Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Prezentācija: klubi par mērķiem, budžetiem, īpašniekiem, līgumiem

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Prezentācija: klubi par mērķiem, budžetiem, īpašniekiem, līgumiem
Vladimirs Šteinbergs, Viktors Terentjevs un Andrejs Karacejevs
Foto: Romāns Kokšarovs (f64)

Šodien SMScredit.lv telpās Rīgā notika oficiālā 2014. gada Virslīgas prezentācija. Ko teica klubu pārstāvji un kāda solās būt sezona? Prezentācijas neliels atspoguļojums šai materiālā.

Futbola dzīves vadītāji teic uzrunas

Prezentācijas sākumā SMScredit.lv Virslīgas izpilddirektors Emīls Latkovskis teica nelielu ievadrunu, tāpat vārds tika dots Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretāram Jānim Mežeckim, SMScredit.lv pārstāvim Tomam Jurjevam un "Sportland" pārstāvim Sandijam Pinkulim. Tāpat šai prezentācijā piedalījās to astoņu klubu pārstāvji, kuri saņēmuši licences startam Virslīgā.

Pēc oficiālajām uzrunām sekoja vairāki žurnālistu jautājumi par Rīgas "Skonto" un Daugavpils "Daugavu", par šo klubu likteni, par vēlo galīgā lēmuma pieņemšanas laiku. Atbildēs jauni fakti neizskanēja un skaidrs, ka šovakar pēc plkst.18:00 jābūt Apelācijas komisijas galīgajam lēmumam.

Pagaidām reglamentā paredzēts, ka, tāpat kā pagājušajā gadā, Virslīga jāpamet pēdējā vietā palikušajai komandai, bet pirmspēdējai vietai jāaizvada pārspēles. Futbola dzīves vadītāji atklāja, ka pēc skaidrības iegūšanas par galīgo komandu skaitu tuvākajā laikā sekos arī informācija, vai šis reglamenta punkts tiks mainīts.

Uz jautājumu, kāpēc vairāku klubu spēlētāji (tai skaitā leģionāri) ir ar amatieru, nevis profesionāļu līgumiem, Mežeckis atbildēja, ka tā ir klubu iekšējā lieta, savukārt SMScredit.lv Virslīgas valdes priekšsēdētājs Ainārs Tamisārs piebilda, ka Latvijā tādējādi ir pusprofesionāls čempionāts, un tas neesot nekas slikts.

Tika jautāts arī par Virslīgas spēļu translēšanu televīzijā, nevis tikai portālā Sportacentrs.com un Sportacentrs TV. Tamisārs izteica cerību, ka jau šogad izdosies realizēt projektā ierakstīto plānu par vienas spēles nedēļā translēšanu kādā no televīzijām. Tika atzīts, ka tā nav kāda no TOP3 televīzijām, bet konkrēta televīzija netika minēta.

Uz jautājumu, kāds ir Virslīgas finansiālais ieguvums no sadarbības ar SMScredit.lv, Latkovskis atzina, ka šo summu var nosaukt pats sponsors, ja vēlas, savukārt SMScredit.lv pārstāvis Jurjevs konkrētu summu minēt nevēlējās, taču uzsvēra, ka šī summa ir ievērojami lielāka nekā pērn.

Klubu pārstāvji par mērķiem

Turpinājumā uz jautājumiem tika aicināti atbildēt astoņu klubu pārstāvji - Vladimirs Šteinbergs (Rīgas "Daugavas" direktors), Viktors Terentjevs ("Spartaka" otrais treneris), Andrejs Karacejevs ("Jūrmalas" izpilddirektors), Andris Riherts ("Metta"/LU galvenais treneris), Sergejs Golubevs ("Jelgavas" otrais treneris), Viktors Dobrecovs ("Liepājas" galvenais treneris), Jurģis Pučinsks ("Ventspils" galvenais treneris) un Kirils Kurbatovs ("Daugavpils" galvenais treneris). Visplašāk tika izklāstītas atbildes uz jautājumu, kādi šogad būs klubu mērķi?

