Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Vulkāna Adlans izvirdums (pilnā versija)

Vulkāna Adlans izvirdums (pilnā versija)
Adlans Šišhanovs (pa labi) uz "Ventspils" rezervistu soliņa. Foto: Raitis Supe

Aizvadītās nedēļas otrajā pusē tika aizvadītas "Optibet" futbola Virslīgas 22. kārtas spēles. Sportacentrs.com piedāvā izlasīt komandu treneru sacīto pēcspēles preses konferencēs. Tiesa, "Ventspili" pēc mača ar valmieriešiem pārstāvēja nevis galvenais treneris Igors Kļosovs, bet gan kluba prezidents Adlans Šišhanovs, veltot smagus vārdus un pārmetumus Latvijas Futbola federācijas prezidentam Kasparam Gorkšam, kā arī Latvijas tiesnešu saimei.

"Riga" - "Daugavpils" 4:0

Viktors Morozs, "Daugavpils" galvenais treneris: "Apsveicu pretiniekus ar pilnībā pelnīto uzvaru. Kā gaidījām, bija smagi - tikās pilnīgi dažāda līmeņa komandas. Centāmies likt pretspēli, ieķerties, taču diemžēl neizdevās. Meistarības līmenis šodien nospēlēja lielu lomu. Mums savus momentus izmantot neizdevās, kamēr pretiniekam tas padevās viegli."

Mihails Koņevs, "Riga" galvenais treneris: "Pagājušas tikai divas dienas kopš spēles pret "Dundalk". Lielai spēlētāju grupai, kas spēlēja pret īriem, šodien devām atpūtu. Mums ir plaši sastāva varianti. Svarīgākais bija noskaņot komandu psiholoģiski - skaidrs, ka esam spēcīgāki, taču futbolisti reizēm nesaprot un laukumā nespēlē tā, kā prot. Bija jāliek galdā argumenti. Turklāt šī spēle bija ģenerālmēģinājums pirms mačiem pret poļiem ["Piast"] Eiropas līgā, un es vēlējos pārbaudīt tos futbolistus, kurus ir plānots izmantot Polijā. Šodien esmu apmierināts ar rezultātu, taču ne sniegumu. Uzsvēru, ka šodien pretinieks kļūdas piedos, taču tā nebūs Polijā... Arī pret "Dundalk" mums bija momenti, kas netika izmantoti. Jautājumu ir kļuvis tikai vairāk. Tā arī puišiem ģērbtuvēs pateicu - lai paliek rezultāts, taču jūs tomēr esat profesionāļi, jums jātur latiņa, citās spēlēs neklāsies tik vienkārši. Dod Dievs, lai viņi saklausa mani. Jo nevar šodien nospēlēt tā, bet citu dienu saņemties un daudz labāk - profesionālisms vai nu ir vai nav. Cerams, viņi sadzirdēs mani."

"Metta" - RFS 1:1

Valds Dambrausks, RFS galvenais treneris: "Zinājām, ka būs grūti, jo no savas pieredzes varu teikt, ka pēc Eirokausiem, uzvaras vai zaudējuma, atgriezties čempionātā ir sarežģīti. Daudz kas atkarīgs no attieksmes, spēka, fiziskās sagatavotības, rotācijas. Spēle bija viduvēja. Nesākām labi, pārtraukumā mainījām shēmu un mazliet uzlabojām sniegumu. Otrajā puslaikā vairāk vai mazāk kontrolējām spēli, nedevām "Mettai" uzbrukumā iespējas. Taču pēc vārtu gūšanas atkal... tā vietā, lai gūtu otros vārtus, izlaidām pretuzbrukumus un ielaidām vārtus. Kad pretinieks izlīdzina un panāk 1:1, nav viegli. Mēģinājām iet uz priekšu, taču atstājām zonas "Mettai" - varējām tikt sodīti un paveicās, ka neielaidām otros vārtus un pat trešos vārtus. Taču tāpat neesmu priecīgs ne par rezultātu, ne sniegumu. Diemžēl šodien ir tā, kā ir."

Andris Riherts, "Mettas" galvenais treneris, uz žurnālistu neapmeklēto preses konferenci neieradās.

"Ventspils" - "Valmiera Glass"/ViA 2:2

Tamazs Pertija, "Valmiera Glass"/ViA galvenais treneris: "Abas komandas vēlējās uzvarēt, jo tabulā esam blakus. Gribējām viens no otra tabulā nedaudz aizmukt. Nesanāca ne mums, ne viņiem, joprojām atrodamies blakus. Paradokss - visās trijās savstarpējās spēlēs neizšķirti. Satura ziņā visos trīs mačos bija īsts futbols, plus laika apstākļi bija angļu stilā. Man ļoti patika spēle. Esmu apmierināts ar spēles kvalitāti - viena no labākajām spēlēm šogad. Un mainās bilde - ja parasti ar neizšķirtu izbraukumā esam apmierināti, turklāt Ventspilī, tad šodien esmu pat mazliet sarūgtināts, jo bijām tuvu trīs punktu nopelnīšanai. Turklāt izbraukumā guvām divus vārtus no spēles, izveidojām daudz momentu. Tas bija skaisti, bet... Katrā ziņā puišiem izteicu pateicību, viņi to ir pelnījuši - šodien gandrīz 90 minūtes presingojām pretinieku, atskaitot divas trīs epizodes, kad nosēdāmies zemāk. Galvenais, ka esam uz pareizā ceļa, katra spēle to parāda. Sastāvs kļūst spēcīgāks, drošāks. Ja agrāk man bija jādomā, kur kuru likt, tad tagad pamatsastāvs iezīmējas. Tas ļoti priecē. "Ventspilij" novēlu Eirokausos veiksmīgu startu. Domāju, līdzjutēji šodien bija apmierināti, jo futbols bija ļoti labs."

