Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Arkādijs Birjuks

Desmit uz septiņiem. Jaunie Latvijas futbolisti, kuri šogad debitēja Virslīgā

Desmit uz septiņiem. Jaunie Latvijas futbolisti, kuri šogad debitēja Virslīgā
Emīls Birka gatavojas debitēt Virslīgā
Foto: FS "Metta"

Vairāku pašmāju zvaigžņu atgriešanās, leģionāru pārbagātība un "Babītes" diskvalifikācija neliedza pašmāju jauniešiem izcīnīt sev tik vērtīgas minūtes Virslīgas čempionātā. Kopumā 2017. gada sezonā SynotTip futbola Virslīgā debitēja desmit Latvijas futbolisti. Šajā materiālā apskatīsim katra paveikto.

Ralfs Denijs Džeriņš (20 gadi) - "Spartaks" Jūrmala
Debija: 1. kārtā pret RFS
Kopā: divas spēles, abās nākot uz maiņu*
Liepājnieks, kurš pirms sezonas pievienojās Latvijas čempionvienībai, piedzīvoja Virslīgas debiju pirmās kārtas mačā pret RFS. Ralfs spēle iesaistījās 68. minūtē, "Spartakam" esot vadībā ar 1:0. Palīdzēt savai komandai nosargāt kaut punktu jaunietim neizdevās. Nākamajā kārtā Džeriņš devās uz maiņu pie komfortablā 4:0 pret "Mettu/LU" un otro reizi pēc kārtas noskatījās, kā viņa komanda pāris minūšu laikā ielaiž divus vārtus. Nākamajās četrās spēlēs Ralfs palika uz rezervistu soliņa. Vienā no dublieru čempionāta spēlēm jaunais futbolists iedzīvojās potītes savainojumā, izlaižot čempionāta otro apli. Augusta sākumā bijušais "Liepājas Metalurga" un "Liepājas" dublieru komandu spēlētājs atgriezās Kurzemē, pievienojoties Viktora Dobrecova trenētajai "Grobiņai".

Mārtiņš Ķigurs (20 gadi) - "Liepāja"
Debija: 1. kārtā pret "Riga"
Kopā: piecas spēles, divas no tām pamatsastāvā*
Par limbažnieku Mārtiņu Ķiguru, kurš jau pāris gadus dzīvo un spēlē futbolu Liepājā, sāka runāt vēl ziemas sagatavošanas posma laikā. Jaunos ķigurus intervijā pieminēja Tamazs Pertija, kamēr Mareks Zuntners raidījuma "Olē" ēterā gandrīz vai atzinās jaunajam futbolistam mīlestībā. Mārtiņš paredzami devās pamatsastāvā sezonas pirmajā spēlē pret "Riga", kur pāris reizes mēģināja uzņemties iniciatīvu uzbrukumā, bet gandrīz vienmēr cieta neveiksmi cīņā 1 pret 1 un 61. minūtē tika noņemts nost no laukuma. Arī 2. kārtas spēlē pret "Jelgavu" Ķiguram atradās vieta pamatsastāvā, taču pašreizējām Latvijas U21 izlases spēlētājam nācās pabeigt spēli jau pēc 45 nospēlētajām minūtēm, komandai atrodoties iedzinējos. Pēc spēles futbolists atzina, ka laukumā bija devies nedaudz apslimis, ko gan nepastāstīja trenerim. "Liepājai" papildinot sastāvu ar leģionāriem, Ķigura pozīcijas pirmajā komandā strauji kritās un līdz sezonas beigām jaunietis devās laukumā vēl tikai trīs reizes. Toties talantīgais jaunietis otro sezonu pēc kārtas spīdēja Virslīgas dublieru čempionātā, gūstot septiņus vārtus un palīdzot savai komandai tikt pie sudraba medaļām.