Šteinbergs (Rīgas "Daugava"): "Šogad mēģināsim ar mazākiem ieguldījumiem tikt pie lielāka ieguvuma sportiskā ziņā. Zemāk par pagājušajā gadā ieņemto 4. vietu palikt nevajadzētu. Ja iegūsim Eirokausu ceļazīmi, tad noteikti pastiprināsim sastāvu, jo neviens nevēlas izstāties jau 1. kārtā. Otrs virziens būs - sakārtot savu infrastruktūru. Plānojam iegūt pastāvīgu treniņlaukumu - atjaunot Vecmīlgrāvja stadionu. Protams, sezonas gaitā vēlamies arī celt mājas spēļu organizācijas līmeni, piesaistīt skatītājus un tā tālāk."

Terentjevs ("Spartaks"): "Vēlamies cīnīties par medaļām. Attiecīgi - vēlamies tabulā būt augstāk nekā pērn."

Karacejevs ("Jūrmala"): "Mūsu klubs vēl ir tikai attīstības stadijā, tāpēc medaļu iegūšanu par mērķi nestādām. Tomēr teiksim tā - vismaz 4. vietu gribētos."

Riherts ("Metta"/LU): "Čempionu tituls ir vakants un visiem izredzes ir vienādas [smejas]. Apelācijas komisija šodien var nodrošināt to, ka esam augstāk nekā pērn [9. vieta - aut.]. Tā ka Kārlim Villerušam [Apelācijas komisijas vadītājs - aut.] ir visas iespējas mums palīdzēt [smaida]. Ja nopietni, mūsu klubam ir ilgtermiņa mērķi, taču uzskatām, ka jau šogad ir iespējams iespraukties pieciniekā."

Golubevs ("Jelgava"): "Kad rēķinājāmies ar to, ka būs 10 komandas, no vadības puses mums tika noteikts uzdevums tikt pieciniekā. Ja palīdz veiksme, tad varam (ne obligāti caur Virslīgu) tikt arī Eirokausos. Mums ir noteikts uzdevums tikt vismaz 5. vietā, taču paši zinām, ka esam spējīgi tikt augstāk. No pamatsastāva esam zaudējuši tikai Grigaraviču un Vērdiņu, toties vairāki labi spēlētāji nākuši klāt. Sastāvs ir saglabājies un jūs redzējāt, kā "Jelgava" aizvadīja pagājušās sezonas beigas."

Dobrecovs ("Liepāja"): "[ņemot vērā iepriekšējo pārstāvju atbildes - aut.] Nu ko, visas vietas pieciniekā jau ir aizņemtas [smiekli zālē - aut.], mums vieta TOP5 vairs nesanāk. Ja nopietni, mūsu mērķis būs vienkārši katrā spēlē cīnīties par uzvaru."

Pučinsks ("Ventspils"): "Neko jaunu nepateikšu, "Ventspilij" vienmēr ir bijuši, ir un būs tikai augstākie mērķi."

Kurbatovs (Daugavpils:) "Gribētos atrasties sava blakussēdētāja [Pučinsks - aut.] vietā un stādīt par mērķi 1. vietu. Taču mūsu gadījumā priecājamies par to, ka mums ir labi izveidota futbola piramīda Daugavpilī, un gribētos šīs pozīcijas Daugavpilī saglabāt. Kā arī ceru, ka izdosies panākt, lai mani iegaumētu [stādot priekšā, prezentācijas vadītājam misējās ar Kurbatova uzvārda izrunu - aut.]."

Citi jautājumi klubu pārstāvjiem

Uz žurnālista jautājuma par klubu budžetiem (un to, cik lielu daļu tajā sastāda futbolistu algas) atbildēja tikai to klubu pārstāvji, kas ieņem direktora amatu. Šteinbergs (Rīgas "Daugava") atbildēja, ka daudz kas atkarīgs no tā, vai Rīgas "Daugava" tiks pie Eirokausu ceļazīmes. Taču viņš arī uzsvēra, ka šī brīža Latvijas futbola apstākļos klubam pilnībā var pietikt ar 300-350 tūkstošiem eiro, no kuriem algās "aiziet" 40-50%. Klātesošais "Daugavpils" direktors Nauris Mackevičs paziņoja: "Vienu varu pateikt droši - mūsu kluba budžets ir pārliecinoši mazākais Virslīgā. Mums tas ir zem 100 tūkstošiem eiro." "Jūrmalas" direktors Karacajevs jautājumu par budžetu nevēlējās komentēt.

