Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Reportāža: Cilvēki brāķē Virslīgas Holivudu

Reportāža: Cilvēki brāķē Virslīgas Holivudu
Latvijā tikai retajam interesē klātienē apskatīt talantīgos "Spartaka" viesspēlētājus
Foto: "Spartaks"

Vakar apmeklēju Rīgas "Daugavas" un Jūrmalas "Spartaka" (1:2) spēli, pēc kuras rīdzinieku treneris Jurijs Popkovs izteica nožēlu, ka par Virslīgu ir tik maza interese - viņaprāt, nepelnīti. Patiešām, kāpēc cilvēki nenāk uz futbolu?

Vispirms par pašu spēli. "Spartaku" redzēju pirmo reizi un jāsaka, ka tomēr biju gaidījis kaut ko vairāk. Šī komanda, nonākot pretinieku soda laukuma tuvumā, ir ļoti, ļoti bīstama, pateicoties jūrmalnieku leģionāru spējām apspēlēt, saasināt situāciju, fiksi ieskriet soda laukuma brīvā vietā, labi uzsist. Ar to viss ir labākajā kārtībā. Toties sliktāk veicas ar nonākšanu līdz šim soda laukumam - spēlētāju izvietojums bieži vien ir haotisks (kas, piemēram, liedz veikli mainīt laukuma malu, pa kuru tiek uzbrukts), leģionāri mēdz aizrauties ar nevajadzīgām apspēlēšanām laukuma vidū, pāreja uzbrukumā notiek lēni, futbolisti ir statiski, ļaujot pretiniekam sagatavoties. Tie arī bija iemesli, kāpēc "Spartaks" tik ļoti mocījās ar "Daugavu", kas ar savu organizāciju un uzmanīgo aizsargāšanos neapšaubāmi ir ciets rieksts jebkuram. Tāpat dikti nedroša bija "Spartaka" aizsardzība - praktiski pēc jebkura "Daugavas" stūra sitiena vai centrējuma viesu soda laukumā radās panika. Un tomēr "Spartaks" ne bez veiksmes palīdzības uzvarēja. Oļega Blagonadeždina rīcībā patiešām ir kvalitatīvi futbolisti, potenciāls komandai ir milzīgs, taču vēl daudz jāstrādā, lai noslīpētu komandas spēli, sapratni, pieņemtu pareizos lēmumus.

Izcila tehnika ir Moskeram, kurš regulāri apspēlēja savus pretiniekus, Korbanu vismaz pāris reizes. Vienu Moskeras sitienu ar pašiem pirkstu galiņiem skaistā lēcienā atvairīja Vaičulis. Līdzīgi kreisajā malā uzdarbojās cits tehniķis Tvumasi, kurš vienā epizodē ielauzās soda laukumā un no asa leņķa spēcīgi trieca bumbu pret pārliktni. Tiesa, Tvumasi tieši ir viens no tiem, kurš regulāri nevajadzīgi veic apspēlēšanas manevrus laukuma vidū pozicionālā uzbrukumā. No vietējiem futbolistiem 1. puslaikā patika labās malas aizsarga Mickeviča pieslēgšanās uzbrukumiem, tomēr viņš 2. puslaikā pazuda un tika nomainīts.

Rīgas "Daugavas" futbolisti, manuprāt, iegūst pārliecību pār saviem spēkiem. Ļoti labi saprotas komandas kapteinis Gospodars un uzbrucējs Kārkliņš - viņu saspēle ne reizi vien noveda pie bīstamiem momentiem. Tieši viņi abi noorganizēja pirmos vārtus, kad Kārkliņš meistarīgi piespēlēja partnerim, saņēma bumbu atpakaļ un nedomājot sita, gūstot vārtus. Pie 1:0 pēc pārtraukuma viņi izveidoja vēl vienu momentu - atkal Gospodara piespēle Kārkliņam, kurš tehniski apspēlēja divus pretiniekus un prātīgi sita apakšējā stūrī. Vārtsargs izvilka, sitienam tomēr bija jābūt mazliet spēcīgākam, un "Daugava" šai spēlē paņemtu trīs punktus. Popkovs 69. minūtē ieskatījās pulkstenī - tas bija par ātru...

