Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

"Riga" nespēlē kā čempione, "Spartaka" darba atļaujas, Pertijas plāni Valmierā

"Riga" nespēlē kā čempione, "Spartaka" darba atļaujas, Pertijas plāni Valmierā
Foto: Alex Puskins (rigafc.lv)

Nedēļas nogalē aizvadītas Virslīgas 2. kārtas spēles. Piedāvājam treneru sacīto pēc savu komandu mačiem.

"Metta"/LU - "Riga" 1:2

Kristaps Blanks, "Riga" treneris: "Neviens negaidīja vieglu spēli, it sevišķi sezonas sākumā - atceros no iepriekšējiem gadiem, ka šeit [Hanzas vidusskolas laukumā - aut.] ir zaudēts daudz punktu. Šodien galvenais bija nezaudēt punktus un iegūt divās spēlēs sešus punktus - šis uzdevums tika izpildīts. Sākums šodien no mūsu puses bija miegains - it kā kontrolējām bumbu, bet priekšā nekas neizdevās, trūka saasinājumu, reizēm pārturējām bumbu, reizēm nevajadzīgi atspēlējām atpakaļ. "Metta" bija savās vietās un ar tādu pasīvu futbolu viņu aizsardzību uzlauzt neizdevās. Arī centrējumi neizdevās - bieži vien nepārcēlām bumbu pāri pirmajam aizsargam.

Ielaidām vārtus no nekurienes - "Mettas" spēlētājs [Džamalutdinovs] paņēma bumbu centrā, izgāja cauri. Vajadzēja viņu nogāzt 40 metrus no mūsu vārtiem, bet nogāzām tur, kur nevajadzēja - pie pašas soda laukuma līnijas. "Metta" izmantoja šo standartsituāciju. Labi, ka jau 1. puslaikā izdevās atspēlēties - pirms tam citā epizodē nepaveicās Gabovam, bet labi, ka nākamajā epizodē augstu individuālo meistarību nodemonstrēja Karašausks, un Fjodorovs bija savā vietā. Otrajā puslaikā bija jāiet lieliem spēkiem uz priekšu, lai gūtu otros vārtus, un tas arī izdevās. Bija vēl momenti - labi izpildījām stūrus, tikām pie iespējām, bet divas reizes vārtos savu komandu pavilka Ošs, atstājot savu komandu spēlē. Pie 2:1 futbolā vienmēr kaut kas var notikt un bija sasprindzinājums līdz pašām beigām."

Pēc pirmās spēles teici, ka tie futbolisti, kas toreiz palika rezervē, nav savā labākajā sportiskajā formā. Šodien nomainījāt pusi no pamatsastāva un laukumā izgāja praktiski visi tās spēles rezervisti. Vai tiešām nedēļas laikā var tik krasi uzlabot sportisko formu?
"Nebija tā, ka tā pirmā spēle pret "Jelgavu" bija ļoti izdevusies. Līdz ar to tika meklēti citi risinājumi. Čempionāts garš un nolēmām dot iespēju tiem, kas palika rezervē, turklāt lielākoties tie bija pieredzējuši futbolisti ar skaļiem uzvārdiem. Un arī viņi uzvarēja spēli. Plus vairāki no viņiem ir izsaukti uz izlasi - tomēr arī viņiem jādod spēļu prakse. Mēs kā klubs ceram, ka mūsu futbolisti spēlēs izlasē - vispirms jātiek 23 kandidātu sarakstā [Stojanoviča sākotnējā sarakstā bija 28 uzvārdi - aut.]."

Tātad var teikt, ka, izvēloties pamatsastāvu, domājat arī par Latvijas izlasi?
"Protams, primāri ir pašiem uzvarēt spēli, un izlase ir otrajā plānā. Tomēr devām viņiem iespēju, lai viņi uz izlasi dotos ar pozitīvām domām. Nosēžot abas spēles rezervē klubā, diez vai izdotos parādīt savas spējas izlasē."

Rezultāts ir, seši punkti divās spēlēs, bet snieguma ziņā, šķiet, neesat bijuši tādi kā čempionam pienāktos.
"Noteikti, ka šobrīd nerādām tādu sniegumu, kā pagājušās sezonas beigās, kad bija uzķerts tas mehānisms, un visi juta viens otru, fiziski bijām gatavi. Starpsezonu periodā daudz kas pamainījās, ir cits pamatsastāvs un redzu, ka čaļiem vēl nav tās pārliecības, kā arī fiziskā sagatavotība nav tāda, kā mēs vēlētos. Šīs lietas attiecas arī uz tiem spēlētājiem, kas ar mums bija jau pērn. Ietekmē arī treneru izmaiņas - viens prasa to, otrs kaut ko citu, filozofijas atšķirīgas. Mēs nedrīkstam vainot tikai spēlētājus - tas ir kopums, kur visi vainīgi, trenerus un augšējo galdu ieskaitot. Nav tāds kolektīvs, apkārt nenotiek tādas lietas, lai komandu sagatavotu kārtīgi. Nenotiks brīnums un čaļi nerādīs uzreiz fantastisku spēli. Nespēlējam kā čempioniem vajadzētu, bet, kā jau teicu, seši punkti bija svarīgākais."

Lēmums izlašu pārtraukumā lidot uz Kipru ir spontāns lēmums, kas saistīts ar treneru izmaiņām vai arī šī trešā treniņnometne siltajās zemēs jau iepriekš bija plānota?
"Tas bija plānots jau pirms tam - kad zinājām izlašu loga datumus. Mums Latvijā īsti nav, kur trenēties. Nezinu, kā atspoguļosies tas, ka atkal dosimies uz Kipras zaļajiem laukumiem, lai pēc tam spēlētu Latvijā uz mākslīgajiem, bet tādā garā laika posmā, kad esam visi kopā, varam sagatavoties labāk."

