Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Intervija: "Jelgavas" polis Latka sajūsmā par Latviju

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Intervija: "Jelgavas" polis Latka sajūsmā par Latviju
Saruna ar Dariušu Latku pēc šī vakara mača
Foto: Juris Gutmans

Pēc SMScredit.lv Virslīgas 31.kārtas spēles starp Rīgas "Skonto" un "Jelgava" (0:3) Sportacentrs.com pārmija vārdus ar uzvarētāju sastāvā spēlējošo poļu leģionāru Dariušu Latku. 36 gadus vecais pussargs, kurš ļoti daudz spēlējis Polijas Ekstraklasē ("Wisla", "Jagiellonia", "Korona", "Podbeskiedzie" sastāvos), slavēja Latviju kā valsti un atklāja, kādā veidā nonācis Virslīgā.

Sveiks, esmu latviešu apskatnieks, taču runāju arī poliski. Vēlos ar tevi aprunāties.
O, jauki!

Vai šodienas uzvara bija saldākais mirklis tavā neilgajā Virslīgas karjerā?
Jā, "Skonto" ir ļoti labs pretinieks, kas spēlēja savā laukumā. Ļoti svarīgs brīdis bija, kad Kaspars [Ikstens - aut.] nosargāja 11 metru soda sitienu. Tas bija lūzuma brīdis. Domāju, tai brīdī "Skonto" mazliet salūza, bet mēs to izmantojām un, pirmkārt, spēlējām konsekventi. Tas ir tas, kā mums trūka iepriekšējā spēlē, kad zaudējām Daugavpilī ["Daugavai" ar 0:1 - aut.]. Bet šodien spēlējām konsekventi, izpildījām to uzstādījumu, kādu lika treneris. Tā arī spēlējām, un tas atmaksājās.

Latviešu līdzjutēji brīnās, ko dari Virslīgā, jo Polijas Ekstraklasē tomēr līmenis ir krietni augstāks un tev ir spēcīgs CV.
Jā, saprotu šo izbrīnu. Bija tā, ka varēju turpināt spēlēt savā iepriekšējā klubā "Podbeskidzie" [arī šogad šis klubs spēlē Polijas Ekstraklasē, ieņemot 9.pozīciju 16 komandu konkurencē, Latka pārstāvēja šo klubu no 2010. līdz 2013.gadam - aut.], taču mana sieviņa tika pie ļoti laba darba piedāvājuma savā uzņēmumā šeit Latvijā. Viņai tika piedāvāts diezgan augsts amats, un es pārcēlos līdzi. Nenožēloju to, esmu ticis ļoti feinā komandā, mums ir ļoti labs treneris. Kopumā "Jelgava" ir feins klubs un ļoti labi jūtos arī dzīvojot Rīgā. Man ļoti patīk.

Futbolistu terminoloģijā tev ir daudz gadu... Varbūt plāno Jelgavā arī noslēgt savu karjeru?
Laikam jau jā [smejas]. Vispār sev biju noteicis, ka vairs nespēlēšu futbolu, taču parādījās šāda iespēja. "Jelgava" man uzticējās, es vēlos atdarīt ar labu, parādot kvalitatīvu sniegumu, un ceru, ka iegūsim to 3.vietu. Tad visi būs apmierināti.

Tad jau nākamgad tev ar "Jelgavu" būs jāspēlē arī Eirokausos.
Nezinu, kas būs tālāk. Esmu parakstījis līgumu līdz šīs sezonas pēdējai spēlei un grūti teikt, kas būs tālāk. Vai vispār klubs vēlēsies sadarboties ar mani tālāk. Ar sievu dzīvosim Rīgā vismaz tuvākos divus gadus - kas zina, varbūt arī ilgāk. Ja klubs gribēs mani, tad labprāt spēlēšu.

Kad pie mums uz Latviju atbrauc ārzemju futbolisti, interesantākais ir uzzināt, kas šo futbolistu šeit visvairāk pārsteidzis. Kā ir tavā gadījumā - varbūt pārsteidz tukšās tribīnes, spēles līmenis, vai kas cits?
Varbūt pat ne pārsteidza... [ilgi domā] Grūti teikt. Saprotams, ka nav tik daudz līdzjutēju kā Polijā. Taču tie, kas ir - viņu dēļ ir jāspēlē. Viņi mīl futbolu un viņus jāiepriecina ar pēc iespējas labāku futbolu. Varbūt viņu ir maz, taču viņi ir uzticīgi - daži braukā līdzi uz visām spēlēm. Visādi citādi nekas neizbrīna. Varbūt izbrīnīja viena lieta - pirms tam neko daudz par Latviju nezināju, taču izrādījās, ka tā ir ļoti brīnišķīga valsts. Tas, kas, piemēram, ļoti patīk manai sievai, ir tas, ka ir daudz zaļumu, daudz parku, daudz izklaides iespēju pašā Rīgā un apkārtnē. Tāpēc esam ļoti laimīgi, cilvēki ir ļoti draudzīgi. Tā ka - super!