Kā vērtējat savas komandas sniegumu aizsardzībā? Jo, izņemot divus ielaistos vārtus, ventspilniekiem bija vēl virkne momentu.
Pertija: "Jā, radās šie momenti, jo vēlējāmies spēlēt ļoti augstu. "Ventspils" ir komanda, pret kuru nedrīkst spēlēt zemu, jo viņiem ir gari futbolisti, sevišķi Svārups. Jau esam cietuši no tā, kad spēlējām mājās un zemu nolaidāmies. Protams, aizsardzība nebija ideāla, "Ventspils" izveidoja momentus, taču arī mēs atbildējām ar to pašu - biju pārsteigts, ka radījām tik daudz iespēju. Skaidrs, ka ir jāiemācās vienlaicīgi sabalansēt gan augstu presingu, gan nepieļaut "Ventspils" ātrus uzbrukumus. Tā ir liela tēma ne tikai mūsu komandā, bet vispār. Piemēram, "Barcelona", veicot augstu presingu, regulāri ielaiž vārtus. Mēs izvēlējāmies presingot. Uzdevāt ļoti labu jautājumu - mums šajā virzienā ir jāstrādā, proti, lai presinga gadījumā aizsardzībā neparādītos tie caurumi, kas šodien parādījās.

Tāpat šodien pirmo spēli pēc vairāk nekā mēneša pauzes nospēlēja Kārkliņš, plus centra aizsargs Leo [Leliss] izlaida spēli. Ielikām aizsardzības centrā Soloveičiku, kurš tur var spēlēt, taču pēdējās 5-7 kārtās spēlēja kreisās malas aizsarga pozīcijā. Tāpēc aizsardzībā trūka komunikācijas. Tehnisks jautājums - aizsardzības spēlētājiem jāspēlē vienoti. No mūsu komandas aizgāja Krautmanis un Kramēns, sākām iespēlēt citu virknējumu, pēc tam traumu guva brazīlietis [Leliss]. Nācās likt Soloveičiku. Tik un tā uzskatu, ka aizsardzība nospēlēja labi. Jā, bija trīs četras epizodes, taču, piedodiet mani, Tosins ir viens no labākajiem futbolistiem - ja viņam nebūs momentu, tad es nezinu..."

Adlans Šišhanovs, "Ventspils" prezidents: "Spēlējām pret diezgan nesliktu komandu. Divreiz cīņas gaitā parādījām cīņas garu un raksturu, jo mums izdevās atspēlēties. Diemžēl neiepriecinājām līdzjutējus ar trim punktiem. Par savu komandu man nav kauns. Ir kauns, ka lielu daļu čempionāta komanda spēlē pret 14 pretiniekiem [domāti trīs tiesneši - aut.]. Ja kāds uzskata, ka vainīgi esam mēs, varu komandas vārdā atvainoties, ka neiepriecinājām ar trim punktiem, kurus absolūti godīgi bijām pelnījuši."

Jums uz galda ir savi pieraksti?
Šišhanovs: "Tikko ģērbtuvēs veicu rīcību - nezinu, apdomātu vai neapdomātu. Piezvanīju LFF prezidentam Kasparam Gorkšam. Mani satrauca jautājums, kāpēc tā notiek ar mūsu klubu - varbūt es kaut ko nezinu, varbūt man aizmirsa kaut ko pateikt? Varbūt šis klubs savā dzīvē izdarījis kaut ko ne tā? Nekur tālu nav jāskatās, šodien pat pret Valmieru - vēlreiz saku, ambiciozs treneris, laba komanda. Taču - tur [Valmierā] mēs spēlējam, pieskāriens, pendele. Šeit spēlējam, šķiet, Žeņa [Kazačoks] saņem sitienu, Anufrijevs ļauj spēlēt un dod pendeli uz mūsu vārtiem. Man nepatīk žēloties, bet ir sasāpējis.

Es arī tagad nežēlošos, bet gan parādīšu dokumentu [demonstrē to - aut.], vērsīšos pie visiem, kuri Latvijā balsoja, balso un balsos par LFF prezidentu Gorkšu. Es, FK "Ventspils" prezidents, visu klātbūtnē oficiāli lieku parakstu [parakstās - aut.] un aicinu jūs sapulcināt ārkārtas kongresu un nobalsot pret šo cilvēku. Uzskatu, ka elemantāru lietu, kas ir saistīta ar objektīvu tiesāšanu, ņemot vērā, ka cilvēki, atskaitot naudu, iegulda arī savu veselību šajā sporta veidā, viņš [Gorkšs] nav spējīgs sakārtot. Nezinu, negrib vai nespēj - nevēlos viņu apsūdzēt, ka viņš nevēlas to izdarīt. Taču pārliecinoši varu paziņot, ka viņš nespēj vadīt federāciju. Es nerunāju par Latvijas izlasi, nevēlos nevienam tādas lietas pārmest. Es runāju tikai par Virslīgu un klubiem. RFS nepaveicās, pietrūka dažu minūšu, taču šie klubi tik veiksmīgi aizstāv jūsu valsts krāsas, mūsu futbola valsti, taču tik zemiski tiek iznīcināti iekšienē.

