Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Guntars Indriksons par topošo stadionu: "FK "Jelgava" ar Kazakeviča palīdzību iet uz visu banku"

Guntars Indriksons par topošo stadionu: "FK "Jelgava" ar Kazakeviča palīdzību iet uz visu banku"
Jelgavā top futbola laukums
Foto: FK "Jelgava" "Facebook" konts

Latvijas Futbola federācijas Infrastruktūras un reģionālās attīstības komitejas (priekšsēdētājs - Vladimirs Žuks) loceklis Guntars Indriksons (LFF prezidenta Gunta Indriksona brāļa dēls) savā "Facebook" kontā publicējis pārdomas par riskiem saistībā ar FK "Jelgava" treniņbāzes būvniecību.

Guntars Indriksons savā "Facebook" kontā komentējis sekojošo FK "Jelgava" ziņu: "Laba ziņa Jelgavas futbolam - nākamnedēļ paredzēts uzklāt mākslīgo segumu "mākslīgā seguma laukumam" Kārklu ielas 6 stadionā."

Ziņa par FK Jelgava stadiona būvniecību patiesi priecē. Jāsaka, ka šis ir viens no labākajiem piemēriem Latvijā, kad pats futbola klubs ir sapratis, ka ir jāiesaistās sava kluba infrastruktūras attīstībā, jo bez savas infrastruktūras par klubu īsti nenosauksi vairāk jau par komandu. Šis ir labais piemērs, kā tiek apvienoti kluba, publiskā sektora jeb valsts/pašvaldības līdzekļi un LFF līdzekļi, tāds labs PPP sanāk. Tikai tādā veidā ir iespējams radīt kautko paliekošu. Jo pieredze rāda, ka lietas kuras esi iegādājies gribas uzturēt ar lielākām rūpēm!

Tikai ar nožēlu jāsaka, ka visam stāstam apakšā ir viens pamatīgs BET!

Šajā gadalaikā NAV iespējams kvalitatīvi ieklāt futbola segumu, un var pat gadīties tā, kad iestājoties salam iesāktais darbs būtu jāatstāj puspabeigts! Kas nozīmētu, ka jau daļu no padarītā darba nāktos pavasarī darīt no jauna!

Par nelaimi visiem, kuri projektā bija iesaistīti FK Jelgava tikai ap zinību dienas svētkiem izdevās saskaņot tehnisko projektu, un ap to pašu laiku ar LFF vienojās, ka futbola segums tiks uzklāts tad, ja būs gatava futbola laukuma pamatne un to atļaus laikapstākļi.

Šī ir tā nedēļa, kad futbola laukumam ir pabeigta pamatnes izbūve, taču apkārt pamatnei vēl joprojām ir pamatīgs būvlaukums, tas pēc būtības arī nav trakākais jo futbola mīlestības vārdā varētu darīt vairākas lietas paralēli - ieklāt segumu, būvēt ģērbtuves, apgaismojumu, taciņas pa kurām nonāktu futbola laukumā nebrienot caur dubļiem. Tā lielākoties arī notiek!

Tikai šajā gadījumā atšķirībā no citām reizēm vairs nav vasara un ir pienācis rudens, dienas ir palikušas īsākas, lietainākas un aukstākas, tās visas lietas, kuras traucē uzklāt futbola segumu.

Futbola seguma ieklāšanai vidējai diennakts temperatūrai būtu jābūt +12 grādiem, nedrīkstētu līt lietus un dienai būtu jābūt par pāris stundām garākām. Pie šādiem apstākļiem elastisko slāni, kurš tiek ieklāts zem futbola seguma kopā salīmējot vecas samaltu riepu gumijas granulas, būtu vajadzīgas apmēram 7 dienas. Pēc tam sekotu futbola seguma ieklāšana, šuvju salīmēšana, līniju iegriešana un ielīmēšana, to noslēdzot ar kaltētas kvarca smilts un gumijoto granulu iepildīšanu. Tam pie tādiem pašiem laikapstākļu nosacījumiem arī vajadzētu apmēram nedēļu.

