Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Postņikovs: "Draudīgākais uzbrucējs? Nē, ne no ČL, bet Kazahstānas līgas!"

Postņikovs: "Draudīgākais uzbrucējs? Nē, ne no ČL, bet Kazahstānas līgas!"
Jevgeņijs Postņikovs pirms gada pret pasaules superzvaigzni Fernando Toresu, bet šovakar - pret "Mettu"/LU Hanzas vidusskolas laukumā
Foto: AFP/Scanpix

Piedāvājam nelielu interviju ar "Ventspils" komandas aizsargu Jevgeņiju Postņikovu, kurš vēl pagājušā gada rudenī piedalījās UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā.

30 gadus vecais Jevgeņijs Postņikovs pirmo reizi Latvijā spēlēt futbolu ieradās tieši pirms 10 gadiem, 2006. gadā, piekrītot Daugavpils "Ditton" (vēlāk "Daugava") aicinājumam. Pēc perioda Krievijā atgriezās Latvijā un 2010. un 2011. gadā pārstāvēja "Ventspili", kļūstot arī par Latvijas čempionu. Vēlāk Postņikova karjera aizgāja uz augšu - 2012. un 2013. gadā kļuva par Baltkrievijas vicečempionu "Shakhtyor" sastāvā, vienā sezonā stipri pakutinot nervus BATE. 2014. un 2015. gadā kļuva par Kazahstānas čempionu "Astana" komandā, bet galvenais - pērnvasar ar šo klubu iekļuva Čempionu līgas grupu turnīrā.

ČL kvalifikācijas 3. kārtā, kad "Astana" cīnījās ar "Ventspils" pāridarītāju HJK, Postņikovs, centra aizsargs būdams, pēc izbraukuma spēles (0:0) savā laukumā pie nederīgā 3:3 guva vārtus kompensācijas laikā un izrāva laimīgu 4:3 (video zemāk). Vēl vienu kārtu vēlāk tika uzveikts Kipras APOEL (1:0, 1:1). Grupu turnīrā Postņikovs aizvadīja visas sešas spēles pa 90 minūtēm pret "Atletico" (nākamo ČL finālisti), "Benfica" un "Galatasaray", turklāt Kazahstānas komanda šādā grupā zaudēja tikai divreiz. Viens no neizšķirtiem 2015. gada 3. novembrī bija pret "Atletico" (0:0), kura rindās bija visas lielākās zvaigznes - Antuāns Grīzmans, Fernando Toress, Djego Godins, Huanfrans, Gabi, Koke un citi. Piecas no sešām "Astana" grupu turnīra spēlēm klātienē apmeklēja 26-33 tūkstoši skatītāju...

Tomēr mazāk nekā pēc gada Postņikovs, kurš 2014. gadā papildus Krievijas pilsonībai pieņēma Kazahstānas pilsonību, jau spēlē Virslīgā, un trešdienas vakarā mīdīja Hanzas vidusskolas mākslīgā seguma laukumu 300 skatītāju klātbūtnē. Turklāt ar Postņikovu aizsardzībā "Ventspils" nespēja uzveikt pirmspēdējās vietas īpašnieci "Mettu"/LU (1:1). Saruna ar viņu notika pēc šī neveiksmīgā mača. Tikai ar vairāku papildjautājumu palīdzību izdevās noskaidrot, kāpēc šādas pārmaiņas, kāpēc bija jāpamet "Astana" (viņš gan joprojām pieder šim klubam un "Ventspilī" atrodas īrē).

Kāpēc neizdevās iegūt trīs punktus?
Beigu daļā mazlietiņ koncentrēšanās pietrūka. Vienkārši vajadzēja iesist otros vārtus - manuprāt, momentu, lai to paveiktu, pietika. Beigās pretiniekam standartsituācija, koncentrēšanās trūkuma dēļ nenospēlējām epizodi līdz galam. Kļūdu ķēdīte un tāpēc ielaidām.

Beigās pat tu gāji uz priekšu, lai izrautu uzvaru....
Bija vajadzīga uzvara. Neizšķirts... mums vajadzēja uzvaru, tikai uzvaru. Neizšķirts - tas nozīmē, ka cerību uz titulu vairs praktiski nekādu.