Uz Kipru lidosiet ar jauno treneri?
"[Smaida] Nezinu, tas nav jālemj man. Noteikti gājieni no kluba puses būs un atkal kaut kas var pamainīties. Pie biežām izmaiņām mūsu klubā vairums jau pieraduši. Mēģināsim atvērt jaunu lapu un, ja būs izmaiņas, domāju, spēlētāji spēs to sagremot un pielāgoties. Tiem, kas atradīsies izlasē, protams, būs grūtāk."

Šodien pieteikumā nebija Alekseja Višņakova. Savainojums? Kā tas var skart izlasi?
"Viņam ir mikrosavainojums. Negribējām riskēt. Domāju, Aleksejs brauks uz izlasi un ir gatavs sevi tur pierādīt. Varbūt citi viņu uzskata par veterānu, bet es uzskatu, ka viņš sevi ir ļoti labi uzturējis formā. Varbūt ātrums nedaudz, nedaudz ir zudis, bet ir lietas, ko viņš joprojām māk - izgājieni pa savu malu, centrējumi. Manuprāt, Latvijā labāka centrētāja par viņu nav. Latvijas izlases treneris redz, ka viņš var dot ieguldījumu, ir viņu izsaucis, un Aleksejs ļoti grib doties uz turieni. Tāpēc šodien nolēmām viņu pasaudzēt, lai viņš savestu sevi kārtībā. Sezona ir gara un svarīgi šādus mazus savainojumus nepadziļināt."

Pērn sezonas otrajā pusē svarīgs balsts bija Elvis Stuglis. Pagaidām divās kārtās viņš tikai reizi nācis uz maiņu, turklāt spēlēja ne savā pozīcijā. Kāda ir viņa situācija?
"Elvis ir universāls un ir pierādījis sevi jebkurā pozīcijā, līdz ar to varam variēt. Viņam ir augums - var palīdzēt visās standartsituācijās. Šobrīd spēlē citi centra aizsargi [Černomordijs un albānis Prenga - aut.], skatīsimies, kā būs tālāk. Pagājušajā sezonā viņam tika dota iespēja, viņš sevi pierādīja un spēlēja līdz sezonas beigām. Kā zinām, viena spēle var mainīt futbolista likteni. Domāju, viņam būs sava iespēja."

"Riga" visplašāk pārstāvēta Latvijas izlasē. Ko šie futbolisti darīs, piemēram, Polijā, ja šodien mocījās ar apakšgala komandu "Mettu"?
"Visi saprot, ka izlasei tās būs grūtas spēles, un ka izlase pēdējos gados nav priecējusi. Tagad ir jauns treneris, kurš vēlas redzēt spēlētājus ar lielu pašatdevi. Domāju, kaut kādam grūdienam jābūt - skatīsimies, vai izdosies uzreiz. Pretinieku komandas spēlētāji spēlē labos klubos, katru nedēļu aizvada spēles augstā līmenī. Saprotam, ka tikai ar lielu pašatdevi, viens otram palīdzot un ar veiksmi mēs varam likt kaut ko pretī šiem lielajiem spēlētājiem."

Vai izlase ir gatava, ņemot vērā, ka Virslīgas sākums ir šajos mazajos mākslīgajos laukumos un liela daļa spēlētāju, kā izskatās, vēl nav formā?
"Tā vienmēr ir bijis, tā ir ne pirmo gadu. Tāda ir mūsu realitāte. Labāk, lai ir šīs divas kārtas, nekā izlase savācas bez nevienas kārtas Virslīgā. Šīs pāris spēles kaut kādu tonusu tomēr dod. Ir taču mums arī ārzemnieki. Treneru štābam jānosaka pareizais vienpadsmitnieks, jācenšas izbraukumā iegūt kādus punktus."

Andris Riherts, "Mettas"/LU galvenais treneris: "Paldies visiem, kas atnāca šajos neviesmīlīgajos laika apstākļos uz stadionu. Mūsu līdzjutēji, kuri vienmēr ir klāt, kalpo par motivāciju grūtos brīžos. Kopumā paldies spēlētājiem par to, ka centās izpildīt visu to, par ko bijām vienojušies, taktiku ieskaitot. Skaidrs, ka zināmos brīžos fiziskais pārspēks pretiniekam piederēja - kādā brīdī šķita, ka viņiem tāds labs basketbola piecinieks laukumā. Nesūdzos, arī mums ir pāris lielāki spēlētāji, bet pretiniekam šādu spēlētāju ir uz divu roku pirkstiem saskaitāmi. Spēli izšķīra tas, ka "Riga" kādā brīdī izdevās paņemt spēli savos grožos. Diemžēl muļķīgi, ka pēc savas standartsituācijas uzbrukumā ielaidām vārtus pretuzbrukumā, kaut gan pirmo vilni it kā atsitām. Tālāk gribējām lauzt spēles gaitu, šodien tas diemžēl neizdevās, momenti īpaši neizveidojās. Pretiniekiem bija standartsituācijas, kurās viņi ir spēcīgi - tā viņi mēģināja mūs nomīcīt."

Snieguma ziņā solis uz priekšu pēc zaudējuma Daugavpilī?
"Domāju, Daugavpilī mūsu spēles kvalitāte bija ļoti laba. Arī šodien. Šodien nedaudz pamainījās sastāvs, bet ar spēles kvalitāti biju apmierināts. Daugavpilī mums varbūt nedaudz pietrūka uzbrukumu noslēdzošā fāze, tad šodien laukuma vidū pietrūka pieredzes, lai kaut vai uz mirkli otrajā puslaikā varētu pārņemt spēli savās rokās."