Laika apstākļi vairs gan nav tādi kā aprakstītie, tagad būtu jāskatās uz tām ekstrēmajām robežām, kuru ietvaros var mēģināt riskēt ieklāt laukumu. Bet uzsvēršu, tās jau ir galējās robežas. Dienas temperatūra ne mazāk par +10 grādiem, naktī ne mazāk par +5 grādiem un tas pats, kas iepriekšējā ideālajā gadījumā - sausam laikam. Kā par nelaimi dienas ir kļuvušas ievērojami īsākas, gaisā ir vairāk mitruma, līdz ar to laiks, ko var atvēlēt darbam ir palicis ievērojami īsāks. Tas nozīmē, ka laukuma ieklāšanai būtu nepieciešamas no 20-30 dienām, kurās tiek ievēroti iepriekš minētie nosacījumi. Ja arī kā solīts nākamā nedēļā būs 5 lieliskas dienas ar sauli un siltu laiku, labākajā gadījumā, tas radītu iespēju izpildīt tikai 1/4 daļu no nepieciešamā apjoma. Atliktu vien cerēt, kad oktobra beigās neuznāktu pirmās salnas un novembra sākumā pirmais sniegs.

Cerības ir laba lieta, tikai manuprāt uz cerībām nevar balstīt gandrīz 240,000 lielu ilgtermiņa ieguldījumu futbola laukumā, kuru kārtīgi kopjot vajadzētu izmantot vēl vismaz turpmākos 12 gadus.

Kas tad var notikt, ja neievēros temperatūras noteikumus un darbus darīs tad kad līs?

Sāksim ar elastisko slāni - tas kā jau iepriekš minēju sastāv no pārstrādātu riepu gumijas granulām, kuras tiek sajauktas ar līmi un ieklātas uz futbola laukuma pamatnes ar ieklājēju. Gadījumā, ja temperatūra nokrītas zem kritiskās robežas vai nonāk ūdens ietekmē, līme zaudē savas īpašības, apķeras ap gumijas granulām un neveido viendabīgu slāni, sairstot vai nu uz reiz vai vēlāk.

Seguma šuvju salīmēšana tieši tādā pašā formā ietekmējas no temperatūras, šuves paliek nenoturīgas un regulāri atlīmējas. Tas attiecas gan uz šuvēm, kur tiek savienoti seguma ruļļi, gan visām laukuma līnijām, kuras laukumā tiek ielīmētas ar to pašu līmi. Te man neļaus samelot FS Metta, kuri jau kādu laiku par savām mājām sauc Hanzas vidusskolas futbola laukumu. Hanzas vidusskolas futbola laukums aiz lielas mīlestības pret futbolu tika nobeigts, bet uzsvēršu nobeigts oktobra sākumā. Laukums ir ticis labots, taču tik labi vairs to nekad neizdodas salīmēt. Šādas atlīmējušās šuves nav estētisks baudījums un noteikti nav drošas spēlēšanai.

Un tad noslēgums - kaltētu smilšu un granulu iestrāde laukumā. Šim procesam ir nepieciešams pavisam sauss laiks un laukums un aptuveni 3 dienas, pretējā gadījumā smilts un granulas pielīp pie mitrā seguma un nenonāk tur kur tas nepieciešams līdz seguma apakšai.

Tas cik nu varēju īsi par ieklāšanas procesu.

Aprunājoties ar seguma ražotāju, un izvērtējot ĻOTI AUGSTOS risku LFF rosināja FK Jelgava pārstāvjus turpināt savus iesāktos darbus, un tad jau pavasarī, kad būtu nokusis sniegs, ap laukumu būtu taciņas, tribīnes, apgaismojums un viss pārējais iecerētais LFF sagaidījusi atbilstošus laika apstākļus uzklātu kvalitatīvu futbola segumu un šis taptu par vienu no lieliskākajiem futbola centriem valstī, jo futbola centrā ir paredzēts arī pilna izmēra dabīgais laukums un pēc dzirdētā ne viens vien! Atgādināšu, ka spiežot roku abas puses vienojās, ka laukumu liks tikai tad, ja to varēs izdarīt kvalitatīvi.

