Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Koļesņičenko par "Skonto" vadību, Šabalu un miljonu, LFF "divām galvām"

Koļesņičenko par "Skonto" vadību, Šabalu un miljonu, LFF "divām galvām"
Vladimirs Koļesņičenko
Foto: Romāns Kokšarovs, "f64/Photo agency"

Piedāvājam skontofc.com sagatavoto interviju ar "Skonto" nu jau bijušo prezidentu Vladimiru Koļesņičenko, kurš atskatās, kā viņam gāja "Skonto" vadīšanā, kā arī vērtē Latvijas futbolu kopumā.

Kā vērtējat aizvadītos gadus pie „Skonto” stūres, kas izdevās un kas ne līdz galam sanāca?
Tas bija grūts periods. Grūtības bija tieši finansiālajā ziņā. Kad atnācu, klubam jau bija problēmas, bija iekrājušies nodokļu, algu un citi parādi. Kāds varbūt teiks, ka tas ir nepareizi, bet tā sanāca, ka katru gadu iesākām bez naudas un budžets tika vākts sezonas gaitā. Protams, tas sagādāja grūtības plānot treniņu darbu, nometnes, spēlētāju algas. Bet no pozitīvā – izdevās radīt labu kolektīvu gan komandā starp spēlētājiem un treneriem, gan šeit birojā, kurā visi strādā viena mērķa vārdā. Izdevās izveidot spēcīgu komandu, kas arī pērn bija ļoti tuvu titulam. Neizdevās šīs problēmas atrisināt, tas arī ir lielākais mīnuss no pavadītā laika.

Vai 2012. gadā, kad kļuvāt par prezidentu, bijāt optimistiskāks un cerējāt, ka izdosies atrisināt kluba problēmas?
Kad uzsāku darbu, tad zināju kādas ir problēmas un parādi, taču laikā gaitā uzradās papildus lietas, ar ko bija jātiek galā, piemēram, Natans Žuniors Šveicē uzrakstīja iesniegumu UEFA. Parādi, kas bija jau krietnu laiku pirms manas atnākšanas, radīja vēl lielākās problēmas. Pamazām centāmies tos segt un tas prasīja ne mazums līdzekļu. Ja es ar šo kolektīvu turpinātu strādāt, tad ticu, ka ar laiku visas problēmas tiktu atrisinātas. Tagad atkal ir variants Mingazovam un Gutkovskim, tā kā ir cerības transfēru periodā nopelnīt. Mums mazliet nepietika laika, lai sevi pilnībā apliecinātu.

Pieminējāt to, ka pērn bijāt ļoti tuvu titulam. Viena no lietām, kas ietekmēja tā nesasniegšanu bija Ruslana Mingazova nespēlēšana pēdējos divus mēnešus. Kādēļ tika pieņemts šāds lēmums?
Tas bija kopīgs lēmums. Sezonas sākumā mums bija labs sponsors, kas apmaksāja nometnes, algas un citus izdevumus, taču sezonas vidū viņi pārtrauca sadarbību esošajā līmenī, tādēļ sapratām, ka tagad problēmas ar naudu tikai pieaugs. Mums bija reāls piedāvājums no „Rostov” par Ruslanu, taču klubs viņu bija ar mieru pirkt tikai kā brīvo aģentu, lai čempionātā varētu pieteikt jebkurā laikā. Tas bija veids, kā cerējām iegūt līdzekļus klubam, taču darījums beigās nenotika, tā kā varētu iespējams teikt, ka kļūdījāmies.

Kas īsti notika ar „Granat”, kādēļ apstājās finansēšana no viņu puses?
Viņi vienā brīdī pārskatīja savas attiecības pret komandu, bet viņi nav pazuduši, viņi vēl ir kluba partneri. Viņi ir gatavi atgriezties ar finansējumu iepriekšējā līmenī pie zināmiem nosacījumiem, kurus es tagad nevaru atklāt, jo neesmu vairāk kluba pārstāvis. Viņi pērn daudz mums palīdzēja, jāsaka par to liels paldies, jo tādi cilvēki mūsdienās ir maz.

Ja runājam par finansēm, tad kāds sezonas budžets ir nepieciešams, lai cīnītos par Virslīgas zelta godalgām?
Tas ir atkarīgs no tā kādus mērķus komanda sev uzstāda. Uzskatu, ka ir jābūt nodrošinātām zināmām lietām komandā, piemēram, ēdināšana, stabila alga, treniņnometnes un braukšana uz spēlēm dienu iepriekš. Dažas komandas pēc treniņiem neēdina spēlētājus un nebrauc uz spēlēm dienu iepriekš, bet mēs pērn to darījām, arī šogad pirms svarīgākām spēlēm to cenšamies darīt. Tas nav lēti, tomēr centāmies tam naudu atrast. Mūsu gadījumā pietiekams budžets būtu 500 – 600 tūkstoši eiro.

Vai Latvijā futbols var būt bizness?
Kāds bizness? Apmeklējums šeit ir niecīgs. Paskatieties kas notiek kaut vai Anglijā, lūk tur jau sākas bizness. Vienīgais peļņas avots varētu būt transfēri. Negribu apvainot citus klubus, bet spēlētājus pa lielam var pārdot tikai „Skonto”, tagad šajā virzienā sāk darboties arī „Spartaks”. Pārdot latviešu spēlētājus nav nemaz tik viegli.

Ja sezonai nepieciešamais budžets ir apmēram 500 tūkstoši, vai ir reāli pie sakārtotas sistēmas sezonas laikā šādu summu nopelnīt ar transfēriem?
Sarežģīti, bet ir iespējams. Viss atkarīgs no ieguldītā darba un to, cik labi strādā visa sistēma kopumā, sākot ar jauniešu treneriem līdz galvenās komandas vadībai.

