Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Kurtejans: "Man nav mūža līguma kā Rihertam, kas ļauj attīstīt komandu"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kurtejans: "Man nav mūža līguma kā Rihertam, kas ļauj attīstīt komandu"
Aleksandrs Kurtejans
Foto: Raitis Supe

Sestdien Zemgales Olimpiskajā centrā "SynotTip" futbola Virslīgas 12. kārtas spēlē "Jelgava" ar 2:0 pieveica "Mettu"/LU. Piedāvājam abu komandu galveno treneru sacīto pēc mača.

Preses konferencē piedalījās arī "Jelgavas" futbolists Oskars Deaks. Pēc mājinieku komandas galvenā trenera Aleksandra Kurtejana lūguma Andra Riherta un Deaka atbildes tika tulkotas no latviešu uz krievu valodu, un Kurtejans šīs atbildes komentēja.

Andris Riherts, "Mettas"/LU galvenais treneris: "Gribu izteikt pateicību spēlētājiem par ļoti saturīgu spēli. Principā varu teikt droši, ka kontrolējām bumbu un spēli laukumā, bet diemžēl ne rezultātu. Mēs bijām labi ar bumbu, droši spēlējām. Skaidrs, ka "Jelgava" vienmēr ir tas pretinieks, kas mūs māca, ka fiziskais spēks ir un tas ir jebkurā līmenī - jāsaprot, ka arī pret to pretsāpju līdzekļi ir jāatrod. Centāmies un it kā daudz momentus izveidojām, bet tomēr nosvērtība un, iespējams, pēdējā piespēle, pēdējais sitiens mums nedeva gala rezultātu. Tomēr esmu apmierināts ar to, kā spēlētāji izpildīja prasības - viņi to izdarīja, taču diemžēl pašu galveno, panākt rezultātu, nepanāca. Jābūt neatlaidīgiem, jāturpina savs ceļš - kopumā tas ir pareizs, vajag tikai to nostiprināt."

Aleksandrs Kurtejans, "Jelgavas" galvenais treneris: ""Metta" izskatījās ļoti labi, taču šī komanda darīja precīzi to, kas mums bija nepieciešams - mums vajadzēja, lai viņi spēlē kombinacionālu futbolu, savukārt mums bija jāpārtver bumbas un jāveido ātri uzbrukumi. Guvām vārtus, varējām iesist vēl. "Metta" labi izskatījās, taču darīja to, ko mums vajadzēja. Tieši to mums vajadzēja. Spēle bija patiešām ļoti interesanta - gan emocionāli, gan spēles zīmējuma ziņā."

Oskars Deaks, "Jelgavas" spēlētājs [tiek pajautāts, vai viņš ir laimes atslēga, jo ar viņu komandai trīs uzvaras trīs spēlēs - aut.]: "Nē, neesmu laimes atslēga, vienkārši mēs, komanda, pieturamies pie plāna, ko treneris mums prasa, mēs to izpildām un tā ir tā atslēga, tāpēc uzvaram, manuprāt. Šodien treneris prasīja no mums pretuzbrukumu spēli - kā zaudējam bumbu, tā uzreiz esam klāt, atņemam bumbu un spēlējam uz priekšu. To mēs izdarījām un vārtus ātros pretuzbrukumos arī iesitām."

Kurtejans: "Oskaram ir ļoti laba nākotne, ja vien viņš nesadomāsies un strādās. Esmu ļoti priecīgs, kad jaunie latviešu futbolisti parādās mūsu komandā. Tas ir ļoti labi. Viss ir viņa rokās, viss ir atkarīgs tikai no viņa. Taču spēlēs tāpat spēcīgākie, lai kāda laimes atslēga viņš būtu."

Kā uzskatāt, vai jums bija pa spēkam šodien spēlēt ar pirmo numuru, uzbrukt ar lieliem spēkiem, nevis ķert "Mettu" pretuzbrukumos?
Kurtejans: "Paklausieties, es nežēlošos par kadru problēmām, par mūsu sastāvu. Es balstos uz to, pret kādu pretinieku mēs spēlējam, kad mēs spēlējam un kas ir manā rīcībā. Balstoties uz to, kas manā rīcībā šobrīd ir un uz to, kā spēlē "Metta", kurai trijstūris laukuma centrā ir ļoti labs un kurai ir ambiciozi jaunieši, mums laukumā bija jādara tieši tas, ko arī darījām. Vajadzēja mierīgi spēlēt ar otro numuru un gaidīt savus momentus - mēs tos izmantojām. Ar pirmo numuru spēlēšu tad, kad manā komandā būs trīs Čavi. Nu labi, ne trīs Čavi - kaut vai divus tādus kā Rafaļskis, Kļuškins un "Mettas" piektais numurs, jā, Indrāns. Lūk, tad uzspēlēšu kā pirmais numurs! Tad varbūt izstrādāšu ugunīgu futbolu, romantisku futbolu. Pagaidām stingri spēlējam to, ko mums vajag, lai sasniegtu rezultātu."

