Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Pertija par mauritāniešiem un līdzjušanu Ventspilij, Perevertailo par futbola filozofiju

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Pertija par mauritāniešiem un līdzjušanu Ventspilij, Perevertailo par futbola filozofiju
Jevgeņijs Perevertailo
Foto: Zigismunds Zālmanis ("Riga" FC)

Sestdien "SynotTip" futbola Virslīgas 8. kārtas spēlē "Liepāja"/"Mogo" izbraukumā, pateicoties Artūra Karašauska diviem vārtiem, ar 2:0 pārspēja "Riga". Piedāvājam Jevgeņija Perevertailo un Tamaza Pertijas sacīto pēc spēles. Jāpiebilst, ka Perevertailo "Riga" galvenā trenera amatā preses konferencē piedalījās pirmo reizi.

Tamazs Pertija, "Liepāja"/"Mogo" galvenais treneris: "Tā, es neredzu šeit gruzīnu šašliku - "Riga" preses dienests taču bija solījis [acīmredzot atsaucas uz "Riga" pirmsspēles video rullīti - ], ka šašliki būs? Nu tā - esam apmierināti ar spēli, ar snieguma kvalitāti, ar rezultātu. "Riga" ir stipra komanda. Spriedze bija 90 minūšu garumā, plus kompensācijas laikā - pat tad, kad guvām otros vārtus, manī nebija tāda miera, lai uzskatītu, ka spēle jau beigusies un trīs punkti ir iegūti. Jo "Riga" ir komanda ar spēcīgu raksturu, puiši ļoti cenšas un mēģina sevi pierādīt jaunajam trenerim un līdzjutējiem, ka tā ir stipra komanda. Un principā tā arī ir stipra komanda, bet šodien sanāca tā, kā sanāca. Nevar sacīt, ka atbraucām šeit pēc neizšķirta - gribējām uzvarēt, jo, ja neuzvarētu, palaistu konkurentus tālu priekšā. Tāpēc ļoti gribējām uzvarēt un rezultātu sasniedzām. Puiši ir malači, kaut gan neslēpšu, ka bija pagrūti - it sevišķi [mākslīgā] seguma dēļ. Spēks it kā ir, bet kājas pagurušas, jo segums šodien bija, teiksim, smags. Apsveicu savu komandu, līdzjutējus, kluba vadību - šodien trīs punktus ieguvām skaisti, paldies."

Jevgeņijs Perevertailo, "Riga" galvenais treneris: "Šodien tikāmies ar ļoti organizētu komandu, kas skaidri salika akcentus - pretinieki zināja, kas šajā spēlē ir jādara. Mums trūka daudzpusības uzbrūkošajās darbībās - pretinieks bez problēmām pielāgojās mūsu uzbrukumiem. Šai ziņā mums priekšā ir daudz darba - jāpastiprina uzbrukumu daudzveidība. Tas, pirmkārt, bet, otrkārt, komandai vienmēr jāpaliek par komandu, pretinieku treneris izcēla mūsu komandas raksturu - tieši tā arī ir, es viņam piekrītu. Komanda ir kopā gan uzvarās, gan zaudējumos. Kad zaudējam, esam pieļāvuši kļūdas visi, bet, pirmkārt, kļūdas ir pieļāvis treneris. Mēs optimistiski raugāmies nākotnē - gaidām brīvāku laiku, kad pilnvērtīgi varēsim aizvadīt treniņprocesu, jo šobrīd esam nepārtraukti aizvadījuši spēles ik pa trim vai četrām dienām. Tādos apstākļos ļoti grūti kaut ko mainīt - izņemot analīzi. Tāpēc visās šajās spēlēs mēs esam centušies pielāgoties pretiniekam, bet mačos, kur mums ir bijis jānospēlē pašiem, mēs pagaidām to neesam spējuši izdarīt. Iepriekšējos mačos šāda pieeja mums deva rezultātus, bet šodien tas negāja cauri.