Ko pirms tam zināji par Latvijas futbolu?
Zinu, ka daži latvieši spēlē Polijas līgā. Sergejs Kožans spēlēja Gdaņskas "Lechia", tagad aizbraucis uz Tihu GKS. Agrāk bija Rudņevs - fantastisks sportists, aizbrauca uz Bundeslīgu un savulaik laikam bija labākais spēlētājs visā Polijā. Tāpat Rakels Polijā spēlē. Viņš diezgan ilgi nevarēja atvērties, tagad diezgan labi spēlē Krakovā, cik redzēju. Esmu mazliet painteresējies par jūsu futbolu. Atceros, ka jūsu izlases treneris Pahars spēlēja Anglijā. Tā ka var sacīt, ka jums ir daži slaveni spēlētāji. Tiesa, nezināju, ka mūsu trenerim ir tik daudz spēļu izlasē [Vitālijs Astafjevs joprojām ir Eiropas rekordists ar 165 spēlēm, tuvākajiem sekotājiem Ikeram Kasiljasam un karjeru beigušajam igaunim Martinam Reimam ir 157 - aut.]. Tagad arī sekoju, kā Latvija spēlē Pasaules kausa kvalifikācijā. Jā, kad sen, sen sāku spēlēt, Prohorenkovs jau Polijā spēlēja. Kaut ko mazliet jau zinu.

Kā tu domā, vai "Jelgava" varētu cīnīties veiksmīgi, piemēram, Polijas 1.līgā?
Grūti sacīt. Visi domā, ka Polijā līmenis ir augstāks, taču savulaik "Wisla" spēlēja ar "Skonto" [2011.gadā Čempionu līgā - aut.] - jā, tas varbūt bija cits "Skonto", taču tas sagādāja lielas problēmas "Wisla". Par šo brīdi man grūti teikt - domājams, ar pāris pastiprinājumiem un sastāva paplašināšanu varētu pacīnīties pat Ekstraklasē. Varbūt ne par galvgali, jo mums Polijā ir diezgan lieli budžeti...

Domāju, vairums no Virslīgā spēlējošajiem Latvijas futbolistiem labprāt karjeru turpinātu Polijas Ekstraklasē, it sevišķi jaunieši. Vai redzi spēlētājus ar tādu potenciālu, kas tur varētu spēlēt?
Ļoti svarīgi, cik labi spēlētājs prot aklimatizēties. Ja par spēles līmeni, tad noteikti tādi ir. Tāpat vienmēr jau ir tā, ka, nokļūstot labākā komandā, šī komanda tevi līmeņa ziņā pievelk klāt. Ja izdodas iejusties komandā, tad ir vieglāk spēlēt, jo tev apkārt ir meistarīgāki futbolisti, viņi tev palīdz iekļauties komandas spēlē. Vairāki, varbūt pat "padsmit" jūsu līgas spēlētāji varētu Ekstraklasē spēlēt. Tas patiešām lielā mērā ir aklimatizācijas jautājums. Jo, piemēram, Rakels aizbrauca un no tā, ko dzirdēju, ir ļoti talantīgs spēlētājs, taču nespēja iejusties ne "Zaglebie", ne Katovicē [patiesībā Katovicē Rakelam klājās labi - aut.] un tikai tagad kaut kā mēģina izsisties.

Par Virslīgas futbolistu potenciālu jautāju tāpēc, ka tu savos 36 gados izskatījies krietni ātrāks - ne tikai domāšanā, bet arī kustībā. Pat salīdzinoši ar jauniešiem...
Vispār ātrums vienmēr ir bijusi man raksturīga īpašība. Mani komandas biedri to vienmēr ir labi izmantojuši - allaž cenšos gan pagūt pieslēgties un palīdzēt veidot uzbrukumus, gan arī paspēt aizsardzībā - manā pēdējā komandā mums bija 16 spēles pēc kārtas bez zaudētiem vārtiem... Palīdzēju šai ziņā. Katrs futbolists ir citāds, katram savas stiprās puses.