Vai ir cerība līdz Eirokausiem uzlabot kadru situāciju?
Kurtejans: "Saprotiet, mums kadru situācija nav slikta, vienkārši mums ir ļoti daudz traumēto..."

Par to arī bija jautājums.
Kurtejans: "Ja jūs par to, tad ceru, ka uz Eirokausiem visi būs veseli, bet katrā ziņā diviem trim cilvēkiem vajadzētu izveseļoties."

Pirmie vārti tika gūti ar tālsitienu, bet principā "Jelgava" neslēpj, ka ķēra jūs uz pretuzbrukumiem un tādā veidā guva vārtus. Vai tā varētu būt problēma, ka, jums dominējot, iekrītat uz ātrajiem uzbrukumiem?
Riherts: "Problēma? Man liekas, tas ir tas, ko mēs gribam [domāta dominēšana - aut.]. Skaidrs, ka mums būs jātiek galā ar pretuzbrukumiem. Mēs ejam uz priekšu un turpinām attīstīt tās lietas, kas ļauj arī spēlētājiem attīstīties un tas principā mums ir primārais. Skaidrs, ka var prasīt, kur ir rezultāts un tā tālāk, taču arī rezultāts atnāks, ja mēs būsim uzticīgi sev un savām darbībām. Mums viens Indrāns apspēlē viņu divus pussargus - pēc teorijas, bet tā taču nav, jo skaidrs, ka visi spēlētāji spēlē. Bet jā, tā ir problēma - pretinieku komanda ir pieredzējusi un Kļuškins ir labs izpildītājs. Starpība varbūt arī tāda, ka tur bija mazs rikošets, viņiem ielidoja, mums nē. Tātad viņi ir strādājuši krietni vairāk nekā mēs un veiksme klauvē pie viņu durvīm. Pie "Jelgavas" durvīm klauvēja veiksme. Rikošets un vārti. Mums bija Indrānam tāds pats sitiens - Ikstenam pēkšņi divmetrīgas rokas un viņš izvelk [tas notika burtiski pirms "Mettas" pirmajiem ielaistajiem vārtiem - aut.]. Grūti par to spriest, varbūt spēka pietrūkst, jo komandai, kas vairāk kontrolē bumbu, ir vairāk jākustas. Jauniem spēlētājiem kaut kur fokuss pazūd. Arī vārtsargam."

Kurtejans: "Man ļoti patīk mana kolēģa darbs [тво́рчество - krievu val.] un "Metta" kā komanda man ļoti patīk. Vienkārši man nav līguma, laikam mūžīga, kā viņam ar "Mettu", un viņš var atļauties attīstīties. Man ir jādod rezultāts. Tas arī viss. Patīk vai nepatīk - galvenais, lai būtu trīs punkti. Pēc tam domāsim par sniegumu."

Pieminēji, ka darbs un veiksme iet roku rokā, bet tomēr - vai nevar teikt, ka veiksme jums šogad pamatīgi griež muguru? Katrā otrajā spēlē - zaudējums pret "Spartaku" ar ielaistu standartu beigās, šodien rikošets, Indrānam neieskaitīti vārti, pretiniekiem strīdīgi ieskaitīti vārti, pretrunīgais zaudējums RFS. Varētu uzskaitīt ļoti daudz.
Riherts: "Šodien vēl bija maiņa, kad ne to izlaiž [smejas]. Skaidrs, ka daudz faktoru. Bet, ja tu gribi būt spēcīgs, tas viss tevi norūda. Norūda. Šajā ziņā esam pateicīgi, ka mums tāds liktenis ir bijis - domāju, nākotnē tas nesīs rezultātu. Ja katram cilvēkam ir sava seja, tad viņš to turpinās darīt - vai viņam mūža līgums vai vienas dienas līgums. Viņš ir tāds, kāds tam ir jābūt. Tas ir būtisks moments - mēs no pirmās dienas esam teikuši, ka gribam attīstīt spēlētājus. Tā ir mūsu prioritāte. Domāju, ka tas nākotnē krietni lielāku rezultātu nesīs. Diemžēl ir jābūt pacietīgiem un tiešām ir jāstrādā pie tā. Šobrīd pretinieki acīmredzot bija krietni vairāk ieguldījuši darbu un tā veiksme klauvēja viņiem."