Vai bijāt cerējuši saņemt lielāku summu par Valēriju Šabalu, jo pirms tam izskanēja summas pat virs viena miljona eiro?
Mēs nekad paši neizdomājam kaut kādas konkrētas summas, ko vēlētos saņemt par spēlētāju. Visu nosaka piedāvājumi. Jā, sākumā par Šabalu tika piedāvāta summa, kādu pieminējāt, tagad jau nav noslēpums, ka to izteica „Trabzonspor”. Mēs praktiski jau bijām vienojušies par darījuma detaļām. Viņi atbrauca uz sezonas pēdējo spēli pret „Jelgavu”, kurā cietām pirmo zaudējumu sezonā ar 0:2, pēc šīs spēles viņu pārstāvji pateica: “Paldies, neesam vairāk ieinteresēti”. Tālāk bija divi piedāvājumi no „Brugge” un „Verona”, Valērijs ar savu tēvu izvēlējās beļģu variantu. Puse, kas grib pirkt, vienmēr gribēs iegūt lētāk, pārdēvēji gribēs iegūt vairāk, tā nu ir jāatrod kompromiss.

Vai fakts, ka spēlētājs spēlē nacionālajā izlasē, ir liels pluss?
Tas ir individuāli. Ja runājam par Šabalu, tad arī līdz tam bija piedāvājumi, bet pēc tam, kad viņš debitēja izlasē, piedāvājumi kļuva nopietnāki un biežāk aicināja braukt atrādīties. Bet Ruslana Mingazova gadījumā tas noteikti ir mīnuss. Viņš jau sen būtu pārdots, ja nespēlētu Turkmenistānas izlasē. Turkmenistānas izlase ir liela problēma, jo viņu kalendārs nesakrīt ar UEFA oficiālo kalendāru. Viņš bija „Reading”, bet tur viņš nekad neiegūs darba atļauju.

Vai Latvijā ir iespējams piesaistīt vairāk skatītājus?
Es pat nezinu, kā Latvijā piesaistīt skatītājus. Tāda situācija valstī, ka cilvēkiem par sportu un futbolu negribas un neatliek laika domāt. Pat uz Eirokausiem šeit nenāk skatītāji, pērn šeit "Skonto" stadionā bija pustukšas tribīnes. Varēsiet paskatīties, cik šogad skatītāju būs „Ventspils” mājas spēlē pret kādu nopietnu pretinieku. Atceros laikus, kad pat uz svarīgākām čempionāta spēlēm bija samērā daudz cilvēki. Bet daudz kas ir mainījies, komandu līmenis ir krities, arī situācija valstī ietekmē cilvēkus. Potenciālu parāda valstsvienība, uz kuras spēlēm pārsvarā cilvēki tomēr nāk, tas ir tāds pozitīvs cerības stariņš.

Pieminējāt komandu līmeni. Vai tas ir krities visam čempionātam vai tikai vadošajām komandām?
Visām komandām. Starkova laikā „Skonto” bija galvas tiesu pārāks par citām komandām un Eirokausos varēja līdzvērtīgi spēlēt ar laba līmeņa komandām. Tagad redzam, kā mūsu komandas izgāžas gadu no gada. Kad pats no „Skonto” pārgāju uz „Ventspili”, bija augsts vidējais līmenis. Negribu nevienu apvainot, bet tagad nav spēcīgas vadošās komandas, kā arī lejasgala komandas nav palikušas stiprākas.

Bet arī „Skonto” līderi jau bija vietējie spēlētāji, tāpat kā tagad lielākajā daļā komandu. Kādēļ tad tas līmenis ir tik ļoti krities?
Grūti spriest, jo mums apstākļi bija grūtāki, piemēram, nebija manēžas ziemā kur trenēties. Lai gan tagad treniņu process ir attīstījies, neteiksim, ka galaprodukts vienmēr sanāk labāks. Laikam daudz ietekmē tas, ka bērniem ir ļoti daudz citu iespēju un sports tikai mazai daļai bērnu ir pirmajā vietā. Arī treneriem noteikti ir sava nozīme. Man bez futbola un skolas nekas cits nebija, tas ļāva koncentrēties uz svarīgākajām lietām.

Šajā laikā daudz laika pavadījāt Maskavā, vai tiešām tikai Krievijā ir iespējams atrast finansējumu?
Kā bijušais prezidents varu teikt pilnīgi droši, ka man tur bija vieglāk strādāt. Latvijā gandrīz nereāli atrast finansējumu. Valstī nav spoža situācija, bet daudziem uzņēmumiem patīk piesaukt krīzi, kaut gan viņiem tā ir jau sen beigusies. Krievijā tomēr ir vairāk futbola cilvēku, viņi interesējas par futbolu, viņi zina mūsu situāciju, jautā par līmeni komandai un čempionātam. Tikos ar daudziem uzņēmējiem, daļai tas patika, daļai ne. Tie, kas piekrita atbalstīt „Skonto” darīja to futbola labā, personīga labuma tur nav nevienam no šīs sponsorēšanas. Viņi saprot, ka laiki ir grūti un bez šādiem ziedojumiem tādiem klubiem kā mēs ir grūti pastāvēt.

Vai saspringtā situācija starp Eiropas valstīm un Krieviju ietekmēja sarunas?
Nē, futbols ir futbols, bez jebkādas politikas. Ja cilvēkiem interesē, tad viņi centīsies palīdzēt.

Sergejs Kožans nesen twitterī izteicās, ka kļuvis par kājāmgājēju, jo neesot naudas degvielai, vai nejūtaties mazliet vainīgs pie šīs situācijas, jo aicinot uz klubu noteikti solījāt stabilāku atalgojumu.
Man šādas lietas nepatīk apspriest, uzskatu, ka par finansēm labāk runāt privāti. Jā, pret viņu klubam vēl ir nenokārtotas saistības. Viņš šeit atnāca ar traumu un Tamazs Pertija no jauna izveidoja spēlētāju. Tagad viņam sāk parādīties kaut kādi piedāvājumi. Mēs ar viņu praktiski katru dienu sazināmies, viņš man lūdza atrast viņam jaunu klubu un mēs arī viņam palīdzam. Es netaisnošos. Jā, varam teikt, ka klubs ir vainīgs pie šīs situācijas.

