Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Blogs: par Latvijas čempionu vēl var kļūt pieci klubi, "Spartaks" vistuvāk

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Blogs: par Latvijas čempionu vēl var kļūt pieci klubi, "Spartaks" vistuvāk
Jūrmalas "Spartaks" - 2016. gada Latvijas čempions
Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

Līdz "SynotTip" futbola Virslīgas noslēgumam atlikušas tikai trīs kārtas, bet joprojām teorētiski uz titulu pretendē pieci no septiņiem turnīra dalībniekiem. Kādi ir varianti, par to šajā blogā.

Šajā materiālā neaplūkosim teoriju, kas attiecas uz medaļu iegūšanu, Eirokausu ceļazīmēm un iespējamo vietu izkārtojumu. Parēķināsim vienīgi iespējamos variantus attiecībā uz Latvijas čempionu titulu. Atgādinām, ka vienāda punktu skaita gadījumā, pirmkārt, tiek ņemta vērā savstarpējo spēļu bilance - vispirms punkti, pēc tam vārtu starpība savstarpējās spēlēs. Šeit šī brīža tabula (turnīram beidzoties, visām komandām būs pa 24 nospēlētām spēlēm):

Turnīra tabula

V.KomandaSP
1.Spartaks Jūrmala2240
2.Riga FC2236
3.FK Liepāja/Mogo2133
4.RFS2132
5.FK Ventspils2131
6.FK Jelgava2124
7.FK Metta/LU2214

"Spartakam" ir 40 punkti un, lai neatkarīgi no citu spēļu iznākumiem nosargātu pērn iegūto titulu, nepieciešams iegūt vēl vismaz divus punktus. 42 punktu atzīmi vēl var sasniegt gan "Riga", gan "Liepāja"/"Mogo", taču jau tagad skaidrs, ka jūrmalniekiem pēc turnīra beigām būs pozitīva savstarpējo spēļu bilance pret abām šīm komandām gan atsevišķi (ja pēc punktiem dalīta 1.-2. vieta), gan summāri (ja sanāks dalīta 1.-3. vieta). Tātad "Spartakam" mājās pret liepājniekiem un viesos pret ventspilniekiem, kuri tobrīd varbūt nikni cīnīsies par Eirokausu ceļazīmi, nepieciešami vai nu divi neizšķirti vai vismaz viena uzvara.

"Spartaks" var titulu iegūt arī gadījumā, ja minētos divus vai vairāk punktus neizdodas sakrāt, taču tad parādās labi varianti konkurentiem. Ja "Spartaks" šajās divās spēlēs iegūs tikai vienu punktu, tad šī brīža čempionu varēs apsteigt trīs komandas (vienlaicīgi gan tikai divas) - "Riga", "Liepāja"/"Mogo" un RFS. Lai tas notiktu, konkurentes gan nevarēs atļauties nevienu klupienu. Proti, "Riga" vajadzīgas divas uzvaras abās savās spēlēs pret RFS un "Jelgavu", liepājniekiem vajadzīgas trīs uzvaras savās spēlēs pret "Ventspili", "Spartaku" un "Mettu"/LU, savukārt RFS vajadzīgas trīs uzvaras savās spēlēs pret "Riga", "Ventspili" un "Jelgavu".

Lai gan šai scenārijā "Riga" jāpaveic vismazāk (jāuzvar tikai divas spēles), vispieņemamāk uzskatās liepājnieku pozīcija - ja vien izdodas uzvarēt Kurzemes derbijā, daudz kas būs atkarīgs no pašiem. Proti, kamēr "Liepāja"/"Mogo" aizvadīs Kurzemes derbiju, "Spartaks" kārtu izlaidīs un punktu ražu nepalielinās, savukārt pirmspēdējā kārtā Tamaza Pertijas padotajiem pret "Spartaku" savstarpējais mačs. Ja viss risināsies pēc liepājnieku scenārija (uzvaras pret "Ventspili" un "Spartaku"), tad titula liktenis izšķirsies pēdējā kārtā, kurā Liepājas komandai mājas spēle pret pastarīti "Mettu", kamēr "Spartakam" sarežģīts un ārkārtīgi nervozs izbraukums Ventspilī, kur neizšķirts vairs, visticamāk, nederēs...

Ja "Spartaks" zaudēs abas savas spēles un paliks ar 40 punktiem, tad, neiedziļinoties detaļās, sanāk, ka "Riga", "Liepājai"/"Mogo" un RFS tik un tā vajadzīgas uzvaras visās savās spēlēs, taču mainās tas, ka papildus arī "Ventspils" vēl var apsteigt "Spartaku", uzvarot savus trīs mačus pret "Liepāju"/"Mogo", RFS un "Spartaku". Bet atkal - ne jau visas vienlaicīgi var apsteigt "Spartaku", taču, kā jau vienojāmies materiāla sākumā, šeit apspriežam tikai titula iegūšanas teoriju.