Uz jautājumu, kādas motivācijas vadīti, vairāki klubi slēdz ar spēlētājiem amatieru līgumus, visvairāk atkal bija gatavs pateikt Šteinbergs (Rīgas "Daugava"): "Katram klubam motivācija var būt cita, un šādi amatieru līgumi automātiski nenozīmē, ka klubs vēlas maksāt algu aploksnē. Mūsu gadījumā mums ir profesionāli līgumi ar sešiem spēlētājiem [patiesībā septiņi - Edijs Joksts, Kristaps Blanks, Oļegs Solovičs, Vadims Gripa, Valdemars Borovskis, Gļebs Kļuškins un Edgars Kārkliņš - aut.], kurus nevēlamies, lai kāds "savāc". Savukārt par pārējiem šajā ziņā nebaidāmies. Kas attiecas uz lietuviešu futbolistiem, kuriem ir amatieru līgums, tā bija viņu pašu iniciatīva un viņu nosacījums. Ja būs kāds piedāvājums no ārzemju kluba, viņi būs prom."

Rīgas "Daugavas" un "Jūrmalas" pārstāvjiem tika jautāts arī par to, kuri ir patiesie klubu īpašnieki. Šteinbergs (Rīgas "Daugava") apgalvoja, ka kaut kāds īpašuma daļu procents pieder Dainim Deglim, kurš vienatnē klubu uzturēja līdz 2012. gada beigām, un kaut kāds procents ārzemju uzņēmumam. Šo procentu īpatsvaru Šteinbergs solīja pavēstīt vēlāk, jo šobrīd tikai nesen sācis darbu klubā un precīzi sacīt nemācēja. Karacejevs ("Jūrmala") uz šo jautājumu nevēlējās atbildēt.

"Jūrmalas" pārstāvim tika prasīts arī par nesmuko gadījumu Virslīgas Ziemas kausā, kad pēc mača pret "Gulbeni" jūrmalnieki tika no turnīra izslēgti. Karacejevs ("Jūrmala") sacīja: "Tā ir melna lapa, ko pēc iespējas ātrāk vēlamies pāršķirt un aizmirst. Vēlos tikai piebilst to, ka tai reizē treniņu iepriekšējā dienā pabeidzām pusnaktī, jo citi laiki "Skonto" hallē nebija pieejami, kā arī pēc tās spēles ar "Gulbeni" atlaidām divus leģionārus - pierādījumu mums nebija, taču nolēmām no viņiem šķirties."

Tika arī taujāts, aptuveni kad klubi būs gatavi no mākslīgajiem laukumiem pāriet uz dabīgajiem. Pučinsks ("Ventspils") sacīja, ja laika apstākļi ļaus, tas varētu notikt jau 29. martā [šai dienā "Ventspilij" paredzēta 2. kārtas spēle mājās pret "Jelgavu" - aut.]. Dobrecovs ("Liepāja") izteica cerību par aprīļa sākumu, Karacejevs un Terentjevs ("Jūrmala" un "Spartaks") par pārcelšanos no Kauguriem uz Sloku nekonkrēti sacīja, ka "pēc iespējas ātrāk", savukārt Golubevs ("Jelgava") priecājās, ka viņa komandai sezonas sākumā paredzēti vairāki izbraukuma mači, bet pirmā māja spēle ieplānota tikai 28. aprīlī, un tobrīd Jelgava būs gatava uzņemt viesus dabīgajā laukumā.

  +2 [+] [-]

, 2014-03-20 16:44, pirms 10 gadiem
kāds ir budžets Spartakam ?

  -1 [+] [-]

, 2014-03-20 16:45, pirms 10 gadiem
vienos melos...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: the return of the punkts

 +13 [+] [-]

, 2014-03-20 17:01, pirms 10 gadiem
the return of the punkts rakstīja: Ciest Rihertu nevaru, m@u.... ari vienigais balsoja PRET Liepajas iestashanos Virsliga. Vinjam butu labi ar divam komanda virsliga!
Vienīgais pret Liepāju balsoja Spartaka pārstāvis Spartaks Melkumjans: https://twitter.com/LV_futbols/stat...
Slēpts komentārs: the return of the punkts

  +3 [+] [-]

, 2014-03-20 17:10, pirms 10 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Vienīgais pret Liepāju balsoja Spartaka pārstāvis Spartaks Melkumjans: https://twitter.com/LV_futbols/status/446595587752742912
Būtu vēl iespējas pie kāda jaunieša tikt,ja Liepāja sāktu no 1 līgas!
Bik jau čalis Liepājas jauniešus ir sagrābis,bet gribas vēl....