Mārtiņš Pļāvējs (18 gadi) - "Riga"
Debija: 12. kārtā pret RFS
Kopā: viena spēle, nākot uz maiņu*
Mārtiņa Pļāvēja kontā šosezon 10 minūtes Rīgas derbijā, kur jaunais futbolists devās laukumā pie rezultāta 3:0 viņa komandas labā. Pēc spēles "Riga" treneris Jevgeņijs Perevertailo sacīja: "Pievēršam uzmanību jaunajiem puišiem no dublieru komandas. Šodien varējāt pamanīt, ka debitēja Mārtiņš Pļāvējs, un uzskatu, ka viņam ir labs potenciāls, lai attīstītos. Viņš turpinās trenēties kopā ar komandu. Bez viņa ir vēl divi jaunie puiši [droši vien, toreiz bija domāti Kristers Čudars un Ņikita Juhņevičs], kuri ir pieaicināti pirmās komandas treniņiem. Uzskatu, ka arī viņi ir perspektīvi puiši." Taču krievu trenera, kurš drīz arī tika atbrīvots, uzslavas nepalīdzēja Pļāvējam, Čudaram un Juhņevičam vēl kādu reizi tikt pie iespējas doties laukumā Virslīgas mačā.

Oskars Deaks (21 gads) - "Jelgava"
Debija: 7. kārtā pret RFS
Kopā: trīs spēles pamatsastāvā*
Pēc vidusskolas absolvēšanas Oskars Deaks iestājās Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Meža fakultātē, diez vai sapņojot par spēlēšanu augstākajā līgā. Taču uzaicinājums uz "Jelgavas" otro komandu ļāva Oskaram palikt futbolā. Pēc vairākām sarkanajām kartītēm, ko jelgavnieku aizsardzības līnijas spēlētāji saņēma šopavasar, pirms spēles pret RFS students pēkšņi kļuva par pirmo prioritāti labās malas aizsarga pozīcijā. Debija sanāca veiksmīga - Deaks palīdzēja "Jelgavai" noturēt ārkārtīgi svarīgo 1:0 uzvaru. Arī nākamajā spēlē vecākais no šīs sezonas Virslīgas debitantiem devās laukumā, "Jelgavai" atkal izcīnot sauso uzvaru. Kopā Oskara Deaka kontā šosezon trīs spēles [plus 8. kārtas mačs pret "Babīti/Dinamo"] pamatsastāvā un trīs uzvaras. Vēl kādu reizi tikt laukumā Oskaram patraucēja vienā no jūlija pārbaudes spēlēm gūtais savainojums.

Ivo Minkevičs (18 gadi) - "Jelgava"
Debija: 10. kārtā pret "Ventspili"
Kopā: četras spēles, no tām viena pamatsastāvā*
Jelgavas futbola audzēknis debiju Virslīgā piedzīvoja Jelgavas pilsētas dzimšanas dienā, spēlē Ventspili jau kompensācijas laikā aizvietojot nelielu savainojumu guvušo Deaku. Skaidrs, ka 18 gadus vecajam centra aizsargam ir grūti konkurēt ar tādiem dūžiem kā Valērijs Redjko vai Mārcis Ošs, taču pāreja uz spēli ar trim centra aizsargiem kopā ar nelielām sastāva problēmām ļāva Minkevičam vienreiz doties "Jelgavas" komandas starta vienpadsmitniekā. Tāpat Latvijas U19 izlases futbolists sekmēja RFS nostumšanu turnīra tabulas 5. vietā - pēdējās kārtas spēlē Ivo nospēlēja noslēdzošās 15 minūtes.

Helvijs Staļģis (18 gadi) - "Jelgava"
Debija: 25. kārtā pret "Spartaku"
Kopā: divas spēles pamatsastāvā*
1999. gadā dzimis pussargu aktīvi iespēlēja komandas sastāvā jau ziemas periodā. Tomēr bagāta izvēle laukuma centrā sezonas pirmajā pusē neļāva atcerēties par vietējo talantu. Debija notika vien 14. oktobrī, kad vairāki futbola eksperti paredzēja drošu "Spartaka" uzvaru un potenciālās čempionu svinības. Tiesa, Staļģim un "Jelgavas" komandai bija savi argumenti, lai apturētu jūrmalnieku uzbrukumu, galu galā izcīnot minimālu uzvaru Slokā. Staļģis savā debijas mačā ātri vien tika pie dzeltenās kartītes, agresīvi nospēlējot pret Dmitriju Platonovu. Vēl vienu spēli astoņpadsmit gadus vecais futbolists aizvadīja pret "Mettu/LU", arī tiekot savas komandas starta vienpadsmitniekā.

