Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

"Futbola sarunās" kopā ar "Žalgira" direktoru diskutē par leģionāru limitu Virslīgā

"Futbola sarunās" kopā ar "Žalgira" direktoru diskutē par leģionāru limitu Virslīgā
Publicitātes foto

14. oktobrī Rīgā risinājās piektais diskusija kluba “Futbola Sarunas” pasākums, ko organizē LTFA prezidents un iepriekšējo LFF prezidenta vēlēšanu kandidāts Vadims Ļašenko un kurā Baltijas futbola eksperti diskutēja par divām šobrīd aktuālajām tēmām mūsu valsts futbolā – “leģionāru limits” un “sacensību struktūra”. Kā pasākuma īpašais viesis šoreiz bija aicināts bijušais Lietuvas A līgas direktors Devids Šembers.

Viļņas “Žalgiris” sporta operāciju direktors Devids Šembers pauda, ka diskusijā norādītie temati ir būtiski. Viņam šajā ziņā ir liela pieredze, jo Šembers divus gadus vadīja Lietuvas augstāko līgu . “Mēs analizējām 20 valstu pieredzi,” par Lietuvā veiktajām izmaiņām leģionāru limitā stāstīja Šembers. “Taču neviena sistēma nav laba vai slikta”.

Sākot ar 2017. gadu Lietuvas čempionātā Eiropas Savienības (ES) pilsoņi neskaitās leģionāri. Laukumā vienlaicīgi var atrasties četri futbolisti ne no ES. Vēl jāatzīmē, ka Lietuvas Futbola federācijas ilgtermiņa plāns paredz noteikta skaita klubu jauno audzēkņu obligātu iekļaušanu sezonas pieteikumā, bet pats pieteikums sašaurināts līdz 25 spēlētājiem sezonas gaitā. Šembers pastāstīja, ka, veicot izmaiņas leģionāru limitā, skanēja bažas par Lietuvas futbola nākotni, taču realitāte parādīja, ka "A Lyga" lietuviešu spēlētāju skaits izaudzis un klubu rezultāti Eiropas kausos strauji uzlabojušies. Šembers pauda pārsteigumu, ka Latvijā ES valstu pilsoņi joprojām tiek uzskatīti kā leģionāri.

Lietuvas pārstāvim diskusijā pievienojās FK “Valmiera Glass”/ViA galvenais treneris Tamazs Pertija, kā arī Latvijas Futbola federācijas valdes locekļi Artūrs Zakreševskis, Arturs Gaidels un Jānis Engelis. Jāatgādina, ka nesenajā LFF valdes sēdē šo leģionāru limita palielināšanu atbalstīja Gaidels, bet "pret" balsoja Zakreševskis un Engelis.

“Leģionāri Latvijas futbola klubos spēlē vadošās lomas un neļauj atslābt pašmāju spēlētājiem,” sacīja Pertija, kurš uzskata, ka nupat ieviestā 8+3 sistēma nāks par labu mūsu futbolam. Gaidels savukārt norādīja, ka pie izmaiņām leģionāru limitā jāatgriež maksa par leģionāriem. Bijušais LFF sacensību daļas vadītājs atzina, ka 8+3 sistēma paaugstinās šobrīd trūkstošo konkurenci Latvijas futbola klubos.

Citās domās bija JDFS “Alberts” kluba treneris Zakreševskis, uzskatot, ka izmaiņas leģionāru limitā U21 vecuma spēlētājiem pat neļaus piedalīties Virslīgas komandu treniņos. “Nedrīkst jaunatnes spēlētāju uzreiz iemest lielajā tirgū, kur jākonkurē ar pieaugušiem futbolistiem un leģionāriem,” sacīja Zakreševskis. SK “Super Nova” kluba vadītājs Jānis Engelis pauda nepatiku, ka izmaiņās leģionāru limitā nav konkrētības. “Tas ir koks ar diviem galiem,” stāstīja Engelis, “Virslīgā ir jāspēlē labākajiem, taču jaunie spēlētāji arī nedrīkst pazust.”

Engelis pastāstīja, ka ir veicis aptauju starp kluba audzēkņu vecākiem, vaicājot tiem “ar kādu mērķi vedat bērnu uz futbolu?” Aptaujas rezultātā 65% vecāku norādīja, ka vēlas, lai bērns nodarbojas ar sportu, 15% izteica vēlmi, lai jaunais futbolists nākotnē tiek pie spēlēšanas ārzemēs, bet neviens vecāks neatzīmēja par mērķi bērna spēlēšanu Virslīgā. “Vecākiem neinteresē, cik leģionāru spēlēs Virslīgā,” sacīja Engelis. “Tāpēc neuzskatu, ka būs jāslēdz ciet akadēmijas, kuras it kā cietīs no paredzētajām izmaiņām.”