Par fona lietām. Diemžēl neprecīzu informāciju regulāri ziņoja stadiona informators. Pirmos vārtus no 11 metru atzīmes iesita Jemeļins, bet par vārtu guvēju tika paziņots Tvumasi. Netika informēts par pārtraukuma maiņu. Dzelteno kartīšu nopelnītāji arīdzan ne vienmēr tika nosaukti... Tāpat šoreiz (atšķirībā no "Daugavas" (R) - "Jūrmalas" spēles turpat "Daugavas" stadionā) nedarbojās tablo, grūtāk bija sekot spēles laikam. Soliņi, protams, bija netīrīti - droši var teikt, ka tie bija ļoti, ļoti netīri. No smieklīgiem kurioziem var minēt epizodi, kurā viens no futbolistiem gaidīja, kad viņam pados bumbu sānu iemetienam, un padevēju puika to darīja nesteidzoties, runājot pa mobilo telefonu...

Visbeidzot par Popkova pēcspēles preses konferences izteikto nožēlu, ka par Virslīgu ir tik maza interese. Tiem, kas pārmet pašai Rīgas "Daugavai" par izveidošanos pēdējā brīdī, fanu pulka neesamību, mājas lapas trūkumu, reklāmu neesamību (jā, kāpēc gan neizlīmēt plakātus par savām spēlēm?), ir daļēja taisnība - ja klubs savā spēlē vēlas redzēt līdzjutējus, tam jāveic arī savas darbības. Labāku piemēru par "Mettu/LU" neatrast.

Taču no otras puses, arī esošajā situācijā skatītāju skaitam būtu lielākam. Piedodiet, bet šī bija vienīgā Virslīgas spēle sestdien, laika apstākļi bija vienkārši ideāli, ieeja bija bezmaksas, "Daugavas" stadiona atrašanās vieta arīdzan ir pietiekami laba. Un galu galā spēlētais futbols patiešām ir kvalitatīvs, ziņkāres pēc varēja atnākt apraudzīt kaut vai "Spartaka" talantīgos leģionārus! Kādi 200 skatītāji laikam bija, bet, manuprāt, šādā spēlē bija jābūt vismaz tūkstotim. Un nav tā, ka Latvijā (Rīgā) futbols cilvēkus neinteresētu, taču, šķiet, vairums ir pievērsies pasaules līmeņa futbolam (kas mūsdienās ir tik ļoti pieejams TV un internetā) un slinko iziet ārpus mājām.

Protams, Virslīgas līmenis nav salīdzināms ar Spānijas, Anglijas līgām, taču tas ir mūsu valstī labākais spēlētais futbols! Jā, Virslīgas spēlēs mēdz būt arī garlaicīgāki brīži un jābūt lielam fanātiķim, lai nāktu uz spēli vienam pašam, toties draugu pulkā nekad nebūs garlaicīgi! Starp citu, futbols ir lielisks iemesls tikties ar paziņām, nošaujot divus zaķus - vērot futbolu un pavadīt laiku ar draugiem (kas īpaši noderīgi, ja kādā mačā nav pārāk interesanti). Taču, attiecībā uz vakar apmeklēto spēli var droši apgalvot, ka garlaicīgi nebija. Kā sajūsmināti krieviski teica viens no "Spartaka" faniem (tiesa, jau acīmredzamā reibumā) pēc uzvarētās spēles pret "Daugavu" - "В этой игре было всё - отигрались, победили, как в лучших "кинах" голливуда!" ("Šai spēlē bija viss - atspēlējāmies, uzvarējām, kā labākajās Holivudas filmās!")