Pastāsti, kāpēc esi atgriezies, ņemot vērā, ka "Astana" objektīvi ir lielāks klubs nekā "Ventspils"?
Man bija svarīgi, lai ģimenei būtu komfortabli. "Ventspils" bērniem nodrošina gan skolu, gan bērnudārzu [Postņikovam ar sievu ir 2009. gadā dzimis dēls un 2011. gadā dzimusi meita - aut.]. Sadzīviskā ziņā šeit īrē bija izdevīgi atbraukt, izvēlējos šo variantu.

Esi īrē uz trim mēnešiem. Pēc tam plāno atgriezties "Astana"?
Jā, protams - Kazahstānā vēl arī pagarināju līgumu.

Tad jau vēlāk būs jāsamierinās ar Astanas sadzīvisko situāciju.
Arī Astanā man viss ir kārtībā ar sadzīvi - vienkārši situācija bija tāda, ka man bija uz trim mēnešiem jāaizbrauc uz īri, lai nezaudētu spēļu praksi. Bija divi varianti, un es izvēlējos sev pieņemamāko sadzīves ziņā - Ventspili, kur ģimenei vislabāk.

Ar ko saistīta šī piespiedu izbraukšana uz trim mēnešiem - kaut kādas formalitātes?
Jā, formalitātes.

Saistībā ar pilsonību?
Kazahstānas pilsonību ieguvu jau sen. Vienkārši sanāca tā, ka komandā kļuvu par devīto leģionāru, bet Čempionu līgā steidzami bija vajadzīgs labās malas aizsargs. Tāda nu situācija izveidojās, ka man uz trim mēnešiem bija jādodas prom.

Bet ja jau esi pieņēmis Kazahstānas pilsonību, kāpēc tevi skar problēmas ar leģionāru limitu?
Tur pieņemts tāds likums, ka kādu laiku skaitos kā leģionārs.

Tikko stājies spēkā likums?
Jā. Pagājušajā gadā stājās spēkā šis likums.

Un pēc trim mēnešiem viss būs kārtībā?
Jā, skatīsimies, kā viss notiks. Godīgi sakot, gribēju mainīt komandu, aizbraukt uz Krieviju, bet mani nepalaida.

Premjerlīga?
Nē, Maskavas "Dinamo" [šis klubs pagājušajā sezonā sensacionāli izkrita no Krievijas Premjerlīgas; jauno 1. līgas sezonu "Dinamo" sācis ar pārliecinošu 7-2-0 un vadību turnīrā - aut.]. "Astana" nepalaida, bet tā vietā piedāvāja jaunu līgumu, kuru es parakstīju.

Kāda Astanai starpība, kur dodies - Latvija vai Krievija?
Krievijas gadījumā Astanai būtu bijis mani jāpārdod.

Biji "Ventspilī" arī 2010. un 2011. gadā. Pastāsti, kā pa šo laiku mainījies klubs! "Ventspils" vadība, tas pats Andrejs Butriks, neslēpj, ka finansiālā ziņā klubam pa šiem gadiem ir kļuvis sliktāk - algas esot pat pieckārši samazinājušās.
Skaidrs, ka finanšu komponente futbolā ir viena no svarīgākajām. Tur, kur ir nauda, vienmēr būs konkurence uz iekļūšanu sastāvā, būs spēcīgi leģionāri, kopējais līmenis būs augstāks. Protams, futbols Latvijā ir kļuvis citāds - agrāk tas bija interesantāks, ar daudzveidīgākām kombinācijām. Es gan vēl nevaru spriest, šī man bija tikai otrā spēle. Pagaidām šejienes futbolu vēl nevaru saprast, nespēju pielāgoties. Pagaidām man šis futbols šķiet neikdienišķs.

Jūti to, ka tai pašā 2010. gadā Latvijā līdzjutēju bija vairāk, ažiotāža lielāka?
Jā, skatītāju bija vairāk, un arī futbols bija interesantāks un dinamiskāks. Intriga bija. Tagad gan arī dzirdu cilvēkus sakām, ka kaut kāda nauda sāk atgriezties Latvijas klubu futbolā - piemēram, Rīgas klubos. Nezinu gan, vai tā ir "ātra nauda" vai uz ilgu laiku - ne man par to spriest.

Pirms atgriešanās Latvijā nerunāji ar Tvumasi, ņemot vērā, ka viņš šeit spēlēja nesenākā laikā? Zināji taču to?
Jā, jā, zināju. Runājām ar viņu.

