Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Situācija Virslīgas klubos: kuri atsākuši kopējos treniņus un kuri vēl gaida?

Rolands Eliņš

Situācija Virslīgas klubos: kuri atsākuši kopējos treniņus un kuri vēl gaida?
Foto: Optibet Virslīga/Liepāja

No desmit „Optibet” futbola Virslīgas klubiem pēc Izglītības un zinātnes ministrijas lēmuma kopējo treniņu procesu atsākuši trīs –„Liepāja”, „Valmiera” un RFS -, noskaidroja portāls Sportacentrs.com. Vairāki to grasās darīt tuvākajās dienās, kamēr dažiem klubiem tikmēr arī pēc IZM lēmuma vēl jāgaida pašvaldības sporta bāžu atvēršana.

Pirms divām dienām IZM pavēstīja, ka Ministru kabineta rīkojumā par ārkārtējas situācijas izsludināšanu ieviesti grozījumi, kas ļauj profesionālajiem sportistiem noturēt kopējos treniņus, ja tas ir viņu darba pienākumos. Latvijas sportā kopējie treniņi šobrīd vistiešāk attiecas uz futbola Virslīgu, kas joprojām gaida sezonas startu. Pašreizējā situācija ir tāda, ka kopējos treniņus laukumā atsākuši trīs futbola klubi, Jūrmalas „Spartaks” un „Jelgava” to darīs tuvākajās dienās, bet citiem vēl jāveic saskaņošanas darbi un/vai jāsagaida pašvaldības atļauja par sporta bāžu atvēršanu.

Biedrības „Latvijas futbola Virslīga” izpilddirektors Ainārs Dakša pastāstīja, ka āra treniņus atsākušas „Liepājas” un „Valmieras” komandas. Piektajā maijā ir plānots valdībā apstiprināt grozījumus rīkojumā par pašvaldības sporta bāžu statusu.

„Situācija ir tāda, ka piektajā maijā valdībā plāno to apstiprināt visām pašvaldībām, taču tagad pašvaldības stadionus var atvērt pašas. Dažas to vēl nevēlas darīt,” paskaidroja BFC „Daugavpils” ģenerāldirektors Nauris Mackevičs. „Mēs ar Daugavpils pašvaldību esam kontaktā, ceru, ka šodien saņemsim attiecīgo atļauju un varēsim rītdien doties laukumā. Mums gan sanāk laikam tikai astoņi profesionāli spēlētāji, kuri būs tiesīgi piedalīties kopējos treniņos.” Iepriekš par profesionāļu/amatieru līgumu bija neskaidrība, bet šodien Dakša norādīja, ka šobrīd Virslīgas futbolisti ar amatieru līgumu patiešām nav tiesīgi piedalīties kopējos treniņos.

"Ventspils" direktors Sergejs Usačovs norādīja, ka viņa klubs kopējos treniņus vēl neplāno atsākt: "Atļauju no stadiona īpašnieka mēs, visticamāk, saņemsim pavisam drīz, taču esam nolēmuši ieturēt pauzi, jo vēl ir neskaidrība par to, vai šie IZM noteikumi jau ir saistoši. Intervijās tā saka, paziņojumos arī it kā tā minēts, bet vai arī likumā tā ir? Satraucamies par iespēju, ka stadionā atnāks pārbaude un pateikts, ka šie noteikumi vēl nav apstiprināti Ministru kabinetā. Gatavi atsākt treniņus mēs esam, tiklīdz būs galīgais apstiprinājums, tā arī plānojam to darīt."

Rītdien Kauguru vidusskolas laukumā treniņus grupā sāks Jūrmalas „Spartaks”, apliecināja kluba preses sekretārs Eduards Petrovs, bet pēc tam plānota pāreja uz Slokas stadionu. „Liepāja” par pirmo kopējo treniņu pēc pandēmijas sākuma paziņoja vakar savā mājaslapā, norādot, ka treniņš noticis Velnciema stadionā pēc tam, kad tika saņemta pozitīva atbilde no Liepājas pašvaldības. „Liepāja” paziņojumā citēts galvenais treneris Andrejs Kaļiņins: „Prieks ir atgriezties laukumā, protams, saprotam situācijas nopietnību un pret to izturamies ļoti nopietni, tādēļ arī pirms treniņa un treniņu laikā ievērojam visas rekomendācijas. Liels paldies pašvaldībai un visām iesaistītām personām, kas ļāva mums tik ātrā laikā no noteikumu pieņemšanas, doties laukumā un atsākt treniņus.”