Tālākais jau daļēji atkārtosies, bet palūkosimies tomēr no katras titula pretendentes perspektīvas, kas vajadzīgs titula izcīnīšanai.

"Riga" Virslīgas titula iegūšanai vajadzīgs, lai izpildās trīs priekšnosacījumi: (1) pašai jāuzvar abas savas spēles pret RFS un "Jelgavu", (2) "Spartaks" pret "Liepāju"/"Mogo" un "Ventspili" nedrīkst iegūt vairāk par vienu punktu, (3) "Liepāja"/"Mogo" nedrīkst uzvarēt visas trīs savas spēles (liepājniekiem minimāls pārsvars pret "Riga" savstarpējo spēļu bilancē).

Citiem vārdiem, ja "Riga" paveic no sevis atkarīgo (punkts Nr.1), bet punkts Nr.2 izpildās tādā veidā, ka "Spartaks" zaudē Liepājai, tad liepājniekiem tomēr jāzaudē punkti kādā no pārējām divām spēlēm - mazāk ticams, ka tas notiks pret "Mettu", attiecīgi "Riga" nākamajā nedēļas nogalē ne tikai pašai jāuzveic RFS, bet arī ļoti jācer, ka liepājnieki nevinnēs Kurzemes derbijā. Ja "Liepāja"/"Mogo" Kurzemes derbiju tomēr uzvarēs, "Riga" atliek cerēt, ka liepājnieki ar "Spartaku" izspēlēs tieši neizšķirtu, bet pēdējā kārtā (kurā "Riga" būs skatītājas lomā) jācer uz jūrmalnieku zaudējumu Ventspilī.

"Liepājai"/"Mogo", pateicoties pārsvaram pār "Riga" savstarpējās spēlēs, teorija ir vienkāršāka: (1) pašai jāuzvar savas trīs spēles pret "Ventspili", "Spartaku" un "Mettu"/LU, (2) "Spartaks" nedrīkst uzvarēt Ventspilī. Un viss.

RFS vajadzīgs: (1) uzvarēt savas trīs spēles pret "Riga", "Ventspili" un "Jelgavu", (2) "Spartaks" savās divās spēlēs nedrīkst iegūt vairāk par vienu punktu, (3) "Liepāja"/"Mogo" nedrīkst uzvarēt visas trīs spēles (2-1-0 RFS der). Citiem vārdiem, lai gan mazticams, ka RFS spēs uzvarēt visas savas spēles, pozitīvais ir tas, ka "Spartaka" neveiksmju gadījumā diezgan daudz atkarīgs no Andreja Kaļiņina komandas, jo RFS pati savām rokām un kājām no titula cīņas var izslēgt "Riga" un "Ventspili", kamēr liepājniekiem priekšā smags derbijs pret "Ventspili".

"Ventspils" kļūšana par čempioni, šī brīža acīm skatoties, būtu pilnīgs kosmoss, taču teorētiski tas ir iespējams: (1) protams, ventspilniekiem jāuzvar savas trīs spēles pret "Liepāju"/"Mogo" (viesos...), RFS (viesos...) un "Spartaku" (mājās), (2) "Spartakam" pirmspēdējā kārtā mājās jāzaudē pret "Liepāju"/"Mogo", (3) "Riga" nedrīkst uzvarēt abas savas spēles (ja "Riga" iegūst četrus punktus un gan "Spartakam", gan "Riga", gan "Ventspilij" pa 40 punktiem, tituls nonāks ventspilnieku rokās). Arī uz "Ventspili" attiecas tas pats, kas uz RFS, proti, saviem spēkiem Pola Ašvorta padotie var atslēgt no sistēmas gan "Liepāju"/"Mogo", gan RFS (ja vien RFS neatslēdz pati sevi jau pirms tam derbijā pret "Riga"), tomēr piekritīsiet, ka jau punkts Nr.1 šķiet diezgan nereāls.

Nākamajā kārtā "Spartaks" var priekšlaicīgi kļūt par čempionu vienīgi tad, ja četru konkurentu abās savstarpējās spēlēs ("Riga" - RFS un "Liepāja"/"Mogo" - "Ventspils") tiek fiksēti neizšķirti. Savukārt, ja tiek fiksēts viens neizšķirts, tad "Spartakam" cīņā par titulu paliks tikai viens konkurents - tas, kurš kā vienīgais būs izcīnījis uzvaru.

