Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Gorkšs: "Līgu attīstība Latvijā ietvers izmaiņas viesspēlētāju ierobežojumos"

Andrejs Siliņš

Gorkšs: "Līgu attīstība Latvijā ietvers izmaiņas viesspēlētāju ierobežojumos"
Kaspars Gorkšs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šomēnes Tallinā tiekoties triju Baltijas valstu futbola federāciju vadības pārstāvjiem, kas kopīgi izveidojuši Baltijas reģiona futbola stratēģiskās attīstības paneli, centrālu lomu ieņēmusi futbola līgu attīstība un to nākotnes plāni. Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Kaspars Gorkšs izceļ, ka virkne potenciālo izmaiņu vēl tiks skatītas kompleksi, tomēr jau tagad iezīmējas potenciālie regulējumi citu valstu spēlētāju jeb leģionāru ierobežojumos pašmāju čempionātā, raksta lff.lv.

"Latvijas, Igaunijas un Lietuvas futbola federāciju apvienošanās šādā stratēģiskās attīstības panelī ir loģisks mūsu reģiona futbola attīstības turpinājums, jo mums arvien nopietnāk ir jāskatās uz Baltijas futbolu no visu trīs valstu vienota skatupunkta. Līdzīgi kā tas ir starp Ziemeļvalstīm, arī pie mums futbolam ir jāattīstās, ņemot vērā apkārtējā reģiona specifiku, vajadzības un izpratni," pirmo paneļa tikšanos Tallinā ieskicē Kaspars Gorkšs. "Runājām par vairākām mūsu futbolam būtiskām tēmām – līgu attīstību, cīņu pret negodīgu spēļu rezultātu ietekmēšanu un Baltijas kausa izcīņas nākotni nacionālajām izlasēm. Centrālu lomu ieņēma tieši līgu attīstības jautājums, kuru arī savas valsts iekšienē esam virzījuši kā vienu no prioritātēm, jo vēlamies nodrošināt gan Virslīgas, gan zemāko līgu un jaunatnes sacensību izaugsmi un atbilstību starptautiskajai praksei."

"Līgu attīstība, protams, ir ļoti komplekss jautājums, un tieši tā mēs to arī uzlūkojam – izmaiņas nevēlamies ieviest izmaiņu pēc, bet tā vietā veikt skrupulozu analīzi, kam seko pārdomāta rīcība ar Latvijas futbola attīstības interesēm pašā centrā. Šeit pārējo Baltijas valstu pieredze un skatījums kalpo kā lielisks plašāka redzējuma un izpratnes ieguves avots," izceļ Kaspars Gorkšs. "Latvijas kontekstā, nenoliedzami, svarīga ir Virslīgas čempionāta izaugsme, kurā jau ilgāku laiku sasāpējis jautājums ir leģionāru un komandu skaits. To vēlreiz akcentējām šomēnes notikušajā LFF valdes sēdē, kad lēmām par īpašas darba grupas izveidošanu ar mērķi veikt Virslīgas organizatoriskā modeļa analīzi, izvērtēt sacensību sistēmu un modeli nākamo četru gadu posmā, tostarp izvērtējot un nostiprinot arī noteikumus, kas attiecas uz vietējo spēlētāju un leģionāru skaitu laukumā."

"Par komandu skaitu Virslīgas čempionātā, tā saistību ar dublieru čempionātu vai jaunatnes sacensībām, kā arī par virkni citiem iespējamajiem uzlabojumiem, kas skar spēlētāju pieteikšanas ierobežojumus, vēl diskutēsim gan darba grupā, gan plašāk, jo, kā jau minēts, tas ir komplekss jautājums, pret kuru vēlamies izturēties ar vislielāko nopietnību," skaidro Kaspars Gorkšs. "Tomēr jau tagad iezīmējas gaidāmās izmaiņas tajā, kā Virslīgā tiek noteikts leģionāra statuss. Izveidotā darba grupa ir secinājusi, ka pašreizējais regulējums ir pretrunā ar Eiropas Savienības normām, kā arī ir pilnveidojams no Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) un Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) vadlīniju redzespunkta. Apzināmies, ka šobrīd šajā jautājumā ir nepilnības, kuras tuvākajā laikā tiks labotas. Tiesa, paturot prātā arī Latvijas futbola attīstības intereses kā neatņemamu un būtisku elementu jebkādās paredzamajās izmaiņās. Kā jau teicu, vērtējam situāciju kompleksi, tāpēc risinājumus meklēsim caur plašu skatījumu."