Daugavpilī pa pārliktni trāpīja Džamalutdinovs, šodien viņš gan nopelnīja brīvsitienu, gan pats to realizēja. Uzbrukumā liels uzsvars uz viņu vai tomēr gaidi lielāku pienesumu arī no pārējiem?
"Viņš ir viens no komandas līderiem - viņam sanāk, viņš uzņemas atbildību. Man prieks, ka ir tāds spēlētājs, kurš var pavilkt arī pārējos. Šobrīd arī vārtos ir spēlētājs, kurš mums ļauj droši darboties ar bumbu, un arī priekšā - gribētos, lai laukuma vidusdaļā arī kāds uzņemtos atbildību. Diemžēl Liepas šodien nebija, viņa loma ir diezgan liela. Otrajā puslaikā pietrūka šāda dzīves pieredzējušāka spēlētāja laukumā, kurš kaut vai nedaudz varētu novirzīt spēli uz pretinieka laukuma pusi."

Cik nopietns savainojums ir Liepam?
"Uz U-21 nometni viņš nedosies. Pēc tāda sitiena no mugurpuses nekas patīkams nevarēja būt. Es tiesnesim prasīju, vai viņš pats gribētu būt tādā situācijā [smaida]. Viņš man tur kaut kādas citas lietas stāstīja. Sarkanā kartīte tur viennozīmīgi [spēlē Daugavpilī galvenais tiesnesis bija Aleksandrs Golubevs - aut.]."

Vai saviem spēlētājiem pirms mača akcentēji uzmanību uz Fjodorovu, kurš "Riga" labā guva pirmos vārtus un pērn bija viens no jūsu līderiem?
"Abus pretinieku vārtus uztaisīja Karašausks. Vlads [Fjodorovs] vienā pieskārienā noslēdza un bija īstajā vietā un laikā, taču pirmajos vārtos Karašausks apveda, šķiet, četrus vai piecus spēlētājus, otrajos vārtos arī viņš iedeva rezultatīvu piespēli."

Ar ko saistīta Korotkova nomaiņa diezgan agrīnā stadijā?
"Viņš nospēlēja 60 minūtes. Manuprāt, viņš bija ļoti vērtīgs spēlētājs, bet nezinu, cik ilgu laiku viņš varētu nospēlēt tādā pašā līmenī. Varbūt nomainīju nedaudz par ātru, varbūt vēl minūtes piecas viņš varēja būt laukumā. Taču šai spēlē viņš bija vērtīgs."

Par Normunda Uldriķa un Kristera Gulbja pozīcijām - līdz šim vairāk bija zināmi kā centra aizsargi, bet šodien abi spēlēja citās pozīcijās.
"Uldriķis, ja runājam par jaunatnes periodu, vairāk pazīstams kā pussargs. Virslīgā viņš debitēja kā aizsargs, bet, domāju, ka Virslīgas līmenī viņš var aizvadīt labi spēles arī pussarga pozīcijā. Gulbja sakarā - mums vajadzēja mazliet lielākus centimetrus laukumā. Viņš var nospēlēt pa malu, ir tur spēlējis. Manuprāt, viņš tika galā labi, izņemot pirmo epizodi, kad Karašausks viegli pastaigājās, parotaļājās ar bumbu un apveda trīs četrus spēlētājus. Varbūt pat piecus."

Virslīgā šodien debitēja Krollis - ko vari pateikt par viņu?
"Pretiniekam uz maiņu nāca Latvijas izlases spēlētāji [Kurakins un Laizāns - aut.], mums uz maiņu U-19 izlases spēlētāji. Krollim tā ir laba pieredze, plus viņš ir kreilis - uz ielas tādi nemētājas. Diezgan labs augums, precizitāte. Skaidrs, ka ieraugot tos lielos pretinieku aizsargus kaut kur saminstinājās, bet esmu apmierināts, ar kādu azartu viņš iznāca uz maiņu."

"Spartaks" - RFS 2:3

Valds Dambrausks, RFS galvenais treneris: "Viena no labākajām spēlēm Virslīgā šosezon - aizraujoša. Par laimi, mēs guvām pēdējos vārtus un uzvarējām. Kā zināt, kad analizē futbolu, neņem vērā pirmās un pēdējās 10 minūtes. Mums paveicās gūt divus vārtus pirmajās piecās minūtēs, un mēs, iespējams, nedaudz atslābām. Savukārt pēdējās 10 minūtēs bija atklāts futbols - abas komandas mēģināja gūt vārtus. Man ļoti patika, ka mana komanda nebija apmierināta ar neizšķirtu, bet gan riskēja un izdevās iegūt trīs punktus. Man patika arī "Spartaka" sniegums - arī savus futbolistus pirms mača par to brīdināju, un uzskatu, ka šī komanda ir uz pareizā ceļa. "Spartaks" spēlē ļoti organizēti, un it sevišķi man patīk viņu kompaktā aizsardzība, kā arī viņi sāk uzbrukumus no aizsardzības, kas nav tik ierasti Latvijā un Lietuvā. Un arī uzbrukums ir labs - viņu četri uzbrūkošie futbolisti ir ļoti ātri un var uzstumt "Spartaku" šosezon tabulā augstu."

Nuncio Dzavatjēri, "Spartaka" galvenais treneris: "Abas komandas demonstrēja labu futbolu. Diemžēl pirmajās piecās minūtēs ielaidām divus vārtus, taču tālāk demonstrētais futbols tiešām bija ļoti labs, un uzskatu, ka šī spēle kalpoja par labu reklāmu Latvijas futbolam."