Vai kā prezidents kaut reizi saskārāties ar centieniem ietekmēt spēļu rezultātu, vai arī novērojāt, ka pretinieku komanda spēlē ne no labākas sirdsapziņas?
Man par šādām lietām nepatīk runāt. Lai viņi paši tiek galā. Tas jautājums ir jāuzdod cilvēkiem, kas strādā Grostonas ielā, tas ir viņu kompetencē. Nezinu ko viņi tur dara, bet ar šo lietu apkarošanu noteikti ne. Ja ir pierādījumi, tad lūdzu diskvalificējiet spēlētājus, komandas. Es nekomentēšu baumas.

Kā Latvijas Futbola federācija (LFF) un Latvijas Futbola virslīga (LFV) palīdzēja kluba darbībā, vai tieši otrādi – varbūt bremzēja to?
Pilnīgi nekādas palīdzības nebija. Par LFV es nesaprotu, kas tā ir par institūciju. Viņiem it kā vajadzētu aizstāvēt kluba intereses, piemēram, iet pie Mežečka (LFF ģenerālsekretārs) un censties panākt klubiem labākus nosacījumus. Malnačs (iepriekšējais LFV izpilddirektors) vēl centās kaut ko darīt un uzlabot situāciju, bet Emīls Latkovskis dara tieši otrādi. Viņam kaut ko saka no augšas un viņš nāk un smacē klubus. Kā LFF palīdz klubiem? Lai viņi parāda, ka kaut vai nacionālā izlase ir svarīga, lai parāda kādu no jauna uzceltu bāzi. Mēs izlasei sagatavojām 9 spēlētājus, bet no tā mums nav nekāds labums. Tā vietā ir tikai runas, ka „Skonto” ir problemātisks klubs un visiem sagādā problēmas, bet neviens neredz labo, ko mēs darām. Tamazu Pertiju pat uz gada noslēguma pasākumu neuzaicināja. Nevienam, izņemot Koļesničenko un vēl pāris cilvēkus, „Skonto” nav vajadzīgs.

Cik liela ir Eirokausu nozīme klubu pastāvēšanā?
Kā spēlētājam man tas bija ļoti svarīgi, tā ir liela pieredze un iespēja sevi parādīt plašākā tirgū. Viss ir atkarīgs no tā, kā komanda nospēlē un kāds pretinieks gadās pretim. Pērn mēs veiksmīgi nospēlējām ar „Slovan” un spēlētājiem parādījās kaut kādas iespējas, piemēram, „Slovan” gribēja iegūt Gabovu, bet atkal darījums nobruka. Bet, ja atceramies mazliet senāku spēli, kad spēlējām ar „Wisla”, tad sabrauca ļoti daudz skautu un aģentu, bet pēc spēles pateica: “Jūs esat vāji” un viss. Plus finansiālais aspekts pārsvarā ir atkarīgs no tā, kāds ir pretinieks un cik tālu tas atrodas. Ja ir jāorganizē čarterreiss, tad praktiski no UEFA naudas nekas daudz nepaliek pāri. Ir jābūt lielam grandam, lai šeit sanāktu daudz skatītāju un varētu TV translācijas pārdot, tad varētu sanākt kāda peļņa. Protams, ja paveicas un iekļūst grupu turnīrā, tad jau ir cits stāsts.

Pēdējās dienas, kad bijāt prezidents, komanda boikotēja spēli Liepājā. Vai varat pastāstīt mazliet vairāk par situāciju un to, kādēļ ātrāk nepaziņojāt, ka komanda neieradīsies uz spēli?
Vispirms gribu teikt, ka Māris Verpakovskis ir mans tuvs draugs. Viņš man pat palīdzēja rezervēt viesnīcu Liepājā, jo bijām ieplānojuši braukt dienu iepriekš. Situācija kļuva nekontrolējama. Mēs ar spēlētājiem runājām četras dienas, teicu, ka nauda būs pēc nedēļas. Viss bija godīgi un atklāti, bet spēlētāji savu viedokli nemainīja. Es dienu pirms spēles pateicu, ka mēs nebrauksim. Bija variants, ka brauksim ar jaunajiem, bet arī tas atkrita. Spēles dienas rītā Māris man zvanīja un pārvaicāja, un es atbildēju, ka nebūsim. Pēc tam es atbraucu no Maskavas un ar spēlētājiem vienojāmies, ka turpinām kopa cīnīties. Mums vajadzēja doties uz Maskavu spēlēt pārbaudes spēli pret CSKA, taču divas dienas pirms brauciena atnāca Zaicevs un ar to viss beidzās.

Kā notika Jūsu aiziešana no prezidenta amata?
Atbraucu no Maskavas, man pateica, ka grib ar mani tikties. Aizgāju uz tikšanos, tur mani gaidīja Zaicevs ar juristu un Imantu Bleideli. Parādīja dokumentus, ka man vairāk nav tiesību parakstīties kā prezidentam. Viņš man piedāvāja sadarboties citādā līmenī, taču es atteicos. Es vēl joprojām nesaprotu kādēļ viņš atnāca. Ja viņš atnāktu ar investoru vai arī ieguldītu savu naudu, tad man būtu saprotams, bet, ja atnāk un saka “puiši, naudas nav”, tad es nesaprotu.

Ja Jūs turpinātu vadīt klubu, vai Jūs varētu apgalvot, ka klubs beigtu sezonu un vismaz daļa parādu tiktu segti?
Es esmu pārliecināts par to, ka mēs beigtu šādā pat sastāvā un tiešām lielākā daļa parādu tiktu segti. Tagad es nezinu ko domā Zaicevs, tagad vienkārši laiks rit. Šobrīd gatavošanās nākamajai spēlei notiek par mūsu nevis Zaiceva naudu. Šobrīd es nesaprotu, kas notiek, bet vēl svarīgāk, ka spēlētāji nesaprot, ko darīt.