Taču te Tev nu bija, FK Jelgava piecirta kāju pie zemes un teica, mums VAJAG, mēs ejam uz visu banku! Lai arī ražotājs teica, ka tas nav iespējams un viņi vienkārši tā nedara, kā arī laukuma ieklāšanas gadījumā šajos laika apstākļos par ieklāšanas kvalitāti neuzņemas nekādu atbildību, FK Jelgava paziņoja, ka viņiem vajag, lai tur vai plīst vai lūzt! Es protams arī saprotu viņu emocijas, gribas ātrāk spēlēt savā laukumā, negribas maksāt par spēlēšanu uz citiem pavisam nekoptajiem laukumiem, ir izdarīts grandiozs darbs, lai sagatavotu pamatni, ir lielas ambīcijas un citi apsvērumi, kuri noteikti netrūkst un ir patiešām būtiski. Un tas bez ironijas, es patiesi viņus saprotu. FK Jelgava izmantoja visus ieročus, gan atļautus gan neatļautus, līdz talkā nāca pēdējā instance LFF sporta direktors [Guntars Indriksons nemin viņu vārdā, taču tas ir Dainis Kazakevičs - aut.], kurš vienlaicīgi ir arī FK Jelgava valdes loceklis, kurš pretēji jebkādām rekomendācijām un iespējamiem riskiem, ražotāja atceltajām garantijām deva skaidru un nepārprotamu rīkojumu LIEKAM!

Kāpēc viss šis domraksts?

Tāpēc, ka šis nav tik viennozīmīgs lēmums, taču FK Jelgava skaļi ir paziņojuši, ka laukums jau nākamnedēļ būs. Ņemot vērā riskus laukuma ieklāšana var arī nesākties, un tad pēc šiem regulārajiem paziņojumiem, iespējams, taptu nākamais paziņojums, bez detalizēta paskaidrojuma, ka FK Jelgava ir tā centusies, taču tikai LFF dēļ laukums nav tapis! Un LFF atkal nāktos ar piesarkušu seju taisnoties un justies bez vainas vainīgiem!

Beigšu tomēr šo domrakstu ar to ko sāku, šis ir viens no lieliskākajiem projektiem, kura realizācijai ir nācies būt blakus. Lielisks piemērs, kā sadarbojoties daudzām organizācijām radīsies lieliska FUTBOLA SALIŅA! Taču tas, ko vēlētos LFF ir lai uzklātais segums būtu lieliski uzklāts, kvalitatīvs un labs ilgtermiņa ieguldījums futbola infrastruktūras attīstībā un turpmākos 10+ gadus uz šī laukuma trenētos gan lieli, gan mazi un Latvijas futbolam būtu vēl lieliskāki futbolisti! Taču to diemžēl vairs nevar izdarīt šogad! Ceru, ka veselais saprāts uzvarēs un mēs jau nākošgad priecāsimies par šo futbola centru! Un tiem, kas iespējams teiks, ka LFF dara visu, lai FK Jelgava nebūtu futbola laukuma, atbildēšu - mēs patiešām no visas sirds darām visu, lai kopā radītu lielisku un kvalitatīvu laukumu!

Paldies FK Jelgava un tās atbalstītājiem par līdz šim apjomīgo un lieliski padarīto darbu!

Sportacentrs.com tuvākajā laikā mēģinās iegūt arī FK "Jelgava" viedokli šajā jautājumā.

Izmantotie resursi:
https://www.facebook.com/guntars.in...


, 2017-10-12 23:30, pirms 6 gadiem
Cik vietas būs jaunajā stadionā?
, 2017-10-12 23:39, pirms 6 gadiem
Dainis ,tak ,pirda ,ka,nav nekādu sakaru ar fcJelgavu,ka,neko tur nerisina! Tā arī strādā mūsu federacijas pārstāvis savās interesēs! Zaglis,kurš izmatno to,kas saistīts ar Lff-Mežeckis,Starkovs,Kazkevičs---MAFIJA!!!!!
, 2017-10-13 00:48, pirms 6 gadiem
Ja ar tādu steigu Kazakevičs grib ieklāt to laukumu, tad neviļus rodas jautājums - vai tas nav saistīts ar pavasarī gaidāmajām vēlēšanām? Baidās, ka var nepaspēt "apgūt" līdzekļus?
, 2017-10-13 01:42, pirms 6 gadiem
Un LFF atkal nāktos ar piesarkušu seju taisnoties un justies bez vainas vainīgiem!