Tāpēc arī šodien komandai sacīju, ka attiecībā uz pašatdevi, disciplīnu, mērķtiecību izpildīt uzstādītos uzdevumus pretenziju nav, bet, kas attiecas uz kvalitāti un pirmām kārtām daudzveidīgu uzbrukšanu, jāveic liels darbs. Saprotu, ka zemapziņā katrs no spēlētājiem jau sāka domāt par kausa finālu, kas notiks 17. maijā. Centos viņus no tā atturēt un koncentrēties uz katru nākamo spēli. Psiholoģiskais aspekts savu lomu arī nospēlēja. Taču vēlreiz uzsvēršu, ka šodien tikāmies ar ļoti spēcīgu komandu, kura vismaz šodien uzvaru bija pelnījusi. Vēl kas attiecas uz faktoriem, kuri ietekmēja rezultātu 2:0 Liepājas labā, šeit, protams, jāizceļ viena futbolista individuālā meistarība - Artūrs, 11. numurs [Karašausks], pirmajā puslaikā izmantoja kļūdu un noslēdza reidu ar precīzu sitienu un otrajos vārtos tas pats. Šī spēlētāja individuālā meistarība bija galvenais faktors, kas pretiniekam ļāva uzvarēt."

Minējāt, ka vēl nav bijis iespējas veikt treniņciklu, jo bieži notiek spēles. Varam sacīt, ka jūsu rokraksts "Riga" spēlē vēl nav manāms?
Perevertailo: "Lieta tāda, ka komandas spēli var mainīt arī bez treniņiem - uz spēļu analīzes rēķina. Ir dažādi instrumenti, kā sagatavot komandu. Ne tikai treniņi, bet arī teorētiskās nodarbības, video analīze, individuālās pārrunas un tā tālāk. Cik lielā mērā man ir izdevies ietekmēt spēlētājus ar mērķi ielikt komandas kopējo darbību rāmjos... to parāda, ka kādu laiku tas ir strādājis, bet tālāk ir vajadzīga daudzveidība. Un tam jau ir nepieciešami treniņi. Līdz šim treniņu mikrociklus, kas attiecas uz darbu pie taktikas, esam varējuši veikt vien epizodiski, savukārt fiziskās sagatavotības treniņus vispār nav bijis iespējas veikt, jo futbolisti pēc spēlēm ir jāatjauno."

Saprotams, ka iepriekšējo treneri nekritizēsiet, bet kas, jūsuprāt, "Riga" trūka sezonas sākumā? Video noteikti esat skatījies.
Perevertailo: "Vispār katram trenerim ir sava sistēma, kas sevī ietver visus futbola aspektus - treniņprocesu, analīzi, prasības pret spēlētājiem, uzslavas, sodus un tā tālāk. Skaidrs, ka šādai sistēmai ir obligāti jābūt, jo pat slikta sistēma ir labāka nekā laba bez-sistēma. Otrs svarīgs faktors trenera darbā ir spēt šo sistēmu novest līdz spēlētājiem. Ar paņēmieniem, ko jau minēju - vingrinājumi, teorētiskās nodarbības, individuālās pārrunas, citi instrumenti. Citādi - kamēr spēlētāji šo sistēmu nesapratīs, tā nestrādās. Mūsdienu futbola prasības ir tādas, ka taktikai ir jābūt elastīgai. Komandai ir jāspēj dažādot sava pieeja spēlei, turklāt ne tikai mainot to no spēles uz spēli, bet arī viena atsevišķa mača gaitā. Protams, tam ir nepieciešams liels pozicionāls darbs, daudz laika. Mums šādas iespējas vēl nav bijis. Mēs to vēlamies paveikt ciklos, kad būs pietiekami daudz laika. Negribu runāt par spēlēm sezonas sākumā, bet nosaukšu komponentus, kas ir vajadzīgi mūsdienīgai komandai - spēlētāju mobilitāte, viņu universalitāte un taktiskā daudzveidība. Lūk, šīs lietas komandai ir jāuzlabo."

