Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Laureāti: Vaņins uzvarēja droši, Toress par vienu balsi apsteidza Ikaunieku

Laureāti: Vaņins uzvarēja droši, Toress par vienu balsi apsteidza Ikaunieku
Kristians Toress
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Pirmdienas vakarā notika Latvijas Futbola federācijas (LFF) organizētā 2015.gada Laureātu balle. Par uzvarētājiem dažādās nominācijās jau ziņojām, bet pēcāk tika publicēti arī detalizēti balsojumu "atšifrējumi". Par tiem šajā materiālā.

Vispirms jāsaka, ka neviens balsotājs nedrīkstēja balsot par sevi vai savas organizācijas pārstāvi.

Gada labākais futbolists
Par Latvijas gada labāko spēlētāju kopumā varēja balsot:
- septiņi LFF Nacionālo izlašu treneru padomes (tālāk LFF NITP, ietilpst Aleksandrs Starkovs, Marians Pahars, Dainis Kazakevičs, Vladimirs Serbins, Jurijs Andrejevs, Igors Stepanovs un Vladimirs Babičevs) locekļi, tiesa, Latvijas izlases galvenais treneris Pahars no balsojuma atturējās,
- LFF Valde (12 locekļi),
- pa septiņiem Virslīgas klubu galvenajiem treneriem un kapteiņiem,
- pa 16 1.līgas klubu galvenajiem treneriem un kapteiņiem,
- LFF izvēlēti 28 žurnālisti (viens šo iespēju neizmantoja),
- biedrība "Latvijas Futbola virslīga" (LFV) (viena balss).

Tātad kopā tika saņemtas 6+12+7+7+16+16+27+1=92 balsis. Andris Vaņins („Sion”) uzvarēja pietiekami pārliecinoši – 56 balsis (61%). Otrs populārākais, kā jau varēja sagaidīt, bija Deniss Rakels – mūsu polim 28 balsis (30%) jeb precīzi divreiz mazāk nekā Vaņinam. Pārējās astoņas balsis sadalījās starp pārējiem LFF kandidātiem Kasparu Dubru (sešas balsis) un Kasparu Gorkšu (divas balsis).

Skatoties detalizētāk, Vaņina un Rakela konkurencē gandrīz visi „grupējumi” nobalsoja par labu Andrim: LFF NITP nobalsoja 4:2, LFF Valde 9:2, Virslīgas treneri 4:3, Virslīgas kapteiņi 5:1, 1.līgas treneri 9:6, žurnālisti pat 21:2. Vienīgi 1.līgas kapteiņi atdeva priekšroku (turklāt pārliecinošu!) Rakelam – 11:4, kā arī LFV. Par Gorkšu saprotami nobalsoja abi „Audas” pārstāvji – treneris Jurģis Kalns un kapteinis, Kaspara brālis, Rihards Gorkšs.

Virslīgas labākie
Par Virslīgas labākajiem no augstāk minētā saraksta nebalsoja LFF Valde, 1.līgas pārstāvji un žurnālisti, līdz ar ko katrā nominācijā tika saņemtas 22 balsis (izņemot nominācijā „labākais treneris”, kurā nebalsoja Virslīgas kapteiņi). Klāt nāca Pahara balsojumi.

Kā zināms, par Virslīgas labāko spēlētāju atzina Kristianu Toresu („Liepāja”). No iespējamajām 22 balsīm Toress saņēma deviņas balsis (41%), ar ko pietika, lai uzvarētu. Vistuvāk argentīnietim bija viņa komandas biedrs Dāvis Ikaunieks, kurš atpalika tikai par vienu balsi (astoņas)! Pārējie bija tālu – vēl pieci futbolisti saņēma pa vienai balsij. Viktors Dobrecovs izvēlējās Artūru Karašausku, Sergejs Pogodins savu balsi atdeva Nduem Mujeci, Andris Riherts balsoja par Denisu Ivanovu, Oļegs Laizāns bija par Igoru Kozlovu, bet Gints Freimanis izcēla Rjotaro Nakano. Var teikt, ka Toresa uzvaru pār Ikaunieku izšķīra LFF NITP, kas nobalsoja 5:2. Virslīgas treneri deva 2:2, Virslīgas kapteiņi 3:2 Ikaunieka labā, arī LFV nobalsoja par Dāvi.

Neskatoties uz to, ka balsojumā par labāko uzbrucēju D.Ikaunieks („Liepāja”), iespējams, zaudēja divas balsis, saņemot tās kā labākais pussargs, viņš tik un tā uzbrucēju ieskaitē uzvarēja. Dāvim 10 balsis, kamēr Karašauskam 6. Trīs balsis ieguva Mujeci, divas Vladislavs Gutkovskis, bet vienu Ģirts Karlsons (viņu izvēlējās Aleksandrs Koliņko). Arī šeit izšķirošu lomu noteica LFF NITP balsojums, kas deva Ikauniekam 3:0 pārsvaru pār Karašausku. Treneri gan arī mazliet nosliecās par labu Dāvim (3:2), tāpat Ikaunieks saņēma balsi no LFV, kamēr komandu kapteiņi deva neizšķirtu (3:3). Interesanti, ka Pahars nobalsoja par līdz šim uz izlasi neizsaukto Gutkovski (nevis, piemēram, Karašausku), bet Mujeci divas no trim balsīm ieguva no „Liepājas” (Dobrecova un Mihadjuka), kas šosezon tik daudz cieta no albāņa.