Kaspar, es nožēloju, ka savulaik sniedzu tev savu atbalstu. Es ļoti nožēloju, ka šobrīd tu esi federācijas prezidents. Aicinu visus sekot manam piemēram [atkal demonstrē parakstīto dokumentu - aut.] - šis dokuments ceļos pa visiem klubiem. Es lūdzu, nebalsojiet par statūtiem, kurus viņš cenšas ieviest, nebalsojiet par šo cilvēku! Sapulcēsimies septembrī un izlabosim šo briesmīgo kļūdu vārdā Kaspars Gorkšs.

Vēlos pateikties augstākajam spēkam, Dievam, ka "Ventspilij" ir iespēja aizvadīt mačus [domāti Eirokausi - aut.], kur, Kaspar, tava vara un tavi tiesneši neko nevar izdarīt. Mēs pierādīsim tev un tev līdzīgajiem, ka mēs savu vietu zem futbola saules izcīnīsim. Mēs to atkarosim tur, kur pastāv godīga spēle."

LFF mērķtiecīgi strādā pret "Ventspili"?
Šišhanovs: "Goda vārds, puiši. Katrā spēlē tiesneši visā pasaulē pieļauj noteiktas kļūdas. Ja es šeit nosēdināšu cilvēkus, kuri absolūti nav saistīti ar "Ventspili", neatkarīgus ekspertus, un parādīšu, cik punktus "Ventspils" zaudējusi šo kļūdu dēļ... Tās sauc par kļūdām, bet es tās nesaucu par kļūdām. Labi, liksim vārdu "kļūdas" iekavās. Ja paskatīsieties pirmos ielaistos vārtus pret "Jelgavu", kur bumba par pusmetru bija ārā, trīs spēles pret Valmieru - pendele izbraukumā, pendele uz mūsu vārtiem otrajā spēlē un šīs dienas spēle. Tie ir seši punkti, faktiski pirmā vieta. "Ventspils" ir komanda, kas jau tā paklupa sezonas sākumā, ko mēs atzīstam kā savu kļūdu, taču, kad vēl piedevām dara tādas lietas... Atceraties, es līdzīgi uzstājos, kad uzvarējām Jūrmalā - pret to pašu Anufrijevu, kurš šodien atkal bija klāt. Ja viņu nenozīmēs kā tiesnesi, viņš šeit atbrauks kā "piektais tiesnesis" - tikai "paskatīties". Viņam vienkārši ir liela "mīlestība" pret šo klubu!

Es gada laikā lidoju gandrīz 40 reizes turp šurp - kā lai ieguldu dvēseli, veselību, naudu, ja es redzu kaut kādu nesaprotamu tipu ar svilpi? Kurš, es atvainojos, izšķir likteni! Es to nesaprotu. Es zinu, ko nozīmē kļūda. Es zinu - ja tiesnesis pieliek divas minūtes, bet spēlējam četras, tad tā vairs nav kļūda. Tāpēc vēlreiz saku - labi, tas ir mans dvēseles kliedziens, es to prasu [ņem rokās dokumentu - aut.]. Nezinu, kas sanāks. Saprotu, ka cietīšu no tā, ko tagad pateicu. Taču es gribu to sacīt, es to darīšu, cik vien spēka - kamēr vien neizvilkšu viņu no prezidenta kabineta! Jo aiz tā stāv cilvēki, kuri ir augstāk. Pateikšu citādi - tā ir apmaksāta tiesāšana. Viennozīmīgi apmaksāta. Un Valmiera nav pelnījusi, lai tiesnesis to velk - tā ir diezgan spēcīga komanda, kura prot spēlēt futbolu. Man ir žēl, ka, atskaitot 22 futbolistus, likteni vēlas ietekmēt vēl arī trīs tiesneši un vēl cilvēki federācijas telpās."

Kamēr nebūs stabilas aizsardzības, komanda laidīs iekšā vārtus. Šodien atkal jauni cilvēki aizsardzībā un pretiniekam bija reidi, sitieni. Kā var atļaut slapjā laikā brīvi sist no 16 metriem? Vārti. Nezinu, kā pirmajā puslaikā citā epizodē Punculs netrāpīja tukšos vārtos. Otrs jautājums par uzbrukumiem - "Ventspils" futbolisti taču ir profesionāļi, taču nespēj trāpīt no diviem trim metriem tukšajos vārtu stūros. Pieci tādi momenti! Leģionāriem taču jāgūst vārti šādās epizodēs.
Šišhanovs: "Aizsardzības centrā šodien bija Heliu un Dima [Litvinskis], kuri mūsu čempionātā ir pietiekami daudz spēlējuši. Vairāki vienas pozīcijas spēlētāji [malējie uzbrucēji - aut.] šobrīd ir traumēti - Daņiks [Ulimbaševs], Romčiks [Mickevičs] un Stass [Mordatenko]. Par nerealizētajiem momentiem - varu droši jums apgalvot, ka netrenējam sitienus no viena metra, taču man patīkami, ka jūs varat atcerēties piecus sešus momentus, ko mēs izveidojām. Tie ir liela darba augļi. Diemžēl mēs tos nerealizējām. Ticiet man, ģērbtuvēs tagad sēž vīri, kuriem ir asaras acīs. Jūs pat iedomāties nevarat, cik viņiem ir sāpīgi, ka viņi neguva vārtus. Jums grūti iztēloties, cik katrs no viņiem ļoti vēlējās iesist vārtus [žurnālists šai brīdī iebilst, ka par nepadarītu darbu viņš nesaņem naudu, nesaņem prēmijas - aut.]. Es zvēru pie Dieva, ka mēs tik spēcīgi vēlamies uzvarēt!