Kā zināms, Virslīgas čempionātā pašlaik ir noteikts, ka katram klubam ir tiesības pieteikt neierobežotu skaitu citu valstu futbolistu, bet vienlaicīgi laukumā ir jābūt vismaz sešiem spēlētājiem, kuriem ir Latvijas Republikas pase. Pašreizējā regulējumā par citu valstu futbolistiem tiek uzskatīti futbolisti, kuriem ir citas valsts pase.

"Mums kā organizācijai, kas nosaka lietu kārtību Latvijas futbolā, ir jāseko starptautiskajai praksei un jātur godā Eiropas Savienības prasības, tāpēc ar pārliecību varu teikt, ka pašreizējos viesspēlētāju ierobežojumos būs izmaiņas. Ko tas mainīs kompleksi un ar kādiem mehānismiem tādā pašā godā turēsim arī mūsu pašu Latvijas futbola izaugsmes intereses, tuvāko mēnešu laikā analizēsim un lemsim. Pašmāju klubiem, protams, ir jāzina, kam gatavoties nākamās sezonas kontekstā, tāpēc laiku lieki netērēsim," uzsver LFF prezidents.

"Runājot par spēļu rezultātu ietekmēšanas apkarošanu un citiem pakārtotajiem godīgas spēles elementiem, mūs iedrošina un reizē arī motivē visu trīs Baltijas valstu futbola federāciju gatavība uz risinājumiem raudzīties caur visu trīs valstu kopīgu sadarbību. Diemžēl jāatzīst, ka ir izaugusi paaudze, kas uzskata, ka ir normāli neievērot godīgas spēles principus, krāpties un neizrādīt futbolam to cieņu, ko tas ir pelnījis. Tieši tāpēc mums visiem kopā ir jāstrādā pie futbola vides stiprināšanas, lai tā būtu tāda, kurā jaunieši grib atrasties, vecāki vēlas uzturēties un partneri ir kāri iesaistīties," iezīmējot tikšanos Tallinā, turpina Kaspars Gorkšs. "Vēlamies mūsu reģionā attīstīt efektīvu futbola labās slavas iesakņošanu, tā milzīgās pievienotās vērtības izcelšanu, kā arī tautsaimniecībai un valstij kopumā tik parocīgā sporta veida popularizēšanu."

"Apskatījām arī Baltijas kausa izcīņas nacionālajām izlasēm nākotni un iespējamos veidus, kā šo vēsturisko turnīru padarīt vēl interesantāku skatītājiem, spēlētājiem un televīzijai. Idejas ir daudzsološas, taču pagaidām vēl jāpatur svece zem pūra. Lai vai kāda nebūtu šī turnīra nākotne, viens ir skaidrs – no Latvijas izlasei tik dārgās Baltijas kausa trofejas negrasāmies šķirties," noslēgumā piebilst LFF prezidents.

Nākamā Baltijas reģiona futbola stratēģiskās attīstības paneļa tikšanās, kurā padziļinātāk tiks diskutēts par spēļu rezultātu ietekmēšanas apkarošanu futbolā, tiek plānota oktobra beigās Rīgā.

Izmantotie resursi:
Sākums - Latvijas Futbola federācija

  +3 [+] [-]

, 2018-08-22 18:18, pirms 6 gadiem
Lai būtu attīstība un godīgums konkurencē ir jāierobežo Virslīgā amatieru līgumi, teiksim līdz 23.gadiem. Citādi vai nu čakarē puiku, vai kropļo konkurenci un neļauj attīstīties arī jauniem.

  -1 [+] [-]

, 2018-08-22 18:38, pirms 6 gadiem
Vajag kā basketbolā. Trīs leģionāri Federācijai maksā identisku summu, katrs nākamais divreiz, trīsreiz utt. vairāk. Tad arī leģionāri būs kvalitatīvi un tie 3-4, ne vairāk, arī būs. Tādai Ventspilij jau šosezon puse budžeta aizietu tikai maksājot par leģionāriem.

     [+] [-]

, 2018-08-22 18:39, pirms 6 gadiem
nīkulis .. lūk rezultāts lielo klubu jau senajam sapnim par leģionāru limita mazināšanu, protams ka viņi nav ieinteresēti uzturēt jaunatnes akadēmijas un ilgstoši audzināt jaunos spēlētājus - vieglāk lētāk uzreiz nopirkt gatavu..