Cik sāpīgi ir palikt bez punktiem pēc šādas atspēlēšanās no 0:2?
Dzavetjēri: "Tāds ir futbols. Atkārtošos, bet šodien skatītāji redzēja ļoti labu futbolu, un tas ir vērtīgi visam Latvijas futbolam. Abas komandas spēlēja tikai uz uzvaru, un man patīk šāda mentalitāte. Mums ir jānobriest, jāizdara liels darbs. Esmu vīlies par šodienu, bet jāņem vērā, ka nevarēju iekļaut sastāvā visus savus spēlētājus - seši leģionāri netiek pie dokumentiem. Nesaprotu, kāpēc federācija nedod viņiem atļauju. Ar šiem futbolistiem taču viss ir kārtībā. Varbūt mūsu kluba prezidentam jāņem tikai Eiropas spēlētāji? Es tam vienkārši nespēju noticēt! Esam bez septiņiem spēlētājiem! Septiņiem! Ar viņiem mums būs cita komanda, tāpēc esmu apmierināts ar šodienas sastāva sniegumu - jā, zaudējām, bet nevaru būt dusmīgs par komandas parādīto raksturu. Cerams, nākamreiz tamlīdzīgā situācijā paveiksies vairāk."

Kāpēc otrajā puslaikā nekontrolējāt spēli un brīžiem vairs netikāt galā ar "Spartaka" aizsardzību?
Dambrausks: "Tu spēlē tik labi, cik ļauj tavs pretinieks. "Spartaks" veica labu darbiņu, viņi presingoja mūs, nedeva mums vaļu. Mums bija savs plāns, kas labi strādāja pirmajā puslaikā - zinājām, ka "Spartaks" spēlē kompakti un spēlējām pēc iespējas plašāk. Plāns strādāja, jo katru reizi, kad bijām uzbrukumā, izveidojām kādu pusmomentu vai pat bīstamu momentu. Otrajā puslaikā mazliet zaudējām balansu, bet nevaru teikt, ka izgāzāmies - nedevām "Spartakam" labus momentus - viņiem bija tikai trāpījums pa stabu un izlīdzinājuma vārti, bet pat šajās epizodēs tā vairāk bija "Spartaka" spēlētāju individuālā meistarība, jo mums bija trīs četri spēlētāji pirms bumbas, un šie sitieni vienkārši izgāja cauri viņu kājām un lidoja vārtu stūros. Toties pēc 2:2 mēs nepārtraukti mēģinājām un mēģinājām atgūt vadību un pēdējās sekundēs tas beidzot izdevās."

Vai esat priecīgs par Zjuzinu, kurš pēc visām traumām guva uzvaras vārtus? Turklāt paveica to pilsētā, kurā izauga.
Dambrausks: "Esmu ļoti laimīgs par viņu, zinot, cik svarīgas viņam ir šīs spēles minūtes un zinot, ka viņš tik tikko spēj aizvadīt šīs 30 minūtes. Šādiem vārtiem jādod viņam neticamas izjūtas. Kad laidu viņu uz maiņu, teicu, ka ticu viņa spējai gūt tik svarīgus vārtus. Pirms gūtajiem vārtiem viņam bija iespēja pēc stūra sitiena, ko viņš neizmantoja - tobrīd es un, visticamāk, arī viņš noteikti nodomāja, ka tas bija īstais moments, ko izmantot. Par laimi, viņam radās vēl viena iespēja."

"Jelgava" - "Ventspils" 2:1

Dejans Vukičevičs, "Ventspils" galvenais treneris: "Apsveicu "Jelgavu" ar pelnītu uzvaru, kamēr mēs dabūjām to, ko bijām pelnījuši. Kamēr bija 0:0, spēlējām futbolu, par kādu bijām vienojušies, bet pēc pirmo vārtu ielaišanas no mūsu puses bija futbols, kas man nebija saprotams. Tikai pēdējās 15 minūtēs spēlējām pareizi, kad sekoja augsti centrējumi un mēģinājām izglābties no zaudējuma."

Marians Pahars, "Jelgavas" galvenais treneris: "Patīkami uzvarēt, īpaši tādu spēcīgu komandu kā "Ventspils". Domāju, ventspilnieki šogad tāpat būs starp līderiem un priecājos, ka uz šīs stiprās komandas fona izskatījāmies ļoti pozitīvi - ne tikai rezultāta, bet arī snieguma ziņā. Zinājām viņu stiprās puses, Tosinu, Amansiu - izdevās plāns viņus neitralizēt un bez viņiem "Ventspils" vairs nebija tik bīstama. Mani futbolisti izpildīja plānu "top" līmenī."

Pēdējo 10 minūšu "Ventspils" spiediens.
Pahars: "Dejans minēja, ka viņam nepatīk stils, kad bumba vienkārši tiek sperta uz priekšu, savukārt man nepatīk, ja mēs tik dziļi iesēžamies aizsardzībā. Parunāsim par to. Būtu "Ventspilij" vēl 5-10 minūtes, iespējams, sekotu 2:2. Domāju, sava loma bija arī pieredzes trūkumam - neesam bijuši šādos apstākļos, 2:0 pret "Ventspili"."

Tosinu neitralizēja?
Vukičevičs: "Viņš pirmā puslaika vidū saņēma sitienu, un tas patraucēja. No viņa esam stipri atkarīgi, visa komanda spēlē sliktāk, ja Tosinam neiet spēle. Tomēr Tosins vienmēr dod ieguldījumu, arī šodien pelnīja brīvsitienus, tā ka neesmu uz viņu apvainojies. Turklāt, ja izslēdz Tosinu, tas nozīmē brīvākas kājas citiem, tomēr šoreiz neviens cits nespēja dot rezultātu."

