Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Kurtejans par "Jēkabpils" negodīgo spēli: "Jau pēc pirmā puslaika kļuva skaidrs"

Agris Suveizda

Kurtejans par "Jēkabpils" negodīgo spēli: "Jau pēc pirmā puslaika kļuva skaidrs"
Aleksandru Kurtejans
Foto: Raitis Supe

"Jelgava" un RFS aizraujošā un vārtu gūšanas iespējām bagātā spēlē uzvarētāju tomēr nenoskaidroja - 1:1. Piedāvājam abu komandu galveno treneru komentārus.

RFS galvenais treneris Andrejs Kaliņiņs: "Man laikam vajag katrai preses konferencei ierakstīt video - uzbrukām, radījām daudz momentu, bet pievīla realizācija. Ja nopietni, tad tradicionāli gribētu pateikt lielu paldies līdzjutējiem, kuri mūs atbalstīja, un futbolistiem. Viņi, manuprāt, aizvadīja teicamu spēli. Ja kaut kur varu kādam pārmest, tad vienīgi uzbrukumu noslēguma fāzē. Futbols man ļoti patika – kā no mūsu, tā "Jelgavas" puses. Bija redzams, ka neviena komanda negribēja ne nospēlēt neizšķirti, ne zaudēt. Spēle atgādināja 12. raundu boksā, kad jau sākas atklāta apmainīšanās sitieniem – milzīgs skaits pretuzbrukumu, uzbrukumu. Un jautājums bija tas, kurš gūs vārtus. Otrajā puslaikā neticēju, ka spēle beigsies 1:1 – vai nu mēs iesitīsim, vai iekritīsim pretuzbrukumā. Nedaudz neuzminēju.

Kas attiecas uz spēles struktūru, pirmais puslaiks bija tāds saraustīts, neizteiksmīgs. Vismaz no mūsu puses. Taču to saistu ar to, ka tagad nespēlējam un čempionātā ir milzīgas pauzes, kādēļ zaudējam spēļu ritmu. Spēles beigās varbūt nedaudz – nevis nedaudz, bet gan kārtīgi – nosēdāmies, jo pastāvīgi uzbrukām un pēc tam pastāvīgi ķērām pretiniekus pretuzbrukumos. Tas laikam saistīts ar to, ka zaudējam spēļu ritmu. Pēdējo trīs nedēļu laikā aizvadījām divas spēles ar 1. līgas komandām – tā gluži nav tāda pati pretestība, tie paši ātrumi [kas Virslīgā]. Un pirmo puslaiku saistu tieši ar spēļu ritma zaudēšanu.

Otrajā puslaikā izdevās pārņemt iniciatīvu un izveidojām daudz momentu. Centāmies neaizmirst par ["Jelgavas"] pretuzbrukumiem, lai neielaistu vārtus, bet tas ne vienmēr sanāca. Ļoti grūti to izdarīt, ja uzbrūkam ar lieliem spēkiem, gribam uzvarēt un ar visām domām esam pie pretinieku vārtiem, pie saviem nedaudz zaudējot koncentrēšanos. Liels paldies aizsargiem un pussargiem, kuri paveica milzīgu darba apjomu un spēja neitralizēt pretinieku uzbrukuma potenciālu. "Jelgavai" ir ātri, labi, tehniski futbolisti, un katrs pretuzbrukums bija bīstams – nervozitāte visu laiku bija jūtama, vismaz man kā trenerim. Atkārtošu, ar komandas sniegumu esmu apmierināts, izņemot momentu realizāciju."

"Jelgavas" galvenais treneris Aleksandru Kurtejans: "Nav īsti ko piebilst. Laba atmosfēra, labs laiks, arī laukums nebija slikts, labs pretinieks. Teikšu godīgi, ka tādas spēles man ne pārāk patīk. Pirmajā puslaikā izskatījāmies nedaudz labāk, bet ielaidām. Savukārt otrajā puslaikā mūsu komanda nez kāpēc izdomāja, ka pretiniekus nomētājam cepurēm. Laukuma malā stāvēju, bļāvu un bļāvu, taču netiku sadzirdēts – meklēsim tālvadības pulti [ar kuru vadīt spēlētājus], jo tā spēlēt pret RFS, protams, nedrīkst. Otrajā puslaikā varējām ielaist vārtus un ne vienus vien. Jā, momenti bija arī mums, bet tā spēlēt pret RFS nedrīkst.

