Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Pertija: "Esam noķēruši pārliecību - tagad pret mums būs grūti spēlēt"

Pertija: "Esam noķēruši pārliecību - tagad pret mums būs grūti spēlēt"
Tamazs Pertija
Foto: Mārtiņš Sīlis

Vakar "SynotTip" futbola Virslīgas 9. kārtas spēlē "Liepāja"/"Mogo" savā laukumā ar 3:0 pārliecinoši apspēlēja "Jelgavu". Piedāvājam abu komandu galveno treneru sacīto pēc mača.

Aleksandrs Kurtejans, "Jelgavas" galvenais treneris: "Grūti kaut ko komentēt - spēle ir zaudēta, pēc rezultāta kategoriski zaudēta. Protams, milzīga nozīme bija pirmajiem vārtiem, kas, protams, tika gūti fantastiskā veidā [Jurkovska sitiens - aut.]. Pēc tam psiholoģiski ielūzām. Otrajā puslaikā mēģinājām spēli lauzt, taču diemžēl paši atvedām vēl pāris vārtus. Man nepatīk situācijas, ka tu divas spēles uzvari [pret RFS un "Babīti"/"Dinamo" - aut.], bet tad atkal kaut kas notiek. Kaut kā pietrūkst - laikam čempionu gara."

Tamazs Pertija, "Liepājas"/"Mogo" galvenais treneris: "Spēlējām pret patiešām spēcīgu pretinieku un pret "Jelgavu" allaž ir īpaša attieksme - arī tad, kad strādāju "Skonto". Jo "Jelgavas" komandā ir jaudīgi futbolisti - viņiem ir savs rokraksts, turklāt tagad viņiem ir jauns treneris un komandai spēks kļuvis vēl lielāks. Plus spēles organizācija - patiešām ļoti organizēta komanda. Teikšu godīgi - spēle bija līdz [pirmajiem] vārtiem. Ja viņi iesistu pirmos vārtus, mums klātos ārkārtīgi grūti. Mums paveicās - guvām skaistus vārtus. Turklāt īstajā brīdī [45. minūtē - aut.] - kad tūlīt jau bija jādodas uz ģērbtuvēm. Protams, tas mums deva emocijas, ļāva atbrīvoties. Un, runājot par otro puslaiku, protams, "Jelgava" nav tā komanda, kas spēlēs tā, lai tikai nezaudētu ar lielu rezultātu. Viņi līda uz priekšu, bet mēs atradām "caurumus" [viņu aizsardzībā]. Plus esmu priecīgs par otrajiem vārtiem [Grebis ar galvu pēc Karašauska centrējuma neilgi pēc stūra sitiena izspēles - aut.] - gandrīz nedēļu strādājām pie šīs kombinācijas un vienmēr ir patīkami, ja izdodas realizēt treniņu iestrādes. Paldies spēlētājiem par pašatdevi, par informācijas uzsūkšanu, kuru mēs [treneri] viņiem dodam pēdējo četru mēnešu laikā. Viņi šo informāciju uzklausa - dažreiz izdodas [saklausīt, saprast], dažreiz nē. Mans personīgais uzdevums ir, lai pēc iespējas vairāk lietu sanāktu un lai sniegto informāciju viņi pārnestu laukumā. Šodien atmosfēra bija laba - laika apstākļi tomēr vasarīgi. Tas arī mums piedod emocijas un šis vakars futbola ziņā bija simpātisks."

Kurtejans: "[Joko] Viss pret mums - lieliski laika apstākļi, ideāls laukums."

Vai pēc divām uzvarām Liepājas nometnē ir parādījies čempionu gars?
Pertija: "Oi [nopūšas]... Godīgi sakot... varbūt, jo "Liepāja" bija čempione 2015. gadā, tas tika lieliski nodemonstrēts - ir futbolisti-uzvarētāji, ir futbolisti, kuri zina titula garšu. Varbūt šis gars parādījies nevis pēc šīm divām uzvarām, bet parādoties spēles kvalitātei - tādai, kāda bija, kad komanda kļuva par čempioni. Varbūt šajā ziņā jā."

Sezonas sākumā daudz rotējāt pamatsastāvu. Vai tagad varat teikt, ka šī brīža pamatsastāvs ir tas īstais kodols?
Pertija: "Godīgi sakot, jau janvārī zināju, ka šis ir atslēgas sastāvs. Taču, lai šie futbolisti patiesi novērtētu citus futbolistus un lai viņiem būtu spēcīga konkurence, mēs veicām šādu rotāciju. Tas, ko vēlos pateikt - ar šādu rīcību panācu to, ko redzējāt šodien. Jo šodien visi spēlētāji, kuri izgāja laukumā pamatsastāvā, zina, ka garantētas vietas sastāvā viņiem nav. Pakausī elpo citi spēlētāji. To vēlējos panākt. Tas, ka šis sastāvs šobrīd ir dzīvotspējīgs, - jā, piekrītu."