     [+] [-]

, 2014-03-20 17:19, pirms 10 gadiem
Alt rakstīja: Liepajai budzets ap 800 000e
kur tad tādas ziņas var iegūt?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2014-03-20 17:24, pirms 10 gadiem
Rīgas "Daugavas" un "Jūrmalas" pārstāvjiem tika jautāts arī par to, kuri ir patiesie klubu īpašnieki.

Ļoti gribētos, lai sezonas gaitā nenāktos jautāt, kuri ir šo klubu ''patiesā labuma guvēji''.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-03-20 17:35, pirms 10 gadiem
Labi meli no Jūrmalas direktora. Toto tika spēlēts no vadības puses. Trenerim palūdza turēt muti toto spēļu laikā, bet par to zināja visi komandā. (tie, kas nezināja, ātri vien visu saprata)

  +3 [+] [-]

, 2014-03-20 17:45, pirms 10 gadiem
MELKUMJANS trīc nabagam rokas ka vēl kādu LIEPĀJNIEKU PĀRDOT!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-03-20 18:09, pirms 10 gadiem
TOTO=ManaMaize+Kafijas rakstīja: Maigi izsakoties nekas iipash. Protams janem veraa ka dazi jau sanems 2k menesi tikmer dazi 200E menesii. Un sis jau skaitaas viens no naudigakajiem klubiem. Piemeram Daugavpilii tur tiesam jadomaa vel par paralelu citu ienakuma avotu.
Daugavpili gandriz visi macas vai stude.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-03-20 18:24, pirms 10 gadiem
Kurzemes Dubriks rakstīja: Daugavpilī dikti labi matemātiķi! Visiem tur patīk skaitīt naudu uzvarēto!
Paraudi sturi.
BFC Daugavpils nav FC Daugava. Gavrilovs tuvu nestav BFC.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-03-20 18:43, pirms 10 gadiem
frutttto rakstīja: Gongadze kad spēlēja,kur mācijās?
Optibeta uz Rigas ielas.

  +1 [+] [-]

, 2014-03-20 18:44, pirms 10 gadiem
Kurzemes Dubriks rakstīja: TEV ir jāraud!
Vismaz man ir prieks, ka tev ir iespēja pievienoties otram bļāvēju pulkam Daugavpilī. Savādāk kam tu justu līdzi tālāk?
Par BFC esmu vienmer jutis lidzi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-03-20 18:54, pirms 10 gadiem
Kurzemes Dubriks rakstīja: Kā nu ne! Šaubu nav! Parādīsies trešais klubs ticu, ka tam arī jutīsi līdz.
Ko tu uzedies virsu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-03-20 22:06, pirms 10 gadiem
TOTO=ManaMaize+Kafijas rakstīja: Interesanti butu zinaat cik Mettai ir budzets. Un vispaar tas budzets loti visparigs termins seit, jo toto naudu jau neviens itkaa neskaita ieksaa
Zinot to bāzi, kas Mettai ir apakšā un visas vecāku naudas par audzēkņiem, audzēkņu skaitu un sadarbības partneru daudzumu, domāju, ka kā organizācijai budžets ir pavisam neslikts. Cits jautājums, cik no tā tiek tērēts uz Virslīgas komandu un cik uz citām organizatoriskām lietām.

     [+] [-]

, 2014-03-20 22:09, pirms 10 gadiem
Karacejevs tik klusē... skaidrs, ka tur darbības apakšā nav tīras. Šeit klīda runas, ka īpašnieks esot kāds grieķis, bet nu velns viņu zina. Lai jau būtu, ka spēle pret Gulbeni bija melna lapa un cerēsim, ka leģionāru atlaišana nebija tikai triks kā savas netīrās rokas nedaudz baltākas padarīt. Ja Virslīgā redzēsim jūrmalnieku sniegumu teātra mākslā, vēlu LFF neskatīties izrādes visas sezonas garumā, bet pēc iespējas ātrāk padzīt aktierus no skatuves.