Renārs Varslavāns (16 gadi) - "Metta/LU"
Debija: 12. kārtā pret "Jelgavu"
Kopā: astoņas spēles, visās nākot uz maiņu*
2017. gadu spilgti aizvadīja Renārs Varslavāns, kurš, sasniedzot 12 gadu vecumu, no "Skonto" akadēmijas pārgāja uz Futbola skolu "Metta". Debiju Virslīgas čempionātā Renārs piedzīvoja vēl 15 gadu vecumā, komandai cenšoties atspēlēties pret toreiz labā formā esošo "Jelgavu". Arī pats "Mettas" futbolists savu debiju novērtēja kā pozitīvu. Jaunais futbolists spēlēja droši, labi kustināja bumbu un virzīja savas komandas spēli uz priekšu. 2017. gada sezonā Varslavānam astoņas spēles, taču varēja būt arī vairāk - patraucēja komandējumi ar Latvijas U17 izlasi, kā arī stažēšanās "Manchester United" akadēmijā.

Rihards Ozoliņš (16 gadi) - "Metta/LU"
Debija: 15. kārtā pret "Ventspili"
Kopā: sešas spēles, no tām četras pamatsastāvā*
Ozoliņš Virslīgā debitēja 16 gadu vecumā svarīgajā mačā Ventspilī. Uzvara pār ventspilniekiem ļautu "Mettai" pamest turnīra tabulas pēdējo vietu, nostumjot tur tieši dzeltenzilos. Debija nebija tik pārsteidzoša, jo pēc Edgara Vardanjana un Ingara Sarmja Stugļa aiziešanas, komandā ļoti pietrūka konkurences Riharda pamatpozīcijā laukuma vidū. Radušos iespēju 2001. gadā dzimis futbolists izmantoja, sezonas gaitā četras reizes tiekot starta vienpadsmitniekā [labākais rādītājs starp debitantiem]. Jaunā futbolista darbībās laukumā netrūkst pārliecības. Skatoties uz Ozoliņa spēli, retais aizdomātos, ka šis futbolists tikai šovasar debitēja pieaugušajā futbolā.

Emīls Birka (17 gadi) - "Metta/LU"
Debija: 18. kārtā pret "Riga"
Kopā: četras spēles, no tām divas pamatsastāvā*
Emīls Birka "Mettas" meistarkomandai pievienojās ziemā, regulāri tiekot pie spēļu prakses Ziemas kausā. "Valdis Matīss Limbažu treneris - aut. ir sava veida fenomens, jo, piemēram, Tukums vai Smiltene ar pilnvērtīgām komandām spēlē jauniešu čempionātos, taču viņu audzēkņu Virslīgā pašreiz nav tik daudz. Emīls ir pārcēlies un mācās futbola klasē jau trešo gadu." Tā kārtējo Limbažu futbola produktu pirmssezonas preses konferencē raksturoja Andris Riherts. Sezonas laikā Birka vairākkārt atradās rezervē, tomēr iespēju doties laukumā sagaidīja vien 13. augustā, pie rezultāta 4:0 par labu pretinieku komandai. Par debiju Virslīgā limbažnieks izteicās visnotaļ atklāti: "Uztraukums bija pavisam minimāls, jo diemžēl, dodoties laukumā, rezultāts bija tāds, kāds tas bija – negatīvs." Sezonas galotnē Birka nospēlēja vēl trijos mačos, turklāt divreiz dodoties komandas pamatsastāvā.

Matīss Zēģele (17 gadi) - "Metta/LU"
Debija: 26. kārtā pret "Jelgavu"
Kopā: viena spēle, nākot uz maiņu*
Līdzīgi kā Varslavāns, Matīss Zēģele Virslīgas spēles ritmu pirmo reizi sajuta Zemgales Olimpiskā centra stadionā. 2000. gadā dzimis futbolists debijas spēlē nospēlēja 25 minūtes, dažas minūtes pirms spēles beigām atstājot laukumu savainojuma dēļ. Savu pirmo spēli Virslīgā Matīss uzskata par salīdzinoši veiksmīgu, taču atzīst, ka 2-3 epizodēs varēja nospēlēt labāk.

*Statistika netiek iekļautas spēles pret "Babīti/Dinamo"

Jāpiebilst, ka materiālā ir runa tikai par Virslīgas čempionātā uzspēlējošajiem futbolistiem (kausi, Eirokausi un pārbaudes turnīri netiek ņemti vērā). Tāpat statistikā nav iekļautas Virslīgas pārspēles.

