Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Kaļiņins: "Būtu labāk, ja Babīte paliktu - mums tagad jūlijā būs tikai divas spēles"

Kaļiņins: "Būtu labāk, ja Babīte paliktu - mums tagad jūlijā būs tikai divas spēles"
Andrejs Kaļiņins
Foto: FK RFS

Ceturtdien "SynotTip" futbola Virslīgā tika izspēlēta 13. kārtas spēle starp RFS un "Ventspili" (4:2). Piedāvājam abu komandu galveno treneru izteikumus pēc mača preses konferencē.

Pols Ašvorts, "Ventspils" galvenais treneris: "Ir ļoti grūti komentēt tādas spēles kā šī. Apsveicu Andreju [Kaļiņinu] ar šo uzvaru un trim punktiem. Uzskatu, ka mēs spēlējām teicamu futbolu - ja runājam atklāti, pretiniekam paveicās ar šo uzvaru un, domāju, mēs spēlējām labāk nekā pretinieks. Pretiniekam bija kādi četri pieci sitieni un vairāki izcili vārti - parasti tādi neiekrīt biežāk par vienu reizi spēlē, bet šoreiz bija trīs, plus vēl vieni vārti pašās beigās. Ja runājam par mūsu uzbrukumu, nevaru neko pārmest, atskaitot vienu, taču svarīgu lietu - neguvām vārtus īstajā brīdī. Uzskatu, ja būtu pirmie izvirzījušies vadībā, mēs šo spēli uzvarētu komfortabli. Vadībā varējām tikt divreiz - pie 0:0 Tosinam [Aijegunam] bija lielisks sitiens ar galvu un izglāba pretinieku vārtsargs, bet pie 1:1 Tosins nerealizēja 11 metru soda sitienu. Katru reizi nonācām iedzinējos un mums visu laiku pretinieks bija jāķer, nācās nedaudz atkailināt aizsardzību. Pretinieks izmantoja savas iespējas. Es nevarēju no savas komandas prasīt vēl lielāku centību. Taču mums jāpiesēžas un jāanalizē čempionātā notiekošais. Tomēr to darīsim mazliet vēlāk - šobrīd mums būs Eirokausi, kuriem gatavosimies. Jāsaglabā pozitīvisms un jābūt gataviem pēc nedēļas spēlēt pret Islandes "Valur"."

Andrejs Kaļiņins, RFS galvenais treneris: "Tradicionāli pateicos mūsu līdzjutējiem par lielisko atmosfēru stadionā. Viņi mūs atbalsta un, iespējams, tas ietekmēja cīņas galotni, kurā izrāvām uzvaru. Otrkārt, liels paldies futbolistiem par pacietību, par pašatdevi un to, ka viņi spēja novest spēli līdz uzvarai. Piekritīšu kolēģim, ka "Ventspils" šodien dominēja, spēlēja asāk un izveidoja vairāk momentu. Tāpēc var uzskatīt, ka pretinieks bija tuvāk uzvarai. Taču mēs ļoti bijām noguruši, mani ieskaitot, no situācijas, ka mēs dominējam spēlē, vairāk kontrolējam bumbu, veidojam daudz momentu, taču zaudējam. Tāpēc šodien visi esam laimīgi par uzvaru - ļoti grūta un ne pārāk spilgta, kā arī ne pārāk raksturīga mūsu stilam, toties uzvara. Esam priecīgi un dodamies pārtraukumā labā noskaņojumā."

Teicāt, ka neguvāt vārtus svarīgos brīžos. Vai Aijeguna sitiens, nerealizējot pendeli, bija labs?
Ašvorts: "Kā tu domā [smaida]? Vārti netika gūti. Tā bija mūsu pirmā pendele čempionātā. Ja tu sit pendeli, tā ir jārealizē. Nē, tas nebija labs sitiens - jā, vārtsargs glāba, bet pendeles ir jārealizē."

Mēdz gadīties, ka pendele tiek izpildīta labi, bet vārtsargs kļūst par varoni, izglābjot komandu.
Ašvorts: "Pretinieku vārtsargam [Sizko] tā bija pirmā spēle un viņam bija divi ļoti labi atvairījumi - pendele un Tosina sitiens ar galvu ap 15. minūti. Mums jāspēj gūt vārti pareizajā brīdī."