, 2012-04-22 12:53, pirms 12 gadiem
klausities, ka krievu tautibas cilveki mātojas uz laukuma ?
, 2012-04-22 13:02, pirms 12 gadiem
katrs jau pamana to kas tuvāks...
eikoninsh rakstīja: klausities, ka krievu tautibas cilveki mātojas uz laukuma ?
, 2012-04-22 13:06, pirms 12 gadiem
eikoninsh rakstīja: klausities, ka krievu tautibas cilveki mātojas uz laukuma ?
Es apmeklēju vismaz vienu spēli nedēļā un neko tādu nemanu, jo skatos spēli un ja kāds spēlētājs nolamājas, tad īpaši uz to nefokusējos. Bet Ar tādu kolosāli dzirdi kā Tev varbūt labāk apmeklēt tikai muzikālus pasākumus.
, 2012-04-22 13:10, pirms 12 gadiem
klints rakstīja: katrs jau pamana to kas tuvāks...
Diemžēl to nevar nepamanīt, ja nu vienīgi esi kurls... Un tas pats jau notiek arī tribīnēs
, 2012-04-22 13:17, pirms 12 gadiem
rampa2 rakstīja: Diemžēl to nevar nepamanīt, ja nu vienīgi esi kurls... Un tas pats jau notiek arī tribīnēs
Kurā sporta veidā tas nenotiek? Balletā vai šahā.
Slēpts komentārs: fidels777
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Ikrnpk
, 2012-04-22 13:35, pirms 12 gadiem
Tāpēc jau ar neapmeklē - negribas kurināt etniskos un rasu nesaskaņas.
Slēpts komentārs: Hemingveis
, 2012-04-22 13:38, pirms 12 gadiem
Vajag taisīt kādu vislatvijas akciju, reklāmas pa TV, kur cilvēki skatās futbolu, dzer Aldari un priecājas. Savādāk mums arī līmenis nekāps, ja nebūs skatītāju.. 700 000 Rīgā, bet uz skonto spēlēm nāk 300 skatītāji, wtf? Atceros tajā norvēģu pilsētā, kur ir 40 000 iedzīvotāji, dažreiz sanāk 20 000 pilns stadions un Norvēģija jau nav nekāda futbola lielvalsts..
, 2012-04-22 13:47, pirms 12 gadiem
Latviešiem futbols ne pārāk patīk tāpēc jau arī nenāk skatīties spēles. Futbols nav priekš mums. Īstermiņā šaubos vai kādas reklāmas vai mārketings dos jaunu skatītāju pieplūdumu. Jāsāk ar bērniem, nometnēm, utt. un tad varbūt pēc gadiem būs izmaiņas.
, 2012-04-22 13:50, pirms 12 gadiem
cilvēki vienkārši nezin par tādu Spartak un citām interesantām Virslīgas lietām. Novickis (SC) taču ir vienīgais, kurš iet uz spēlēm, konferencēm un kautko uzraksta ..
, 2012-04-22 13:54, pirms 12 gadiem
Bet, kas tieši tur var piesaistīt neitrālu cilvēku - 10 neko neizsakoši viesstrādnieki, sētas maču atmosfēra vai komandu spēlētāju/treneru skaistās runas spēles laikā?
P.S Nemaz nerunājot par reklāmu trūkumu - ja nelietotu Sportacentrs.com, tad diez zin vai vispār zinātu par tādas Virslīgas pastāvēšanu
, 2012-04-22 14:13, pirms 12 gadiem
MsLFi rakstīja: P.S Nemaz nerunājot par reklāmu trūkumu - ja nelietotu Sportacentrs.com, tad diez zin vai vispār zinātu par tādas Virslīgas pastāvēšanu
Tieši tā, cilvēkam ārpus <sportacentrs> varētu būt visai miglains priekšstats par Virslīgu.
Rīgā uz katra stūra ir plakāti par to kādi tik bezpriģeļi no Ru uzstāsies Arēnā vai kurā krogā spēlēs Kivičs, bet par Virslīgas spēlēm ir tā - pats sameklē infu un ej un skaties.
Tāpēc nav nekādu ilūziju ka paši klubi vēlas to 200 skatītāju vietā autora pieminēto tūkstoti.

Spartaks mājas lapā vēl aizvien ir raksts par spēli ar Gulbeni it kā spēle ar Daugavu nav vēl notikusi, bet Daugava dzīvo vēl vecās Daugavas laikmetā...
Stresa nav!
, 2012-04-22 14:45, pirms 12 gadiem
home - Varbūt to logo vidū arī vajadzētu rakstīt kā ФК Юрмала? Nožēlojami.
, 2012-04-22 14:56, pirms 12 gadiem
tiem, kas sūdzas par info trūkumu - lūdzu, ir jauna virslīgas mājaslapa Futbola Virslīga - Sākums , kurā info tiek atjaunota regulāri. Virslīgas tvitera konts arī ir Ļoti aktīvs. Ja ir kaut vai neliela interese par virslīgu, nevis tikai vēlme sūkstīties, tad informācijas trūkums nav problēma. Un principā ir liels progress, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem.
, 2012-04-22 14:57, pirms 12 gadiem
Autors aizskāra problēmu kas mani interesēja. Laba diena gribēju iet uz hokeju un sākumā paskatīties kādu futbola spēli. Hokejs sākās 17.00. - ielieciet futbola spēli 14.00 lai var paspēt uz abiem.
, 2012-04-22 15:04, pirms 12 gadiem
Piemēram pagājušajā sezonā aizgāju Daugavas stadionā uz Olimpa spēli - ieeja 1LVL. Visu cieņu, bet par to spēli, ko rāda uz laukumu un stadionā netīros benķus es nemaksātu pat desmit reizes mazāk. Man nav problēma samaksāt to vienu latu, bet tas ir neadekvāti tam, kas tiek piedāvāts.
Otrs ir spēļu laiki, kas reizēm nav pilnīgi pieejami cilvēkiem, kuri strādā darba dienās līdz 18:00.
Trešais pat normāli tēju vai kafiju nevar nopirkt...

