Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Riherts: "Jelgavas vārtu par 200% nebija, Lazdiņš par 200% bija jānoraida"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Riherts: "Jelgavas vārtu par 200% nebija, Lazdiņš par 200% bija jānoraida"
Andris Riherts
Foto: Romāns Kokšarovs (f64)

Šodien "SynotTip" futbola Virslīgā "Metta"/LU savā laukumā no 1:0 ar 1:3 zaudēja "Jelgavai". Piedāvājam abu komandu treneru Andra Riherta un Aleksandra Kurtejana pēcspēles preses konferencē sacīto.

Aleksandrs Kurtejans, "Jelgavas" galvenais treneris: "Spēle bija interesanta. Muļķīgi ielaisti vārti, bet pēc tam pārsvars - paldies Dievam, ka guvām savus vārtus. Pēdējā laikā mums nesekmējas ar vārtu gūšanu, taču beidzot izšāva Evalds Razulis - esmu ļoti priecīgs, jo šis cilvēks prot gūt vārtus. Ceru, viņam tas ir tikai sākums. Spēle bija interesanta, "Mettai" ir laba, organizēta komanda, kas parādīja labu spēles kvalitāti. "Mettai" ir kvalitatīvi futbolisti, organizēta spēle. Otrajā puslaikā pārsvars, protams, bija mums, tāpēc spēle man patika, rezultāts arī. [Vēršas pie žurnālistiem - aut.] Nebēdājaties, jūs esat tik skumīgi, kad "Jelgava" uzvar! Nebēdājaties!"

Riherts [pārtrauc Kurtejana uzrunu - aut.]: "Razulis vārtus neguva [vēlāk "Mettas" treneris izteiks viedokli, ka bumbu savos vārtos ieraidīja Dāvis Ošs - aut.]!"

Kurtejans: "Guva."

Riherts: "Neguva."

Kurtejans: "Bet es saku, ka guva. Guva, neguva - tā arī ķīvēsimies?"

Riherts: "Gribu pateikt visiem, kas bija spēlē, paldies par atbalstu. Spēles sākumā ar veiksmes faktoru mēs guvām vārtus - diezgan savdabīgi Stuglis iesita, taču sitiens vārtu rāmī vienmēr ir bīstami. Kopumā varu teikt tā - spēlēja futbola komanda pret regbija komandu. Brīžiem man likās - tik primitīvi pret mums un tik agresīvi pret mums šogad vēl neviena komanda nebija spēlējusi. Vārti - 200% nebija [runa par "Jelgavas" otrajiem vārtiem - aut.], sarkanā kartīte Lazdiņam - 200% bija. Tas vien pierāda, ka veiksme no mums pēc tam aizgriezās. Kaut gan spēlētājiem teicu - vārtus guva nevis Stuglis, bet veiksme. Tomēr kaut kur līdz galam mēs to veiksmi nenopelnījām, un tā pārgāja pretinieku pusē."

"Jelgava" spēlēja vēl primitīvāk nekā RFS 3. kārtā ["Metta" uzvarēja RFS ar 3:1, un Riherts sacīja, ka RFS gaužām primitīvā veidā gribēja apspēlēt mettiešus - aut.]?
Riherts: "Šeit mums bija kā gaļas kautuvē [smaida]. Mēs laikam bijām govis, kuras gribēja noganīt un apēst pēc tam [smejas]. RFS taktiski primitīvi gribēja mūs apspēlēt, bet šeit vienkārši..."

Atceroties iepriekšējo spēli un jūsu neieskaitītos vārtus pret "Riga" un šodienas strīdīgo situāciju, vai tu būtu priecīgs par vārtu gūšanas noteikšanas tehnoloģijas ieviešanu Virslīgā?
Riherts: "Beidziet, mums vispirms ir jātiek galā ar 200 problēmām Latvijas futbolā, lai mēs varētu runāt par tehnoloģiju. Nē, šeit vienkārši neviens nelika skriet tiesnesim uz priekšu - ieskaitīt tos vārtus. Te var visu dienu skatīties un īsti nesaprast, kas tur notiek. Kaut gan mums kameras stāv no augšas un, ja spēlētājs ir iekšā vārtos, bet bumba ir kaut kur gaisā - pēc tam vēl pret stabu, pēc tam vārtsargs izsit ārā. Principā treniņos es nekad tādu golu neieskaitītu [smaida], tāpēc ka parādīja raksturu cilvēki - viņi bumbu izrāva ārā, un tas manā skatījumā ir svarīgs faktors. Ja būtu gols, tad cilvēks visdrīzāk būtu izslēdzies ārā. Tas ir mans viedoklis."