Mūs regulāri kāds aizmuguriski klusītēm vēlas apvainot visādās muļķībās. Lai jūs saprastu, pat kausa izcīņā, kur zaudējām [1:4 Tukumā], - visi, kuri spēlēja šajā mačā, nesaņems prēmijas par Eirokausiem! Šie visi futbolisti par pārvarēto pirmo kārtu prēmijas nesaņems! Mums ir tik daudz sāpju. Ja jums šķiet, ka mēs vieglprātīgi attiecamies pret līdzjutējiem un uzvaru gūšanu... Domāju, visi pārējie klubi, kopā ņemot, šajā čempionātā nevēlas vairāk uzvarēt kā mēs to vēlamies! Jā, iespējams, viņi man to pašu pateiks. Man tikai patīkami, ka komanda neizveido tikai vienu divus momentus. Komanda spēlē! Nesanāca šodien, un mums ir tik ļoti žēl, ka jūs pat iedomāties nevarat.

Spēles beigās no izcilas pozīcijas neiesita Miša [Serhijučuks] - līdz šim viņš 100% gadījumos tādus sit iekšā! Ziniet, kā ir ar psiholoģiju? Viņš ir profesionālis, kā jūs sakāt, - ir spēlējis Ukrainas Premjerlīgā. Taču, man stāvot laukuma malā [rāda drebošas rokas - aut.]... man roku tagad apstrādāja, lai gan arī es it kā nodarbojos ar lielu biznesu, kontaktējos ar daudziem cilvēkiem, ārzemniekiem, tulkiem, juristiem. Taču tagad jūsu priekšā esmu tas Adlans, kāds esmu - un, iespējams, mana uzvedība šobrīd tāda, kāda man nav raksturīga. Un, iespējams, šim puisim [Serhijčukam] tajā epizodē pietrūka elementāras aukstasinības, kuru viņam tas īpatnis ar svilpi pirms trim minūtēm atņēma. Saprotiet, tā ir ķēdes reakcija. Viens seko otram, viens seko otram. Un viņi [ienaidnieki] to ļoti labi saprot, katrs no viņiem to lieliski saprot.

Paldies līdzjutējiem, kuri šodien šai sliktajā laikā atnāca. Un aicinu uz Eirokausu maču. Šī komanda ir pelnījusi atbalstu. Šī komanda ir vīrišķīgs, cienījams kolektīvs. Šī komanda nekad mūžā neļaus nevienam noslaucīt kājas pret šo klubu. Mēs sitīsimies. Es nekur neaizbraukšu [domāts laiks līdz mājas spēli pret Maltas "Gzira" - aut.]. Palikšu ar komandu un gatavošos kopā ar viņiem, jo tā ir mūsu kopēja sāpe. Sitīsimies turnīrā, kurā šai visatļautībai nav vietas."

Kā domājat, vai jūsu iniciatīva gūs atbalstu citu klubu vidū?
Šišhanovs: "Kad cilvēki [acīmredzot domāti Gorkša opozicionāri - aut.] man prasīja atbalstu, es ļoti ilgi to atteicu. Uzskatīju, ka cilvēkam jādod iespēja, lai savestu kārtību. Zvēru, ka vienīgais, ko šim cilvēkam esmu lūdzis un tikšanās laikā esmu rādījis viņam video, - lūdzu, sakārto tiesāšanu. Dariet ko gribiet, organizējiet nometnes, tērējiet naudu, bet dodiet cilvēkiem iespēju. Paskaties, kā cīnās tavas komandas - pret Ļubļanas "Olimpija", Minskas "Dinamo". Mēs, "Riga". Ir jālepojas! Es aizbraucu no Moldovas - tur šogad visas komandas ir izkritušas! Zaudē summā ar 0:9, 0:10 [Moldovas komandas Eiropas līgā summā zaudēja ar 0:9, 1:4 un 0:2, bet Čempionu līgā ar 3:4 - aut.]! Visi izkrita! Kāpēc jūs nogalināt to, kas jums ir?

Kad biju Moldovā, es apsolīju 50 tūkstošus tam, kurš man parādīs video, kā tiesnesis ņem kukuli. Pēc tam viņi aizvērās, jo saprata, ka noalgošu aģentūru, kas viņus reāli pieķers. Es varu jums droši apgalvot, ka viena kluba [domāts Virslīgas - aut.] pārstāvis čempionāta sākumā sēdēja ar tiesnesi Maļcevu, un mēs redzējām, kā viņi runājās. Šis cilvēks [Maļcevs] ir cilvēks, kurš mani noraidīja un konkrēti mūs nogalina pēdējā laikā! Es zinu šos tiesnešus. Ja jau jūs gribat tā - ja tāds ir Latvijas futbols, tad atskaņojiet mums noteikumus! Tad es arī palielināšu budžetu un maksāšu šiem cilvēkiem! Ja jums tas ir normāli. Ja jūs uzskatāt, ka tā var pacelt futbolu, lai gan patiesībā tā var futbolu sabradāt.

