Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Arkādijs Birjuks

"Riga" direktors Proņins: "80% skatītāju "Skonto" stadionā ir ārzemnieki"

"Riga" direktors Proņins: "80% skatītāju "Skonto" stadionā ir ārzemnieki"
Oļegs Kononovs un Aleksandrs Proņins "Skonto" stadionā / Foto: Zigismunds Zālmanis, "Riga" FC

Pazīstam krievu speciālista Oļega Kononova kļūšana par Virslīgas čempiones "Riga" FC galveno treneri raisījusi interesi par Latvijas futbolu mūsu kaimiņvalstī. Februāra sākumā plašāku interviju izdevumam "Sovetskij Sport" sniedza kluba direktors Aleksandrs Proņins.

Kā radās variants ar Kononovu? Cik ilgi ritēja pārrunas?
Atbildēšu, ka ideja par šī speciālista uzaicināšanu radās man. Pārrunas ilga trīs nedēļas. Vairāk nekonkretizēšu.

Viņš bija vienīgais kandidāts?
Vienīgais no Krievijas. Taču mēs izskatījām arī citas kandidatūras. To skaitā trenerus no Horvātijas un Portugāles.

Jūs nemulsināja fakts, ka Kononovs pusgadu nevarēja atrast darbu? ("Spartak" un jaunā "Riga" trenera ceļi šķirās 2019. gada 29. septembrī)
Kas ir pusgads? Trenerim tas ir neliels pārtraukums. Viņš varēja paņemt arī ilgāku pauzi. Mums, starp citu, piedāvāja dažus ukraiņu speciālistus, par kuriem nekas nebija dzirdēts jau 5-7 gadus. Šādas kandidatūras pat neizskatījām.

Ar Oļegu Kononovu pirmo reizi runājām vēl pirms diviem gadiem. Toreiz gan nerunājām par līgumu [pirms diviem gadiem "Riga" treneris bija maķedonietis Goce Sedloskis - Sportacentrs.com]. Nejauši satikāmies Kiprā... Tagad viņš atnācis pie mums ar pavisam citu bagāžu. Skaidrs, ka "Spartak" Kononovam bija liels spiediens, komandā bija daudz skandālu. Taču tas ir pagātnē. Treneris ar interesi pieņēmi izaicinājumu strādāt Rīgā.

Finansiālais faktors nospēlēja lomu? Kononova alga "Spartak" klubā bija krietni lielāka. [Maskavā trenera alga bija ap 100 tūkstošiem eiro mēnesī - Sportacentrs.com]
Nauda viņam neatrodas pirmajā vietā. Oļega mērķis - atgriezties treneru aroda elitē. Viņš vēlas sasniegt maksimālus rezultātus ar komandai, kurai ir salīdzinoši pieticīgs budžets.

Salīdzinot ar Krievijas Premjerlīgu Latvija ir solis atpakaļ, vai ne?
Viņa gadījumā tā nav. Mēs taču nepaņēmām treneri pa taisno no "Spartak". Viņš vēlējām interesantu darbu un jaunus izaicinājumus. Mūsu intereses šeit sakrita.

Kāpēc nevēlāties atklāt līguma nosacījumus? Pat termiņu?
Lai nebūtu spekulāciju masu medijos. Ticiet man, summa nav liela, taču nevēlos, lai kāds žonglētu ar skaitļiem. Ja pateikšu, ka piesaistījām treneri par, piemēram, 10 tūkstošiem eiro [mēnesī] - sāks rakstīt, cik zemu Kononovs nolaidies. Tas nav vajadzīgs ne mums, ne trenerim. Neticiet informācijai, kas parādās internetā. Tā nav patiesa.

Piekrītat, ka ar Kononovu "Spartak" šķirās ne tajā labākajā veidā?
Piekrītu. Garantēju, ka pie mums tā nebūs. Maskavā spēlētāji atklāti neklausīja treneri, kamēr vadība taisīja lielu spiedienu. "Riga" nav tik zvaigžņots klubs, tāpēc darba apstākļi būs adekvāti. Puiši maksimāli izliksies gan treniņos, gan spēlēs. Par Kononovu cīnīsies!