Kurtejans: "Uz baznīcu jāaiziet!"
Riherts: "Mēs esam svētie. Nevajag."
Kurtejans: "Nekad nenāks par ļaunu."
Riherts: "Mums ir dažādu ticību cilvēki - musulmaņi uz baznīcu neiet."
Kurtejans: "Starp citu, es pret to mierīgi attiecos - kaut gan esmu pareizticīgais, eju arī uz katoļu baznīcu, man tā nav problēma."
Riherts: "Baznīca taču ir viena."
Kurtejans: "Arī Dievs ir viens."
Riherts: "Ceru [smejas]. Ceru."

Par 15 gadu veco Varslavānu - pakomentē viņa sniegumu un kā viņam izdevās izcīnīt šo vietu Virslīgas spēlē?
Riherts: "Ko tur komentēt, jūs jau redzējāt. Ir viņam dotumi, kurus viņš var izmantot. Kā viņš tālāk attīstīsies, tas no mums visiem ir atkarīgs. Tās minūtes, cik viņam, bija viņš ir nopelnījis. Jācīnās tālāk."

Par ko tas liecina - komandā trūkst konkurences vai viņš brieduma ziņā apsteidz savus gadus?
Riherts: "Nē, viņš nav nekāds divmetrīgs [smaida]."

Tas ir milzīgs talants vai ir robi sastāvā?
Riherts: "Domāju, visi tie paši spēlētāji arī bija. Ir daudz spēlētāju, kuriem bija traumas un kuri ilgāku laiku nebija spēlējuši - viņš [Varslavāns] visu laiku spēlēja pa dublieriem un tas viņam deva pārliecību, ka viņš var spēlēt. Vai viņš varēs spēlēt katrā spēlē? Visdrīzāk, ka nē. Šogad viņam izlasē [U-17 - aut.], man tā liekas, ir pieci seši turnīri - epizodiski mēs viņu pieslēdzam klāt, viņš trenējas ar komandu. Skatīsimies, kas būs tālāk."

Kurtejans: "Esmu tikai par to, lai jauni puiši spēlētu. Esmu tikai par. Ja man būtu tik daudz jauniešu kā manam kolēģim, es arī viņus varbūt izmantotu. Lūk, pamazām Oskars [Deaks] parādās, ir vēl puiši. Visam savs laiks. "Metta" tāpēc arī man šķiet simpātiska, jo spēlē jauni puiši."

Kā tev ir konkurēt ar Gintu Freimani?
Kurtejans: "[Jautājums latviski uzdots Deakam, bet moldāvu speciālists iespraucas] Šo pat es sapratu."
Deaks: "Protams, ir grūti izkonkurēt komandas kapteini, komandas līderi. Es viņam esmu aiz muguras kā tuvākais konkurents."
Kurtejans: "Nezinu, domāju, nāksies meklēt Freimanim citu pozīciju laukumā [smiekli zālē]. Gints jau pārdzīvo."
Deaks: "Ceru, Gints drīz atgriezīsies, būs vesels un varēs spēlēt."
Kurtejans: "Tikai, ja vinnēs konkurencē ar Oskaru. Joks."

     [+] [-]

, 2017-06-18 09:46, pirms 7 gadiem
Riherts tomēr pamanījās uzvilkt kolēģi attiecībā par to, vai jāspēlē kombinacionāls futbols (kas it kā vairāk attīsta spēlētājus) vai primārs ir tūlītējs rezultāts. Taisnība pa vidu. Kombinacionālai spēlei jāiet kopā ar rezultāta sasniegšanu. Ja spēlētāji domās tikai par uzbrukumu, Latvijas futbolisti nekad neko neuzvarēs, jo nav un nebūs iespējams sacensties tehnikā ar meistarīgiem dienvidniekiem un labākajiem lielo futbola valstu spēlētājiem. Latvija savas uzvaras ir guvusi un nākotnē gūs vienīgi spēlējot no aizsardzības. Latvija nekad neiesitīs, cik gribēs. Un Latvijas mērogā Metta arī to nespēj. Protams, arī individuālajai meistarībai ir jāveltī lielāks uzsvars nekā līdz šim tas ir noticis Latvijas futbolā

  +2 [+] [-]

, 2017-06-18 09:47, pirms 7 gadiem
Pēc mājinieku komandas galvenā trenera Aleksandra Kurtejana lūguma Andra Riherta un Deaka atbildes tika tulkotas no latviešu uz krievu valodu, un Kurtejans šīs atbildes komentēja.