Guntis Indriksons ir izteicies, ka kopā ar Jums strādās, lai atpirktu stadionu, klubu un pamazām atjaunotu infrastruktūru. Vai Guntis Indriksons ir tieši iesaistīts stadiona pirkšanā?
Mēs ar viņu sazināmies visu laiku, viņš ir fanātiķis un nevienam tas nav noslēpums. Viņš man ir kā miesīgs tēvs. Viņš nekad neatsaka savu viedokli, viņš man palīdz, es palīdzu viņam. Stadions šeit vēl atradīsies divus gadus. Tāpat ir problēmas ar zemi Ķeizarmežā, kura ir ieķīlāta un mēs gatavojamies to izpirkt. Ir plāns tur uzstādīt jaunu sintētisko laukumu un jaunas ģērbtuves, tas varētu maksāt apmēram 300 tūkstošus eiro. Arī Skonto halle šeit var atrasties tikai divus gadus, tātad arī tā ir jāpārceļ, tie ir vēl apmēram 1,5 miljoni eiro. Šajās lietās es Guntim palīdzu, es redzu, ka viņš mīl futbolu un cenšas daudz ko darīt, iegulda savu naudu. Es atradu sponsorus un ilgi strādājām, lai vismaz šos divus gadus stadions vēl šeit atrastos. Jūs varat iedomāties situāciju, ka stadionu nopirktu kāds cits? Atbrauktu buldozeri un nojauktu visu, tad valstī neatliktu neviens stadions, kurā aizvadīt starptautiskas spēles. Jums jāiet uz Grostonas ielu un jājautā, ja mēs halli nepārcelsim, kur ziemā trenēsies bērni?

Vai ir vēlme atpirkt „Skonto” no Igora Zaiceva?
Nākamajā dienā pēc tam, kad atstāju prezidenta amatu, Zaicevs man piedāvāja klubu atpirkt. Man ir izteikts piedāvājums un es domāju. Nosauktā summa ir adekvāta, tomēr ir lietas, kas jāapsver. „Skonto” ir jāspēlē jebkurā gadījumā, tas tomēr ir Latvijas slavenākais klubs.

Klubam šobrīd ir lielas parādsaistības. Cik klubs šobrīd ir vērtīgs? Un vai kādam citam, izņemot Jūs un Indriksonu, tas ir svarīgs?
Uzvārdus pareizi nosaucāt. Katrā ziņā nosauktā Zaiceva summa ir atbilstoša, bet precīzas summas negribu nosaukt. Piedāvājumu izteica gan jau ne tikai man, bet arī kādam citam. Kurš pirmais izlems, tas arī nopirks.

Jums izdevās piesaistīt apjomīgas investīcijas stadiona atpirkšanai, bet klubam ar piesaisti gāja daudz grūtāk. Kādēļ tā?
Tās ir dažādas lietas un dažādi biznesi. Ar klubu man palīdzēja futbola cilvēki, un tie jau vairāk ir kā ziedojumi sportam. Stadiona sakarā tās ir investīcijas un šeit piedalās ne tikai ar futbolu saistīti cilvēki.

Ko plānojat uzsākt stadiona teritorijā pēc diviem gadiem?
Šeit ir pilsētas centrs. Plāni, protams, ir, bet konkrēti negribu teikt. Līdz 2017. gadam centīšos Indriksonam palīdzēt ar stadiona celšanu Krišjāņa Barona ielā.

Izklausās ļoti savādi – vairākas reizes norādījāt uz LFF neizdarību, bet par Gunti Indriksonu runājat pavisam citādāk, kaut gan viņš ir LFF prezidents.
Visi zina, ka LFF dalās divās daļās – ir Guntis Indriksons un ir otra grupa. Pagaidām man izskatās, ka tikai Guntim Indriksonam reāli rūp futbols, tādēļ es atbalstu viņu. Viņš deva vārdu, ka jaunais stadions būs, savukārt, es devu vārdu, ka palīdzēšu viņam. Jā, tas viss ir iekavējies, bet ticu, ka to paveiksim.

Vai kāds no LFF ir ar Jums runājis par izlases spēļu aizvadīšanu šeit?
Bija viens cilvēks, kurš atnāca, apskatīja un pateica, ko vajadzētu uzlabot līdz rudenim. Vispār interesanti viņi strādā. Mežeckis jau senāk visiem izreklamēja, ka šeit izlase spēlēs, kaut gan LFF nedarīja neko, lai stadionu saglābtu. Katrā ziņā tagad ātros tempos jāsāk domāt un rīkoties saistībā ar jauno stadionu, jo šis stadions šeit atradīsies ne ilgāk kā divus gadus. Pagaidām oficiālas vienošanās, par spēļu aizvadīšanu šeit, nav, taču mēs neliksim šķēršļus, lai izlase šeit spēlētu.

Izmantotie resursi:
All about Skonto FC


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-24 19:21, pirms 10 gadiem
glumjš tips. Tāpat kā čekists Indriksons, kuram futbols ārpus savām interesēm nekad nav interesējis
, 2014-07-24 19:24, pirms 10 gadiem
Piekrītu, ka izklausās ļoti glumš tips.
, 2014-07-24 19:27, pirms 10 gadiem
Interesanti kā Zaicevs pārņēma klubu un kā tik viegli tika vaļā no Koļesņičenko kurš uz to brīdi bija Skonto prezidents? Zaicevs klubu nopirka? Tas bija reiderisms? Kas tas bija?

Ar Latvijas futbola aizkulisēm esmu uz "Jūs," tad varbūt kāds var to paskaidrot sīkāk? Kas ir Zaicevs?
, 2014-07-24 19:29, pirms 10 gadiem
Demar's rakstīja: glumjš tips. Tāpat kā čekists Indriksons, kuram futbols ārpus savām interesēm nekad nav interesējis
Nu ja tā būtu tad Koļesņičenko diez vai atļautu izlasei vel 2 gadus spēlēt viņam piederošā stadionā! Nojauktu stadionu, uzceltu ofisus un nopelnītu ļoti labu naudu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-24 19:45, pirms 10 gadiem
Kāds var pateikt - kā dažos gados, pēc aktīvo sporta gaitu beigšanas tā var nobaroties?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-24 20:25, pirms 10 gadiem
Sonto nav tik slikts kā jūs te to anonīmi apkāšiet../ tā lielu gudrību nevajag
, 2014-07-24 20:43, pirms 10 gadiem
" Tāda situācija valstī, ka cilvēkiem par sportu un futbolu negribas un neatliek laika domāt."



Vienkārši vairums urālu no Latvijas ir izbraukuši un šobrīd ravē laukus Lielbritānijā, tāpēc to skatītāju skaits urālu sētas bumbotājiem arī ir niecīgs.