Četras izmaiņas pamatsastāvā par spīti labam sniegumam pret "Riga".
Pahars: "Pirmkārt, traumas, otrkārt, sportiskā forma - Indrāns iepriekš nebija līdz galam gatavs, kamēr Eisdens aizvadīja ļoti sliktu maču, nebija gatavs spēlei. Ivanovs saslima, temperatūra vēl vakar, tāpēc sūtījām Aivaru [Emsi]. Tāpēc izmaiņas - iepriekšējā spēlē nebija asuma uzbrukuma, toties šodien iznākušie Džaneiro [Purpreharts] un Dāvis Indrāns bija izšķiroši mūsu uzvarā."

Aivara Emša debija.
Pahars: "Protams, esmu apmierināts - lai gan par agru no viņa gaidīt izcilu spēli, taču, kad "Ventspils" mūs pirmajā puslaikā aktīvi presingoja, viņam izdevās nomest bumbas pēc tālajām Fernandesa piespēlēm. Viņš darīja savu darbu. Taču negribu nevienu atsevišķi izcelt - mums izdevās spēle kā komandai, esmu apmierināts ar visiem čaļiem. Futbols ir kļūdas - šodien kļūdījāmies mazliet mazāk nekā "Ventspils"."

Vai pazināt savu tautieti pretinieku rindās Rašo?
Vukičevičs: "Protams. Talantīgs, labs puisis, spēlēja Melnkalnes U-21. Pērn guva savainojumu un palika bez komandas - viņam kāds piedāvāja spēlēt Latvijā. Šodien tika pie iespējas un labi izmantoja to."

Kā uztvērāt, ka "Ventspils" aktīvākie līdzjutēji atteikušies atbalstīt komandu?
Vukičevičs: "Tas nav jautājums man, bet, protams, ka komandai tas nāk par sliktu. Kad ir vienotība, rezultāti vienmēr ir labāki. Žēl, protams, ka tā un nesaprotu to, bet tas ir viņu lēmums. Pērn gandrīz visu laiku bijām kopā. Klubam ir 22 gadu vēsture un, domāju, ka neatkarīgi no vadības, treneru, spēlētāju sastāva tā ir mūsu komanda. Gaidu viņus atpakaļ nākamajā spēlē - ceru, tas viss atrisināsies. Futbolistiem patīk spēlēt, viņu atbalstītiem, turklāt tas liek pienākumu spēlēt vēl labāk."

"Valmiera Glass" - "Daugavpils" 2:0

Viktors Morozs, "Daugavpils" galvenais treneris: "Apsveicu Valmieru ar futbola svētkiem. Protams, esam sarūgtināti tieši par sniegumu, un rezultāts, protams, likumsakarīgs. Pilnīgi."

Tamazs Pertija, "Valmiera Glass" galvenais treneris: "Pozitīvs sākums. Spēle sanāca kaujinieciska, laba. Priecājos, ka šī mēneša laikā futbolisti ar cieņu izturas pret mūsu, treneru, prasībām. Tas, ka futbolisti ļoti vēlas spēlēt futbolu, turklāt skaistu futbolu, priecē vairāk nekā rezultāts. Priecē, ka ir rokraksts - ja cilvēki nezinātu, cik maz esam strādājuši kopā, varētu nodomāt, ka esam strādājuši jau gadu."

Valmierai nebija oficiāla pasākuma, tāpēc vēlētos zināt, uz kādiem nosacījumiem esat vienojies ar "Valmiera Glass".
Pertija: "Trenera arods tāds, ka vari sarunāt uz trim gadiem, bet nostrādāt tikai pusgadu. Katrā ziņā es sezonas vidū komandu nekad nepametu, ja vien nav abpusējas nesaskaņas. Man ir noruna uz vienu gadu un vēlos izdarīt darbu līdz galam. Gribu, lai jaunie futbolisti attīstītos un būtu gatavi dažāda vecuma izlasēm. Mums dažādu apstākļu dēļ nav mērķa izcīnīt titulu, taču vēlamies dot iespēju jaunajiem spēlētājiem spēlēt augstā līmenī."

Kad sākāt darbu Valmierā?
Pertija: "Pirms mēneša un 10 dienām."

Cik grūti bija sagatavoties šai spēlei, ņemot vērā, ka par Valmieru informācijas bija gaužām maz?
Morozs: "Tiešām bija grūti. Ja "Mettas" sastāvu zinājām par 100%, tad tagad nezinājām. Pirms šodienas mača nebija iespējas redzēt, kā Valmiera spēlē, ko dara standartsituācijās. Tas viss mums bija jauns. Bija jāspēlē sava spēle, taču tas neizdevās. Valmierai tiešām laba komanda, apsveicu Tamazu. Viņi daudz vairāk gribēja - ja pirms nedēļas pret "Mettu" mēs bijām agresīvāki, tad šodien tāds bija pretinieks. Varbūt mēs treneri kļūdījāmies. Diemžēl viņi gribēja vairāk."

Vai negatīvi neietekmē tas, ka spēles dienā veicāt agru pārbraucienu no Daugavpils uz Valmieru? Vai klubam vispār ir iespējas nodrošināt ierašanos iepriekšējā dienā?
Morozs: "Nedomāju, ka problēma ir tajā, ka atbraucām tikai šodien. Bet, runājot par klubu, domāju, mums tādas iespējas nav."