Ilgstošu diskusiju gaitā “Futbola Sarunu” dalībnieki vienojās domā, ka šobrīd nepastāv kvalitatīvas komunikācijas starp Latvijas Futbola federāciju, Latvijas Futbola Virslīgu un citiem organizācijas biedriem. “Es esmu cilvēks no malas, taču redzu, ka jums ir vāja savstarpējā komunikācija,” sacīja Devids Šembers, atklājot, ka Lietuvas Futbola federācijas vadībā ir arī cilvēki no A Lyga, un augstākās līgas pārstāvji tiek informēti par katru naudas plūsmu federācijā.

Pasākums turpinājās ar diskusiju par Latvijas futbola sacensību sistēmu. Futbola kluba “Metta” galvenais treneris Andris Riherts pauda domu, ka labākajiem jāspēlē ar labākajiem, bet 1. līgas čempionātā komanda būtu jāsacenšas kopīgā līgā ar Virslīgas dublieru vienībām. Sarunai ar “Mettas” treneri pievienojās trīs 1. līgas pārstāvji – Edgars Kaļva (Balvu Sporta centrs), Žanis Ārmanis (Rēzeknes BJSS) un Jānis Engelis (SK Super Nova). Kaļva atzina, ka, viņaprāt, 1. līgā ir jāspēlē 12 komandām, bet Virslīgas vienībām pašām jāizlemj, vai viņi vēlas savas komandas 1. līgā.

Engelis savukārt pastāstīja, ka savulaik savācis parakstus no 1. līgas klubiem, lai turnīrā nespēlētu dublieru komandas. “RFS vai “Riga” labāk atdos spēlētājus stažēties uz 1. līgu,” stāstīja Engelis. “Esmu pārliecināts, ka šiem klubiem dublieru čempionāts nav vajadzīgs.” Rēzeknes pārstāvis Žanis Ārmanis atcerējās 15 gadus senos notikumus, kad “Ventspils” dublieru un “Ditton” spēle tieši ietekmēja cīņu par 1. līgas titulu. “Ir jāpēta dublieru komandu kalendārs, lai izvērtētu savas izredzes,” pauda Ārmanis.

Diskusiju klubs Futbola sarunas pie klasiskā futbola tēmas atgriezās pēc viena pasākuma pauzes. Pirmajās trijās reizēs pasākumā viesojās tādi pasaules slaveni cilvēki kā ilggadējais “AC Milan” vienības spēlētājs Masīmo Ambrozīni, pazīstamie futbola treneri Leonīds Sluckis un Jurijs Krasnožans, kā arī Kijevas “Dynamo” sporta direktors Aleksejs Mihaiļičenko. Savukārt ceturtā diskusiju kluba sanākšanas reize bija veltīta telpu futbolam Rīgā notikušā Eiropas U19 čempionāta laikā. Pasākuma idejas autors ir Latvijas Telpu futbola asociācijas prezidents Vadims Ļašenko.