Kāpēc šodien spēlēja cits vārtsargs?
Kaļiņins: "Tā nolēmām. Negribētu atklāt nianses, vēl jo vairāk kameras priekšā. Meklējam variantus. Ielaižam vārtus praktiski katrā spēlē. Tas nenozīmē, ka visās savās neveiksmēs vainojam Germanu, nekādā gadījumā. Taču mēs meklējam optimālos spēlētājus, optimālās saiknes, kas mums ļautu neielaist vārtus. Šodienas gājiens, uzskatu, bija attaisnojams - Daniils [Sizko] mūs glāba. Grūtā un svarīgā brīdī viņš mūs glāba, kas ļāva spēles galotnē saglabāt intrigu un iespēju izcīnīt uzvaru."

Kāpēc Svārups uznāca laukumā pirms Karlsona?
Ašvorts: "Ģirtam ir problēma ar viņa sejas masku. Kad bumba nonāk viņa kājās, viņš to nevar kārtīgi redzēt. Viņš treniņos neizskatās par 100% gatavs. Ar Ģirtu runāju par šo problēmu. Viņš patiešām ir mūsu uzbrucējs numur viens un drīzāk būtu jāprasa, kāpēc Ģirta vietā spēlē Adeleke. Tikai maskas dēļ."

Ko darīsiet ar maskas problēmas Eirokausu sakarā?
Ašvorts: "Redzēsim. Nedomāju, ka viņš var tikt pie citas maskas, jo esošā ir īpaši pasūtīta no Itālijas. Gaidām, kad viņš varēs spēlēt bez maskas."

Līdz šai spēlei bijāt vienīgā komanda bez ielaistiem vārtiem otrajā puslaikā. Cik neticami tas ir un kāpēc, jūsuprāt, šodien pēc pārtraukuma tika ielaisti trīs vārti?
Ašvorts: "Tam ir divi iemesli. Galvenais tas, ka šodien visu laiku bijām iedzinēju lomā, bijām daudz ar bumbu un atkailinājām aizsardzību, kamēr citas reizes komfortabli aizsargājāmies. Otrais iemesls ir pretinieku fantastiskā veidā gūtie vārti. Uldriķis guva teicamus vārtus, parādot savas kvalitātes šajā pozīcijā, savukārt Saša Fertovs guva vārtus kā Zinedins Zidāns ["Real" labā pret "Bayer" 2002. gada Čempionu līgas finālā - aut.]. Patiešām."

Cik tālu esam no situācijas, lai varētu teikt, ka "Ventspils" ir ārā no cīņas par titulu?
Ašvorts: "Nav aizritējusi pat puse sezonas. Esmu ar "Ventspili" šādā situācijā jau bijis - otrajā gadā ar šo komandu [2002. gadā - aut.] atradāmies piektajā vai sestajā pozīcijā, bet beigās cīnījāmies par titulu un izlaidām to pēdējā kārtā sniegā Daugavpilī. Tā ka esmu bijis šādā situācijā - mums nav jākrīt panikā, mums jāanalizē, kuros elementos varam būt labāki un mums ir jāsāk uzvarēt spēles."

Kas notika ar aizsardzību pirmajā puslaikā, ņemot vērā, cik daudz momentu bija "Ventspilij"? Izskatījās, ka ir rupjas kļūdas.
Kaļiņins: "Šobrīd grūti pateikt, jāapskatās video, jāizanalizē kļūdas. Šobrīd nevēlos nevienu vainot, neapskatoties video. Bet bija skaidrs, ka kādā brīdī aizsardzība sāka brukt, sevišķi aizsardzības labā mala sāka peldēt. Gaidījām pārtraukumu un bijām gatavi veikt maiņu pat 35. minūtē, taču neesmu šādas pieejas piekritējs. Gribēju sagaidīt pārtraukumu, jo maiņa prasījās. Paskatīsimies, varbūt kāds pārdega, kāds nebija gatavs, kāds neievēroja spēles disciplīnu. Obligāti tiksim ar to skaidrībā - rezultāts 4:2 neved mūs eiforijā, analizēsim spēli un labosim kļūdas. Apzinos, ka šajā uzvarā bija veiksmes deva. Ja pretinieks šos momentus pirmajā puslaikā izmantotu, tad otrais puslaiks kļūtu par formalitāti. Analizēsim."

Savaļnieks aizsardzību pastiprināja [viņš pārtraukumā nomainīja izlases malējo aizsargu Aleksandru Solovjovu - aut.]?
Kaļiņins: "Jā."