Lūsiņa savainojums?
Pertija: "Piezemējās slikti, bet ceru, ka nekas nopietns nebūs. Mums pēc šīs traumas spēles struktūra nedaudz pajuka - plānojām spēlēt ar diviem uzbrucējiem [Lūsiņš, Punculs - aut.], nometnē viņi visu laiku tā spēlēja un izveidojās laba savstarpējā sapratne. Nācās pārkārtoties, un tas atstāja savu iespaidu uz uzbrukumu. Lūsiņš ir ļoti perspektīvs, ceru uz viņu [valmieriešu pārstāvis, atsaucoties uz sarunu ar ātrās palīdzības dienestu, piebilda, ka Lūsiņam ir ceļgala saišu trauma un, iespējams, atsvaidzināta vecā trauma - aut.]."

Magrina savainojums?
Morzozs: "Domāju, nekas nopietns."

Lai gan spēle nevedās, varējāt puslaiku pabeigt 0:0 un ieķerties spēlē. Piekrīti, ka pieļautā kļūda puslaika beigās bija muļķīga?
Morozs: "Jā. Atkārtošu, ka spēlējām slikti, sevišķi pirmajā puslaikā. Taču varējām doties uz ģērbtuvēm pie 0:0. Tā pati Magrina trauma, kā rezultātā Bairamli nācās spēlēt drusku dziļāk. Bairamli kļūda, un viņš to pats labi saprot. Jā muļķīgi."

Pie 1:0 ap 70.-85. minūti bija nogrieznis, kad nosēdāties ļoti zemu. Kāds iemesls?
Pertija: "Mums bija plāns periodiski realizēt presingu, bet periodiski ļaut pretiniekam kontrolēt bumbu savā laukuma pusē. Šī nosēšanās patiešām bija un arī pārtraukumā vienojāmies, ka kādā brīdī tā spēlēsim, lai izmantotu radušās brīvās zonas."

Agri nomainīji japāņu uzbrucēju Sataki - neiegāja spēlē?
Morozs: "Satake bija viens no aptuveni 30 pārbaudāmajiem ziemas periodā. Sākotnēji nolēmām viņu neņemt, taču galu galā sanāca tā, ka mums bija tikai viens uzbrucējs - Askerovs. Visi zina, kas notika pagājušajā nedēļā [sarkanā kartīte un divu spēļu diskvalifikācija - aut.], un mēs Sataki paņēmām jau pēc spēles pret "Mettu". Zinājām, ka Satakem nav tas līmenis - varbūt tā bija kļūda viņu likt sākumsastāvā. Pirms tam viņš bija kaut kur Lietuvā [pēc spēka otrajā līgā - aut.], kur klubu neatrada."

Krautmani vairāk pierasts redzēt uzbrūkošās pozīcijās, bet šodien spēlēja kā centra aizsargs.
Pertija: "[Smaida] Jā, viņš nekad šai pozīcijā nebija spēlējis, bet mēs meklējam [centra aizsargus] iekšējās rezervēs. Treniņnometnē Krautmanis šai pozīcijā nospēlēja pēdējos trīs mačus un, kad pēc spēles pret "Aktobe" pat pretinieku nometnē interesējās, kas tas par puisi [smaida], tad sapratu, ka viņš var spēlēt kā centra aizsargs.

Īstenībā šodien mums pietrūka piecu spēlētāju no tā sastāva, kas mums bija treniņnometnē Turcijā. Tas ir ļoti daudz. Uzvārdus nesaukšu, bet tie ir labi spēlētāji, no kuriem četri ir leģionāri. Tagad būs izlašu pauze, atnāks dokumenti un visu noformēsim. Sastāva ziņā kļūsim vēl spēcīgāki nekā šodien. Toties šodien saņēmu daudz informācijas - jaunie futbolisti pierādīja, ka arī ir spējīgi labi nospēlēt pamatsastāvā. Konkurence mums tiešām ir."

Šodien bija laba atmosfēra. Varat salīdzināt ar Liepāju vai arī abās pilsētās šai ziņā viss ir nevainojami?
Pertija: "Es teiktu, ka aptuveni pēdējās divās sezonās atmosfēra priecē ikvienā pilsētā, futbols ir pacēlies, pieaugušas prasības, uzlabojusies atmosfēra. Ja atceraties, tad tieši šeit pēc "Liepājas" uzvaras Valmierā ar 2:0 izcēlu, ka bija ļoti laba atmosfēra tribīnēs. Arī šodien, protams, liels paldies - dzirdēju, kā komandu atbalsta, pilnas tribīnes, daudz bērnu, kas ir pozitīvi. Grūti salīdzināt Liepāju un Valmieru - protams, Liepājā ļoti mīl futbolu. Galvenais, lai Rīgas stadionos būtu tāpat. Mums, treneriem un spēlētājiem, patīk ažiotāža tribīnēs."

Ir nosprausts mērķis no kluba vadības vai pašam sev?
Pertija: "[Domā] Centīsimies būt maksimāli neērts pretinieks ikvienā spēlē. Gribētos, lai attīstās jaunieši, un lai viņi piekoptu modernu futbolu. Ja pamanījāt, mums šodien katrs futbolists piedalījās uzbrukumā - man tas ir svarīgi. Tagad vēl jāiemācās ar milzu vēlmi arī aizsargāties. Tad mēs būtu uz pareizā ceļa. Būtu muļķīgi teikt tagad, ka mērķis ir tituls, bet sirds dziļumos gribas katrā spēlē atstāt labu iespaidu un būt konkurētspējīgiem."