Informāciju sagatavoja:
Vadims Ļašenko


, 2019-10-15 16:17, pirms 5 gadiem
es tikai gribu atgādināt tiem, kas vēl to atceras un pateikt tiem, kas nezin: 1997. gadā "Skonto" šokēja pašu "Barselonu", zaudējot izbraukumā - 2:3 un majās 0:1. "Skonto" sastāvā bija tikai divi leģionāri un tie paši gruzīni...
, 2019-10-15 16:24, pirms 5 gadiem
Lietuvietim jābrīnās,ka ES pilsoņi Latvijā skaitās leģionāri?Mēs jau pēc būtības savā domāšanā tāda guberņa vien esam.Krievijas guberņa futbolā ar Krievijas naudasmaisiem klubu vadībā.Nenoliedzams fakts un arī tas,ka viņiem nav izdevīgi,lai ES pilsoņi neskaitītos leģionāri.Uz viņiem naudu neatmazgāsi,bet uz āfrikāņiem gan.
, 2019-10-15 16:50, pirms 5 gadiem
Vai šis lietuvietis arī uzņemsies atbildību par Latvijas futbolistu izaugsmi un attīstību, vai "ārzemju speciālists" par samasku atbrauca pastāstīt cik ļoti labas ir šīs ļašenko&co izmaiņas?
, 2019-10-15 16:58, pirms 5 gadiem
igor_amelka_1951703601711192 rakstīja: es tikai gribu atgādināt tiem, kas vēl to atceras un pateikt tiem, kas nezin: 1997. gadā "Skonto" šokēja pašu "Barselonu", zaudējot izbraukumā - 2:3 un majās 0:1. "Skonto" sastāvā bija tikai divi leģionāri un tie paši gruzīni...
Cik no Skonto sastāva vēl bija tādi, kas nebija dzimuši un izauguši Latvijā? Tos es arī skaitītu klāt pie leģionāriem tikai tiem bija Latvijas pases. Miholaps - Kaļiņingrada, Pahars - Černobai Ukraina, Blagonadeždins - Ukraina, Ševļakovs - Maskava, Zemļinskis - Dņepropetrovska Ukraina, ...
, 2019-10-15 16:58, pirms 5 gadiem
Pandora rakstīja: Vai šis lietuvietis arī uzņemsies atbildību par Latvijas futbolistu izaugsmi un attīstību, vai "ārzemju speciālists" par samasku atbrauca pastāstīt cik ļoti labas ir šīs ļašenko&co izmaiņas?
Kur to izlasīji? Nevajag jaukt divas lietas.Viņš stāsta par Lietuvas variantu,bet LFF valdes apstiprinātais 8+3 variants ir manuprāt katastrofa Latvijas futbola izauksmei.
, 2019-10-15 17:03, pirms 5 gadiem
Vispār jau leitis mazliet apzināti vai neapzināti melo, jo šosezon Lietuvai bija gana pamatīgs kritums Eiropas kausu klubu reitingā.
18/19. sezonā-2,625, bet 19/20. sezonā-1,625
Kamēr Latvijai ar visām leģionāru kvotām bija izgaugme-1,625 pērn, bet 2,250 šogad.

P.S. Protams, var ticēt, vai neticēt, bet Viktors Dobrecovs intervijā pateica, ka Lietuvas čempionāta līmenis ir ļoti stipri zemāks nekā LFV.
, 2019-10-15 17:04, pirms 5 gadiem
Manā uztverē arī būtu loģiskāk - neierobežots vietēji un ES valstu pilsoņu spēlēšana Virslīgā. Un trešās valstis - līdz 4-5 spēlētājiem. Ar to būtu gana pietiekami. Un neko daudz nezaudētu. Galvenais, lai ir normāla iespēja spēlēt, sajust tādu pašu konkurenci kā jebkurā ES valstu klubos, kuros nonāk mūsu spēlētāji un ir spiesti daudz vairāk iespringt.

Par 1.līgu - tai tagad ir lieliska iespēja būt stiprākai un arī saturiski interesantākai. Tāpat kā Anglijā Championship vai Vācijā Bundeslīga 2.