Loģiski, ka par labāko pussargu tika atzīts labākais turnīra spēlētājs Kristians Toress („Liepāja”), tiesa, tai pašā laikā diezgan komiski, ka viņš šai nominācijā saņēma par vienu balsi mazāk nekā nominācijā par labāko spēlētāju – astoņas (41%) pret deviņām. Tas tā notika, jo veseli pieci balsotāji - Kazakevičs, Tamazs Pertija, Koliņko, Jurijs Sokolovs un Gatis Kalniņš - nobalsoja par Toresu kā labāko spēlētāju, bet ne pussargu. Pertija un Sokolovs par labāko pussargu uzskatīja Valēriju Afanasjevu, Koliņko Juriju Žigajevu, Kalniņš Kozlovu, bet Kazakevičs Ikaunieku. Tai pašā laikā pat astoņas balsis Toresam deva pārliecinošu uzvaru (sešas no tām viņš saņēma no LFF NITP un LFV), jo pārējās balsis sadalījās ļoti raibi un neviens cits kandidāts nesaņēma vairāk par trim balsīm. Trīs nopelnīja Afanasjevs, divas Ikaunieks, Aleksejs Višņakovs, Žigajevs, Romāns Mickevičs un Kozlovs, vienu Vladimirs Kamešs (no Naura Bulvīša).

Līdzīga aina bija vērojama nominācijā „labākais aizsargs” – pārliecinošs uzvarētājs Mārcis Ošs („Jelgava”) un ļoti raibs pārējo balsu sadalījums. Jelgavniekam 10 balsis (45%), krietni tālāk liepājnieki Deniss Ivanovs un Pāvels Mihadjuks (attiecīgi četras un trīs balsis), Oļegs Timofejevs (divas), Alans Siņeļņikovs, Antons Kurakins un Vitālijs Smirnovs (viena). Par Alanu balsoja Vitālijs Astafjevs, par vasarā Latviju pametušo Kurakinu Bulvītis, bet par vasarā kāju salauzušo Smirnovu Freimanis. Ošam sešas balsis no LFF NITP, kamēr treneri un spēlētāji viņam deva minimālu pārsvaru (četras Mārcim, trīs Ivanovam).

Otro pārliecinošāko uzvaru Virslīgas nominācijās izcīnīja Kaspars Ikstens („Jelgava”) - labākais vārtsargs. Viņam 15 no 22 balsīm (68%). Četras balsis paņēma mazāk par pussezonu nospēlējušais Pāvels Doroševs, divas Andrejs Pavlovs, bet vienu visvairāk sausās spēles sakrājušais Vitālijs Meļņičenko. Vismazāk balsu Iksetns saņēma no Virslīgas kapteiņiem (tikai trīs no septiņām), kamēr LFF NITP, LFV un Virslīgas treneri Kasparam atvēlēja 12 no 15 balsīm (turklāt Astafjevs par Ikstenu nedrīkstēja balsot). Interesanti, ka par Ikstenu nenobalsoja neviens no abiem vārtsargiem – Koliņko (tagad gan treneris) deva priekšroku Doroševam, bet „Skonto” kapteinis Pavlovs bija vienīgais, kurš nobalsoja par Meļņičenko.

Savukārt vispārliecinošākā bija Viktora Dobrecova („Liepāja”) uzvara – lai gan viņš saņēma par vienu balsi mazāk nekā Ikstens, jāņem vērā, ka šai nominācijā nebalsoja Virslīgas kapteiņi. Tādējādi Dobrecovs saņēma 14 no 15 balsīm (93%). Saprotams, ka vienīgais, kurš nenobalsoja par Viktoru bija pats Viktors. Dobrecovs savu balsi atdeva vicečempionu trenerim Pertijam.

Citas nominācijas
Par labāko 1.līgas spēlētāju balsoja LFF NITP un 1.līgas treneri un kapteiņi. Par uzvarētāju Niku Savaļnieku („Valmiera Glass”) nobalsoja 16 no 39 (41%) respondentiem (tai skaitā četri no septiņiem LFF NTIP locekļiem; tikai Starkovs un Pahars nosliecās par labu Verneram Apiņam, bet Stepanovs balsoja par japāni Takeo Ogavu). Sekoja Apiņš ar astoņām balsīm un viņa komandas biedrs no "Caramba/Dinamo" Ogava ar septiņām balsīm. Jāmin, ka 1.līgas komandu kapteiņi visatzinīgāk novērtēja Ogavu (viņam piecas balsis, Savaļniekam četras), kamēr treneru vidū izteikti populārākā izvēle bija Savaļnieks (septiņas balsis), bet sekoja Apiņš ar četrām balsīm. Andrejs Perepļotkins kopā ieguva divas balsis (no "1625 Liepāja" trenera un kapteiņa), tāpat arī Aleksejs Rosoha (no "Rēzeknes" trenera un kapteiņa) un Vugars Askerovs (no "Tukums 2000" trenera un kapteiņa).