Nesen nosūtīju vienas spēles video Kasparam un pie reizes arī Kazahstānas Futbola federācijas lēmumu. Šī federācija šogad pēc 15. kārtas bija sapulcinājusi ārkārtas sēdi tiesnešiem un atstādināja vienu tiesnesi līdz čempionāta beigām. Vairākkārt esmu teicis, ka nevajag noslēgties. Noslēgties var, ja tev viss ir kārtībā. Ja vēlies ieviest kārtību, esi atvērts. Cilvēkiem ir jāsaprot, ka viņi būs atbildīgi vai arī būs pašu tiesa [самосуд]. Līdz tam vairs nav daudz atlicis. Lūdzu, vēlreiz tuvplānā nofilmējiet šo dokumentu [atkal to demonstrē kamerā - aut.]. Vēršos pie visiem balsotājiem, visiem biedriem - padomāsim vēlreiz, ko esam sadarījuši. Lūdzu sasaukt ārkārtas kongresu un septembrī izbeigt šo visatļautību."

Par citu tēmu - ko domājat par dueli pret Maltas klubu?
Šišhanovs: "Grasījāmies braukt uz Horvātiju, visi to lieliski apzinās. Bijām pārliecināti, ka spēlēsim pret horvātiem. Ziņa, ka tie nebūs horvāti, pāršalca mūs pa ceļam uz mājām [no Albānijas - aut.]. Skatījos šī mača ["Hajduk" - "Gzira"] pēdējās 12 minūtes. Uz telefonu atnāca ziņa, ka gūti vārti - tos iesituši horvāti, tātad viss cauri. Mēs pat dzirdējām, ka horvāti paziņoja - Ventspilī nav labas viesnīcas. Horvāti bija uzrakstījuši vēstuli UEFA, lai mūsu spēle notiktu Rīgā, jo šeit viņiem nav, kur palikt. Protams, viņi pasteidzās ar Ventspili... Pēdējās minūtēs es, protams, jutu līdzi maltiešiem. Skaidrs, ka jebkurā gadījumā maltieši nospēlēja cienījami un viņiem ir diezgan neslikta komanda. Kā izrādījās neslikta, jo pēc reitinga "Gzira" starp visām Eiropas dalībniecēm ir pirmspirmspēdējā. Varu pateikt precīzi viņu koeficientu - 1.025. Mums šobrīd ir jau 4.75.

Man tagad ir jātiek galā ar mūsu futbolistu sāpēm - viņi ir nikni, viņi visu saprot. Esmu absolūti pārliecināts par savu komandu - viņi izies laukumā un vīrišķīgi sitīsies, parādīs īstu futbolu, tādu, kāds ir cienīgs pārstāvēt "Ventspils" klubu. Taču, ja maltieši divu spēļu summā spēja izsist "Hajduk", tad teikt, ka viņi ir uz vienas kājas apspēlējami... Protams, ka tā nav - Eiropas līgas otrajā kārtā tādu pretinieku principā nav. "Hajduk" līdzjutēji pēc zaudējuma maltiešiem izskrēja laukumā, horvātu futbolisti bēga uz ģērbtuvēm, tāpat runā, ka līdzjutēji apgāza un sadedzināja mašīnu. Gatavojoties horvātiem, jau biju noalgojis Horvātijā cilvēkus. Mums arī [rāda uz kluba izpilddirektoru Sergeju Usačovu - aut.] nācās mainīt rezervācijas lidojumiem, viesnīcām. Šī ziņa kopumā bija pārsteidzoša, un mēs to uztvērām pozitīvi.

Taču tas nenozīmē, ka varam spēlēt pret maltiešiem nolaistām rokām. Mana komanda tā nedarīs, tā sitīsies un pierādīs, ka ir tiesīga spēlēt arī trešajā kārtā. Rīt uzzināsim potenciālo pretinieku [par to kļuva Portugāles "Vitoria" un Luksemburgas "Jeunesse" pāra uzvarētāja - aut.]. Mums ir jāuzvar maltieši, lai pierādītu, ka es tagad nesaku tukšus vārdus par tiesāšanu Latvijā, un mums ir komanda. Mums ir jāpierāda, ka mēs esam kaut kā vērti. Cīnīšos par saviem puišiem, saviem vārdiem, savu cieņu, nevis par šo prezidentu [Gorkšu], šiem tiesnešiem. Pierādīsim, ka esam citi, ka dzīve bez viņiem ir cita. Un, lai dod Dievs, ka arī viņu dzīve, es te domāju futbola dzīvi, beigsies.

Noskaņosim savu komandu - es lūdzu līdzjutējiem atnākt. Lūdzu! Mēs jūs ļoti gaidīsim [žurnālists, vēloties pabeigt preses konferenci uz pozitīvas nots, bilst, ka "Ventspils" ir vienīgā Virslīgā, kas šogad nav zaudējusi savā laukumā - aut.]. Kopš pagājušā gada 24. augusta! Mēs esam tā komanda, kas vēlas uzvarēt. Ja pamanījāt, tad ne reizi vien pie neizšķirta rezultāta mēs esam riskējuši šo bezzaudējumu sēriju pārtraukt, lai tikai mēģinātu izcīnīt trīs punktus."

"Jelgava" - "Liepāja" 0:0

Aleksandrs Starkovs, "Liepājas" galvenais treneris: "Pēc spēles ir neapmierinātība - gan ar rezultātu, gan snieguma kvalitāti. Laikam iespaidu atstāja fiziskais un morālais nogurums pēc Eirokausu spēles. Tāpēc gan rezultātu, gan spēli kopumā var uzskatīt kā likumsakarību."