Paskatieties uz Jelgavu, Mettu un viņu atbalstu relatīvi pret spēles līmeni un budžetu un izdariet secinājumus.
, 2014-07-24 21:21, pirms 10 gadiem
MachimoI rakstīja: " Tāda situācija valstī, ka cilvēkiem par sportu un futbolu negribas un neatliek laika domāt."



Vienkārši vairums urālu no Latvijas ir izbraukuši un šobrīd ravē laukus Lielbritānijā, tāpēc to skatītāju skaits urālu sētas bumbotājiem arī ir niecīgs.

Paskatieties uz Jelgavu, Mettu un viņu atbalstu relatīvi pret spēles līmeni un budžetu un izdariet secinājumus.
Ko tu ar to domāji? Virslīgas Metta kā paraugs?
, 2014-07-24 21:41, pirms 10 gadiem
"Arī Skonto halle šeit var atrasties tikai divus gadus, tātad arī tā ir jāpārceļ, tie ir vēl apmēram 1,5 miljoni eiro."

2006.gadā, kad mazā halle bija "Skonto" halle, Indriksons saņēma naudu par halles nojaukšanu, ko viņš it kā grasījās darīt. IIHF samaksāja, bet halle stāv kā stāvējusi, un stāvēs vēl divus gadus. Apčakarēja pats sevi Gunča.
, 2014-07-24 22:04, pirms 10 gadiem
valmets rakstīja: Ko tu ar to domāji? Virslīgas Metta kā paraugs?
Tieši tā.

Profesionāla futbola līga Latvijā nav īstenojams pasākums.

Kad pie varas ir cilvēki ar pārāk lielāk ambīcijām un apšaubāmiem morāles principiem, tad arī rodas totokomandas un klubi, kas spēlētājiem gadu nevar samaksāt algas.

Jelgava un Metta ir veselīgu, labi pārvaldītu un ilgtspējīgu futbola klubu paraugs, kam arī ir iespēja progresēt nākotnē.

Vēl tādas 5-6 Jelgavas/Mettas Virslīgā un mums būtu pilnīgi sakarīgs čempionāts, uz kuru varētu vest bērnus un no kura nebūtu kauns kontaktējoties ar ārzemniekiem, kam šobrīd vienīgās ziņas par Latvijas futbola līgu ienāk saistībā ar skandāliem, korupciju un kārtējām starptautiskajā izmeklēšanā nonākušajām spēlēm.

Loģiski, ka neviens nevēlas skatīties čekista nolīgtā gruzīnu pērtiķī, kas visu spēli bļaustās mātes vārdiem gar laukumu.
, 2014-07-24 22:22, pirms 10 gadiem
MachimoI rakstīja: Tieši tā.

Profesionāla futbola līga Latvijā nav īstenojams pasākums.

Kad pie varas ir cilvēki ar pārāk lielāk ambīcijām un apšaubāmiem morāles principiem, tad arī rodas totokomandas un klubi, kas spēlētājiem gadu nevar samaksāt algas.

Jelgava un Metta ir veselīgu, labi pārvaldītu un ilgtspējīgu futbola klubu paraugs, kam arī ir iespēja progresēt nākotnē.

Vēl tādas 5-6 Jelgavas/Mettas Virslīgā un mums būtu pilnīgi sakarīgs čempionāts, uz kuru varētu vest bērnus un no kura nebūtu kauns kontaktējoties ar ārzemniekiem, kam šobrīd vienīgās ziņas par Latvijas futbola līgu ienāk saistībā ar skandāliem, korupciju un kārtējām starptautiskajā izmeklēšanā nonākušajām spēlēm.

Loģiski, ka neviens nevēlas skatīties čekista nolīgtā gruzīnu pērtiķī, kas visu spēli bļaustās mātes vārdiem gar laukumu.
Dažos jautājumos varu piekrist
Tiešām nav patīkami skatīties uz mūsu futbola galvenā babtista uzvedību spēļu laikā.
Ja mums čempionātā būtu 5-6 jelgavmettas, tā būtu vēl viena 1.līga.
Un beidzot. LFV ir diletantu kantoris. Viņu pienākumus vēsā mierā var izdarīt LFF sacensību daļa.
, 2014-07-24 22:27, pirms 10 gadiem
Metta paraugs? smiekls nāk. Spēle, kas atbaida skatītājus, izņemot bērnu vecākus neviens cits neiet skatīties spēles tajā skolas pagalmā!

Visi grib tikt vaļā no Skonto, bet kas sagatavos spēlētājus priekš Vpils un izlases?
, 2014-07-24 22:29, pirms 10 gadiem
Kādreiz cilvēki pat no "Pravdas" ievadrakstiem centās izsecināt kaut kādu reālu informāciju, šis ir līdzīgs gadījums -- tīrs propagandas materiāls, bet kaut ko jau netīšam pasaka ar. Izskatās, ka Zaicevs, būdams fiktīvais komandas īpašnieks, sācis šantažēt Indriksonu, lai izspiestu kādu naudiņu. Par komandu gan Zaicevs acīmredzot negādās, ja reiz pat autobusu dublieriem neiedeva. Indriksons savukārt vēl nav izlēmis, turpināt ar šo komandu (atpērkoties no Zaiceva + maksājot parādus) vai taisīt jaunu ("Skonto Akadēmija"). Otrais variants acīmredzami finansiāli pievilcīgāks ...
P.S. Ka Mežeckim ar Indriksonu lāga nesapas, tie gan jau veci jaunumi.
, 2014-07-24 22:50, pirms 10 gadiem
valmets rakstīja: Dažos jautājumos varu piekrist
Tiešām nav patīkami skatīties uz mūsu futbola galvenā babtista uzvedību spēļu laikā.
Ja mums čempionātā būtu 5-6 jelgavmettas, tā būtu vēl viena 1.līga.
Un beidzot. LFV ir diletantu kantoris. Viņu pienākumus vēsā mierā var izdarīt LFF sacensību daļa.
Ja Jelgava būtu 1. līgas līmeņa komanda, tad pieļauju, ka viņi nespēlētu Eirokausos. To tu man kā futbola nespeciālistam varbūt vari izskaidrot - kāpēc Virslīgā un Eirokausos spēlē Jelgava, nevis Preiļi vai Tukums?