No trenera prasīsiet tūlītēju rezultātu vai ļausiet veidot komandu ilgtermiņā?
Man personīgi, protams, svarīgs ir rezultāts. Jāsaprot, ka Latvijas čempionātā ir ļoti zems apmeklējums, maz skatāmu maču. Mēs rēķināmies, ka Oļegs Kononovs izveidos pievilcīgu produktu, atgriezīs tautu tribīnēs. 80% skatītāju mūsu mājas spēlēs "Skonto" stadionā ir ārzemnieki. Vēlamies tribīnēs redzēt savas valsts pilsoņus. Jāparāda skaists futbols, lai tas piepildītos.

Daudz tika rakstīts, ka piecu gadu laikā jūs pamainījās 14 trenerus. Nav risks, ka arī Kononovs ātri pametīs "Riga"?
Statistika ir interesanta... Taču bija tikai 10 treneri. Mihails Koņevs četras reizes pārņēma komandas vadību, par ko viņam milzīgs paldies! No Kononova gaidām 2018. gada panākumu atkārtojumu, kad mēs uzvarējām čempionātā un kausā. Uzdevums-maksimums ir tikšana Eiropas līgas grupu turnīrā. Iepriekšējā sezonā pietrūka vieni vārti. Ceru, ka ar Kononova atnākšanu piepildīsim šo mērķi.

Vai treneris taisās aicināt spēlētājus no Krievijas Premjerlīgas?
Šobrīd viņš strādā ar esošo sastāvu. Iepazīstas ar komandu, infrastruktūru un gatavojas Kipras nometnei [intervija ierakstīta 6. februārī, kad "Riga" īsu laika posmu atradās Latvijā - Sportacentrs.com]. Latvijas realitātei mums ir izcils sastāvs, ar ko var risināt uzstādītos mērķus.

Vai Kononovs ir ticis pāri pārdzīvojumiem pēc aiziešanas no "Spartak"?
Domāju, ka vēl nē. Tā ir nopietna psiholoģiskā trauma. Tāpēc viņš cenšas nerunāt ar presi. Ieejot jaunajā darba ritmā var vieglāk tikt pāri pārdzīvojumiem. Mēs ticam trenerim. Tāpēc arī saucām.

Oļega Kononova vadībā "Riga" paguva aizvadīt testa spēli pret Krievijas vienību "Rodina". Pirmā nopietnā pārbaude trenerim gaidām 15. februārī, kad Virslīgas čempioni uzsāks dalību tradicionālajā Nacionālās līgas [FNL] kausa. Pirmā "Riga" pretiniece ir Krievijas 2. pēc spēka līgas vienība "Mordovia". Spēles sākums plkst. 15:30. "Riga" maču tiešraides Kiprā notiekošajā turnīrā varēs vērot Sportacentrs.com TV un portālā.


, 2020-02-14 13:46, pirms 4 gadiem
80% skatītāju mūsu mājas spēlēs "Skonto" stadionā ir ārzemnieki.

Kas tas par teikumu?Vai ar to bija domāti Eirokausu mači?Tā patās,liekās ,ka cipars pāmērīgs.Ja nu vienīgi latviešus vēl pieskaitīja ārzemniekiem
, 2020-02-14 14:01, pirms 4 gadiem
Par cik Rīgā ir gana daudz ārzemnieku, kuri tur strādā, un ir no futbola lielvalstīm, tad šis cipars neliekas nemaz tik neticams. Cilvēki meklē izklaidi brīvdienās sev ierastā veidā, un ja vel mēs zinām cik latvieši ir kūtri iešanai uz stadionu, tad bez pārsteigumiem.
, 2020-02-14 14:17, pirms 4 gadiem
tipisks iedomīgs krievs, droši ka nespēj novērtēt kā paveicies, ka LV viņiem te atļauj rotaļāties..

viņam LV skatītāji ārzemnieki sanāk .. skaidrs, ka īstie ārzemnieki izmanto izcilo iespēju pilsētas centrā redzēt kvalitatīvu futbolu, apm ~ 20% varētu būt
, 2020-02-14 14:24, pirms 4 gadiem
alguns rakstīja: 80% skatītāju mūsu mājas spēlēs "Skonto" stadionā ir ārzemnieki.