Ieteiktu kaut vai abildīgajām LFF personām aizbraukt uz Anglijas vai Vācijas 5. līgas spēlēm kā tiek organizēts....
, 2012-04-22 15:16, pirms 12 gadiem
snot rakstīja: tiem, kas sūdzas par info trūkumu - lūdzu, ir jauna virslīgas mājaslapa Futbola Virslīga - Sākums , kurā info tiek atjaunota regulāri. Virslīgas tvitera konts arī ir Ļoti aktīvs. Ja ir kaut vai neliela interese par virslīgu, nevis tikai vēlme sūkstīties, tad informācijas trūkums nav problēma. Un principā ir liels progress, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem.
progress ir, bet
Nav jau runa par tādu <info trūkumu> ...Jā, cilvēks kurš interesējas par sportu/futbolu var mierīgi atrast netā informāciju par to kas, kad un cikos spēlē un arī aiziet uz spēli, bet tie jau arī ir tie 200 līdzjutēji par kuriem autors raksta savā blogā.

Stāsts jau ir par plašākas informācijas trūkumu, par darbu ar līdzjutēju piesaistīšanu, par kluba tēla veidošanu utt.
---
, 2012-04-22 15:19, pirms 12 gadiem
klints rakstīja: katrs jau pamana to kas tuvāks...
ja man tas butu tuvaks, tad es neiebistu, uz katru speli spertots ar visu abonomentu!
Slēpts komentārs: Krokodils
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-04-22 15:55, pirms 12 gadiem
Mums ir tikai dinamo, tas ir kuts! Neskaitot to, mums nesalasas fani uz vienu sportu, saujina iaziet uz fuzi, saujina uz basi, uz voluku un nedaudz uz hoki, naw ta ka visi ies uz basi vai fuzi un uz parejiem ne. Cilveki izskist pa sporta veidiem. Mums naw tik daudz tautas un tautai naw naudas, vairs ta neterejas, visi labak pa teluku paskatas, krizi vel jut.
, 2012-04-22 16:05, pirms 12 gadiem
Demar's rakstīja: progress ir, bet
Nav jau runa par tādu <info trūkumu> ...Jā, cilvēks kurš interesējas par sportu/futbolu var mierīgi atrast netā informāciju par to kas, kad un cikos spēlē un arī aiziet uz spēli, bet tie jau arī ir tie 200 līdzjutēji par kuriem autors raksta savā blogā.

Stāsts jau ir par plašākas informācijas trūkumu, par darbu ar līdzjutēju piesaistīšanu, par kluba tēla veidošanu utt.
---
... un stāsts ir par to, ka ir vērojams progress gan info pieejamības ziņā, gan arī tajā, ka parādās klubi, kā Jelgava un Metta, kas nopietni strādā pie tēla un kuriem ar tribīņu piepildīšanu viss kārtībā. No šiem atsevišķajiem elementiem jau arī veidojas lielā bilde. Protams, ka gribētos, lai tas notiktu daudz ātrāk, bet tā gaudulīgā plate arī drusku jāpamaina.
, 2012-04-22 17:59, pirms 12 gadiem
Būtu vairāk tribīnes jāpafilmē - fani, kādi tur sanākuši, lai ir prieks. Paskaties kā ir citur, tevi nofilmē, nofočē, tiec avīzē, kaut kas uz to pusi.
Bet te tīru spēli rāda, zinām taču tās līmeni, parādi kaut ko jaunu, lai var pasmīnēt. Ja ir maz cilvēku, tad ir liela iespēja, ka tikšu TV, ja reiz esmu aizgājis. Bet tā.. cieta spēle, cieta, jo cieta..
, 2012-04-22 19:57, pirms 12 gadiem
Ko viņš brīnās? Latviešiem futbols nav top sporta veids un neizskatās, ka tuvākajā laikā būs. Vienīgā interese radās 2004. gada EČ...
, 2012-04-22 22:54, pirms 12 gadiem
Mani personiigi vareetu piesaistiit ja galvenie vzaroni nebuutu kkaadi skiibie/melnie utt.
, 2012-04-23 01:43, pirms 12 gadiem
Pirmkārt jau būtu labklājības līmenim valstī un cilvēku pirktspējai jāpieaug. Kad publika varēs samaksāt tos Ls 30-50 par spēli, kā Anglijā, piemēram, tad būs arī piedāvājums no klubiem -- atradīsies gan nauda spēlētājiem, gan nauda labākām tribīnēm u.c. pakalpojumiem uz vietas stadionā, kā arī parādīsies motivācija nodarboties ar sportu kā ar biznesa veidu, tostarp mārketinga ziņā. Kamēr nav pirktspējīga publika un daži te pat sūdzas, ka 1 lats par biļeti jāmaksā, sorrī, nekāds futbols nebūs.
, 2012-04-23 09:15, pirms 12 gadiem
Pirmkart, Indriksonam jaatkapjas. Kadel>? Jo vins nesaprot un nekad nesapratis, kas ir futbols. Nesen te intervija Guntis teica, ka esot tur nez kada FIFA marketinga komiteja par konsultantu. Taa ir FIFA satiira, vai? Tipa, nac pie mums Gunti un pastasti visu, ko just tur Latvija esat darijusi, lai mes zinatu, ka darit nevajag. LOL.