Es uz to visu raugos no tīri ekonomiskās puses. Ja nav nekādu skatītāju, nav TV pārraižu un reklāmas iespēju, kā arī privāto sponsoru, kā mums var būt pilnībā profesionāli klubi ar miljons € budžetiem? Nevar. Tas pats arī hokejā, basketbolā, utt.

Klubu darbībai ir jābūt finansiāli pamatotai.

Savukārt pašvaldībām/valstij ir jāpalīdz uzturēt bērnu/jauniešu futbolu. No tiem futbola piramīdas platākajiem apakšējiem slāņiem arī izaugs mūsu valstsvienības spēlētāji un materiāls sakarīgai vietējai pusprofesionālai līgai.

Pašiem labākajiem un talantīgākajiem tāpat jāspēlē ārzemēs (turklāt vēlams nepārturēt kaut kādos vietējos čekistu klubos pāris gadus, cenšoties izkaulēt lielākas transfēru summas vai izpirkšanas maksas).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-24 23:09, pirms 10 gadiem
Es domāju Metta var dabūt uzvāru ar lielām grūtībām spēlējot pret Gibraltāru, tāds viņiem ir šobrīd līmenis.
, 2014-07-24 23:35, pirms 10 gadiem
Neticās kaut kā visam ko saka(raksta) Koļesničenko.
1) Cik reāli ir no Latvijas aizbraukt uz Maskavu, un dabūt naudu futbola klubam? Saprotu, ka runa nav par n-tajiem miljoniem, tomēr, lai arī Maskava ir bagāta, tomēr, uz ielas nemētājas 100k EUR Rīgas klubam, labi zinot kāda pašlaik ir "publiskā" telpā informācija par Latviju un Baltiju.
2) Ja reiz klubam nav naudas, tad par kādiem līdzekļiem Koļesničenko lido uz Maskavu un tur dzīvo?
3) Ja spēlētāji nesaņem algas mēnešiem, tad no kā šie cilvēki iztiek? Par ko brauc uz treniņiem, par ko ēd, par ko īrē mājokļus...?
4) Vizuālais Tamaza Pertijas dzīves stils, ieskaitot īrēto dzīvokli Rīgas centrā, BMW X5, un Lexus kabriolets, neliecina par naudas trūkumu... + bieži manāms viesis dažādos Rīgas restorānos ar savu dzīves biedri...

Griba vai negrib LFF vadība, bet ir pamatotas bažas, ka ir totalizatoru spēlēšana, risks katrā ziņā milzīgs. Vai arī ir otra versija, ka spēlētājiem tiek maksāta neoficiālā alga, un oficiālais cipars līgumā netiek izmaksāts...

LFF ar Indriksonu priekšgalā nav ieinteresēti oficiāli atzīt un fiksēt spēlētāju līgumus. Ja reiz esam profesionālā līga, tad jābūt profesionāliem līgumiem pēc kuriem vadīties.

Pieļauju, ka "treknajos gados", kad pamata sastāvā spēlētāji vadošajos klubos saņēm 2-3tk EUR mēnesī, tad tādi sīkumi nebija būtiski.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-24 23:39, pirms 10 gadiem
Gibrasltāra izlase, kā atceramies, debitēja ar neizšķirtu pret Slovākiju un arī pēc tam ir turējusies cienīgi, tāpēc uzskatīt to par ļoti vāju un salīdzināt ar Latvijas klubu komandām nav nekāda pamata (arī Skonto vai Ventspilij uzvara pār Gibraltāru nebūt pati rokās neiekristu), kaut arī teritoriāli Gibraltārs ir niecīgs zemes pleķītis. Bet Mettai ir tāds līmenis, kāds nu ir Virslīgā no septītās vietas uz leju.
, 2014-07-24 23:51, pirms 10 gadiem
Tieši tāpēc, ka Metta ir pusprofesionāls studentu klubs, es saviem draugiem no ārzemēm lepotos, ka mums ir šāda komanda, kas spēj, pieticīgajām iespējām par spīti, uztrenēties līdz Virslīgas līmenim. Starp citu, man ir reāls draugs ārzemēs, kurš īpaši simpatizē tieši Mettai -- tās amatieriskuma un arī latviskuma dēļ. Ja Metta zaudē Skonto ar divu trīs vārtu starpību, kāpēc gan lai līdzīga līmeņa citvalstu komandām zaudētu smagāk?! Absurds!
, 2014-07-24 23:55, pirms 10 gadiem
P.S. Bet runa jau bija par Skonto, nevis par Mettu, šausmas, kā esam novirzījušies no tēmas!
, 2014-07-25 00:05, pirms 10 gadiem
olga rakstīja: Gibrasltāra izlase
Tomēr jā, San-Marino ir vājāka izlase Eiropā, bet es nedomāju, ka būs labi, ja mēs spēlēsim ar San-Marino vai Gibrasltāru, lai tikai uzzinātu, kurš no šiem džekiem līderis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-25 01:28, pirms 10 gadiem
Korekta un pieklājīga intervija. Nevar just peldēšanu, bet gan sava viedokļa paskaidrošanu.
Vienīgi nepatīk, ka jūtams neliels apvainojums un neizpratne uz pārējo futbola sabiedrību.
Otrs tāds klubs, kas regulāri čīkst, ir divu supervadoņu vadītais Lu/Metta.
Tiem arī patīk sūdzēties par visiem pārējiem izņemot sevi..
, 2014-07-25 01:33, pirms 10 gadiem
Antiņš Lāčplēsis rakstīja: Neticās kaut kā visam ko saka(raksta) Koļesničenko.
1) Cik reāli ir no Latvijas aizbraukt uz Maskavu, un dabūt naudu futbola klubam? Saprotu, ka runa nav par n-tajiem miljoniem, tomēr, lai arī Maskava ir bagāta, tomēr, uz ielas nemētājas 100k EUR Rīgas klubam, labi zinot kāda pašlaik ir "publiskā" telpā informācija par Latviju un Baltiju.
2) Ja reiz klubam nav naudas, tad par kādiem līdzekļiem Koļesničenko lido uz Maskavu un tur dzīvo?
3) Ja spēlētāji nesaņem algas mēnešiem, tad no kā šie cilvēki iztiek? Par ko brauc uz treniņiem, par ko ēd, par ko īrē mājokļus...?
4) Vizuālais Tamaza Pertijas dzīves stils, ieskaitot īrēto dzīvokli Rīgas centrā, BMW X5, un Lexus kabriolets, neliecina par naudas trūkumu... + bieži manāms viesis dažādos Rīgas restorānos ar savu dzīves biedri...