Nu pastāsti, pastāsti!
[Smejas] Ko gan viņš var pastāstīt! Viņš tagad ir citā līmenī, un domāju, nemaz neatceras par periodu Latvijā un Jūrmalas "Spartakā".

Pirms gada spēlēji pret nākamo Čempionu līgas finālisti "Atletico", bet šodien skolas laukumā Latvijas čempionāta mačā [par šo salīdzinājumu Postņikovs no sirds iesmejas - aut.]. Kā juti to, Čempionu līgas, līmeni?
Jā, paveicās, ka bija iespēja spēlēt Čempionu līgā. Izgāju, nospēlēju - katrs futbolists sapņo spēlēt šādā līmenī. Ir jāspēlē, nekā briesmīga šeit nav. Dzīve visādus jokus izspēlē - ja arī tas ir skolas stadions, ir jāiet, jāspēlē, maksimāli jācenšas. Esmu taču profesionāls futbolists. Protams, pārslēgties ir pagrūti, bet nekas - ceru, ka vēl palīdzēšu savai komandai.

Esi pieredzējis spēlētājs, bet vai nebija liela satraukuma pirms Čempionu līgas izbraukuma spēlēm?
Īsti nē, jo mums bija kvalitatīva un labi saspēlējusies komanda. Protams, zināms satraukums ir pirms jebkura mača - savā laukumā šis satraukums pat laikam bija lielāks nekā viesos [šai brīdī Postņikovam zvana no "Ventspils" autobusa, kur visi jau gaida, lai atgrieztos mājup - mans sarunas biedrs tiek steidzināts - aut.].

Pēdējie pāris jautājumi. Kurš bija visdraudīgākais uzbrucējs Čempionu līgā? Tāds, ar kuru bija sarežģīti sacensties? Fernando Toress?
[Tiešām ilgi domā] Kazahstānas čempionātā ir Žerārs Gou [27 gadi, pārstāv "Kairat", kur spēlē pārī ar Andreju Aršavinu. Kazahstānas čempionātā 62 cīņās sasitis 50 vārtu. Pirms tam Gou daudz spēlējis Šveices Superlīgā un Turcijas Superlīgā, vienā mačā guvis divus vārtus pret Andri Vaņinu, Kotdivuāras izlasē nav aizvadījis nevienu spēli - aut.], pret kuru ļoti smagi spēlēt - augumā neliels un ļoti spēcīgi turas kājās. Čempionu līgā viņi visi līdzīgi, vienāda līmeņa. Nu labi, pret Gaitanu nebija viegli [Gaitans pārstāvēja "Benfica", bet tagad pārgājis uz "Atletico"; nupat spēlēja plecu pie pleca ar Lionelu Mesi Argentīnas izlasē "Copa America" - aut.] - viņš starp visiem izcēlās.

Pret somu HJK guvi izšķirošos vārtus, kas vēlāk klubam ļāva iekļūt Čempionu līgas grupu turnīrā un nopelnīt miljonus. Saņēmi personīgu prēmiju?
[Izteiksmīgi] Futbols ir KOMANDAS spēle - prēmijas nopelnīja visa komanda!

Prēmijas bija lielas?
Lielas [smejas]!

No 04:56 - Postņikovs gūst izšķirošos vārtus pret HJK


, 2016-08-25 02:53, pirms 8 gadiem
Malacis Edmunds,labi pastrādāts.Postņikovam kritiens aizā uz trim mēnešiem
, 2016-08-25 11:02, pirms 8 gadiem
Ļoti laba intervija. Jautājumi ir par tēmu un radoši!
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.
"Grobiņa" svin Deivida Dobrecova vārtu guvumu. Foto: Aiga Veisa
121

Liepāja pieder "Grobiņai": Dobrecova vīri derbijā satriec bagātākos kaimiņus

Šovakar otro uzvaru Latvijas futbola Virslīgas sezonā izcīnīja debitante "Grobiņa"/LFS, kas principiālajā derbijā ar 3:2 pieveica "Liepāju". Uzvaras vārtus guva galvenā trenera Viktora Dobrecova 27 gadus vecais dēls Devids.
Petrs Marešs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/FK RFS
15

Marešam meistarīgs tālsitiens, RFS pasniedz "Mettai" baranku un pārņem vadību

Latvijas futbola Virslīgas līderpozīcijā izvirzījusies titula glabātāja RFS, savā laukumā ar 2:0 pārspējot citu galvaspilsētas vienību "Mettu".