Kas tas par teikumu?Vai ar to bija domāti Eirokausu mači?Tā patās,liekās ,ka cipars pāmērīgs.Ja nu vienīgi latviešus vēl pieskaitīja ārzemniekiem
Drīzāk jau otrādi. Tas, ka tikai 20% no Skonto stadiona apmeklētājiem ir latvieši, ir pat ļoti ticami.
, 2020-02-14 14:38, pirms 4 gadiem
80% ārzemnieki -pārāk neticams skaitlis. Ja uz spēli atnāk 500 skatītāji , tad 400 ir ārzemnieki? Skonto stadionā ir daudz ārzemnieku bet vai tik daudz. Ja teiktu ka 50% tad domātu vai tā var būt(un arī šķistu pārspīlēti) bet 80%...
, 2020-02-14 14:41, pirms 4 gadiem
Tā kā Rīgas spēles apmeklēt mēdzam, varu apliecināt, ka tur ir zināma taisnība.
Piemēram, izdzirdot vācu valodu un pavērsot neviļu skatu, regulāri redzamas personas, no kurām praktiski strāvo RSU emblēma 😁
Par daudzajiem krievu valodīgajiem gan... ej nu pasaki, no kuras valsts.
, 2020-02-14 14:49, pirms 4 gadiem
FUNS rakstīja: 80% ārzemnieki -pārāk neticams skaitlis. Ja uz spēli atnāk 500 skatītāji , tad 400 ir ārzemnieki? Skonto stadionā ir daudz ārzemnieku bet vai tik daudz. Ja teiktu ka 50% tad domātu vai tā var būt(un arī šķistu pārspīlēti) bet 80%...
Pēc maniem novērojumiem - uz doto brīdi Latvijā ir 2 klubi, kuru spēles ir tiešām... pašcienīgi apmeklēt. Jo ir zināms komforts, samērā laba aura un prieks tur vispār atrasties. Šie klubi ir Riga un Liepāja.
Riga jau daudziem ir nepatīkams. Vieniem dēļ paranojas pret krievu naudu, citiem dēļ "ī" burta trūkuma. Bet nu ar laiku tas mainīsies, ja vien Riga turēs līmeni.
Negribu apbižot Valmieru, bet diemžēl, pašam neticoties, nekad neesmu bijis uz futbolu Valmierā, lai gan Valmiera ir tuvāk dzīvesvietai kā ikdienišķā Rīga 😏 Tāpēc par Valmieru nevaru vnk spriest.
RFS mačos... "bam baram, davaj davaj" no ultrām nogalināja vēlmi tur vispār jebkad atgriezties, piedodiet.
Par Ventspili neizteikšos.

Ta ka jā... tikai personiskās domas, bet Riga un Liepaja ir vadošie klubi, kuru stadionus labprāt apmeklēt. Vismaz man.
, 2020-02-14 16:37, pirms 4 gadiem
jā, RFS Arkādijā pilns sektors ar nelatviski bļaujošiem ultrabidlām, kaut arī pati vieta nav slikta, sēdvieta netiek garantēta..
, 2020-02-14 16:40, pirms 4 gadiem
Njā .. Spartaka fani savulaik piespieda Starkovu aizvākties noa Maskavas ...
Tagad Latvijas klubs savāc vēl vienu no turienes izmesto ...
Mirklis no "Liepājas" un "Jelgavas" spēles. Foto: FK Liepāja
44

Video tiesneši izlabo paši sevi, "Liepāja" iesit vairāk, taču zaudē "Jelgavai"

Kārtējo reizi šosezon neizteiksmīgu sniegumu parādīja Tamaza Pertijas trenētā "Liepāja", savā laukumā spēli uzsākot tikai ar diviem Latvijas futbolistiem sākumsastāvā un beigās ar 0:1 piekāpjoties kopvērtējuma pēdējā ailē esošajai "Jelgavai".
Ismaels Diomande. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS
14

RFS sarūpē "Grobiņai" pirmo lielo sakāvi Virslīgā

"TonyBet" futbola Virslīgas pārceltajā mačā RFS Liepājā ar 4:0 pārspēja līgas jaunpienācēju "Grobiņu/LFS", kas ļaus RFS astotās kārtas beigas sagaidīt kā līgas līderei. "Grobiņai" līdz ar šo neveiksmi aprāvusies trīs nezaudēto spēļu sērija.
Leu Gaušu pret Raivi Skrebelu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
27

"Daugavpils" sniega dienā uzvar Valmierā un atgriežas Virslīgas trijniekā

Par vēl vienu pārsteigumu "TonyBet" Virslīgā parūpējušies "Daugavpils" futbolisti, kuri ar rezultātu 1:0 uzvarēja Valmierā un apsteidza mājiniekus arī turnīra tabulā, atgriežoties trešajā pozīcijā.