Portāla lietotāji pirms gadiem 4-5 apgalvoja, ka Jelgava ir latviskākā komanda Virslīgā (tūlīt aiz Mettas).

  +1 [+] [-]

, 2017-06-18 10:34, pirms 7 gadiem
Visu latviskumu noēd naudas maisu biznessss. Galvenais,ka piķi var apgrozīt! Tad par kādu mūsu futbolistu attīstību mēs šeit runājam,ja mūsu puiši netiks pie spēlēšanas,ne jau tāpēc,ka viņi ir sliktāki par tiem vidusmēra leģionāriem,bet gan tāpēc,ka leģionārus reklamē un ar viņiem taisa biznesu!
Un tikai nevajag te tādiem Key. un citiem bla bla bla sākt savus post padomju ieteikumus! Ilgtermiņā tikai dažiem Latvijas treneriem galvas strādā,bet visādi Kurtejani Tamazi utt var gudri patirst!

  +1 [+] [-]

, 2017-06-18 11:43, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Riherts tomēr pamanījās uzvilkt kolēģi attiecībā par to, vai jāspēlē kombinacionāls futbols (kas it kā vairāk attīsta spēlētājus) vai primārs ir tūlītējs rezultāts. Taisnība pa vidu. Kombinacionālai spēlei jāiet kopā ar rezultāta sasniegšanu. Ja spēlētāji domās tikai par uzbrukumu, Latvijas futbolisti nekad neko neuzvarēs, jo nav un nebūs iespējams sacensties tehnikā ar meistarīgiem dienvidniekiem un labākajiem lielo futbola valstu spēlētājiem. Latvija savas uzvaras ir guvusi un nākotnē gūs vienīgi spēlējot no aizsardzības. Latvija nekad neiesitīs, cik gribēs. Un Latvijas mērogā Metta arī to nespēj. Protams, arī individuālajai meistarībai ir jāveltī lielāks uzsvars nekā līdz šim tas ir noticis Latvijas futbolā
Ņemot vērā Mettiešu vidējo vecumu, rezultāts šobrīd nav tas svarīgākais. Šādi turpinot, pēc pāris sezonām būs arī rezultāts..

  -2 [+] [-]

, 2017-06-18 12:01, pirms 7 gadiem
puslaiks rakstīja: Ņemot vērā Mettiešu vidējo vecumu, rezultāts šobrīd nav tas svarīgākais. Šādi turpinot, pēc pāris sezonām būs arī rezultāts..
Mettas vadītājs Mihelsons futbolbumbās norādīja, ka Spānijā sākot no maza vecuma tiek spēlēts uz rezultātu. Kombinacionālai spēlei jābūt tādā mērā, ka tā dod arī noteiktu rezultātu. Nevar visus zaudējumus attaisnot ar mēģinājumu spēlēt kombinacionāli
Metta Latvijā nebūs augstāk par savu 7. vietu pārskatāmā nākotnē. Labākie akadēmijas jaunieši mēģina tikt ārzemēs. Tie, kas paliek Mettā, sasniedzot kaut cik augstu līmeni pāriet uz naudīgākiem virslīgas klubiem. Lai noturētu savus labākos spēlētājus, Mettas lielās komandas budžets būtu jāpalielina 3 reizes

  +2 [+] [-]

, 2017-06-18 12:08, pirms 7 gadiem
host22 rakstīja: Pēc mājinieku komandas galvenā trenera Aleksandra Kurtejana lūguma Andra Riherta un Deaka atbildes tika tulkotas no latviešu uz krievu valodu, un Kurtejans šīs atbildes komentēja.