"Eiropas Savienības normas"

     [+] [-]

, 2018-08-22 18:46, pirms 6 gadiem
bac.22 rakstīja: Lai būtu attīstība un godīgums konkurencē ir jāierobežo Virslīgā amatieru līgumi, teiksim līdz 23.gadiem. Citādi vai nu čakarē puiku, vai kropļo konkurenci un neļauj attīstīties arī jauniem.
Vai tad šogad ir daudz tādi piemēri, kur amatieris reāli tāds nav? Ko tad darīt tādai "Valmierai", kur cilvēki reāli ir amatieri?

     [+] [-]

, 2018-08-22 18:52, pirms 6 gadiem
bac.22 rakstīja: Lai būtu attīstība un godīgums konkurencē ir jāierobežo Virslīgā amatieru līgumi, teiksim līdz 23.gadiem. Citādi vai nu čakarē puiku, vai kropļo konkurenci un neļauj attīstīties arī jauniem.
ideja jau laba, bet neies cauri domāju. aploksnēs vienalga maksās

lat-ltu līgas apvienojums izklausās interesanti. tikai kā klubi ar maziem budžetiem varēs atļauties braukāt regulāri no vienas valsts uz otru? tā jau te knapi galus savelk

     [+] [-]

, 2018-08-22 19:15, pirms 6 gadiem
b.k.h. rakstīja: Vajag kā basketbolā. Trīs leģionāri Federācijai maksā identisku summu, katrs nākamais divreiz, trīsreiz utt. vairāk. Tad arī leģionāri būs kvalitatīvi un tie 3-4, ne vairāk, arī būs. Tādai Ventspilij jau šosezon puse budžeta aizietu tikai maksājot par leģionāriem.
Domaju, ka tagad ir ok, 6 vietejiem jabut, lielaki legionaru ierobeojumi nav velami.

  +1 [+] [-]

, 2018-08-22 19:32, pirms 6 gadiem
Latfootball rakstīja: Vai tad šogad ir daudz tādi piemēri, kur amatieris reāli tāds nav? Ko tad darīt tādai "Valmierai", kur cilvēki reāli ir amatieri?
Ozols Roberts
Dzimšanas datums: 10.09.1995., Pilsonība: Latvija, Spēlētāja statuss: Amatieris

Appiah Ofosu
Dzimšanas datums: 29.12.1989., Pilsonība: Gana, Spēlētāja statuss: Amatieris

Jaudzems Artis
Dzimšanas datums: 04.04.1995., Pilsonība: Latvija, Spēlētāja statuss: Amatieris

Ševeļovs Kirils
Dzimšanas datums: 02.06.1990., Pilsonība: Latvija, Spēlētāja statuss: Amatieris

Dzhamalutdinov Tamirlan
Dzimšanas datums: 28.07.1996., Pilsonība: Krievija, Spēlētāja statuss: Amatieris

Kovaļonoks Ņikita
Dzimšanas datums: 02.07.1995., Pilsonība: Latvija, Spēlētāja statuss: Amatieris

Litvinskis Viktors
Dzimšanas datums: 07.02.1996., Pilsonība: Latvija, Spēlētāja statuss: Amatieris

Kiriļins Andrejs
Dzimšanas datums: 03.11.1995., Pilsonība: Latvija, Spēlētāja statuss: Amatieris
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-08-22 20:05, pirms 6 gadiem
Cik gadiem, kopš esam ES, gan bija jāpaiet, lai LFF beidzot pamanītu, ka "leģionāra" definīcija neatbilst Eiropas vienotā darba tirgus regulējumam...

     [+] [-]

, 2018-08-22 22:31, pirms 6 gadiem
host22 rakstīja: Ozols Roberts
Appiah Ofosu
Jaudzems Artis
Ševeļovs Kirils
Dzhamalutdinov Tamirlan
Kovaļonoks Ņikita
Litvinskis Viktors
Kiriļins Andrejs
Ševeļovam futbols nav pamatdarbs. Šaubos, ka Kovaļonokam "Metta" maksā algu: cilvēks vienkārši mēģina atgriezties futbolā. Tātad, uz visu virslīgu kopā sanāk 6 cilvēki.

  +1 [+] [-]

, 2018-08-23 07:30, pirms 6 gadiem
S..ds ar visu profesionālo vai neprofesionālo futbolu, māja bez pamatiem nevar stāvēt. Aizbrauc uz mazo sacensībām, tā kā tur uzvedās vecāki un atsevišķi treneri ir ārprāts- vecāki jaucās, kur vajag un kur nē, savu bērnu un pretinieka bērnu aizvainošana utt.
P.S. Lai aizbrauc kāds aizbrauc un pavēro un tad varēs te gudri spriest par profesionālajām līgām.