Vai Igors Kozlovs, jūsuprāt, pendeli Paņenkas stilā izpildīja tāpēc, ka nerealizēja pendeli iepriekšējā mačā un šodien vēlējās pierādīt savu pārliecību par saviem spēkiem?
Kaļiņins: "Nezinu, jāvaicā Igoram. Treniņos un šīs nedēļas ciklā viņš pendeles komponentei pievērsa uzmanību, sitot dažādos stūros dažādā stilā. Viņš ir pieredzējis futbolists, komandas līderis, un viņš pats pieņem lēmumu kā izpildīt pendeli."

Fertovs treniņos arī sit tāpat kā izdarīja to spēlē?
Kaļiņins: "Ziniet, lai cik smieklīgi tas nebūtu, bet pusotras divu nedēļu laikā mēs trenējamies ne tās labākās kvalitātes laukumā, tāpēc treniņos, kad trenējam sitienus pa vārtiem, mēs dabīgi izdarām sitienus no gaisa ar pirmo pieskārienu. Varbūt tas ietekmēja un veicināja šos Fertova vārtus."

Kur trenējaties?
Kaļiņins: "Ķeizarmežā."

Šodien no Virslīgas izslēdza "Babīti"/"Dinamo", turklāt viena no sarunātajām spēlēm esot bijusi tieši pret "Ventspili" (0:4). Ko domājat par šo lēmumu un vai toreiz spēles laikā jutāt ko aizdomīgu?
Ašvorts: "No sava skatu punkta neko nejutu tai spēlē pret "Babīti". Uzskatu, ka tā ir ļoti skumja situācija Latvijas futbolam, un es, godīgi sakot, nespēju tam noticēt. Un uzskatu, ka lēmums nav korekts. Ja, kā dzirdēju, sešas spēles bija sarunātas, bet tai pašā laikā "Babīte" pēdējās trīs spēles zaudējusi ar 0:1, 0:1 un 0:1 [patiesībā pēc 0:5 pret "Jelgavu" "Babīte" ar vienu vārtu deficītu zaudēja četras spēles pēc kārtas, divreiz 1:2 un divreiz 0:1 - aut.]... Būsim godīgi - "Babītei" ir vāja komanda! Tā ir vāja komanda un veids, kā tā spēlējusi, drīzāk ir pārsteigums [pozitīvā nozīmē] - kā tā ir turējusies, gandrīz uzvarot. Pret "Spartaku" [pēdējā mačā] arī bija 0:1 - jā, "Babīte" nerealizēja pendeli un var teikt, ka tas ir sarunāts, taču tad jau to pašu varētu teikt par mums, jo arī mēs nerealizējām pendeli.

Uzskatu, situācija ir absurda. Un tā atkal bija situācija, kad nenotika konsultēšanās ar pārējiem klubiem. Vienkārši sekoja lēmums bez jebkādas konsultēšanās. Ļoti līdzīgi bija, kad atlaida Virslīgas direktoru Oliveru [Šlēglu] - arī tas notika bez konsultēšanās ar klubiem. Tiešām uzskatu, ka līgā jābūt labākai organizācijai un labākai komunikācijai ar klubiem [kuri ir biedrības "Latvijas Futbola Virslīga" biedri - aut.]. Tas ir ļoti, ļoti svarīgi. Es neesmu redzējis nevienu pierādījumu, bet, manuprāt, tu esi nevainīgs līdz brīdim, kamēr nav pierādīts pretējais. Man bija liels pārsteigums, ka "Babīte" [tik labi] spēlē. Godīgi sakot, nespēju pat noticēt tam."

Teicāt, ka "Babīte" labi aizvadījusi pēdējās trīs spēles, bet aizdomīgo spēļu sarakstā ir vecāki mači un, iespējams, lēmuma pieņēmēji šai laikā vāca pierādījumus?
Ašvorts: "OK, tas, ka "Babīte" zaudēja "Ventspilij" ar 0:4, ir loģisks iznākums. Tas ir loģiski. Pat spēlē, kurā Andrejs [rāda uz RFS treneri Kaļiņinu - aut.] spēlēja pret "Babīti" un spēle beidzās 0:0, RFS vienkārši neizmantoja savas daudzās iespējas. Loģiski tur bija jābūt 0:1 - tāpat kā, piemēram, spēlē pret "Spartaku".

Tavas domas par "Babītes" izslēgšanu?
Kaļiņins: "Piekritīšu Polam - tā ir problēma jebkuram trenerim. Jūlijā, kad pie mums ir labs laiks, mums ir tikai divas spēles - viena kausā un viena čempionātā. Spēļu skaits samazinās un tā ir nepatīkama situācija. Būtu labāk, ja viņi būtu palikuši čempionātā. Turklāt, nezinu, kādas pretenzijas pret viņiem bija federācijai, taču tas ir fakts, ka mums pret viņiem bija grūti spēlēt. Pirmajā aplī zaudējām pret viņiem punktus, otrajā aplī uzvarējām ar minimālu rezultātu. Grūti teikt, kur bija problēma, bet man kā komandas trenerim tas, ka pazūd vēl divas spēles, nav labi."