Kas bija par iemeslu zaudējumam - liepājnieku laba aizsardzība vai jelgavnieku nespēja parādīt savu jaudu uzbrukumā?
Kurtejans: "Pirmkārt, laukumā nebijā vieni - dabiski, ka bija arī pretinieki liepājnieki. Dabīgi, ja tev neizdodas izveidot lielu vārtu gūšanas iespēju skaitu, tātad pretinieks rada spiedienu. Godīgi sakot, savā starpā runājām - ja tagad neizdosies apturēt Liepāju, tad vēlāk to būs izdarīt ļoti grūti. Mēs pretinieku pētījām, mēs gribējām pabojāt viņiem noskaņojumu - biju pārliecināts, ka pabojāšu Tamazam spēli jebkurā gadījumā [uzliek roku Pertijam uz pleca - aut.]..."

Pertija: "[Pārtrauc] Viss vēl priekšā! Viņš pabojās - es zinu [smejas]! Pazīstu moldāvu garu!"

Kurtejans: "Protams, savu paveica pirmie vārti, kas tika gūti pirmajā puslaikā. Mums būtu vieglāk, ja mēs nonāktu vadībā. Nepaveicās. Taču mēs ar dažādām komandām dažādi spēlējam. Liepāja tā nav ne Babīte, ne RFS, ne "Riga", ne "Ventspils". Tā ir īpaša komanda. Tāpēc tai gatavojāmies citādi. Likām akcentus uz saviem trumpjiem - jauda, labi standarti, laba spēles organizācija."

Vai apzināti pirms spēles aplaistījāt laukumu?
Pertija: "Laukuma kvalitāte, pretinieks - tas viss izšķir taktikas virzienus. Jā, mēģinājām paātrināt spēli, jo, kad laukums ir slapjš, tas vienmēr kļūst ātrāks. Pirmkārt, domājam par rezultātu, plus mēs šobrīd nevaram sasniegt rezultātu tādā veidā, lai līdzjutēji pamestu stadionu neapmierināti. Tas arī nederētu. Šodien izdevās viss - bija gan rezultāts, gan arī, domāju, līdzjutēji aizgāja apmierināti. Jā, lai laukums būtu ātrāks, apzināti to nedaudz pašļakstījām."

Kurtejans: "Tā ir vispārpieņemta prakse - pirms spēles aplaistīt laukumu. Dabīgi, ka komanda, kas ir tehniska, piekopj ātru, kombinacionālu futbolu un spēlē ar vienu pieskārienu, laukumu nolaista. Tam arī mēs gatavojāmies, taču, protams, iespēju robežās - mums varbūt nav tādu iespēju [spēlēt ātru, kombinacionālu futbolu - aut.] kā Liepājai."

Kāpēc veicāt nultās minūtes maiņu?
Kurtejans: "Mēs plānojām nedaudz citādu sastāvu, taču tieši pirms spēles Siņeļņikovs sajutās ne pārāk labi, tāpēc veicām maiņu."

Kāpēc veicāt uzbrucēju maiņu [malā nogāja Razulis, uznāca Malašenoks - aut.] pirmajā puslaikā - piespiedu maiņa?
Kurtejans: "Teikšu tā - lielākā mērā tā bija piespiedu maiņa. Šīs pārejas no dabīgajiem laukumiem uz mākslīgajiem ne pārāk labi ietekmē. It sevišķi futbolistus, kuriem ir lieli gabarīti, kuri ir stiprāki un smagāki. Razulis sajutās slikti, tāpēc viņu nomainījām."

Jurkovskis ir flanga spēlētājs?
Pertija: "Viņš ir flanga spēlētājs - var spēlēt gan pa labi, gan pa kreisi. Šodienas nodoms bija sekojošs - Freimanis daudz komfortablāk jūtas, kad pret viņu spēlē futbolists, kura darba kāja ir kreisā - jo viņš [Gints] pats pamatā spēlē ar labo kāju un viegli tiek galā. Jurkovskis spēlē ar labo kāju un mūsu uzdevums bija, lai viņš, veicot reidus uz laukuma vidu, sagādātu Freimanim diskomfortu. Bija šāds nodoms Freimani vilkt ārā no viņa zonas, kā Jurkovskis to arī darīja. Un plānos bija skaitliskā vairākuma nodrošināšana pārī ar Karašausku. Puisis [Jurkovskis] ļoti sevi attaisnoja un, otrkārt, viņš ir tik akurāts, tik ļoti uzticīgs futbolam, ka Dievs deva viņam šo momentu un skaistos vārtus. Pacietīgs, ļoti labi trenējas - nekad nav pret viņu pretenziju, audzināts. Viņš ir labs piemērs jaunajiem futbolistiem - dublieriem. Piemērs, kā jāsasniedz pamatsastāvs tik jaunam puisim kā viņš. Esmu viņam par to šodien pateicīgs."

