Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Mihelsons: "Mēs izjūtam uz savas ādas to, ko 5-6 gadus atpakaļ izjuta "Skonto"

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Mihelsons: "Mēs izjūtam uz savas ādas to, ko 5-6 gadus atpakaļ izjuta "Skonto"
Ģirts Mihelsons.
Foto: Raidījums "Ole"

21. augusta radio NABA raidījuma "Ole" vadītāji sazvanījās ar Futbola skolas "Metta" ģenerālsekretāru un U-13 komandas treneri Ģirtu Mihelsonu, lai parunātos par Latvijas jaunatnes futbolu kopumā, kā arī par starptautisko elites jauniešu futbola turnīru BP Stadium Cup, no kura klubs atgriezies ar vairākām zelta medaļām.

Mihelsons: "Mēs zinājām, ka tas ir TOP līmeņa turnīrs. Centāmies šajā turnīrā iekļūt kopš 2007. gada, bet viņi mums 5 gadus neatbildēja uz e-pastiem un telefonu zvaniem. Mēs tajā laikā bijām jauna organizācija, un viņi tādus vienkārši neņem. 2012. gadā gan izdevās izlūgties dalību un mums paveicās, jo sanāca šo turnīru uzvarēt U-10 vecuma grupā. Tas bija liels solis, jo mums pavērās ceļš uz visiem Skandināvijas elites jauniešu turnīriem.

Šos turnīrus vēro ļoti daudz skauti, jo pat deviņgadīgi zēni ir pierakstīti "Chelsea", "Manchester City" un citu skautu blociņos. Šajos turnīros piedalās visas Skandināvu top akadēmijas, un ja mēs varam viņus uzveikt, tas nozīmē, ka mēs strādājam pareizajā virzienā. Tas nozīmē arī to, ka mums šeit Latvijā ir labas akadēmijas, kas ir labi sparingpartneri, jo bez tādiem mēs nevarētu uztrenēties tik labā līmenī.

Noteikti, ka varam ievērot arī sekojošu pozitīvu tendenci: ja agrāk 8 vai 9 gadu vecumā varējām pretiniekus uzvarēt, bet pēc pāris gadiem jau mainījāmies lomām, tad tagad varam konkurēt arī U-13, U-14 un U-15 vecumos un dažreiz arī būt priekšā. Katrā ziņā man ir maza cerība, ka mēs lēnām atdzimstam no jauna. Svarīgi ir arī tas, lai apkārt par mums turētu īkšķus..."

"Tagad varam redzēt, ko liela daļa futbola sabiedrības ir izdarījusi ar tik lielu klubu kāds agrāk bija "Skonto". Visi ir aprējuši un darījuši visu, lai viņus darītu vājākus. Skaidrs, ka viņiem ir bijušas daudzas kļūdas kluba vadīšanā, bet tā kā uzvedas Latvijā futbola sabiedrība, pat ieskaitot tiesnešus, ir nepieņemami. Šobrīd tieši mēs izjūtam uz savas ādas to, ko 5-6 gadus atpakaļ izjuta "Skonto". Tajā laikā viņi bija priekšā visiem jauniešos, un katrs, kuram nebija slinkums, darīja visu, lai tas klubs beigtos. Viens liels orgāns tagad ir sagrauts līdz detaļām. Ir grūti saskatīt kaut ko, kas no tā top līmeņa ir palicis..."

"Kopumā treneri un klubi ieliek savu sirdi un dvēseli un cīnās pretī tai bezsistēmai, kas mums ir ar infrastruktūras, cilvēkresursu un finansiālā atbalsta trūkumiem. Dažreiz pasmejos par gudrajiem komentāriem internetā, kas tur raksta. Es viņus saucu par pilnīgiem jampampiņiem, jo viņi futbolu skatās no kosmosa kuģa."

"Bet kopumā mēs esam uz pareizā ceļa, lai mēs noturētos no tā bērnu līmeņa līdz 2024. gadam, kad mēs kvalificēsimies Eiropas čempionātam. Un tas ne tikai pateicoties "Mettai", bet visu lielo un arī mazo klubu darbam, kas fanātiski strādā. Tam noteikti ir vajadzīgs sabiedrības atbalsts un ticība.

Skandināvijā noteikti var sagatavot jauniešus Eiropas top akadēmijām, un es esmu pārliecināts, ka drīz mēs visi redzēsim, ka arī šeit Latvijā to var izdarīt. Un jau tagad mums ir vairāki piemēri. Dmitrijs Zelenkovs, kurš dosies uz Itālijas klubu "Empoli", savas gaitas ir sācis Rēzeknē, pēc tam trenējies Liepājā un pēdējos trīs gadus arī pie mums "Mettā". Bogdans Samoilovs ("Šitika Futbola skolas" audzēknis) ir parakstījis līgumu ar Ķelnes akadēmiju. Tāpat Daugavpils audzēknis Eduards Daškevičs epizodiski pārceļas uz "Anderlecht".

Šobrīd ir interese arī par vairākiem mūsu kluba audzēkņiem, kuri šobrīd ir 15-16 gadu vecumā. Katrā ziņā mēs kā klubs noteikti, ka neliksim nekādus šķēršļus, ja kādam no puikām šajā vecumā būs iespēja pārcelties uz kādu spēcīgu klubu, jo mums pašiem vēl par futbolistu sagatavošanu vecumā no 16 līdz 19 gadiem tādas īstas skaidrības vēl pagaidām nav."