Tiek ieguldīti LFF līdzekļi. LFF ir panākusi vienošanos, ka darbi tiks veikti atbilstošos laika apstākļos.
Ja LFF tagad vienkārši noskatīsies, kā tiek izgrūsta nauda vējā, tad loģiski, ka vainos arī viņus. Un pamatoti.
, 2017-10-13 05:35, pirms 6 gadiem
Latvijas Futbola federācijas Infrastruktūras un reģionālās attīstības komitejas (priekšsēdētājs - Vladimirs Žuks) loceklis Guntars Indriksons (LFF prezidenta Gunta Indriksona brāļa dēls)

Suņi vēl tur visus savus radus salikuši... Guntis pats stadionu solija sākt celt, kur palika?
, 2017-10-13 07:27, pirms 6 gadiem
Tas ir tik jelgaviski - sākt labi un beigās visu sapist.
, 2017-10-13 08:53, pirms 6 gadiem
Sporta direktors, u-21 treneris, FK valdes loceklis, tagad vēl arī stadionu būvnieks !!! D.K. - tiešām cilvēks - orķestris!!!!
, 2017-10-13 09:02, pirms 6 gadiem
Nākošnedēļ sola vēl vienu atvasaru.Varbūt uzspēs?
, 2017-10-13 09:13, pirms 6 gadiem
Daudz futbola būs.
, 2017-10-13 09:25, pirms 6 gadiem
Domāju, ka darbus veic Jelgavas saimnieks - pieredzējušie būvnieki Igate, kam to visu vajadzētu saprast labāk par Indriksonu? vai nē?
, 2017-10-13 09:38, pirms 6 gadiem
Muļķu zemes labākajās tradīcijās, nav nekā jauna. Tiko Ķekavas sporta zālē no griestiem groza pacēlāja spole nokrita, kurā vēl skolā tur siena sabruka. Galvenais ir savas kabatas piepildīt, pārējais otršķirīgs
, 2017-10-13 13:22, pirms 6 gadiem
futbolaeksperts rakstīja: Sporta direktors, u-21 treneris, FK valdes loceklis, tagad vēl arī stadionu būvnieks !!! D.K. - tiešām cilvēks - orķestris!!!!
nez pa kuru laiku,viņš spēj apvienot visus amatus....
, 2017-10-13 13:40, pirms 6 gadiem
Guntis Indriksons V. (Гунтис Индриксонс, начальник 7-го отделения 5-го отдела КГБ ЛССР) turpina škelt un graut LV futbolu pats un ar radinieku palīdzību.
, 2017-10-14 10:45, pirms 6 gadiem
Kārtējais, nekompetenta pļāpas, šedevrs.Un jo tālāk, jo trakāk, kamēr Latvijas futbolu vada Mežeckis, Starkovs un Kazakēvičs. Tie ir cilvēki, kuru mērķi nav saistīti ar futbolu. Viņu mērķis ir pēc iespējas ilgāk ieņemt vadošos amatus lff un uzlabot savu materiālo stāvokli. Citu mērķu viņiem nav. Ar šiem cilvēkiem pie stūres, mūsu futbols ir nolemts.
Deņiss Rogovs. Foto: FK Tukums 2000
22

Negaidītais varonis Rogovs un vēla pendele ļauj Tukumam izcīnīt otro uzvaru

Šodien Latvijas futbola Virslīgas otrās kārtas beidzamajā spēlē "Tukums 2000"/"Telms" izbraukumā otrajā puslaikā pazaudēja vadību, taču ar pendeles palīdzību pieveica "Jelgavu" – 3:2. Divus vārtus guva aizsargs Deņiss Rogovs, kurš iepriekš nebija izcēlies ar rezultatīviem sitieniem.
Daugavpiliešu vārtsargs Frenks Orols. Foto: Ruslans Antropovs
16

Orols glābj, "Daugavpilij" otrā sausā spēle, noraidījums un pirmā uzvara

Jau otro sauso spēli un pirmo uzvaru "TonyBet" Virslīgas sezonā nopelnījusi "Daugavpils", kas savā laukumā pārspēja debitanti "Grobiņas SC"/LFS (2:0), kas vēl turpina gaidīt pirmos vārtus augstākajā līgā. Pa vārtiem guva leģionāri Bartelemī Djedjū un Aleksejs Golijanins, bet mača izskaņā noraidīts tika Rinalds Aizups. LFF teksta tiešraidē norādīta 600 skatītāju klātbūtne.
Mirklis no "Riga" un "Audas" spēles. Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC
9

Regža imitē pirms nedēļas paveikto, "Riga" desmitā sausā uzvara pār "Audu" pēc kārtas

Otro panākumu ar 1:0 Latvijas futbola Virslīgā šosezon izcīnīja "Riga", kura pieveica "Audu". Vicečempione pret šo pretinieku guva desmito uzvaru bez ielaistiem vārtiem pēc kārtas.