Divi atšķirīgi puslaiki jau otro spēli pēc kārtas - ar ko tas izskaidrojams?
Riherts: "Kaut kur pazūd drošības sajūta - vienam Dāvim, otram Dāvim [Indrāns un Ošs - aut.], un tas nedaudz izsit no līdzsvara. Dāvis Indrāns pamazām, pamazām ir kļuvis par vienu no līderiem un, viņam skrienot pa laukumu, vienkārši bumba pazūd. Tas tāds iedrošinājums. Plus ne visi spēlētāji var fiziski izturēt. Stuglis? Skaidrs, ka viņš bija gatavs spēlēt tikai 45 minūtes [Ingars tika nomainīts 59. minūtē - aut.]. Bet, piemēram, Abdullāhi - pirmajā puslaikā viņš taisa kartītes, apved, rada momentus, bet otrajā puslaikā vienkārši stāv laukumā. Tur ir daudz jautājumi viņam, skatīsimies."

Uzvarētājus nesoda, bet vai uzskatāt, ka līdz 61. minūtei, kad guvāt vārtus, komanda ar bumbu spēlēja labi?
Kurtejans: "Tas, ko gribējām, sanāca otrajā puslaikā un mazliet pirmā puslaika beigās - bija spiediens centrālajā zonā, kur "Metta" radīja pārsvaru caur īsajām un vidēji garajām piespēlēm. Mums bija jārada šis spiediens, jāpārtver bumba un jāpāriet ātrā uzbrukumā. Otrais puslaiks kvalitātes ziņā bija vislabākais."

Pirmajās 60 minūtēs "Jelgavai" momentu praktiski nebija.
Kurtejans: "Es jums teikšu vēl vairāk - līdz 60. minūtei vispār nevienam momentu nebija. Tie vārti, kurus mums iesita vējš, arī ir moments? Tāpēc runāsim šādi - momentu nebija, jo komandas organizēti aizsargājās un organizēti spēlēja vidējās līnijas zonās, kur jāaizsargājas. Vai arī jums patīk futbols, kad abām komandām ir pa 20 momentiem un spēle beidzas 6:6? Manuprāt, momentu trūkums šodienas spēlē liecina tikai par to, ka abām komandām bija laba spēles organizācija. Tas parāda, ka komanda organizēti aizsargājās un neļāva apdraudēt to vārtus. Manuprāt, tas ir labi. Ja jums labāk patīk, ja ir 45 pārliktņi un 5 vārtu stabi, tad piedodiet - man tāds futbols ne pārāk."

Jūsu kolēģis saka, ka jūs šodien spēlējāt regbiju.
Kurtejans: "Paklausieties, katram ir savs viedoklis! Un tam ir tiesības būt. Kad ielaidām vārtus, mums bija kaut kas jāmaina. Es to nesauktu par regbiju, bet gan par spēka futbolu, kādu spēlē visā pasaulē."

Cik potenciālo pamatsastāva spēlētāju jums šodien nebija pieejami un kāda situācija ir ar viņu traumām?
Kurtejans: "Situācija nav pārāk laba un no pamatsastāva trūka ļoti daudzu. Nesākšu uzskaitīt un žēloties. Pat neskatoties uz to, principā izskatījāmies neslikti."

Kļuškins jau tūlīt atgriezīsies. Varbūt vēl kāds?
Kurtejans: "Negribu piesaukt nelaimi. Kad saku, ka tūlīt, tūlīt atgriezīsies, spēlētājs izkrīt vēl uz mēnesi, diviem. Teikšu tā - darām visu, lai savainotie futbolisti atgūtos pēc iespējas ātrāk."

Izteici šaubas par "Jelgavas" otrajiem vārtiem, bet vai nebija tā, ka spēli salauza pirmie vārti, kad izgājienā kļūdījās Ošs?
Riherts: "Dāvis savos vārtos iesita, starp citu. Tāpēc teicu par diviem Dāvjiem - viņiem pat balss bija citāda nekā pirmajā puslaikā. Tas tādu nervozitāti arī iedeva. Skaidrs, ka kļūdījās - gāja divcīņā, bet laikam ne līdz galam ticēja, ka var to vinnēt."