Par Pola Ašvorta izteikumiem:
Mihelsons: Futbola klases "Mettai" atrodas latviešu skolā - Hanzas vidusskolā, tādēļ pateikt to, ka tie puikas nesaprot latviešu valodu, ir absolūta nekompetence. Tādēļ arī pateicu mazliet skarbāk nekā vajadzēja. Tā kā ar šo gadu vairs neesmu LFF valdē, tad varu pateikt, ka no politkorektuma man dažbrīd nāk vēmiens. Labāk dažreiz ir pateikt mazliet skarbāk, lai cilvēks papēta mazliet dziļāk to, kas notiek.

Skumji, ka par pārējiem spriež pēc savas sistēmas vadoties. Ja 15 gados nevar iemācīties latviešu valodu, tad tā ir vienkārši necieņa un absurds. Pie tam vēl stāstīt pārējiem, ka tas ir attaisnojams, jo pat "Mettā" cilvēki nesaprot latviski... Es nevienu nenosodu, bet mūsu klubā netiek dalīts latvietis vai krievs. Es pats nāku no jauktas ģimenes, jo man tēvs ir dzimis Baškīrijā. Visi puiši, kas grib spēlēt futbolu, zin 3 vai pat 4 valodas un nezināt latviešu valodu ir diezgan bēdīgi. Šaubos vai tādi spēs kaut ko lielu Latvijas futbolā un savā karjerā izdarīt."

Nākamajā radio NABA raidījumā "Ole", kas ēterā būs dzirdams svētdien, 28. augustā, plkst. 12:00, viesosies futbola žurnālists un komentētājs Ilvars Koscinkevičs.

Slēpts komentārs: Hossa43

  +6 [+] [-]

, 2016-08-26 15:07, pirms 8 gadiem
Interneta komentētāji: "Ģirtu Mihelsonu saucam par iedomīgu tipu"

  -1 [+] [-]

, 2016-08-26 15:08, pirms 8 gadiem
Mūsējais čalis.

  +9 [+] [-]

, 2016-08-26 15:11, pirms 8 gadiem
"Kopumā treneri un klubi ieliek savu sirdi un dvēseli un cīnās pretī tai bezsistēmai, kas mums ir ar infrastruktūras, cilvēkresursu un finansiālā atbalsta trūkumiem "

To LFF preizdenta vēlēšanās varēja redzēt. Tā nocīnījās pretī bezsistēmai, ka prieks.
Tas tā, skats no kosmosa.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-26 15:23, pirms 8 gadiem
Kaa dzied Kaupers:"mihelson, mihelson paskaties apkart sev; mihelson, mihelson - pakała!" :]

  +4 [+] [-]

, 2016-08-26 15:36, pirms 8 gadiem
apeirons rakstīja: Interneta komentētāji: "Ģirtu Mihelsonu saucam par iedomīgu tipu"
nu tas vēl bija ļoti "politkorekti" teikts

  +5 [+] [-]

, 2016-08-26 16:18, pirms 8 gadiem
Politnekorektumam nebūtu ne vainas, bet prastam vulgārismam ar to nav nekāda sakara. Labi, kam negadās kļūdīties, bet ņemiet, Ģirt, vērā, ka šādā izteikumā visa uzmanība tiek piesaistīta tam vulgārismam, turpretim, kas tiek pārmests Ašvortam, paliek vispār nesaprasts (vismaz es nesapratu; kaut Ašvorta izteikumus biju lasījusi, un latviešu valodas sakarā tie patiešām nebija diez cik akceptējami).

  +2 [+] [-]

, 2016-08-26 17:33, pirms 8 gadiem
tipisks jampampiņš

  -2 [+] [-]

, 2016-08-26 17:34, pirms 8 gadiem
kur ir Ašvorta izteikumi?

  -1 [+] [-]

, 2016-08-26 20:13, pirms 8 gadiem
Bez ievērības palika Žigajeva atbilde Mihelsonam? Tā arī bija "jauka".

     [+] [-]

, 2016-08-26 20:47, pirms 8 gadiem
Lai paskatās spogulī.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2016-08-27 00:44, pirms 8 gadiem
Mazāk vajag dir.sties savā starpā un vienam otram kājās zāģēt, tad arī viss Latvijas futbols ātrāk uz augšu ies. Skaudība ir atombumba savā pagalmā...

  +1 [+] [-]

, 2016-08-27 20:02, pirms 8 gadiem
Mihelson - Tui esi naivs cilvēks !
Kāds politkorektums ? Neesi tak idiots un domā, ko runā !!!
Tad tikpat labi vari meklēt taisnību karadienestā !!!
Esi vilku barā - mācies gaudot - PA ĪSTAM !!!
Esi vecis un stājies kopā ar KK pretī tām vecajām nomenklatūras utīm un sāciet celt no jauna ! Pofig, ka paies 5-10 gadi !
Pieminekli Tev uzcels !!!
Uzmet tos klaniķus un līkumuguras tāpat, kā viņi Tevi un viss !

  -1 [+] [-]

, 2016-08-28 00:48, pirms 8 gadiem
Malacis Girts! Riktīgs cīnītājs, starpcitu Mettā ir ap 800 audzēkņu - tas vien ko nozīmē! Būt futbolam Latvijā!