Pieteicāt Soloveičiku - kas ar viņu? Un Artis Jaudzems
Pertija: "Viņam bija operācija, tagad jau trenējas ar komandu. Pieslēdzās mums jau pēc Turcijas, šobrīd vēl nedaudz izjūt diskomfortu. Tagad dosies uz izlasi [U-21], bet pēc tam, domāju, mierīgi varēs pretendēt uz sākumsastāvu. Ar Jaudzemu ir līdzīgi kā Soloveičiku - abi kopā sāka trenēties. Jaudzemam šīs divas nedēļas noderēs, lai uzņemtu formu - ļoti ātrs futbolists, ar kuru var bagātināt uzbrukumu."

Kāds no "Valmiera Glass" varētu pretendēt uz lielo izlasi?
Pertija: "Tagad par to nerunāšu, pāragri spriest. Bet treniņnometnē labi spēlēja Punculs - septiņi gūti vārti septiņās spēlēs, plus nopelnīja divas pendeles un atdeva divas rezultatīvas piespēles. Tas notika pret spēcīgiem pretiniekiem. Tikmēr izlasē ir futbolisti, kuri savos klubos nespēlē. Punculu varēja izsaukt un apskatīties, bet tas ir izlases trenera ziņā."

Lasi vēl:
1. kārta: "Riga" un Kubarevs, Tosina negantās medības, īpašais Zjuzins, Sūlšera veiksme


, 2019-03-19 08:09, pirms 5 gadiem
No visām intervijām acīs iekrita Zavjetieri sacītais-Esmu vīlies par šodienu, bet jāņem vērā, ka nevarēju iekļaut sastāvā visus savus spēlētājus - seši leģionāri netiek pie dokumentiem. Nesaprotu, kāpēc federācija nedod viņiem atļauju. Ar šiem futbolistiem taču viss ir kārtībā. Varbūt mūsu kluba prezidentam jāņem tikai Eiropas spēlētāji? Es tam vienkārši nespēju noticēt!

Vai federācija tādejādi apzināti bremzē kādu komandu,vai Spartaka treneris lej ūdeņus un kaut kādas prasības Spartaks nav izpildījis?Darbs žurnālistiem
, 2019-03-19 08:17, pirms 5 gadiem
Punculi varēja uz izlasi. Laizāna vietā.
, 2019-03-19 08:43, pirms 5 gadiem
Pirmajā spēlē Valmiera ļoti labi iespaidu atstāja, ar šādu spēli par 6nieku var cīnīties! Vienīgi uztrauc salīdzinoši augumu ziņā nelielā aizsardzības līnija, vienīgais Kramēns kaut cik atbilst mūsdienu centra aizsarga parametriem... pret komandām ar slaidiem uzbrucējiem un pussargiem standartos varētu būt pagrūti. Lai gan sastāvs nomainījies šķiet par 70%, prieks, ka abus vārtus guva vietējie čaļi! Cerams, netiks pārspīlēts arī ar leģionāriem.. Jācer, ka Lūsiņam nekas pārāk nopietns, galvenais, lai nav plīsums, lai gan, ja kaut vai pastiepa tās ceļa saities, tāpat tie parasti ir 2-3 mēneši ārā.. Veselību! Nez, kādēļ Verners Apiņš bija malā, kāda mikrotrauma?
, 2019-03-19 08:43, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Punculi varēja uz izlasi. Laizāna vietā.
Spēlēsim ar 9 uzbrucejiem un 2 pussargiem ?
, 2019-03-19 09:00, pirms 5 gadiem
Ja Laizānu noņem ir 8 pussargi. Liekas daudzi no uzbrucējiem varēja spēlēt, kā pussargi. Karašauskis u.c. Liekas Punculs arī ir spēlējis kā pussargs.
, 2019-03-19 09:07, pirms 5 gadiem
Punculs baigi centās pirmajā spēlē uzbrukumā, bija tendēts uz vārtiem, bet baigi daudz arī kļūdījās uzbrukuma noslēgumā, ar pēdējo piespēli utt.. Gan jau, cerams, ka pirmās spēles mandrāžas ietekmē
, 2019-03-19 09:17, pirms 5 gadiem
alguns rakstīja: No visām intervijām acīs iekrita Zavjetieri sacītais-Esmu vīlies par šodienu, bet jāņem vērā, ka nevarēju iekļaut sastāvā visus savus spēlētājus - seši leģionāri netiek pie dokumentiem. Nesaprotu, kāpēc federācija nedod viņiem atļauju. Ar šiem futbolistiem taču viss ir kārtībā. Varbūt mūsu kluba prezidentam jāņem tikai Eiropas spēlētāji? Es tam vienkārši nespēju noticēt!