Parocīgā situācijā ir arī „Jelgava”, pastāstīja kluba valdes loceklis Ainārs Tamisārs: „Savā kluba bāzē mums atļauja vairs nav jāprasa, atslēgas ir pašu rokās.” Jelgavas klubs kopējos treniņus stadionā gan atsāks tikai pirmdien, taču tā bijusi pašu izvēle, nevis nepieciešamība. „Īsumā sakot – nebijām gatavi IZM lēmumam,” sacīja Tamisārs. „Galvenais treneris mums jau bija izstrādājis plānu treniņiem attālināti un negribēja to uzreiz mest pie malas. Turklāt vēl arī jāsagatavo stadions atbilstoši IZM noteikumiem, tāpēc nolēmām to izdarīt bez steigas un kārtīgi. Godīgi sakot, nav jau šobrīd arī, kur īpaši steigties, jo skaidrības par sezonas sākumu tā arī nav.”

RFS tikmēr pirmo kopējo treniņu aizvadīja vakar, apliecināja kluba sporta direktors Aleksandrs Usovs. Treniņš notika RTU stadionā, komanda darbojās divās grupās, ievērojot IZM noteiktos ierobežojumus. Savukārt „Riga” vēl veic sagatavošanās darbus un gaida piektā maija valdības apstiprinājumu, sacīja kluba preses sekretārs Krišs Upenieks.

„Tukums 2000/TSS” prezidents Verners Akimovs savukārt pastāstīja, ka vēl turpinās pārrunas starp klubu, sporta skolu un pašvaldību: „Vēl tiek runāts par treniņu organizāciju un plānu kā tādu, piemēram, dezinfekcijas līdzekļiem. Šobrīd vēl kopējie treniņi nav atsākti, tiek plānots, ka to varētu darīt piektajā vai sestajā maijā, līdz kuram arī būtu izstrādāts konkrēts plāns.”

Savukārt „Mettas” galvenais treneris Andris Riherts norādīja, ka pagaidām klubs turpinās treniņus attālināti: „Skaļi lozungi tika izziņoti, taču praksē ir citādi, un laukumā šobrīd netiekam. Vērsāmies pie Rīgas pašvaldības, taču Hanzas vidusskolas stadions ir slēgts. Apsvērām domu par RTU stadionu, taču tur RFS... savukārt braukt ārpus Rīgas tomēr pārāk neizdevīgs variants. Labi, ka citām komandām ir atsaucīgas pašvaldības. Tad nu šobrīd turpinām kā iepriekš un gaidām, kad varēsim strādāt kopā. Tiesa, ņemot vērā, ka nav skaidrības par sezonas sākumu, pašiem futbolistiem varbūt psiholoģiski labāk ir tieši tā, nevis sākt trenēties, nemaz nezinot, kam tieši.”

Virslīgas izpilddirektors šodien apliecināja, ka 26. maijs joprojām ir teorētiski agrākais datums, kad varētu sākties sezona, taču tam ir vairākas atkāpes. „Galvenie apstākļi šobrīd nav mainījušies. Vēlreiz atgādināšu, ka Virslīga šobrīd ir sagatavojusi vairākus variantus un sezonas modeļus, lai mums ir konkrētas lietas, ko piedāvāt un izvērtēt. Protams, apzināmies, ka praksē tas ir atkarīgs no daudziem apstākļiem.”

     [+] [-]

, 2020-04-30 15:18, pirms 4 gadiem
Kur tie visi raudātāji tajā video pirms nedēļas? Izrādās tomēr nevajag un nav bijuši gatavi trenēties.

     [+] [-]

, 2020-04-30 15:54, pirms 4 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Kur tie visi raudātāji tajā video pirms nedēļas? Izrādās tomēr nevajag un nav bijuši gatavi trenēties.
Ko tu tur muldi?
Vienīgie, kas sēž ir Ventspils un Metta. Pārējie jau skrien, vai tūdaļ rikšos.