Griba vai negrib LFF vadība, bet ir pamatotas bažas, ka ir totalizatoru spēlēšana, risks katrā ziņā milzīgs. Vai arī ir otra versija, ka spēlētājiem tiek maksāta neoficiālā alga, un oficiālais cipars līgumā netiek izmaksāts...

LFF ar Indriksonu priekšgalā nav ieinteresēti oficiāli atzīt un fiksēt spēlētāju līgumus. Ja reiz esam profesionālā līga, tad jābūt profesionāliem līgumiem pēc kuriem vadīties.

Pieļauju, ka "treknajos gados", kad pamata sastāvā spēlētāji vadošajos klubos saņēm 2-3tk EUR mēnesī, tad tādi sīkumi nebija būtiski.
Puis! Ja kaut nedaudz loģiski padomātu, spētu atbildēt pats sev uz saviem jautājumiem!
Savāciet naudu kaut vai paši savas skolas vai universitātes komandas formām!!!!!!! un tad padomājat, cik viegli vai grūti ir savākt naudu futbola komandai, kurai fig sazin kad, kaut kas nāks atpakaļ un vajag barot un maksāt algu 25 cilvēkiem!

Un, pirms ap...at tos, kuri cenšas un dara, izmēģiniet paši savus spēkus finanšu piesaistē!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-25 08:47, pirms 10 gadiem
Oi oi oi - valstī viss slikti, naudu neviens nedod, vienīgais cerību stariņš ir Indriksons, un Valodja ir viņa pravietis.
Patiesībā futbola federācija ir visinfantīlākā no visām "lielo" sporta veidu federācijām. Jo tas ka izveidot kaut vairākus stiprus klubus, kuri varētu cīnīties starptautiskā arēnā, dabūt viņiem finansējumu, vēl vismaz dabūt 5 klubus, kas būtu vērtīgi pretinieki, un tam visam dabūt klāt skatītāju (kas loģiski atnāks ja būs kaut cik augstas raudzes sports, būs intriga un galvenais redzēs vīziju un vēlāk attīstību kaut kādam konkrētam klubam) - ar to ir sastapušies kā basketbola nozares pārstāvji, gan hokeja. Ko izdarīja basketbolisti - uzblieza BBL - labākajās spēlēs pulcējot pat virs 10k skatītāju, papildus rādot televīzijā. Ko izdarīja hokejā - piedalījās BAČ, translēja spēles. Es nemaz nerunāju par VTB un Rīgas Dinamo. A ko ir izdarījuši futbolā - a neko. Kā vārijās savā sulā, tā vārās. Skatītājam principā uzspļaujot. Jo skaidrs ka kaut kādu naudu var dabūt sponsoriem (daļu atgriežot atpakaļ skaidrā lai tie vispār būtu ieinteresēti dot), pārdodot spēlētājus un spēlējot toto, vēl iekļūstot UEFA turnīrā dabūjot prēmiju ar zāģi. un viss. Nekādas attīstības, vīzijas, un tagad vispār unikāli - klubs kuram naudas nav, skatītāju nav, nav zināms cik ilgi vispār noturēsies - ir 1. vietā virslīgā. Unikāli.
Savukārt Baltijas Futbola līgu, kas būtu risinājums arī futbolā, jo katra valsts mierīgi deliģētu 3-4 klubus, kamēr pārējie cīnītos par iekļūšanu šajā līgā vietējā čempī, būtu augsts līmenis, nebūtu 1-2 izteikta favorīta, būtu lielāka intrese no sponsoriem, būtu lielāka interese no skatītājiem (gan intrigas, gan ausgtākas raudzes, gan starptautisks), nebūtu problēmas 1-2 klubus izslēgt ja rastos problēmas vai nu ar finansēm vai aizdomas par totalizātoru. Bet LFF jau šo ideju izbojāja pašā saknē - uztaisot to pirms nacionālā čempionāta, bez nopietnām naudas balvām un galvenais - nespējot vienoties ar UEFA - ka šajā turnīrā saglabājas (tiek izspēlētas) visu trīs valstu gan ČL, gan EL kvalifikāciju vietas. Izdarīt to var bet tad vajadzētu pakustināt pēcpusi un smadzenes. Bet vieglāk jau sēdēt un gaudot - viss slikti, valsts naudu nedod, skatītāji arī nenāk uz sētas mačiem, sponsori arī nestāv pie durvīm.
Lielākā problēma ir, ka izskatās esošā situācija visus apmierina un tas nozīmē, ka nopietnu futbolu klubu līmenī un līdz ar to skatītājus stadionos var negadīt pārskatāmā nākotnē.
, 2014-07-25 09:19, pirms 10 gadiem
krkr rakstīja: Kāds var pateikt - kā dažos gados, pēc aktīvo sporta gaitu beigšanas tā var nobaroties?
Ar roltoniem!
, 2014-07-25 10:01, pirms 10 gadiem
Soncha rakstīja: Puis! Ja kaut nedaudz loģiski padomātu, spētu atbildēt pats sev uz saviem jautājumiem!
Savāciet naudu kaut vai paši savas skolas vai universitātes komandas formām!!!!!!! un tad padomājat, cik viegli vai grūti ir savākt naudu futbola komandai, kurai fig sazin kad, kaut kas nāks atpakaļ un vajag barot un maksāt algu 25 cilvēkiem!