Oļegs Kubarevs, "Jelgavas" galvenais treneris: "Rezultātu uzskatu par likumsakarīgu, lai gan vēlējos redzēt vārtus. Momenti bija, laba izpildījuma nebija. Uzskatu, ka otrajā puslaikā tieši tiesāšana traucēja komandām spēlēt. Mums - ļoti traucēja."

Minējāt, ka komandai bija nogurums. Mūsu pārējās Eirokausu komandas - "Ventspils", "Riga", RFS - Virslīgā un Eiropā spēlē ar dažādiem sastāviem. Kāpēc jūs gandrīz vispār neveicāt sastāva rotāciju?
Starkovs: "Tāda ir mūsu pieeja - gan sastāva komplektācijā, gan piedaloties divos turnīros. Manā skatījumā - lai komanda būtu saspēlēta un rādītu kvalitatīvu sniegumu, ir nepieciešams stabils sastāvs."

Zviedrijā komandai būs svaigums?
Starkovs: "Redzēsim. Daudz kas ir atkarīgs no futbolistu stāvokļa. Arī šodien zināmus pārkārtojumus veicu [pamatsastāvā diskvalificētā Ivanova vietā spēlēja Ķigurs, Toberam pārceļoties no balsta zonas uz aizsardzības centru, savukārt Fraideja vietā iznāca Askerovs - aut.], taču futbolisti acīmredzami nebija atjaunojušies. Ļoti skarbs spēļu grafiks. Mājupceļš no Minskas bija nogurdinošs. Tāpat arī atgriešanās uz grēcīgās zemes jeb Virslīgu - pāreja no viena turnīra uz citu allaž grūti padodas. Ja godīgi, līdz šim vispār neesmu domājis par spēli Zviedrijā - visas domas bija par cīņu Jelgavā."

Lai gan jūsu komandai bija diezgan liela bumbas kontrole [55%/45%], "Jelgava" spēja izveidot vairākas labas vārtu gūšanas iespējas. Kur bija problēma?
Starkovs: "Jā, Jelgavai bija pārsvars momentu ziņā, turklāt tie veidojās mūsu vārtu priekšā, lai gan mums tur ir spēcīgi aizsargi. Nezinu, nezinu... Principā "Jelgava" jau pirmajā aplī man palika atmiņā, arī tagad. Jelgava prot spēlēt, pret to ir grūti aizsargāties."

Momenti jums bija, bet līdzīgi kā spēlē pret RFS tos neizmantojāt. Sliktas saiknes vai nepietiekama uzbrucēju meistarība?
Kubarevs: "[Ietur garu septiņu sekunžu pauzi, pirms atbildēt - aut.] Labi, runāsim par uzbrucējiem. Mums ir viens uzbrucējs - Ņikita Ivanovs. Otra šobrīd nav. Viņš ir futbolists, kurš praktiski izlaidis divus mēnešus. Viņš iziet laukumā - uztaisa vienu paātrinājumu un viņam jau nepieciešama minūte, lai atelpotos. Viņam nav ne svaiguma, ne spēku. Viņš var izšķirt tikai atsevišķu epizodi - piemēram, kausā [pret "Mettu" Ivanova nopelnītā pendele deva uzvaru - aut.] viņš izgāja tikai uz puslaiku - ne tāpēc, ka nav cita spēcīgāka, mēs tur liekam pussargu, jo viņš nespētu nospēlēt divas spēles pēc kārtas. Bet jūs vaicājat, kā pietrūkst... viens uzbrucējs! Cik jums ir uzbrucēju [retoriski vēršas pie Starkova - aut.]? Četri! Bet mums viens! Par ko jūs runājāt! Es pat atsakos šeit komentēt. Tas pats ar pussargiem - Kotļarovam un Hvoiņickim flangos nav maiņu. Nākas mētāt spēlētājus dažādās pozīcijās - Bidzinašvili flangā, Indrānu augstāk, kas nav viņa pozīcija."

Pirms Virslīgas pauzes sacījāt, ka, pirmkārt, sastāvs tiks pastiprināts, otrkārt, ka strādāsiet pie fiziskās sagatavotības. Tomēr par maz laika bijis?
Kubarevs: "Komandas fiziskā sagatavotība mani apmierina. Katru nedēļu mēs šai ziņā progresējam. Kamēr pretinieks [runā par "Liepāju" - aut.] papildus ir noslogots Eirokausos, mums ir iespēja strādāt nedēļas laikā. Lai gan arī tas nav viegli - šādas slodzes sezonas gaitā. Vieni tiek galā, citi rāpo. Tāpēc teicu, ka man ir nepieciešamas divas šādas pauzes, lai komandu nokomplektētu un sagatavotu. Otrās pauzes pagaidām nav bijis. Plus neesam nokomplektēti - gaidām divus futbolistus. Ir problēmas, kuru risināšana nav atkarīga no manis - piemēram, nav [brīvu] futbolistu ar Latvijas pasi, es nevaru turpināt ņemt tikai leģionārus, jo tādi laukumā drīkst būt tikai pieci. Nav spēlētāju, kuri varētu mūs pastiprināt. Skaita pēc es futbolistus neņemšu, tad jau labāk strādāt ar jauniešiem. Ir objektīvi iemesli - mēs neesam "Top" komanda, mums ir savs līmenis budžeta ziņā. Nesūdzamies, meklējam variantus. Taču mums arī turpmāk būs problēmas - sastāva un rotācijas ziņā. Uzbrucēju mums nav, kamēr pretinieks varēja rotēt sastāvu, turklāt tā, ka sniegums tikai kļūst spēcīgāks."