Kas attiecās uz jautājumu par dublieriem - tad pirms runājam par šāda turnīra nepieciešamību, vajadzību vai nevajadzību, jēgu vai bezjēdzību - vispirms būtu jāpaskatās statistika - cik daudz ir tādu spēlētāju, kuri ir no 18 (varbūt no 17) - 23 gadu vecumam? Otrs - vai klubiem ir tik daudz līdzekļu un vajadzības šādus spēlētājus turēt savā klubā (22-25 Virslīgas + 11-25 dublieru komandās)? Un ko šāds turnīrs pie mūsu futbolistu resursiem iegūtu? Ja šajās komandās ir arī viesspēlētāji kā akadēmijas produkts - ok, tad vēl saprastu - audzinām jaunās maiņas. Bet varbūt tad labāk domāt par 2.līgu, kurā ir šādi "dublieru" klubi, kur startē arī reālie klubi, kas tiesīgi virzīties uz augšu - uz 1.līgu un tālāk uz Virslīgu? Man vispār personīgi liekas, ka jēdzīgāk ir dublieru komandu veidot kā treniņspēļu turnīru, kur kluba traumētie, formu atjaunojošie spēlētāji, akadēmijas labākie spēlētāji mačotos ar jebkuru klubu / komandu. Arī ar 1.līgas, 2. līgas, arī ar ārzemju komandā - kaut vai Igaunijas un Lietuvas utt. Tam būtu reālāka pievienotā vērtība visu klubu un visu līmeņu komandu izaugsmē. Jo tad arī 1.līgas, 2.līgas (šobrīd kā 1b.līga) un 3.līgas (šobrīd kā 2.līga) varētu sajust, kur katra komanda ir un kur ir jāpieliek, redzētu kur un kādas ir kļūdas, cik tālu atpaliek utt. Tam vismaz būtu kāda jēga. Savādāk maisīties ar 1.līgas klubiem "Virslīgas klubs 2" ir bezjēdzīgs. Vismaz Latvijas mērogā.
, 2019-10-15 17:09, pirms 5 gadiem
Manuprāt, ir gana skaidrs, kāpēc mūsējie negrib palaist vaļā limitu uz ES pilsoņiem, bet grib tos vienādot ar citu valstu pilsoņiem ārpus ES.
Visādi Āfrikas un D-Amerikas dēli ir stipri lētāka un ejošāka prece, nekā caurbiruši ES spēlētāji, kuriem LFV jau ir zemākais pakāpiens viņu karjerā.
, 2019-10-15 17:47, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Manuprāt, ir gana skaidrs, kāpēc mūsējie negrib palaist vaļā limitu uz ES pilsoņiem, bet grib tos vienādot ar citu valstu pilsoņiem ārpus ES.
Visādi Āfrikas un D-Amerikas dēli ir stipri lētāka un ejošāka prece, nekā caurbiruši ES spēlētāji, kuriem LFV jau ir zemākais pakāpiens viņu karjerā.
Nu Liepàjas zàbakam jau labàk zinàms,ne?
, 2019-10-15 17:50, pirms 5 gadiem
>>>tigereens
Kas attiecās uz dublieriem.LFF mājas lapā mēs redzam,ka U-18 cempionātā elites un meistarības grupā spēlē lielākā daļa dublieri,kuriem vecuma cenzs atļauj un tas ir labi,jo tikai ar jauniešu čempionātu ,spēļu skaits būtu gaužam par mazu.Nenoliedzami,ka dublieru čempionāts ir nepieciešams,gan tāpēc ,lai traumu guvušie futbolisti varētu atjaunoties,aizvadot dažus mačus dublieros,gan jauno spēlētāju izaugsmei,jo spēlējot tikai jauniešu čempionāta,nekāda dižā izaugsme nebūs.Tas pirmais.Otrais un šobrīd aktuālākais jautājums,vai labākos četrus dubliera klubus pielaistu 1.līgā pie vīru komandām?Jauniešu progresa nolūkā pilnīgi pareizs lēmums,jo pieaugs konkurence un tādējādi pakāpeniski puiši pāries uz pieaugušo futbolu.1.līgu komandu runas par sportisko principu.Nu beidziet taču liekuļot.Katru gadu,jau 1.līgas turnīra sākumā zināms,kuras komandas cīnīsies par iekļūšanu virslīgā un tam nopietni gatavojās.Pārējās kaut ko spēlē,brīžam ar smieklīgiem rezultātiem ,pataisot pirmo līgu par futbola parodiju.Tā kā viennozīmīgi ieguvēji būs dublieru komandas jaunie spēlētāji,kuriem ir dota iespēja uzspēlēt pret pieaugušiem spēlētājiem,bet Balvi,New Projekt,Staicele/Dinamo,Grobiņa lai uzspēle ar vājākām dublieru komandām nākošsezon.
, 2019-10-15 18:01, pirms 5 gadiem
PS.Jā,aizmirsu apgāzt vēl vienu 1.līgas treneru argumentu,par sportisko godīguma principu,jo pretī vienai komandai izliek vājāku sastāvu,bet citai pastiprinātu ar virslīgas spēlētājiem.Nav jabūt īpaši gudram,lai šādu variantu izslēgtu.Vienkārši nolikumā ietver punktu,ka pret 1.līgas pieaugušo komandām dublieri drīkst izmantot tikai dublieru sastāva spēlētājus,bet virslīgas komandu nē.Dublieru komandu savstarpējos mačos ,lai izmanto to,kas atļauts dublieru mačos.Viss.Lūk jums godīgās spēles princips.Vēl var nolikumu sakārot tā,ka tikai uz pārspēlēm tiesības izcīna 1.līgas otrās vietas ieguvēja,tikai tajā gadījumā,ja viņai nav priekšā dublieru komanda,bet ja pirmā līgā pirmo vietu izcīna dublieru komanda,tad labākā 1.līgas pieaugušo komanda spēlē pārspēles ,nevies pa tiešo iekļūst virslīgā.Apmēram tā.Vajag kustināt pelēkās šūniņas federāciju darboņiem un vis būs OK.Gan sportiskais princips,gan sportiskais godīgums.Un domāju aizdomīgo spēļu rezultāti samazināsies uz pusi pirmajā līgā.Tāda mana vīzija.
, 2019-10-15 18:07, pirms 5 gadiem
alguns rakstīja: PS.Jā,aizmirsu apgāzt vēl vienu 1.līgas treneru argumentu,par sportisko godīguma principu,jo pretī vienai komandai izliek vājāku sastāvu,bet citai pastiprinātu ar virslīgas spēlētājiem.Nav jabūt īpaši gudram,lai šādu variantu izslēgtu.Vienkārši nolikumā ietver punktu,ka pret 1.līgas pieaugušo komandām dublieri drīkst izmantot tikai dublieru sastāva spēlētājus,bet virslīgas komandu nē.Dublieru komandu savstarpējos mačos ,lai izmanto to,kas atļauts dublieru mačos.Viss.Lūk jums godīgās spēles princips.Vēl var nolikumu sakārot tā,ka tikai uz pārspēlēm tiesības izcīna 1.līgas otrās vietas ieguvēja,tikai tajā gadījumā,ja viņai nav priekšā dublieru komanda,bet ja pirmā līgā pirmo vietu izcīna dublieru komanda,tad labākā 1.līgas pieaugušo komanda spēlē pārspēles ,nevies pa tiešo iekļūst virslīgā.Apmēram tā.Vajag kustināt pelēkās šūniņas federāciju darboņiem un vis būs OK.Gan sportiskais princips,gan sportiskais godīgums.Un domāju aizdomīgo spēļu rezultāti samazināsies uz pusi pirmajā līgā.Tāda mana vīzija.
Šis priekšlikums par dublieru komandām - izrāvi no mutes man šo ideju, kuru vēl mēģināju formulēt. Bet tik smalki nebiju iedomājies. Vispār loģisks un saprātīgs risinājums.
Cits jautājums ir par 1.līgas komandu stiprināšanu un līmeņa celšanos. Tiesa, tas jau no pašiem atkarīgs - vai to grib vai nē, dara vai nedara.
, 2019-10-15 18:55, pirms 5 gadiem
Kad KK sagatavo rakstu, tad ir "sponsorēta ziņa", kad Ļašenko to izdara, tad ar lielāko prieku, pa brīvu iemet SC
, 2019-10-15 18:57, pirms 5 gadiem
igor_amelka_1951703601711192 rakstīja: es tikai gribu atgādināt tiem, kas vēl to atceras un pateikt tiem, kas nezin: 1997. gadā "Skonto" šokēja pašu "Barselonu", zaudējot izbraukumā - 2:3 un majās 0:1. "Skonto" sastāvā bija tikai divi leģionāri un tie paši gruzīni...
Varbūt no 20. gs. sešdesmitajiem gadiem izvelc vēl kādu rezultātu? Futbols šobrīd ir pilnībā citādāks nekā toreiz. Ir mums te valstī daudz indivīdu, kuri vēl dzīvo padomju laikos un deviņdesmitajos
Kristaps Blanks. Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC
3