Otrkart, jaievel jauns vaditajs, kuram nebus nekada sakara ne ar Gunti, ne ar Jani, ne ar citiem VDK speciem. Galvenais, lai sis jaunais censonis saprastu pashu galveno.

Treskart, visiem beidzot jasaprot, ka pats galvenais ir tas... kas ir futbols. un kas tad tas ir, Gunti? tautas spele. pareizi. sedies, pieci. tad nu luk, sakat jel iztureties pret to, ka pret tautas speli. Galva sev ar amuru iesitiet: tautas spele!!! un kad shii atzinja beidzot nonaks lidz sapratam, tad ari viss sakartoties un pec gadiem 10-15, bus pilni stadioni un labas komandas.

bet tikmer, zel veselu paaudzi, kas nopostita, pateicoties Guntim, Janim un VDK specu bushanai... jo chalji nesaprata, ka nevajag futbolu uzskatit par biznesu, turklat vel, par savu privato.

ah, un vinji tachu teikt, bet visur pasaule futbols nes naudu. Nu tak pareizi, kungi, kur tauta, tur nauda.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-04-23 13:29, pirms 12 gadiem
Labs piemērs ir METTA kā piesaistīts skatītājus. Tribīnes (cik nu tās par tādām var nosaukt) vienmēr ir pilnas. Biju uz spēli pret Jūrmalu un nebija kur apsēsties. Ja gribas, var nopirkt kaut ko ēst/iedzert (protams, bezalkaholisku). Tā kā man garšo alus, es ar neatteiktos iedzert kādu alu spēles laikā, kā tas ir atļauts Vācijā. Protams, nevar ļaut dzert līdzatnestos 2litrīgos.

Es domāju, ka vajadzētu pirms spēlēm vairāk akciju- kāds kaut ko var vinnēt, ja atnāk uz spēlēm, kā tas ir Mettas spēlē (prognozē rezultātu puslaikā un vinnē picu).
Spēles jāliek draudzīgākos laikos, jo Ffutbols LV nav sports NR.1

Vairāk info par spēlēm. Normālu mājaslapu, aktivitātes sociālajos tīkos utt. Dars ar faniem jāveic nemitīgi. Nepietiks ar vienreizēju akciju un Skonto stadions būs pilns.

Par lamvārdiem uz laikuma laikam dzird tikai trenneri un atsevišķi indivīdi. Man tas ausis nededzina.
, 2012-04-23 21:18, pirms 12 gadiem
Mirklis no "Liepājas" un "Jelgavas" spēles. Foto: FK Liepāja
44

Video tiesneši izlabo paši sevi, "Liepāja" iesit vairāk, taču zaudē "Jelgavai"

Kārtējo reizi šosezon neizteiksmīgu sniegumu parādīja Tamaza Pertijas trenētā "Liepāja", savā laukumā spēli uzsākot tikai ar diviem Latvijas futbolistiem sākumsastāvā un beigās ar 0:1 piekāpjoties kopvērtējuma pēdējā ailē esošajai "Jelgavai".
Ismaels Diomande. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS
14

RFS sarūpē "Grobiņai" pirmo lielo sakāvi Virslīgā

"TonyBet" futbola Virslīgas pārceltajā mačā RFS Liepājā ar 4:0 pārspēja līgas jaunpienācēju "Grobiņu/LFS", kas ļaus RFS astotās kārtas beigas sagaidīt kā līgas līderei. "Grobiņai" līdz ar šo neveiksmi aprāvusies trīs nezaudēto spēļu sērija.
Leu Gaušu pret Raivi Skrebelu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
27

"Daugavpils" sniega dienā uzvar Valmierā un atgriežas Virslīgas trijniekā

Par vēl vienu pārsteigumu "TonyBet" Virslīgā parūpējušies "Daugavpils" futbolisti, kuri ar rezultātu 1:0 uzvarēja Valmierā un apsteidza mājiniekus arī turnīra tabulā, atgriežoties trešajā pozīcijā.