Vai federācija tādejādi apzināti bremzē kādu komandu,vai Spartaka treneris lej ūdeņus un kaut kādas prasības Spartaks nav izpildījis?Darbs žurnālistiem
Par 3 leģionāru pievienošanos, kuri vēl nav oficiāli pieteikti, Spartaks vēstīja divas dienas pirms čempionāta sākuma. Zinot cik milzīgam kvantumam spēlētāju (vairākos desmitos meiteņu un zēnu u-čempionātos, 4 pieaugušo līgās vīriešiem, 2 pieaugušo līgās sievietēm) ir jāizsniedz vai jāpārslēdz licences, tad tie 5 sacensību nodaļas darbinieki vienkārši fiziski nespēj visu laicīgi pagūt. Protams, varētu tomēr VL spēlētājus primāri licencēt, bet kopumā apšaubu, ka kāds tiek speciāli gremdēts.
, 2019-03-19 09:25, pirms 5 gadiem
>>>Dainis 1998
Tieši tā,virslīgai jābūt prioritātei,kaut vai tāpēc,ka tur jau risinās sacensības.Tādā gadījumā,runāt par aizņemtību būtu nevietā.
, 2019-03-19 09:31, pirms 5 gadiem
ficuks rakstīja: Punculs baigi centās pirmajā spēlē uzbrukumā, bija tendēts uz vārtiem, bet baigi daudz arī kļūdījās uzbrukuma noslēgumā, ar pēdējo piespēli utt.. Gan jau, cerams, ka pirmās spēles mandrāžas ietekmē
Vismaz ir uzvara. Valmiera nav pēdejā vietā. Vēl kāda uzvara pret spēcīgāku pretinieku. Un iespējams Punculs būs izlasē. Punculis bija MVP Valmieras un Daugavpils spēlē. Lielākais daudzums Valmieras uzbrukumu bija dēļ Puncuļa aktivitātēm.
, 2019-03-19 10:07, pirms 5 gadiem
ficuks rakstīja: Pirmajā spēlē Valmiera ļoti labi iespaidu atstāja, ar šādu spēli par 6nieku var cīnīties! Vienīgi uztrauc salīdzinoši augumu ziņā nelielā aizsardzības līnija, vienīgais Kramēns kaut cik atbilst mūsdienu centra aizsarga parametriem... pret komandām ar slaidiem uzbrucējiem un pussargiem standartos varētu būt pagrūti. Lai gan sastāvs nomainījies šķiet par 70%, prieks, ka abus vārtus guva vietējie čaļi! Cerams, netiks pārspīlēts arī ar leģionāriem.. Jācer, ka Lūsiņam nekas pārāk nopietns, galvenais, lai nav plīsums, lai gan, ja kaut vai pastiepa tās ceļa saities, tāpat tie parasti ir 2-3 mēneši ārā.. Veselību! Nez, kādēļ Verners Apiņš bija malā, kāda mikrotrauma?
Apiņam trauma, izlaida arī Turcijas treniņnometni.
, 2019-03-19 12:17, pirms 5 gadiem
Žēl Apiņa ļoti labs spēlētājs. Cerams ātrāk atveseļosies.
, 2019-03-19 12:29, pirms 5 gadiem
alguns rakstīja: No visām intervijām acīs iekrita Zavjetieri sacītais-Esmu vīlies par šodienu, bet jāņem vērā, ka nevarēju iekļaut sastāvā visus savus spēlētājus - seši leģionāri netiek pie dokumentiem. Nesaprotu, kāpēc federācija nedod viņiem atļauju. Ar šiem futbolistiem taču viss ir kārtībā. Varbūt mūsu kluba prezidentam jāņem tikai Eiropas spēlētāji? Es tam vienkārši nespēju noticēt!

Vai federācija tādejādi apzināti bremzē kādu komandu,vai Spartaka treneris lej ūdeņus un kaut kādas prasības Spartaks nav izpildījis?Darbs žurnālistiem
Pertija to pašu par 5 saka. Gan jau tur papīru problēmas, ne federācijas.
, 2019-03-19 12:35, pirms 5 gadiem
Karogspliivo rakstīja: Žēl Apiņa ļoti labs spēlētājs. Cerams ātrāk atveseļosies.
Karlsons ar bez darba. Bet laikam visiem vietas Valmierā nepietiek.
, 2019-03-19 23:00, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Karlsons ar bez darba. Bet laikam visiem vietas Valmierā nepietiek.
Nu ņemot vērā, ka no vietējiem lielajā komandā 7 palikuši, un vēl 5 leģi nāks klāt, tad tā arī sanāk, ka priekš visiem vietas par maz.
, 2019-03-20 01:46, pirms 5 gadiem
Paldies par ziņām!
, 2019-03-20 15:03, pirms 5 gadiem
Latvieši taisa jaunu likmju blogu, atbalstīsim - https://t.me/LATBET
Deņiss Rogovs. Foto: FK Tukums 2000
22

Negaidītais varonis Rogovs un vēla pendele ļauj Tukumam izcīnīt otro uzvaru

Šodien Latvijas futbola Virslīgas otrās kārtas beidzamajā spēlē "Tukums 2000"/"Telms" izbraukumā otrajā puslaikā pazaudēja vadību, taču ar pendeles palīdzību pieveica "Jelgavu" – 3:2. Divus vārtus guva aizsargs Deņiss Rogovs, kurš iepriekš nebija izcēlies ar rezultatīviem sitieniem.
Daugavpiliešu vārtsargs Frenks Orols. Foto: Ruslans Antropovs
16

Orols glābj, "Daugavpilij" otrā sausā spēle, noraidījums un pirmā uzvara

Jau otro sauso spēli un pirmo uzvaru "TonyBet" Virslīgas sezonā nopelnījusi "Daugavpils", kas savā laukumā pārspēja debitanti "Grobiņas SC"/LFS (2:0), kas vēl turpina gaidīt pirmos vārtus augstākajā līgā. Pa vārtiem guva leģionāri Bartelemī Djedjū un Aleksejs Golijanins, bet mača izskaņā noraidīts tika Rinalds Aizups. LFF teksta tiešraidē norādīta 600 skatītāju klātbūtne.
Mirklis no "Riga" un "Audas" spēles. Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC
9

Regža imitē pirms nedēļas paveikto, "Riga" desmitā sausā uzvara pār "Audu" pēc kārtas

Otro panākumu ar 1:0 Latvijas futbola Virslīgā šosezon izcīnīja "Riga", kura pieveica "Audu". Vicečempione pret šo pretinieku guva desmito uzvaru bez ielaistiem vārtiem pēc kārtas.