Tukumnieks Blanks un Virslīgas līdere "Riga" kārtas ievadā viesosies Tukumā

"TonyBet" Virslīgas septītā kārta futbolā sāksies ar vienu spēli otrdienas vakarā starp "Tukums 2000"/"Telms" un "Riga" komandām. Cīņas sākums gaidāms plkst. 17.30, tiešraide portālā Sportacentrs.com un kanālā TV4.
"Valmieras" kapteinis Daniels Balodis. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
102

Algas ilgi nesaņēmušie "Valmieras" spēlētāji boikotē treniņu

Latvijas nosacīto lielbudžeta klubu vidū ir arī "Valmiera", taču par tās algu grūtībām ik pa laikam tiek dzirdēts ne pirmo sezonu. Kā savā Patreon ziņo futbola apskatnieks Edmunds Novickis, valmieriešu spēlētāji šorīt neieradās uz atjaunošanās treniņu, tādējādi cerot paātrināt vadības reakciju.
Luka Silagadze. Foto: Jānis Līgats
29

Silagadze iesit un nesvin, "Liepāja" no Valmieras mājās ved trīs punktus

Šodien Latvijas futbola Virslīgas sestās kārtas noslēdzošajā spēlē "Liepāja" izbraukumā ar 1:0 pārspēja "Valmieru". Pirmā puslaika izskaņā realizējot soda sitienu, vienīgos vārtus guva Luka Silagadze, kurš iepriekš trīs sezonas pavadīja "Valmieras" kreklā.