Par labāko Virslīgas spēļu organizāciju balsoja LFF delegāti un LFF inspektori. Tāpat kā visā turnīrā, arī šajā nominācijā triumfēja „Liepāja”, kura mājas spēļu apmeklējumā ārkārtīgi izcēlās uz pārējo klubu fona. Tiesa, „Liepāja” šai nominācijā tikai mazliet apsteidza pagājušā gada uzvarētāju (gan turnīrā, gan šai nominācijā) „Ventspili” – 11 pret 9. Interesanti, ka pērn „Liepāja” saņēma tikai divas balsis.

Labāko futbolisti noteica dažādu sieviešu futbola organizāciju pārstāvji, taču lielākoties tie bija dažādu sieviešu komandu treneri. Ievas Bindemanes uzvara tika izcīnīta sīvā konkurencē ar Anastasiju Ročāni – 7 pret 5. Vienu balsi no Vladimira Serbija saņēma Anna Propošina. Interesanti, ka šajā nominācijā pilnībā jauns spēlētāju loks – pērn balsis saņēma tikai divas spēlētājas, Olga Matīsa un Olga Ivanova.

Visbeidzot mūsu portālam iepriecinošā ziņa tāda, ka otru gadu pēc kārtas Sportacentrs.com sakrāja absolūti visas balsis – šoreiz 25 no 25.

Nominācija1.vieta2.vieta3.vieta
Latvijas labākais spēlētājsVaņins (56)Rakels (28)Dubra (6)
Latvijas labākā spēlētājaBidermane (7)Ročāne (5)Propošina (1)
Virslīgas labākais spēlētājsToress (9)D.Ikaunieks (8)5 spēlētāji (1)
1.līgas labākais spēlētājsN.Savaļnieks (16)Apiņš (8)Ogava (6)
Virslīgas labākais trenerisDobrecovs (14)Pertija (1)-
Virslīgas labākais uzbrucējsD.Ikaunieks (10)Karašausks (6)Mujeci (3)
Virslīgas labākais pussargsToress (8)Afanasjevs (3)5 spēlētāji (2)
Virslīgas labākais aizsargsOšs (10)D.Ivanovs (4)Mihadjuks (3)
Virslīgas labākais vārtsargsIkstens (15)Doroševs (4)Pavlovs (2)
Virslīgas labākā spēļu organizācijaLiepāja (11)Ventspils (9)Skonto (2)
Labākais fotogrāfsKokšarovs (5)Krevņeva (4)Greidāns (2)
Labākais žurnālistsNovickis (14)Koscinkevičs (4)Kreipāns (3)
Labākais masu medijsSportacentrs.com (25)--

Balsojums par labāko futbolistu, Virslīgas un 1.līgas labākajiem
Balsojums par gada labāko futbolisti
Balsojums par labāko spēļu organizāciju
Balsojums par mediju laureātiem

Izmantotie resursi:
Sākums - Latvijas Futbola federācija


, 2015-12-22 19:22, pirms 8 gadiem
Vispirms jāsaka, ka neviens balsotājs nedrīkstēja balsot par sevi vai savas organizācijas pārstāvi, tomēr Gatim Ērglim tas izdevās!
, 2015-12-22 23:57, pirms 8 gadiem
Interesanti, kas balsoja par labāko jauno spēlētāju? Izvēle diezgan negaidīta...
, 2015-12-23 17:50, pirms 8 gadiem
Bez šī portāla par futbolu Latvijā un arī ārzemēs vispār neko neuzzinātu. Delfos pa laikam daži raksti ar negatīviem virsrakstiem.
, 2015-12-23 20:31, pirms 8 gadiem
olga rakstīja: Interesanti, kas balsoja par labāko jauno spēlētāju? Izvēle diezgan negaidīta...
Kurš tad ir labākais jaunais?
Rakstā neatrodu
Grobiņas līdzjutēji. Foto: Aiga Veisa
15

Parādniecei "Valmierai" draud atņemt punktus, "Grobiņai" derbijs izmaksās 900 eiro

Latvijas Futbola federācijas Disciplinārlietu komiteja pēc Virslīgas 7. kārtas spēlēm publicējusi garu sankciju sarakstu.
Edgars Maļcevs. Foto: Aiga Veisa
15

Nepalīdzēja arī video: LFF atzīst tiesneša kļūdu - "Liepājai" derbijā bija jāsit pendele

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļa sniegusi savu skaidrojumu par vakardienas derbiju, kurā "Liepāja" ar 2:3 piekāpās "Grobiņai"/LFS un 68. minūtē pie rezultāta 1:2 pat ar VAR palīdzību netika pie 11 metru soda sitiena.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.