Kas attiecas uz komandas kopējām darbībām, pirmajā puslaikā tās patika, savukārt otrajā puslaikā jau spēlējām "caur nevaru" un nebija viegli. Visi bija noguruši. Nosauktu to nevis par 12. raundu, bet gan kad jau rit pēdējais aplis 12 kilometru skrējienā un skrējēji jau sāk [pilnā ātrumā] skriet no vienas puses uz otru. Lielākais pluss abām komandām bija vēlme, cīņa, laukumā nebija neviena spēlētāja, kurš apstātos. Visi gāja līdz beigām un gribēja panākt pozitīvu rezultātu. Man kā trenerim tas ir pluss. Redzu, ka puiši grib, neapstājas un viņus nekas nevar atturēt. Kopumā spēle tika sadalītas vairākās daļās. Viens pirmais puslaiks, cits otrais puslaiks, taču tas nav nekas traks. Tagad mums diemžēl būs divu nedēļu pauze – nekā laba tajā, protams, nav. Jo vairāk spēļu, jo labāk."

Ielaistajos vārtos bija pārkāpums pret vārtsargu vai viss bija tīri?
Kaļiņins: "No mana skatu punkta un tā, ko redzēju, nekāda pārkāpuma nebija. Tā bija vārtsarga tehniska kļūda. Ja man pareizi likās, tad bumba vispār lidoja garām vārtiem. Bet nekādu pārkāpumu neredzēju. [Vārtu guvējs Artis Jaudzems pēc mača tiešraidē sacīja, ka tiesneša papildu asistents fiksējis pārkāpumu, bet galvenais tiesnesis Andris Treimanis uzņēmies iniciatīvu un vārtu guvumu ieskaitījis – A.S.] Papildu tiesnesim uzmanību nepievērsu. Starp citu, kas attiecas uz tiesnešiem, kādreiz teicu, ka tiesāšana nav pārāk laba, bet jau ilgāku laiku tiesāšanas līmenis ir ļoti labs. Gribētu viņiem pateikties par darbu, un tagad divcīņas ir iespējams aizvadīt augstā līmenī. Futbolisti sāk pierast pie šādas realitātes – reizēm pēc pieraduma vēl sāk krist un gaidīt svilpi, kuras nav, taču, manuprāt, tas ir ceļš pretī progresam."
Kurtejans: "Atrados tādā attālumā un bija tik liela burzma, ka pat ar binokli droši vien neko neredzētu. Tādēļ kā gan varu komentēt tādas lietas?! Seši tiesneši, visi savās pozīcijās, visi ar lielu koncentrēšanos vēro epizodi. Domāju, ka nekas nav skaidrs – vismaz no tik liela attāluma."

Cik viegli vai grūti emociju ziņā bija spēlēt pēc Eirokausiem?
Kurtejans: "Treneru štāba galvenais uzdevums bija atjaunot emocijas, jo šajās divās spēlēs pret "Ferencvaros" ļoti daudz emociju zaudējām. Puišiem ļoti gribējās sevi pierādīt, nemaz nepieminot to, ka pretī bija augstākas klases komanda ar augstākas klases spēlētājiem, lielām tradīcijām, daudzu miljonu ieguldījumiem infrastruktūrā un sastāvā. Tā ka bija milzīga vēlēšanās, un kā jau jebkurai normālai komandai pēc zaudējuma iestājās liela vilšanās. Tāpēc galvenais uzdevums bija atjaunot emocijas, un uzskatu, ka mums tas izdevās. Puiši laukumā izgāja ar lielām emocijām."

Kad laukumā vai vismaz pieteikumā redzēsim Eduardu Višņakovu un serbu aizsargu?
Kaļiņins: "Nākamajā spēlē jau visi būs. Šodien Eduardam pietrūka burtiski dažu stundu, lai viņu iekļautu pieteikumā. Arī aizsargs no Serbijas jau būs nākamajā spēlē."

Iepriekš, kad prasīju par papildinājumu skaitu, teici, ka maksimums viens vai vispār neviens. Tas nozīmē, ka iespēja paņemt šos spēlētājus radās negaidīti?
Kaļiņins: "Plāns bija viens, bet apetīte rodas ēdot. Pieci futbolisti mūs pameta, un šīs pozīcijas vajadzēja aizpildīt. Vienmēr esmu teicis, ka no laba futbolista mēs nekad neatteiksimies. Sanāca gan ar Eduardu, gan Milanu [Saviču]. Mūs pameta Peričs [tagad ir pārbaudē Lietuvas "Jonava" – A.S.], tādēļ vajadzēja vēl vienu centra aizsargu. Balodis ir jauns un perspektīvs aizsargs, bet šajā sezonā viņš droši vien vēl vietu sastāvā neiegūs – jāstrādā. Tas būs labs papildinājums nākotnē, bet šodien un tagad vajadzēja domāt par to, lai mums būtu trīs pilnvērtīgi centra aizsargi."