Ševeļovs arī vainīgs? Jo bija Oša un Razuļa divcīņa, bet centra aizsarga blakus nebija.
Riherts: "Nē, tur Abrahams [Ašrifī] stāvēja blakus viņam. Viņš palaida Razuli aiz muguras - viņam vajadzēja viņu turēt priekšā. Jā, tajā momentā, iespējams, individuāli kļūdījās. Bet ja vārtsargs nebūtu līdis ārā vai ja ar abām rokām būtu gājis divcīņā... tur jāiet tā, ka pret tevi ir sods. Ja vārtsargs iet ārā, par 90% būs sods, ņemot vērā, cik pretinieks agresīvi spēlē."

Kāpēc neizmantoji visas maiņas?
Riherts: "Bija ko mainīt, bet, iespējams, gribējās, lai laukumā paliek tie paši spēlētāji, kuri ir ieskrējušies. Nav tik viegli ieiet tādā spēlē, kad tev skrien no mugurpuses un tev jāgaida, kad tevi iznesīs ārā. Nav tik viegli - tur jau jābūt tādam riktīgi uzsildītam."

Perepļotkina uznākšana pirmajā puslaikā bija taktiskā maiņa vai bija savainojums?
Kurtejans: "Mums bija kārtējā trauma - šī maiņa bija ieplānota nedaudz vēlāk. Uzlaidām Perepļotkinu Jaudzema vietā."

Jaudzems nopelnīja vietu pamatsastāvā šodien, pateicoties gūtajiem vārtiem iepriekšējā mačā?
Kurtejans: "Un kā jūs domājat, kā viņš nopelnīja vietu pamatsastāvā pagājušajā reizē, ja pirms tam vārtus neguva?"

Pateicoties sevis pierādīšanai treniņos.
Kurtejans: "Tātad arī šodien viņš tika pamatsastāvā, jo labi trenējās."

Grigaravičs šķiet tālu no savas optimālās formas un no tā, ko rādīja pagājušajā gadā.
Kurtejans: "Viņš ir ļoti talantīgs uzbrucējs un ir Lietuvas izlasē. Mēs ticam viņam - ne vienmēr visiem viss sanāk. Potenciāls Grigaravičam ir neticami liels. Tāpēc ticam viņam un esmu pārliecināts, ka viņš uzņems formu un sevi vēl pierādīs no labākās puses. Viņam priekšā vēl daudz spilgtu spēļu."

Seribam drīz jādodas palīgā DĀR U-20 izlasei, bet šodien viņš vēl bija pieejams - kāpēc neiekļāvi viņu pamatsastāvā?
Riherts: "Tur visu laiku bija tāda neskaidra situācija - [DĀR U-20 izlases] treneris grib, lai viņš ir vienā vietā, pēc tam citā. Mēs īpaši neraustījāmies un viņu sastāvā neielikām. Situācija varēja visādi mainīties katru dienu. Viņiem nometnes pirmā daļa ir DĀR, otrā daļa Holandē, tā ka viņi visu laiku maina savus lēmumus un tam ir grūti izsekot līdzi. Lai neraustītu gan komandu, gan pašu Kabelo [Seribu], pieņēmām lēmumu, ka viņš šodien pamatsastāvā nebūs."

DĀR U-20 izlasē viņam ir prognozējama vieta pamatsastāvā?
Riherts: "Viņš daudz spēles izlasē spēlējis, grūti pateikt. Iepriekš bija viens no pamatsastāva spēlētājiem - spēlējis gan kā aizsargs, gan kā pussargs. Jāskatās."

Ielaistajos vārtos vainīgs bija vārtsargs vai kas cits?
Kurtejans: "Tā bija notikumu ķēdīte - es nemīlu nevienu konkrēti apvainot un nekad neapvainošu, jo manā skatījumā nevieni vārti nevar būt tikai viena cilvēka vaina. Tā vienmēr ir ķēdīte. Galvenais, ka spēlētāji pēc tam parādīja raksturu un izcīnīja uzvaru. Līdz šim dažos mačos mums ne līdz galam izdevās parādīt tādu latvisku spēku un latviešu spēcīgo raksturu. Šodien tas tika parādīts maksimāli. Tieši tas, ko vēlējos redzēt - latvisks spēks. Tā ir ļoti laba zīme. Šī bija vienīgā spēle no līdzšinējām, kad gājām ar raksturu līdz pašam galam."