Ikaunieks iznāca uz maiņu. Cik viņš ir gatavs pēc savainojuma?
Starkovs: "Viņš to šodien laukumā parādīja [parāda noliedzošu grimasi - aut.]."

Centra aizsargs Keitā šodien vairākas reizes no spēles pieslēdzās uzbrukumiem un pat gandrīz izcēlās ar rezultatīvu piespēli. Pirms gadiem 20 jūs ļautu centra aizsargam spēlēt tik brīvi?
Starkovs: "Protams. Keitā ir ļoti izturīgs spēlētājs un smalki jūt situācijas, kad var pieslēgties. Protams, viņš izveidoja momentus un ne tikai šodien - arī Minskā viņš uzbrukuma fāzēs spēlēja ļoti labi, pāris reizes izveidoja lieliskus momentus.

Ja vēlreiz runājam par Ikaunieku, meistarība jāapliecina laukumā. Neslavēšu un nekritizēšu viņu, taču šodien neguvām vārtus. Arī uzbrucēji, lai cik viņi labi būtu, šodien netika galā ar savu darbu. Viņi centās, taču "Jelgavas" aizsargi viņus pārspēja."

"Liepāja" izsita Minskas "Dinamo" - kādi ir jūsu iespaidi [Kubarevs ir baltkrievu speciālists - aut.]?
Kubarevs: "Pirmo spēli skatījos klātienē, atbildes maču uzmanīgi vēroju televīzijā. Apsveicu "Liepāju" ar panāumu. Ko varu teikt? Apspēlēja."

Tas vairāk bija "Dinamo" vājums vai "Liepājas" spēks?
Kubarevs: "Gan viens, gan otrs, jo, lai komanda, kuras budžets ir mazāks, koeficients zemāks, tiktu pāri Minskas "Dinamo", kaut kas ir jāparāda. Protams, nav izslēgts, ka "Dinamo" šobrīd ir vāja - tā nav tā komanda, kāda bija pirms gada vai diviem. Vājāka, taču ne ļoti vāja. Es salīdzinu ar situāciju pirms gada, taču tas viss ir nosacīti. Man likās, ka "Dinamo" otro spēli nospēlēja slikti, savukārt "Liepāja" nospēlēja spīdoši. Tāpēc viss likumsakarīgi."

Kā "Liepāja" gatavosies un dosies uz Zviedriju?
Starkovs: "Ceru, ka lidosim. Gatavojamies no spēles uz spēli. Pirmkārt, šīs trīs dienas ir, lai atjaunotos, lai tiktu galā ar mikrotraumām. Ja visi būs veseli, ceram nospēlēt ar labāko sastāvu, kurā dominē uzbrūkošie spēlētāji. Šodien mums pietrūka ātruma - gan individuālā, gan komandai kopumā. Domāju, galvenokārt šeit vainojama spēle Minskā. Zviedrijā esmu uzstādījis pats sev mērķi - nospēlēt tā, lai saglabātu intrigu atbildes mačam Liepājā. Jāpaliek reālai intrigai."

Kubarevs: "Ir jāuzvar [smejas]!"

Starkovs: "Jā. Lasīju atsauksmes baltkrievu presē pēc spēles Minskā par to, ka Latvijas čempionāts ir vājāks un tajā nav tādu ātrumu. Labi, bet es uzdodu sev jautājumu - vai šis eksperts ir skatījies Latvijas čempionātu?"

Kubarevs: "Nē, ja runājam par ātrumu, tad nē [domāts - Baltkrievijas čempionāts šai ziņā nepārspēj Virslīgu - aut.]."

Starkovs: "Kā šis eksperts var apspriest - ātrāks vai lēnāks? Pirms pāris nedēļām spēlējām pret Jūrmalas "Spartaku" - tur vispār futbolisti ir reaktīvi. Jūrmalnieki ir ātrāki nekā mēs. Ja mēs esam ātrāki par Minskas "Dinamo", tad "Spartaks" ir vēl ātrāks nekā mēs! Tas ir tik neprofesionāli sniegt šādus vērtējumus. Zviedrus pētīsim šodien, rīt, parīt. Skaidrs, ka zviedru komanda ir spēcīga un viņu čempionāts pēc reitinga ir augstāks. Centīsimies saglabāt intrigu, lai līdzjutēji Liepājā atnāktu uz stadionu."