Kā radās variants ar Eduardu? Viņš jūs atrada, jūs – viņu?
Kaļiņins: "To labāk prasīt vadībai. Viņš ieradās, kad čempionātā bija pauze, un palūdza trenēties kopā ar mums. Protams, atļāvu to darīt. Saprotam, ka viņš ir labs futbolists, un sākumā izteicām savu piedāvājumu, bet viņš izskatīja vairākus variantus ārzemēs – ar tiem laikam kaut kas nesanāca, tādēļ pēdējā brīdī šāda iespēja parādījās."

Tagad nav vilšanās par kausa spēli, zinot, ka "Jēkabpils" nespēlēja futbolu?
Kurtejans: "[Treneris sākumā pārprata jautājumu un domāja, ka tas ir par kalendāru] Kad futbolu nespēlē, tā vienmēr ir vilšanās. Ir jāspēlē. Vasara, labs laiks – šogad labs laiks bijis ne pārāk bieži. Šādos apstākļos ir jāspēlē, jāspēlē, jāspēlē, bet mums ir pauze, pauze, pauze… Nedēļas cikli, divu nedēļu cikli (groza galvu)… Nekā laba tur nav."
Kaļiņins: "Mums pat ir trīs nedēļu cikls."
Kurtejans: "Trīs nedēļu cikli… Ar tādiem vispār, godīgi sakot, sastopos pirmoreiz. Laba tajā ir ļoti, ļoti maz."

Biju domājis par negodīgu spēli kausā.
Kurtejans: "Tas bija saprotams jau pēc pirmā puslaika. Kausa spēli pat negribu komentēt, jo nekā laba tajā nebija. Vispār nekā laba. Izņemot to, ka guvām vārtus un centāmies, bet pretiniekus nevēlos pat komentēt. Viņi nav tā vērti."

Sakrājies daudz jautājumu par sastāvu. Vispirms – kur palicis Rafaels [Ledesma]?
Kurtejans: "Kur Rafa?! Kur Rafa?! Visas zivis meklē dziļākus ūdeņus, savukārt futbolisti meklē to, kur ir labāk. Rafam ir kādi piedāvājumi, un mēs vienmēr iesim pretī, ja mums tas būs jādara. Šobrīd situācija ir tāda. Pieteikumā viņa nebija."

Vai ir cerības, ka viņš tomēr paliks?
Kurtejans: "Cerības vienmēr ir – cerība mirst pēdējā. Ziniet, vienmēr esmu uzskatījis, ka neaizvietojamu [spēlētāju] nav – ja vien tas nav Mesi vai Ronaldu. Bet citādi neaizvietojamu spēlētāju, protams, nav. Viņš ir augstas klases spēlētājs, un mums viņa aizbraukšanas gadījumā trūks, taču paskatīsimies, kas notiks tālāk – vēl ir laiks."

Kādēļ aizgāja Mindaugs [Grigaravičs]?
Kurtejans: "Mindaugs aizgāja tādēļ, ka gribēja lielāku spēles laiku. Manuprāt, viņš nebija pārāk labā formā, tādēļ devu viņam tik daudz [minūšu], cik uzskatīju, ka viņam ir jādod. Viņš uzskatīja, ka viņam ir jāaiziet, lai tiktu pie lielāka spēles laika. Atdevām viņu īrē [Lietuvas "Jonava"], kur viņš spēlēs un uzņems formu."

Portugālis [Valdu Aljinju]?
Kurtejans: "Ar portugāli bija tāda vienošanās, ka, ja viņam nekā interesanta nebūs, viņš paliks pie mums. Taču viņš [pret "Ferencvaros"] labi nospēlēja, un (iesmejas) viņam uzreiz parādījās interesants piedāvājums [no Saūda Arābijas "Al-Batin"]. Vismaz nespējām apmierināt viņa apetīti un diemžēl ar viņu šķīrāmies."

Bija baumas, ka Mārcis Ošs dosies uz Kazahstānu [uz Širmeļa trenēto Karagandas "Shakhter"].
Kurtejans: "Baumas nekomentēju. Mārcis grib spēlēt "Jelgavā" un grib būt Latvijas labākais aizsargs, grib beidzot spēlēt izlases pamatsastāvā (smaida). Tāpēc Mārcis šobrīd ir koncentrējies "Jelgavai". [Piebilde no preses sekretāra – līgums ar Mārci ir pagarināts.]"