Nākamā spēle ar "Babīti"/"Dinamo" - mēģināsiet spēlēt uzbrūkošāk nekā līdz šim?
Riherts: "Spēlēsim, kā līdz šim, "Babīte" ir kārtējā komanda, ar kuru mums ir jāspēlē. Skaidrs, ka pretinieks ievieš korekcijas jebkurai spēlei. Šodien, tiklīdz tuvāk piesedza mūsu centra aizsargus un centra pussargus, radās problēma - kaut kādā brīdī nepārslēdzāmies. Skatīsimies, ko "Babīte" liks pretī - viņiem vēl rīt spēle. Tur katru dienu kaut kas mainās, līdz ar to jākoncentrējas uz sevi. Tas ir viens no pretiniekiem, kur nav īpaši lielas jēgas analizēt, bet pretinieks var visādus brīnumus parādīt. Izvēlamies koncentrēties tikai uz sevi."

Kalniņš būs?
Riherts: "Viņš arī šodien bija [smaida], tribīnēs. Laukumā? Gan jau būs - ceru, ka viņam piedzims ilgi gaidītais bērns. Nenāk ārā - patīk siltos apstākļos būt [smaida]. Plānojas, ka viņš būs. Skaidrs, ka Gatis uzreiz par pāris gadiem iedod klāt to komandas vidējo vecumu un pieredzi, kas noteikti noder tādās spēlēs kā šajā."

Nākamā spēle jau uz dabīgā seguma. Gājāt apskatīties, kā izskatās laukums?
Kurtejans: "Es pat nespēju noticēt, ka beidzot iziesim zālītē. Man tāda sajūta - kad iziesim uz dabīgā zālāja, visi nometīsimies ceļos un sāksim skūpstīt šo zāli. Visu cieņu mākslīgajiem laukumiem, bet tas ir pavisam kaut kas cits. Tas pat nav salīdzināmi. Laukums pie mums ir labā stāvoklī, es pat teiktu - ideālā. Tas nav Vemblijs un "Camp Nou", bet tas ir labs stadions."

Uzreiz tagad sāksiet uz tā trenēties?
Kurtejans: "Jā."

  -1 [+] [-]

, 2017-04-22 00:31, pirms 7 gadiem
Cik var raudat? Tada sajuta ka attelo Morinjo, ka zaude, tad visi vainigi tikai ne pats, un ne speletaji!!!!

  +1 [+] [-]

, 2017-04-22 01:21, pirms 7 gadiem
Es nevaru to tauku mūli Rihteru izturēt. Mūždien čīkst, viņa intervijas lasīt tas ir vnk tracinoši.

  +5 [+] [-]

, 2017-04-22 01:50, pirms 7 gadiem
Babite esot tads pretiniex ko nav jegas analizet. Gan jau Feras ari netika analizetas

  +3 [+] [-]

, 2017-04-22 06:54, pirms 7 gadiem
Riherts kaut ko aizliegtu lieto

  +1 [+] [-]

, 2017-04-22 08:11, pirms 7 gadiem
Tik primitīvi komentāri no Mettas trenera puses,jāprot zaudēt ar godu.

  +2 [+] [-]

, 2017-04-22 09:08, pirms 7 gadiem
es gan par to, lai vairàk runà. idiotus paklausìties ir vnk jautri.

  +2 [+] [-]

, 2017-04-22 09:58, pirms 7 gadiem
Riherts uzvedas kā tāds apbižojies puišelis, vienmēr visi pret viņu ir negodīgi un tamlīdzīgi.Varbūt vienkārši Mettai jātiek vaļā no šī čīkstuļa un veiksme atgriezīsies.

  +1 [+] [-]

, 2017-04-22 10:27, pirms 7 gadiem
Нытик,а кто то сказал что он тренер.

  +1 [+] [-]

, 2017-04-22 14:33, pirms 7 gadiem
Regbiju spēlē te viena, te otra puse. Kad Metta spēlē ''regbiju'', tad tas ir fizisks futbols, kad pretinieks spēlē fizisku futbolu, tad tas ir ''regbijs''. Rihertam viss apkārt slikti, viņš viens tik labs. Divkosis! Zinu tādus cilvēkus, kuri vainīgi nekad nepaliek, bet visi apkārt lažo.

  -1 [+] [-]

, 2017-04-22 15:33, pirms 7 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Es nevaru to tauku mūli Rihteru izturēt. Mūždien čīkst, viņa intervijas lasīt tas ir vnk tracinoši.
Kas tad nu? Nepatīk, ka RIHERTS saka taisnību? Drīzāk tu te čīksti kā tāds mazs bērns

  +2 [+] [-]

, 2017-04-22 16:57, pirms 7 gadiem
Ferdinands Lieliskaisss rakstīja: Kas tad nu? Nepatīk, ka RIHERTS saka taisnību? Drīzāk tu te čīksti kā tāds mazs bērns
vienīgais pamatojums tam ko raksti ir tas, ka tu pats esi riherts