Un noslēgumā - vai poļu žurnālisti ir tev zvanījuši un brīnījušies, ko dari Latvijā?
Jā, sākumā poļu žurnālistiem tas bija diezgan liels šoks, jo zināja, ka iepriekšējais klubs man arī piedāvāja līgumu. Visi brīnījās, ka savā vecumā atteicos pagarināt līgumu. Stāstu viņiem, ka pieņēmu šo lēmumu kopā ar sievu un pārcēlos uz Latviju, kur futbola līmenis, kā visi runā, ir zemāks. Taču, ja galu galā izrādīsies, ka spēlēšu Eirokausos, tad būšu sasniedzis vairāk nekā Polijā [smejas].

 +13 [+] [-]

, 2014-09-30 00:07, pirms 10 gadiem
Peec intervijas liekaas lielisks cilveeks,malachi Jelgava ,ka tika pie taada speeleetaaja

 +12 [+] [-]

, 2014-09-30 00:41, pirms 10 gadiem
Pēc intervijas liekas tāds lādzīgs cilvēks ! Cerams ,ka Jelgavai izdosies viņu paturēt vel vismaz uz velvienu sezonu !

  +9 [+] [-]

, 2014-09-30 00:48, pirms 10 gadiem
Ja sievai aizies darbs, tad gan jau turpinās spēlēt un pēc tam gan jau arī par treneri sāks darboties. katrā gadījumā lielisks ieguvums LV futbolam

  +6 [+] [-]

, 2014-09-30 01:48, pirms 10 gadiem
Par šādiem leģionāriem prieks! Dažam labam, Latvijā dzīvojošam imigrantam derētu pamācīties

  +5 [+] [-]

, 2014-09-30 01:58, pirms 10 gadiem
Prieks, ka tik daudz pozitīvu atsauksmju par Latviju. Domāju, ka Latka ar savu pieredzi daudz dod ne tikai laukumā, bet arī Jelgavai kā kolektīvam ārpus tā. Ja izdosies izcīnīt 3. vietu, tad viennozīmīgi jāturpina spēlēt arī nākamsezon un jāpalīdz klubam solīdi nocīnīties Eirokausos.

P.S. Edmund, intervija visā tās garumā notika poliski?

  +6 [+] [-]

, 2014-09-30 09:25, pirms 10 gadiem
reikons rakstīja: P.S. Edmund, intervija visā tās garumā notika poliski?
Jā.

  +4 [+] [-]

, 2014-09-30 09:42, pirms 10 gadiem
Paldies, Edmund! Tev labi izdodas! Tā turpināt!
Polim milzīga jauna pieredze, kā pēc pārpildītajiem poļu stadioniem pie mums spēlēt ar tukšām tribīnēm.

  -2 [+] [-]

, 2014-09-30 11:34, pirms 10 gadiem
"Sveiks, esmu latviešu apskatnieks, taču runāju arī poliski. Vēlos ar tevi aprunāties.
O, jauki!"

Tas intervijas rakstītajai versijai tika pievienots, lai visi uzzinātu, ka proti runāt poliski?

 +10 [+] [-]

, 2014-09-30 11:48, pirms 10 gadiem
biskaps rakstīja: Tas intervijas rakstītajai versijai tika pievienots, lai visi uzzinātu, ka proti runāt poliski?
Var teikt tā, bet var arī citādi - vienmēr cenšos likt interviju pilnās versijas, "negriežot" ārā nekādas detaļas, it sevišķi, ja lasītājs par tām var pasmaidīt

     [+] [-]

, 2014-09-30 13:05, pirms 10 gadiem
Malacis Edmunds!
Tādi bīskapi lai iesālās...

     [+] [-]

, 2014-09-30 13:21, pirms 10 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Var teikt tā, bet var arī citādi - vienmēr cenšos likt interviju pilnās versijas, "negriežot" ārā nekādas detaļas, it sevišķi, ja lasītājs par tām var pasmaidīt
Viss jau ok, vienkārši neierasti, ka ievadvārdus arī publicē intervijā...

to sasperjods...nenervozē, dēliņ...stress var novest pie impotences

     [+] [-]

, 2014-09-30 18:23, pirms 10 gadiem
Ļoti interesanta intervija. Tiešām prieks.