Un, pirms ap...at tos, kuri cenšas un dara, izmēģiniet paši savus spēkus finanšu piesaistē!
Es nenosodu ne Skonto, ne Koļisničenko. Esmu bijis uz vairāk Skonto spēlēm pēdējos 15 gados, ka vairums lasītāju SC kopā.
Runāju par to, ka tie apgalvojumi ir ļoti interpretējami. Vados pēc biznesa un uzņēmējdarbības principiem. Ir ļoti grūti piesaistīt krievu investīcijas projektiem, kur no pāris miljonu ieguldījuma, ir garantēta atdeve 250-300tk EUR gadā, bet te mēģina dabūt naudu "profesionālam" klubam. Tā visa ir butaforija...

Varu tikai izteikt apbrīnot spēlētājus par izturību un klausīšanos tukšos solījumos par naudu un tās neesamības.

Mēs dzīvojam Latvijā un lai futbolists dzīvotum, viņam vajag ēst un jumtu virs galvas... Nav mums Vācijas Bundeslīga, kur nospēlējot vienu sezonu var 2-3 gadus pārtikt no iekrājumiem...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-25 10:08, pirms 10 gadiem
Onka rakstīja: Oi oi oi - valstī viss slikti, naudu neviens nedod, vienīgais cerību stariņš ir Indriksons, un Valodja ir viņa pravietis.
Patiesībā futbola federācija ir visinfantīlākā no visām "lielo" sporta veidu federācijām. Jo tas ka izveidot kaut vairākus stiprus klubus, kuri varētu cīnīties starptautiskā arēnā, dabūt viņiem finansējumu, vēl vismaz dabūt 5 klubus, kas būtu vērtīgi pretinieki, un tam visam dabūt klāt skatītāju (kas loģiski atnāks ja būs kaut cik augstas raudzes sports, būs intriga un galvenais redzēs vīziju un vēlāk attīstību kaut kādam konkrētam klubam) - ar to ir sastapušies kā basketbola nozares pārstāvji, gan hokeja. Ko izdarīja basketbolisti - uzblieza BBL - labākajās spēlēs pulcējot pat virs 10k skatītāju, papildus rādot televīzijā. Ko izdarīja hokejā - piedalījās BAČ, translēja spēles. Es nemaz nerunāju par VTB un Rīgas Dinamo. A ko ir izdarījuši futbolā - a neko. Kā vārijās savā sulā, tā vārās. Skatītājam principā uzspļaujot. Jo skaidrs ka kaut kādu naudu var dabūt sponsoriem (daļu atgriežot atpakaļ skaidrā lai tie vispār būtu ieinteresēti dot), pārdodot spēlētājus un spēlējot toto, vēl iekļūstot UEFA turnīrā dabūjot prēmiju ar zāģi. un viss. Nekādas attīstības, vīzijas, un tagad vispār unikāli - klubs kuram naudas nav, skatītāju nav, nav zināms cik ilgi vispār noturēsies - ir 1. vietā virslīgā. Unikāli.
Savukārt Baltijas Futbola līgu, kas būtu risinājums arī futbolā, jo katra valsts mierīgi deliģētu 3-4 klubus, kamēr pārējie cīnītos par iekļūšanu šajā līgā vietējā čempī, būtu augsts līmenis, nebūtu 1-2 izteikta favorīta, būtu lielāka intrese no sponsoriem, būtu lielāka interese no skatītājiem (gan intrigas, gan ausgtākas raudzes, gan starptautisks), nebūtu problēmas 1-2 klubus izslēgt ja rastos problēmas vai nu ar finansēm vai aizdomas par totalizātoru. Bet LFF jau šo ideju izbojāja pašā saknē - uztaisot to pirms nacionālā čempionāta, bez nopietnām naudas balvām un galvenais - nespējot vienoties ar UEFA - ka šajā turnīrā saglabājas (tiek izspēlētas) visu trīs valstu gan ČL, gan EL kvalifikāciju vietas. Izdarīt to var bet tad vajadzētu pakustināt pēcpusi un smadzenes. Bet vieglāk jau sēdēt un gaudot - viss slikti, valsts naudu nedod, skatītāji arī nenāk uz sētas mačiem, sponsori arī nestāv pie durvīm.
Lielākā problēma ir, ka izskatās esošā situācija visus apmierina un tas nozīmē, ka nopietnu futbolu klubu līmenī un līdz ar to skatītājus stadionos var negadīt pārskatāmā nākotnē.
Tieši tā. Virslīga noteikti nesavāks savus 5-7tk uz spēli, bet ar stabilu programmu un darbu mierīgi katrā stadionā var dabūt 2tk skatītāju, un uz galvenajiem mačiem 2x vairāk. To pierāda kaut vai tā paša Jelgava, kura pirms pāris gadiem ļoti intensīvi strādāja uz skatītājiem.

Ja es gribu aiziet uz futbolu, piemēram Skonto spēli, tad man ir pietiekoši intensīvi jāmeklē, kur un kad , kas notiks, galu galā ko tas maksās...

Atminos, ka pirms dažiem gadiem Daugavas stadionā Rīgā spēlēja Olimps pret Jūrmalu, Ieejas biļete pieaugušajiem 2LVL. Stadionā bija 50 skatītāju... 2LVL nav liela cena, bet ne par to futbolu, un to atmosfēru.
Futbola sabiedrībai ir labi kā ir, jo galvenie cilvēki pārtiek no UEFA naudas, tas pats Skonto var dižoties par izlases spēlētājiem, bet aizmirst piebilst, ka klubs par katru spēlētāju, kurš ir izsaukts uz oficiālo UEFA izlašu spēli saņem kompensāciju naudas ziņā.
"Grobiņa" svin uzvaru. Foto: Aiga Veisa
116

Liepāja pieder "Grobiņai": Dobrecova vīri derbijā satriec bagātākos kaimiņus

Šovakar otro uzvaru Latvijas futbola Virslīgas sezonā izcīnīja debitante "Grobiņa"/LFS, kas principiālajā derbijā ar 3:2 pieveica "Liepāju". Uzvaras vārtus guva galvenā trenera Viktora Dobrecova 27 gadus vecais dēls Devids.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.
Petrs Marešs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/FK RFS
15

Marešam meistarīgs tālsitiens, RFS pasniedz "Mettai" baranku un pārņem vadību

Latvijas futbola Virslīgas līderpozīcijā izvirzījusies titula glabātāja RFS, savā laukumā ar 2:0 pārspējot citu galvaspilsētas vienību "Mettu".