Pieminēji Oliveru - vai "Ventspils" kā klubs vēlētos, lai Šlēgls paliek Virslīgas vadītāja amatā?
Ašvorts: ""Ventspils" kā klubs būtu vēlējies, lai ar to arī konsultējas. Līdzīgi kā šajā situācijā ar "Babīti", ir jādod pierādījumi, ir jāstāsta klubiem, ka, lūk, notika tas un šitas. Es nesaku, ka klubiem ir jāpieņem galīgais lēmums, taču ar klubiem ir jākonsultējas pirms gala lēmuma pieņemšanas. Man personīgi Olivers patika - viņš bija labs līgai. Tas personīgi man tā šķita - kas notika aizkadrā, es nezinu."

Vai paguvāt ievākt informāciju par "Valur"? Kādas domas par šo pretinieku?
Ašvorts: "Jā, esmu paguvis noskatīties trīs viņu spēles, dažus vārtus. Viņi ir ļoti stipra komanda, tas būs sarežģīti, sevišķi psiholoģiskā ziņā pēc šodienas zaudējuma. Tas ir sarežģīts turnīrs, taču kausa izcīņā šogad esam spēlējuši labi un ceru, ka šo pozitīvo pieredzi pārnesīsim arī uz Eirokausiem."

Vai "Valur" līmenis ir kaut kas pa vidu starp "Aberdeen" un Fēru salu komandu, ar ko tikāties pirms gada?
Ašvorts: "Jā, ir korekti tā sacīt - viņi ir stiprāki par Fēru salu komandu, bet ne tik stipri kā "Aberdeen"."


, 2017-06-25 20:36, pirms 7 gadiem
treneru kolektīvi vienādais viedoklis par babītes izslēgšanu vienkārši nogalina. Tas ir izglītības trūkums vai kā to nosaukt? Tas ir cccp gēns, ka zagt, melot ir ikdienas sastāvdaļa?
, 2017-06-26 09:23, pirms 7 gadiem
Ašvorts: "Nav aizritējusi pat puse sezonas. Esmu ar "Ventspili" šādā situācijā jau bijis - otrajā gadā ar šo komandu [2002. gadā - aut.] atradāmies piektajā vai sestajā pozīcijā, bet beigās cīnījāmies par titulu un izlaidām to pēdējā kārtā sniegā Daugavpilī.

???Es saprotu,ka pagājuši 15 gadi un daudz kas aizmirstas,bet 2002.gadā FK Ventspils no pirmās līdz priekšpēdējai kārtai bija turnīra vadībā un tikai pēdējā kārtā palaida priekšā Skonto.2001.gadā zemākā vieta turnīra gaitā bija ceturtā.
, 2017-06-26 09:49, pirms 7 gadiem
Un vēl.Būtībā vēl viena kārta un turnīrs būs sasniedzis ekvatoru.Tik kritiskā stāvoklī FK Ventspils savā pastāvēšanas vēsturē nav bijis NEKAD.Var tikai daļēji piekrist Polam,ka panikas celšana par labu klubam nenāks,bet kaut kas ir jādara,ja gribam izkulties vismaz līdz trijniekam,jo par titulu šobrīd runāt būtu vairāk nekā smieklīgi.Cerams,ka Pols nav iespaidojies no krievu pasakām:"Kur pēc manas vēlēšanās Laiks palasīt latviešu pasakas,kaut vai par Sprīdīti.
Grobiņas līdzjutēji. Foto: Aiga Veisa
16

Parādniecei "Valmierai" draud atņemt punktus, "Grobiņai" derbijs izmaksās 900 eiro

Latvijas Futbola federācijas Disciplinārlietu komiteja pēc Virslīgas 7. kārtas spēlēm publicējusi garu sankciju sarakstu.
Edgars Maļcevs. Foto: Aiga Veisa
15

Nepalīdzēja arī video: LFF atzīst tiesneša kļūdu - "Liepājai" derbijā bija jāsit pendele

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļa sniegusi savu skaidrojumu par vakardienas derbiju, kurā "Liepāja" ar 2:3 piekāpās "Grobiņai"/LFS un 68. minūtē pie rezultāta 1:2 pat ar VAR palīdzību netika pie 11 metru soda sitiena.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.