Portāla lietotāji pirms gadiem 4-5 apgalvoja, ka Jelgava ir latviskākā komanda Virslīgā (tūlīt aiz Mettas).
Aha, un ja Jelgavu trenētu Zidāns un viņam atbildes uz franču valodu vajadzētu tulkot, tad arī Jelgava nebūtu latviska...

  +2 [+] [-]

, 2017-06-18 14:15, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Mettas vadītājs Mihelsons futbolbumbās norādīja, ka Spānijā sākot no maza vecuma tiek spēlēts uz rezultātu. Kombinacionālai spēlei jābūt tādā mērā, ka tā dod arī noteiktu rezultātu. Nevar visus zaudējumus attaisnot ar mēģinājumu spēlēt kombinacionāli
Metta Latvijā nebūs augstāk par savu 7. vietu pārskatāmā nākotnē. Labākie akadēmijas jaunieši mēģina tikt ārzemēs. Tie, kas paliek Mettā, sasniedzot kaut cik augstu līmeni pāriet uz naudīgākiem virslīgas klubiem. Lai noturētu savus labākos spēlētājus, Mettas lielās komandas budžets būtu jāpalielina 3 reizes
ja neskaita Kalniņu, mettiešu spēlētāju vid vecums šajā mačā bija 20-21 gads. no šāda vecuma komandas Virslīgā katrā spēlē prasīt rezultātu, spēlējot kombinacionālu futbolu pret krietni pieredzējušākiem spēlētājiem, nešķiet par daudz? Vai labāk būtu, ja šie jaunieši noliktu autobusu un ar Starkova taktiku un 3 piespēļu futbolu piļītu bumbu pāri laukumam, cerot uz haļavu iebakstīt bumbu vārtos?

  +2 [+] [-]

, 2017-06-18 14:36, pirms 7 gadiem
Mettas spēle simpātiska, tāpat kā vairums futbolistu, taču komandas vadība visu labo iespaidu dzēš. Regulāri. Atradušies "svētie"! Tādiem uzvarēt nebūs lemts, pirms nemainīsies. Ja ir uz to spējīgi.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-18 14:54, pirms 7 gadiem
Atbildes tika tulkotas no latviešu uz krievu valodu, un Kurtejans šīs atbildes komentēja.

Nožēlojami. Ko par to saka Virslīgas vadība un LFF?

  -1 [+] [-]

, 2017-06-18 15:06, pirms 7 gadiem
Western rakstīja: Atbildes tika tulkotas no latviešu uz krievu valodu, un Kurtejans šīs atbildes komentēja.

Nožēlojami. Ko par to saka Virslīgas vadība un LFF?
Un kas tieši ir nožēlojams tajā, ka arī ārzemnieks grib zināt, kas tiek teikts preses konferencē?

     [+] [-]

, 2017-06-18 15:45, pirms 7 gadiem
puslaiks rakstīja: ja neskaita Kalniņu, mettiešu spēlētāju vid vecums šajā mačā bija 20-21 gads. no šāda vecuma komandas Virslīgā katrā spēlē prasīt rezultātu, spēlējot kombinacionālu futbolu pret krietni pieredzējušākiem spēlētājiem, nešķiet par daudz? Vai labāk būtu, ja šie jaunieši noliktu autobusu un ar Starkova taktiku un 3 piespēļu futbolu piļītu bumbu pāri laukumam, cerot uz haļavu iebakstīt bumbu vārtos?
Uz pasaules fona 21 gads nav nemaz tik maz. Bet ņemot Latvijas virslīgas līmeni, tad šajā vecumā šajā līmenī vēl jo vairāk ir jāprasa arī rezultāts. Kombinacionālai spēlei jānes arī rezultāts. Jelgava jau nav top klubs Eiropā, lai atrunātos, ka vidzemnieki paņēma uz pieredzi. Kas tā par kombinacionālu spēli, ja gala rezultātā uz tablo ir 0? Spartakam vidējā līnija nav seviški vecāka. Kazačoks- 21, Habeloks- 22, Jevģēnijs Kozlovs- 22, Simunovic- 20, Balins- 21

  +1 [+] [-]

, 2017-06-19 15:52, pirms 7 gadiem
Quo vadis? rakstīja: Un kas tieši ir nožēlojams tajā, ka arī ārzemnieks grib zināt, kas tiek teikts preses konferencē?
Mazums te bija ārzemnieku, vai viņi arī prasīja tulkojumu? Un ja prasa, tad kāpēc neizvēlēties moldāvu/rumāņu valodu?