Spēlētāji, kuri tika pieteikumā, bet laukumā nedevās: Edgars Kļavlapa (15 gadi, "Spartaks" Jūrmala), Daniels Kursietis (18 gadi, "Spartaks" Jūrmala), Vladislavs Lazarevs (20 gadi, "Spartaks" Jūrmala), Kristers Čudars (18 gadi, "Riga"), Ivans Baturins (20 gadi, "Ventspils"), Kirils Frolovs (17 gadi, "Ventspils"), Leonards Pučinsks (18 gadi, "Ventspils"), Jurijs Matvejevs (18 gadi, "Ventspils"), Daniils Isačenko (18 gadi, RFS), Germans Saveļjevs (18 gadi, "Jelgava"), Oskars Soroka (17 gadi, "Jelgava"), Mārtiņš Pivarovičs (18 gadi, "Jelgava"), Aivars Emsis (19 gadi, "Metta/LU"), Iļja Korotkovs (17 gadi, "Metta/LU").


, 2017-11-29 15:52, pirms 6 gadiem
Ļoti labs raksts, paldies! Ar "Babītes" spelētājiem saraksts būtu daudz garāks...
, 2017-11-29 16:49, pirms 6 gadiem
Diezgan nožēlojami cipari. Uz ko tad mēs būvēsim savu futbola nākotni?
, 2017-11-29 17:42, pirms 6 gadiem
Nākamgad, tikai uz "Valmieras" rēķina, jau būs lielāks pienesums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-11-29 18:41, pirms 6 gadiem
lacom rakstīja: Diezgan nožēlojami cipari. Uz ko tad mēs būvēsim savu futbola nākotni?
Jādomā reāli - jaunajiem puišiem šosezon bija maz cerību tikt pie spēles laika, ņemot vērā komandu spēka samērus un labāko vietējo spēlētāju atgriešanos LV.
, 2017-11-29 18:44, pirms 6 gadiem
Cepuri nost Sabitova priekšā, kurš sezonas izskaņā, kad Jelgava bija garantējusi 6. vietu un augstāk tikt vairs nevarēja, deva iespēju jaunajiem. Puiši sevi labi pierādīja un cerams nākamgad spēlēs arvien vairāk.

Tas pats attiecas uz Mettu, kur Riherts sezonas laikā centās iesaistīt jaunos pirmajā komandā.

Nākamgad tie cipari noteikti būs lielāki, jo Virslīgai pievienosies Valmiera + vēl Liepāja mainīs komandas modeli no leģionāriem uz jaunajiem vietējiem.

Redzēsim, kādu rezultātu tas nesīs.
, 2017-11-29 20:43, pirms 6 gadiem
Tieši tādēļ nolikumā vajag iekļaut punktu, ka laukumā katrai komandai obligāti jābūt vismaz vienam u-21 vecuma spēlētājam un vēl kādam spēles pieteikumā.
, 2017-11-29 22:05, pirms 6 gadiem
Latfootball rakstīja: Ļoti labs raksts, paldies! Ar "Babītes" spelētājiem saraksts būtu daudz garāks...
Jā, tie ir V.Baikovs, E.Fjodorovs, V.Kuzmins, V.Avdejevs, A.Saveļjevs.
, 2017-11-29 22:09, pirms 6 gadiem
V.Avdejevs (22 gadi, taču Dublieru čempionāta reglamentā noteiktajā pamatvecumā jau neiekļaujas) ''Babītes/Dinamo'' sastāvā debitēja Virslīgā 20.05.2017., ''Jelgavas'' sastāvā - 13.08.2017.
, 2017-11-29 23:01, pirms 6 gadiem
Prieks par Deaku! Cerams aizķersies nākotnē, ļoti patīk spēles stils!
Grobiņas līdzjutēji. Foto: Aiga Veisa
20

Parādniecei "Valmierai" draud atņemt punktus, "Grobiņai" derbijs izmaksās 900 eiro

Latvijas Futbola federācijas Disciplinārlietu komiteja pēc Virslīgas 7. kārtas spēlēm publicējusi garu sankciju sarakstu.
Edgars Maļcevs. Foto: Aiga Veisa
16

Nepalīdzēja arī video: LFF atzīst tiesneša kļūdu - "Liepājai" derbijā bija jāsit pendele

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļa sniegusi savu skaidrojumu par vakardienas derbiju, kurā "Liepāja" ar 2:3 piekāpās "Grobiņai"/LFS un 68. minūtē pie rezultāta 1:2 pat ar VAR palīdzību netika pie 11 metru soda sitiena.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.