Kad atpakaļ būs Freimanis?
Kurtejans: "Jā, godīgi sakot, arī Lazdiņš spēlēja ne pārāk gatavs, bet viņam ir raksturs. Ceru, ka drīzumā izveseļosies arī Freimanis un Makss Rafaļskis. Potenciāls spēles kvalitātes uzlabošanai un rotācijai mums ir. Tāpēc nākotnē skatāmies ar smaidu."

Neskaitot 0:0 pret "Babīti", kā sanāca, ka līdz šim jums bija tikai uzvaras un zaudējumi?
Kaļiņins: "Grūti pateikt. Varbūt bezkompromisa spēle un vēlme uzvarēt jebkurā situācijā. Uzbrūkam lieliem spēkiem un iepriekšējās spēlēs ielaidām pretuzbrukumos. Neizšķirts mūs, gluži kā jebkuru komandu, jebkuru futbolistu un jebkuru treneri, neapmierina. Laikam bija problēmas ar pretinieku pretuzbrukumu neitralizāciju, un gribas ticēt, ka šo rādītāju esam uzlabojuši. Šajā spēlē nesanāca realizācija, lai gan pēdējās spēlēs guvām daudz vārtu. Šajā spēlē nespējām realizēt momentus, bet labi neitralizējām pretuzbrukumus. Lai gan arī ne ideāli – kaut arī maz, taču bīstami momenti pie mūsu vārtiem bija."

Kā vari komentēt Šlampes sniegumu pret jums?
Kaļiņins: "Ar Endiju varbūt bija līdzīga situācija kā kolēģim ar Grigaraviču. Endijs nespēja izturēt konkurenci un, protams, gribēja spēlēt. Pasaucu viņu uz sarunu, un man pašam nebija patīkami, ka labs puisis, labs aizsargs mūsu konkurencē uz malējā aizsarga pozīciju bija tikai ceturtais. Tādā situācijā varu būt mierīgs, ja tas būtu jaunais futbolists, kurš attīstās treniņprocesā, spēlē dublieros un gaida savas minūtes pirmajā komandā. Taču, ja tāda situācija ir ar nobriedušu futbolistu, nav jēgas viņu tur turēt. Labi parunājām, parādījās variants ar "Jelgavu", un mēs nebijām pret – pat bijām priecīgi, ka Endijam izdosies pāriet uz labu komandu. Savukārt viņa sniegumu labāk, lai komentē pretinieku treneris. No manas puses nebūtu korekti – es taču nezinu, kādi viņam bija uzdevumi."

Kādēļ Solovjovs pēdējās spēlēs netiek pamatsastāvā?
Kaļiņins: "Saša, ja atceraties, pret "Ventspili" pieļāva rupjas kļūdas. Tas ir konkurences rezultāts. Tajā spēlē viņa vietā ielikām Savaļnieku, un viņš nospēlēja spilgti un droši. Un tagad [Solovjovam] atpakaļ sastāvā jātiek caur konkurenci."

Ja tagad zvanītu Starkovs, ieteiktu viņam Savaļnieku, nevis Solovjovu?
Kaļiņins: "(Nosmejas) Grūts jautājums, nezinu, ko atbildēt. Tas nekādā gadījumā neliecina par to, ka Solovjovs kļuvis mazāk meistarīgs un kļuvis par sliktāku futbolistu. Tas ir konkurences rezultāts. Ja komandā uz vienu pozīciju ir divi labi futbolisti, tad spēlē tas, kurš izskatās nedaudz labāks. Sašam tik un tā uzticos, uzskatu par ļoti labu futbolistu un nešaubos, ka tuvākajā laikā viņš atgūs vietu sastāvā. Labās malas aizsarga, kreisās malas aizsarga, kreisās malas uzbrucēja – nezinu. Viņš ir ļoti universāls futbolists un ļoti noderīgs komandai."

Siņeļņikovs turpinās spēlēt uzbrukumā, nevis aizsardzībā?
Kurtejans: "Alans ir universāls cilvēks. Viņš var spēlēt gan kā aizsargs, gan nosegt visu malu. Šodien mums vajadzēja tieši kreisās malas spēlētāju, kurš var iedot piespēli un pastrādāt flangā. Viņš to izpildīja. Protams, viņš vēl nav gatavs līdz galam, bet domāju, ka viņš vēl uzņems formu. Viņu izmantosim tur, kur viņš būs noderīgs."

  +1 [+] [-]

, 2017-07-17 18:13, pirms 7 gadiem
E.Šlampe, Grīnbergs - kuri vēl spēlētāji pameta RFS?