktu pārsvars pirms svētdienas mačiem, kad notika 12 vienspēles, Deivisa Lava vadībā komanda atslābināties nevarēja, jo vēl ļoti labā atmiņā bija pirms četriem gadiem Medainā (Čikāga) notikušais. ASV toreiz pēdējā dienā pamanījās izsēt vēl lielāku pārsvaru, zaudējot no +4.

Lai atgūtu titulu un Raidera kausā uzvarētu pirmoreiz kopš 2008. gada, amerikāņiem svētdien Heizeltainā bija nepieciešami tikai pieci punkti no 12 mačiem, kamēr Eiropai vajadzēja 7½ punktus titula nosargāšanai.

Eiropai radās cerības uz atspēlēšanos, kad viesi pēdējās dienas cīņu ievadā pietuvojās līdz vienam punktam (9½ pret 10½), taču situācija arvien bija ļoti laba amerikāņiem, kuri bija vadībā lielākajā daļā no tobrīd vēl nepabeigtajām deviņām vienspēlēm.

Lieliskus dueļus sarīkoja Patriks Rīds un Rorijs Makilrojs (pārāks bija amerikānis), kā arī Fils Mikelsons un Serhio Garsija (neizšķirts). Eiropu pievīla ne vien komandas talantīgākais golferis Makilrojs, bet arī "Masters" čempions Denijs Vilets, kuru ar piecu uzvarētu bedrīšu pārsvaru sagrāva Brukss Kepka. Eiropa arī zaudēja piecus no pēdējiem sešiem mačiem. Četros no tiem spēlēja turnīra debitanti.

ASV pēdējo dienu tādējādi uzvarēja ar 7½ pret 4½ un summā bija pārāka ar 17:11. Amerikāņiem tā bija lielākā uzvara kopš 1981. gada, kad amerikāņi Anglijā uzvarēja ar deviņu punktu pārsvaru – 18½ pret 9½. Minesotā gūtā uzvara amerikāņiem ir pirmais panākums kopš 2008. gada. Kopš tā laika trīs titulus pēc kārtas ieguva Eiropas izlase. Nākamais turnīrs pēc diviem gadiem notiks Francijā.

Komandu sastāvi

ASV: Dastins Džonsons, Džordans Spīts, Fils Mikelsons, Patriks Rīds, Džimijs Volkers, Brukss Kepka, Brands Snedekers, Zeks Džonsons, Dž.B. Holmss, Rikijs Faulers, Mets Kučars un Raiens Mors.

Kapteinis: Deiviss Lavs III

Eiropa: Rorijs Makilrojs (Ziemeļīrija), Henriks Stensons (Zviedrija), Martins Kaimers (Vācija), Tomass Pīterss (Beļģija), Serhio Garsija, Rafaels Kabrera Beljo (abi Spānija), Denijs Vilets, Džastins Rouzs, Lī Vestvuds, Kriss Vuds, Endijs Salivans un Metjū Ficpatriks (visi Anglija).

Kapteinis: Darens Klārks (Ziemeļīrija)

Raidera kausa rezultātu kopsavilkums

KomandaUZN
ASV26132
Eiropa1081
Lielbritānija un Īrija*3181

* - komanda turnīrā piedalījās līdz 1977. gadam, vēlāk to nomainot ar Eiropas izlasi.