  +1 [+] [-]

, 2018-08-23 07:41, pirms 6 gadiem
zigiss rakstīja: nīkulis .. lūk rezultāts lielo klubu jau senajam sapnim par leģionāru limita mazināšanu, protams ka viņi nav ieinteresēti uzturēt jaunatnes akadēmijas un ilgstoši audzināt jaunos spēlētājus - vieglāk lētāk uzreiz nopirkt gatavu..

"Eiropas Savienības normas"
Mākslīgi audzināt jaunos nav nekāda dieva dāvana un labākais risinājums. Šiem puikām vieta sastāvā nav jāpasniedz uz zelta karotītes, bet gan jāizcīna veselīgā kokurencē. Un kurš gan cits paceļ konkurenci, ja ne kvalitatīvi leģionāri? Piekrītu Gorkša skatījumam. Jādara tā, kā tas ir attīstītās futbola valstīs, piemēram, Spānijā. Par leģionāriem jāuzskata spēlētāji bez Eiropas Savienības pases.

  +2 [+] [-]

, 2018-08-23 09:42, pirms 6 gadiem
Leģionāru limits ir jāpalielina, ko pierāda Ventspilnieku sniegums uz eiropas skatuves! Protams tas nebūtu atbalstāmi, ja laukumā nebūtu neviena ar Latvijas pasi, bet praksē redzam, ka izlases līmenis ir tikai krities pa šiem gadiem, jo jauniešiem jau praktiski ir garantēta vieta sākumsastāvā bez konkurences, kā to minēja reikons!

Bet vēl svarīgāk ir attīstīt infrastruktūru, kur šobrīd labu darbu ir padarījusi Jelgava, bet mums ar steigu vajag halles, lai arī jaunieši, sasniedzot pingadību, paliktu konkurētspējigi ar futbolistiem no dienvidiem.

Kā arī visi tie hattrick laukumi pie skolām ir tik drausmīgā stāvoklī, ka turp neiet neviens vairāk spēlēt futbolu! Kāda jēga bija iepriekšējai LFF vadībai mest ārā naudu par infrastruktūras attīstību, ja to nespēj pat uzturēt?

Bet ir skaidrs, ka Gorkšam ir daudz darba ko paveikt. Lai izdodas sasniegt rezultātus un cerams tad es ņemšu atpakaļ savus vārdus, ka #11vilki ir diezgan banāla un neizdevusies ideja.

  -1 [+] [-]

, 2018-08-23 10:02, pirms 6 gadiem
reikons rakstīja: Mākslīgi audzināt jaunos nav nekāda dieva dāvana un labākais risinājums. Šiem puikām vieta sastāvā nav jāpasniedz uz zelta karotītes, bet gan jāizcīna veselīgā kokurencē. Un kurš gan cits paceļ konkurenci, ja ne kvalitatīvi leģionāri? Piekrītu Gorkša skatījumam. Jādara tā, kā tas ir attīstītās futbola valstīs, piemēram, Spānijā. Par leģionāriem jāuzskata spēlētāji bez Eiropas Savienības pases.
Manuprāt, noteikumos vajadzētu iekļaut punktu, ka laukumā jābūt vismaz vienam u-21 vai u-23 vecuma spēlētājam ar Latvijas pasi, tad varētu palielināt arī leģionāru limitu.

  +3 [+] [-]

, 2018-08-23 15:33, pirms 6 gadiem
Ungārijā leģionāru limita nav, toties federācija klubam maksā (liekas, ka 200€) par katru futbolistu ar Ungārijas pasi, kas attiecīgajā spēlē bijis laukumā un vēl piemaksā par katru ungāru, kas jaunāk par 23 gadiem. Tādējādi sanāk, ka lielie spēlē bez vietējiem un cīnās par augstām vietām ČL un EL (kas ne vienmēr sanāk), bet mazie saņem naudu no federācijas un audzina jauno ungāru futbolistu paaudzi

  +2 [+] [-]

, 2018-08-23 15:41, pirms 6 gadiem
Mums "lielās problēmas" sākās, kad daži Rīgas klubi sāka maksāt neadekvāti mežonīgi lielas algas un izlašniekiem izdevīgāk kļuva spēlēt šeit, nevis kādā augstāka līmeņa čempionātā, kur patiešām jācīnās "par vietu zem saules" ar "zobiem un nagiem". Šobrīd tie paši klubi vairs negrib (vai nevar) tik daudz maksāt un spiež uz LFF, lai leģionāru limitu atceļ un tad viņi atbrīvosies no Latvijas futbolistiem pavisam, jo savus izaudzināt nespēj un Latvijas futbola panākumi viņiem "pie kājas"