Atlikušo spēļu kalendārs

KārtaDatumsSpēle
26.22. oktobrisJelgava - Metta/LU
26.22. oktobrisRiga - RFS
26.22. oktobrisLiepāja/Mogo - Ventspils
nespēlēSpartaks
27.28. oktobrisRiga - Jelgava
27.28. oktobrisSpartaks - Liepāja/Mogo
27.28. oktobrisRFS - Ventspils
nespēlēMetta/LU
28.4. novembrisVentspils - Spartaks
28.4. novembrisLiepāja/Mogo - Metta/LU
28.4. novembrisJelgava-RFS
nespēlēRiga

Savstarpējo spēļu bilances (tikai starp komandām, kuras beigās var dalīt 1.-2. vai 1.-3. vietu)

PārisPunktu bilance (ja vienādi; iekavās vārtu bilance)Piezīme
Spartaks - Riga10-1
Spartaks - Liepāja/Mogo7-1vēl viena spēle; kurā liepājniekiem jāuzvar; lai piepildītos šāds scenārijs; taču "Spartaks" tāpat paliks ar pārsvaru savstarpējās spēlēs
Spartaks - Riga - Liepāja/Mogo17-7-7vēl spēle starp "Spartaku" un "Liepāju"/"Mogo"; pārsvars tāpat "Spartakam"
Riga - Liepāja/Mogo6-6 (4:5)
Spartaks - RFS3-9
Spartaks - Ventspils1-7vēl viena spēle; taču "Ventspils" tāpat paliks ar pārsvaru; turklāt "Ventspilij" jāuzvar arī atlikusī savstarpējā spēle; lai varētu piepildīties šāds scenārijs
Spartaks - Riga - Ventspils11-6-15pieņemts; ka "Ventspils" uzvarēs "Spartaku"; citādi šāds scenārijs neiespējams

  +5 [+] [-]

, 2017-10-16 06:05, pirms 7 gadiem
Intriga laba!
Paldies, Edmund, par veikumu!!!
Redzot, cik visiem pašiem vēl ir iespēju Spartakam tie 2 punkti ir vēl nereāli liels dārbs.

  +5 [+] [-]

, 2017-10-16 10:28, pirms 7 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Redzot, cik visiem pašiem vēl ir iespēju Spartakam tie 2 punkti ir vēl nereāli liels dārbs.
Tad, kad Spartaks tiks pie spēlešanas, būs zināms gan kausa ieguvējs, gan Liepājas-Ventspils spēles uzvarētājs (nu, vai pavism čābiski - ja būs sanācis neizšķirts).

  +1 [+] [-]

, 2017-10-16 11:34, pirms 7 gadiem
27. 28. oktobris RFS - Ventspils, laikam par 4.vietu.

     [+] [-]

, 2017-10-16 12:17, pirms 7 gadiem
Vēl nākošajā kārtā Spartaks nebūs čempions.

  +4 [+] [-]

, 2017-10-16 13:37, pirms 7 gadiem
Edmunds pirms sezonas rakstīja: “.Tomēr ar vienu piebildi – šāda situācija ir un būs, skanot turnīra starta svilpei, bet solīt, ka visas sešas reāli pretendēs uz zeltu un medaļām arī, teiksim, pēdējā aplī, bezatbildīgi varētu laikam tikai Tramps”
Edmund, visas 6 nepretendē un nav pēdējā kārta vēl, bet 2 kārtas pirms beigām 5 (veči, PIECAS!!!) pretendē. Edmundam būs vien jākļūst par Trampa atbslstītāju: D

  +2 [+] [-]

, 2017-10-16 14:13, pirms 7 gadiem
murzilks rakstīja: Edmunds pirms sezonas rakstīja: “.Tomēr ar vienu piebildi – šāda situācija ir un būs, skanot turnīra starta svilpei, bet solīt, ka visas sešas reāli pretendēs uz zeltu un medaļām arī, teiksim, pēdējā aplī, bezatbildīgi varētu laikam tikai Tramps”
Edmund, visas 6 nepretendē un nav pēdējā kārta vēl, bet 2 kārtas pirms beigām 5 (veči, PIECAS!!!) pretendē. Edmundam būs vien jākļūst par Trampa atbslstītāju: D
Labs

Tiesa, pirms sezonas neteicu, ka 5 vai 6 nepretendēs. Teicu, ka to solīt būtu bezatbildīgi. Tomēr atzīšu, ka negaidīju tik lielu peletonu finišā. Vēl no citas puses (no bezjēdzīgās sērijas "kā būtu, ja būtu") - ja Spartaks uzvarētu Jelgavu, 5 pretendentu vietā mums jau būtu kronēts čempions.

  +3 [+] [-]

, 2017-10-16 14:41, pirms 7 gadiem
Edmund, paldies par pozitīvo atbildi.
Bet galvenais paldies par interesanto šīs dienas aprakstu. Cīņa par titulu nav beigusies!

     [+] [-]

, 2017-10-16 21:58, pirms 7 gadiem
Kas par spēlēm svētdien:
22. oktobris Riga - RFS
22. oktobris Liepāja/Mogo - Ventspils