Iepriekšējās kārtās:
1. kārta: "Riga" un Kubarevs, Tosina negantās medības, īpašais Zjuzins, Sūlšera veiksme
2. kārta: "Riga" nespēlē kā čempione, "Spartaka" darba atļaujas, Pertijas plāni Valmierā
3. kārta: Karašauska portrets ģērbtuvē, slavas dziesma Savaļniekam, Liepājas ķibeles
4. kārta: Tamazs kosmosā, Riherta 8 sekundes, Dodo liktenīgā nenomainīšana
5. kārta: Liepājnieku vēlme redzēt Zidānu, vieglprātīgais Amansiu un nosalušais Marians
6. kārta: Dzavetjēri trūkst vārdu, Ventspils grūtais gads, Liepājai jāierodas uz maču vēl agrāk
7. kārta: Nuncio izdara spiedienu pats sev, "Mettas" labākais futbols, Jangs gari nerunā
8. kārta: "Riga" treneru konveijers, Zuntnera pēdējā cerība, Dejans pikts par Dambrausku
9. kārta: Futbola stadioni: Pertija nikns par apdalīto "Mettu", Morozs bēdīgs par Daugavpili
10. kārta: Dejans atvadās, Starkovs sveicinās, Daugavpils kā Andora, padomju leksika
11. kārta: Tiesneši kā Cēzaru sievas, Pertija bīda Morozu un 7. klases diskotēka
12. kārta: Riherts aizstāv Marianu, Pahars - Dambrausku, Kļosovs par prezidenta Adlana lomu
13. kārta: Pensionāri no RFS, Dambrausks un Pertija par tiesāšanu veic mājienus "ar mietu"
14. kārta: Zuntnera loma pie Starkova, RFS lāsts, pelēkais uzbrucējs Askerovs
15. kārta: "Lēdija Veiksme" palīdz futbola studentam Dambrauskam izbeigt melno sēriju
16. kārta: Jelgavas krīze, Blanks par triumfu lielajā derbijā un promejošā Lemajiča nozīmi
17. kārta: Starkovs akcentē tiesāšanu, Ventspils visus četrus ielaiž pēc standartiem
18. kārta: "Mettai" nepilngadīgi vārtu guvēji, Starkovam topā uzbrukums, Kubarevs par "Riga" kāzusu
19. kārta: "Ventspils" bombardē tiesnešus un LFF, Dambrausks par smieklīgo "Liepājas" uzvaru
20. kārta: Pertija uzvelkas par tēmu "vietējais/ne vietējais", "Metta" plāno palikt "Skonto" stadionā
21. kārta: Dambrausks aizstāv Latvijas futbolistu atgriešanos un spēlēšanu Virslīgā


, 2019-07-24 11:09, pirms 5 gadiem
Diskusijas, ziņas, aptaujas par jaunākajiem notikumiem futbolā:

https://www.facebook.com/futbolapas...
, 2019-07-24 12:33, pirms 5 gadiem
Mums Latvijā tādi vulkāni nav vajadzīgi !
, 2019-07-24 14:59, pirms 5 gadiem
Jau 5 no 8 klubi parakstījās, lai atlikušo čempionāta daļu tiesātu ārzemju tiesnieši!!! Tas tikai nozīme ka Ventspilnies nav vienīgais! Gorks- paldies un uzredzešanos!
, 2019-07-24 16:27, pirms 5 gadiem
harvey_specter_655318864949731 rakstīja: Jau 5 no 8 klubi parakstījās, lai atlikušo čempionāta daļu tiesātu ārzemju tiesnieši!!! Tas tikai nozīme ka Ventspilnies nav vienīgais! Gorks- paldies un uzredzešanos!
līgā ir 9 klubi un iedod linku uz bildi kur dokuments nobildēts ar parakstiem, vai vismaz rakstu kur tas rakstīts, savādāk tāda ciiršana vien sanāk
, 2019-07-24 17:40, pirms 5 gadiem
Ar FC Riga piedalīšanos,vajadzētu neitrālus tiesnešus,lai lajuks nevar sarunat speles!
, 2019-07-24 21:05, pirms 5 gadiem
harvey_specter_655318864949731 rakstīja: Jau 5 no 8 klubi parakstījās, lai atlikušo čempionāta daļu tiesātu ārzemju tiesnieši!!! Tas tikai nozīme ka Ventspilnies nav vienīgais! Gorks- paldies un uzredzešanos!
sportacentrs.com parasts lietotājs, reģistrējies aizvakar, 22. jūlijā.
, 2019-07-24 23:14, pirms 5 gadiem
dunduks28 rakstīja: sportacentrs.com parasts lietotājs, reģistrējies aizvakar, 22. jūlijā.
Acīmredzot Šišhanova slepenais elements!
, 2019-07-25 00:13, pirms 5 gadiem
Nevajag aizmirst, ka ne jau Gorkš ir virzījiis šos konkrētos tiesnešus Virslīgas apkalpošanai... Tas noticis jau pirms viņa! Arī te ir plašs darba lauks...
, 2019-07-28 17:21, pirms 5 gadiem
LFPrezidents neko nevar ietekmēt
arī Latvijas valsts prezidents neko nevar ietekmēt
Abi ir tikai gatavi sponsoru naudas diktātam!
Ismaels Diomande. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS
14

RFS sarūpē "Grobiņai" pirmo lielo sakāvi Virslīgā

"TonyBet" futbola Virslīgas pārceltajā mačā RFS Liepājā ar 4:0 pārspēja līgas jaunpienācēju "Grobiņu/LFS", kas ļaus RFS astotās kārtas beigas sagaidīt kā līgas līderei. "Grobiņai" līdz ar šo neveiksmi aprāvusies trīs nezaudēto spēļu sērija.
Leu Gaušu pret Raivi Skrebelu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
27

"Daugavpils" sniega dienā uzvar Valmierā un atgriežas Virslīgas trijniekā

Par vēl vienu pārsteigumu "TonyBet" Virslīgā parūpējušies "Daugavpils" futbolisti, kuri ar rezultātu 1:0 uzvarēja Valmierā un apsteidza mājiniekus arī turnīra tabulā, atgriežoties trešajā pozīcijā.
Foto: Aigars Prūsis
19

Cīruļputeņa dēļ pārcelta "Grobiņas" un RFS cīņa - rīt Liepājā divas spēles

"TonyBet" Virslīgā šovakar bija plānotas divas futbola spēles, no kurām agrais mačs Valmierā jau ir sācies, tomēr vēlā cīņa starp "Grobiņas SC"/LFS un RFS ir pārcelta uz rītdienas plkst. 13.00, paziņojuši abi klubi, līga un federācija.