Jūs priecē vārtu gūšanas iespēju skaits pēdējās spēlēs, nemaz nerunājot par rezultativitāti?
Pertija: "Jā, protams. Gan gūstam daudz vārtu, gan veidojam daudz momentu. Laikam esam noķēruši pārliecību - futbolā tas ir ļoti svarīgi. Un vispār dzīvē pārliecība ir svarīga. Par sevi pārliecināts cilvēks dzīvē tiek daudz tālāk nekā nepārliecināts cilvēks. Domāju, tas arī šobrīd ir noticis - esam noķēruši pārliecību. Tagad pret mums būs grūti spēlēt. Tieši šo pārliecību gaidījām, jo pazīstu visus futbolistus, zinu, kurš uz ko ir spējīgs, tāpēc ar optimismu raudzījos, kad sezonu sākām drausmīgajos mākslīgajos laukumos. Tagad ir pārliecība un šodienas uzvara pret tik spēcīgu pretinieku... galvenais, lai mani spēlētāji šo uzvaru un savas iespējas nepārvērtētu. Mans uzdevums ir, lai futbolisti tālāk mierīgi trenētos, gatavotos un nekādā gadījumā nenoķertu kaut kādu eiforiju."

Karašausks kā pseido centra uzbrucējs vairs nav nekāds jaunums - nebaidāties, ka visi to jau atkodīs?
Pertija: "Ja nepamanījāt, viņš nespēlē par centra uzbrucēju. Mūsu uzdevums bija šodien pilnībā atbrīvot [no spēlēšanas, divcīņām - aut.] Redjko un Ošu - lai mūsu uzbrucēji sajustu pārliecību, spēlējot ar bumbu, un lai viņi ietu ārā no [pretinieku centra aizsargu] zonas un tur ieskrietu [ar bumbu]. Tā ka pozīcija ir mānīga, taču viņš nav centra uzbrucējs. Var pat teikt, ka mēs pēdējās divas spēles spēlējam bez centra uzbrucējiem."

Flangi atkal deva rezultātu?
Pertija: "Jā. Karašausks un Afanasjevs ir tie futbolisti, kuri var aizpildīt atbrīvojušās zonas un mēs uzsvērām, ka šajās zonās ir jāiet. Tas nav nekāds jaunums - tur var nokļūt arī Hmizs vai Strumija, vai jebkurš cits futbolists. Ja redzi atbrīvojušos zonu, dodies turp! Šajā virzienā šodien strādājām. Taču tas viss jānoved līdz automātismam, lai tas viss sanāktu sinhroni."

Karašauska maiņa bija ieplānota jau pirms gūtajiem vārtiem [Artūru nomainīja uzreiz pēc 3:0 panākšanas - aut.]?
Pertija: "Jā, maiņa jau bija ieplānota, jo viņš nedaudz... Viņš tagad nedaudz pārkārtojies - es viņu tādu neatceros, lai gan esmu ar viņu strādājis piecus gadus. Viņš tagad ļoti daudz spēlē komandas interesēs. Komandā ir tādas autoritātes kā Kļava, Ivanovs, Grebis un citi vietējie izdara spiedienu uz viņu, un viņš ir spiests darīt to darbu, kuru lūdzam veikt. Jo kopumā viņš nav no tiem futbolistiem, kurš skries no viena laukuma gala uz otru [smaida]. Paldies Dievam, mums ir spēlētāji, kuri neļauj viņam atslābt."

Krišs Kārkliņš ir pēc operācijas?
Pertija: "Jā, viņš ir pēc traumas, viņš jau sācis trenēties ar pārējiem. Man viņš patīk - viņam noteikti došu iespēju."


, 2017-05-27 09:09, pirms 7 gadiem
Krišu ļoti gaidām!
Mirklis no "Tukuma 2000"/"Telms" un "Riga" kaujas. Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC
30

"Tukums 2000" otrajā puslaikā sarūpē lielāko pārsteigumu Virslīgas sezonā

Latvijas futbola Virslīgas septītā kārta iesākusies ar blīkšķi, Tukuma komandai pirmoreiz vēsturē pārspējot (2:1) allaž ambiciozo "Riga".
"Valmieras" kapteinis Daniels Balodis. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
103

Algas ilgi nesaņēmušie "Valmieras" spēlētāji boikotē treniņu

Latvijas nosacīto lielbudžeta klubu vidū ir arī "Valmiera", taču par tās algu grūtībām ik pa laikam tiek dzirdēts ne pirmo sezonu. Kā savā Patreon ziņo futbola apskatnieks Edmunds Novickis, valmieriešu spēlētāji šorīt neieradās uz atjaunošanās treniņu, tādējādi cerot paātrināt vadības reakciju.
Luka Silagadze. Foto: Jānis Līgats
29

Silagadze iesit un nesvin, "Liepāja" no Valmieras mājās ved trīs punktus

Šodien Latvijas futbola Virslīgas sestās kārtas noslēdzošajā spēlē "Liepāja" izbraukumā ar 1:0 pārspēja "Valmieru". Pirmā puslaika izskaņā realizējot soda sitienu, vienīgos vārtus guva Luka Silagadze, kurš iepriekš trīs sezonas pavadīja "Valmieras" kreklā.