Daudz esat teicis, ka jūsu komandā ir liela konkurence un principā jūs sezonas gaitā arī ievērojami esat mainījis sastāvu. Taču šodien salīdzinājumā ar spēli pret "Mettu" nomainījāt tikai vienu futbolistu, kaut gan pretinieces, "Metta" un "Riga", bija stipri dažādas. Vai esat ticis skaidrībā ar īsto pamatsastāvu?
Pertija: "Viss ir elementāri - esmu komandā trīsarpus mēnešus, esmu jauns treneris, uz treniņnometnēm mēs nedevāmies, tāpēc man bija jātiek skaidrībā. Meklējām, meklējām, meklējām variantus, kaut gan tāpat nebija nevienas spēles, kurā mēs nedominētu. Nevienas tādas spēles! Šodien izvēlējāmies tādu taktiku ne tāpēc, ka no pretinieka baidītos - mēs ļoti nopietni attiecamies pret pretinieku un cienām to. Tādu taktiku izvēlējāmies, jo pretinieku aizsardzība ir lēna, neslēpsim to, bet mums ir ātrs uzbrukums. Kas attiecas uz sastāvu, vienmēr esmu atbalstījis spēlēt ar vienu un to pašu sastāvu. Bet! Šis sastāvs bija jāatrod. Mēs meklējām. Konkurence patiešām ir liela, bet man galvenais bija atrast tos spēlētājus, kuri spēlēs rāda to, ko mēs gribam redzēt. Atradām vai neatradām, pat šodien vēl nevaru pateikt. Fakts rāda, ka šodien uzvarējām - tas, jā. Taču tas ir pastāvīgs darbs, 24 stundas diennaktī tu meklē, meklē, meklē un galu galā tu atrodi. Konkrēti ar šodienas spēli esmu apmierināts, bet nezinu, vai esam atraduši īsto variantu."

Daudz ir ticis runāts un tiek runāts par mauritāniešiem. Šodien pamatsastāvā nebija neviena un arī rezervē tikai viens. Kāda situācija ir ar viņiem?
Pertija: "Brīnumi tomēr nenotiek - šie puiši šobrīd iziet ne tikai futbola adaptāciju, bet arī dzīves adaptāciju. Tāpēc mums laikam nedaudz nāksies spēlēt bez viņiem. Tikai tāpēc, ka viņiem ir jāadaptējas. Nevar visu uzreiz un tik elementāri - pat dzīves principi viņiem ir nedaudz citi, mums citi. Futbolisti ir labi, bet mums laikam jāaizklauvējas līdz viņiem - tieši tādā ziņā, lai viņi izietu laukumā un visi domātu vienādi. Viņu domāšana ir nedaudz citāda. Individuāli katrs no viņiem ir stiprs, par to nav runas. Taču mums primāra ir komandas spēle un viņi kaut kur nav trāpījuši [sistēmā]. Ceru, šie puiši sapratīs, ko mēs vēlamies un pamazām viņi iekļausies."

Komandai trūka radošuma. Ticat, ka līdz ar Miheliča un Zjuzina atgriešanos "Riga" būs pavisam cita komanda?
Perevertailo: "Pirmkārt, Zjuzinam un Miheličam ir jāuzņem zināma sportiskā forma. Par to, ka viņi ir spējīgi darboties radoši, šaubu nav. Dabīgi, ka tas būs pastiprinājums."

Bijāt treneris "Baltika", kad tur spēlēja gan Koliņko, gan Zjuzins. Kādas ir jūsu attiecības ar Latvijas futbolu, ko vēl zināt un vai zināt, ka Koliņko šobrīd ir viens no Jūrmalas "Spartaka" treneriem?
Perevertailo: "Jā, zinu, mēs ar viņu kontaktējamies. Līdz šim es ar "Baltika" komandu divreiz biju ieradies Latvijā uz treniņnometnēm vasarā - vienreiz bija nometne Rīgā 2011. gadā, bet otrreiz Liepājā 2013. gadā. Spēlējām pret Latvijas komandām pārbaudes mačus. Tāpēc Latvijas futbols man ir mazliet zināms un kontaktus ar Koliņko uzturu."

Karašausks jau ir optimālā formā?
Pertija: "Laikam nē. Viņa laukumi tomēr ir zaļie laukumi. Viņa optimālā forma tuvojas. Kad viņš ir optimālā formā, viņš ir ļoti spēcīgs. Šodien viņš uztaisīja divus vārtus, nostrādāja līdz galam, taču domāju, ka viņš var būt labāks. Personīgi es no viņa gaidu vairāk, jo labi viņu pazīstu un zinu, uz ko viņš ir spējīgs."

Kur vērosiet kausa finālu un kādā veidā atbalstīsiet "Ventspili"?
Pertija: "Gaidīju šo jautājumu [smaida]. Negaidiet, ka atbalstīšu "Riga" [uzsit draudzīgi Perevertailo uz pleca], piedodiet. Nemelošu - mums no tā daudz kas ir atkarīgs. Protams, jutīsim līdzi "Ventspilij", jo mūsu iekļūšana Eirokausos ir no tā atkarīga. Diemžēl tā tas ir. Bet no sportiskās puses novēlu, lai uzvar stiprākais. Mūsu interesēs, protams, ir lai uzvarētu "Ventspils". Uz stadionu noteikti neiešu - pastaigāšanos gar jūru 90 minūtes vai 120 minūtes, ja vajadzēs, un gaidīšu rezultātu."
Perevertailo: "Turklāt jums ir tāda pludmale..."
Pertija: "Jā... Skaista..."

Cik varēja noprast no jūsu intervijas kluba oficiālajai mājas lapai, jūs pat nopietni apsvērāt iespēju nebraukt uz Latviju, jo futbola infrastruktūra šeit ir slikta. Cik ļoti jūs priecē, ka kausa fināls beidzot notiks normālā stadionā un kā vispār vērtējat visu šo situāciju ar Latvijas futbola infrastruktūru?
Perevertailo: "Gribētos, lai līdzjutēji nāk kuplākā skaitā - jebkurā stadionā, it sevišķi uz kausa finālu. Lai patiešām būtu futbola atmosfēra. Gribu aicināt līdzjutējus 17. maijā uz kausa finālu. Vienmēr ir patīkami spēlēt futbolu pilnu tribīņu priekšā. Kausa fināli nenotiek tik bieži, kaut gan šogad Latvijā tādi būs divi. Jā, mani patiešām mulsināja vide - ne pārāk laba līmeņa infrastruktūra. Taču tie kluba mērķi, kas ir, kopumā mani aizrāva. Tāpēc devu piekrišanu un atbraucu uz šejieni. Saprotu, ka galvenais faktors līdzjutēju piesaistīšanai ir snieguma kvalitāte. Lai kāda būtu reklāma, vienmēr snieguma kvalitāte izšķir cilvēku interesi par futbolu. Tāpēc mums šeit ir daudz jāstrādā, lai šo kvalitāti uzlabotu un pievilinātu līdzjutējus uz stadionu."

     [+] [-]

, 2017-05-15 09:20, pirms 7 gadiem
kamer LFF vadiba atradisies Indriksons ar saviem funkcionariem nekas labs nav gaidams nedz stadioni nedz halles infrakstruktura paliks tada limeni kada vina ir valdis visatlautiba brutalitate neiecietiba vienai komandai pret otru vienam trenerim pret otru kamer nebus nozagets sapuvusais LFF koks ar visiem ta funkcionariem Indriksonu Zuku Mihelsonu par kaut kadu kvalitati nav iespejams runat