Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Stojanovičs: "Deviņas spēles ir pietiekami, lai labotu situāciju''

Krišs Upenieks

Stojanovičs: "Deviņas spēles ir pietiekami, lai labotu situāciju''
Slaviša Stojanovičs
Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Latvijas futbola Virslīgas kluba ''Riga'' FC mājaslapā publicēta intervija ar vienības galveno treneri slovēni Slavišu Stojanoviču, kurš pirmajās divās spēlēs piedzīvojis divus zaudējumus.

47 gadus vecais slovēnis Latvijā ieradās pirms nepilnām divām nedēļām, dienu pirms spēles ar ”Ventspili”, kurai zaudējām ar 0:2. Pēc tam sekoja arī 0:2 pret Jūrmalas ”Spartaku”, tādējādi komanda piedzīvoja trešo zaudējumu pēc kārtas. Treneris gan saglabā optimismu un uzskata, ka vēl ir pietiekami daudz spēles, lai situāciju labotu.

Tagad, kad ir pagājis, kā skaidrotu pēdējos divus zaudējumus?
Pirmkārt, jau jāsaka, ka man ir grūti komentēt to spēli, varu tikai pateikt to, ko redzēju laukumā. Ierados vienu dienu pirms spēles, lielākoties treneri šādās situācijās nemaz neatrastos uz soliņa. Abas spēles zaudējām savu kļūdu dēļ. Tādā līmenī nedrīkst pieļaut tādas individuālās kļūdas. Man patika komandas cīņasspars, īpaši jau pirmajā spēlē. Pret ”Spartaku” biju ļoti dusmīgs par to, ka pirmajā puslaikā nebija šīs cīņas un kaislības pret futbolu. Desmit dienu laikā esam progresējuši. Jau tagad ir daudzas labas lietas, ko redzam treniņos. Protams, vēl ir daudz darba, ko darīt. Nevienam, kurš atbalsta vai strādā šajā klubā, šis nav patīkams brīdis. Tagad mums priekšā ir izšķirošs brīdis, sākot jau ar nākamo spēli. Mums soli pa solim no katra mača ir jāspēj iegūt maksimums.

Kas ir svarīgākās lietas, lai komanda spētu pārvarēt šādu brīdi?
Protams, tas ir smags darbs, kaislība pret spēli un pārliecība par saviem spēkiem. Spēlētājiem ir jājūt tas, ka viņi nav aizmirsuši kā spēlēt futbolu. Tās patiešām bija vairākas muļķīgas kļūdas, kas katrā no spēlēm atņēma mums trīs punktus. Kad mēs ieskatāmies statistikā, īpaši jau otrajā spēlē, mēs praktiski visos rādītājos bijām labāki. Izņemot ailē pie gūtajiem vārtiem, bet tieši vārtu dēļ tiek spēlēts futbols. Ir jāgūst vārti. Nav jēgas, ka tev ir 68 procentu bumbas kontrole, kā tas mums bija otrajā puslaikā. Mēs mainām vairākas lietas. Iepriekš komanda mazāk spēlēja ar bumbu, bet vairāk guva vārtus. Diemžēl pēdējos mačos sanācis otrādi.

Ko redzat spēlētāju acīs, kā viņi ir reaģējuši uz šiem zaudējumiem?
Viņi itin veiksmīgi uzņem jauno informāciju, ko sniedzu. Situācija nav patīkama, bet viņi pieņem jaunās darba metodes, jauno spēles filozofiju. Mums tagad ir vajadzīgi viens divi labi rezultāti, un tad viss ir kārtībā. Tagad ir tā, ka mums ir sakrāmēti akmeņi uz pleciem. Ja sasniegsim pozitīvu rezultātu, tad šie akmeņi no pleciem novelsies. Futbolisti katrā treniņā padara savu darbu perfekti. Pēc šādiem treniņiem mums ir vajadzīgs rezultāts arī spēlēs.

Kas ir Jūsu futbola filozofija?
Futbols ir jāspēlē! Futbols ir spēle ar saviem noteikumiem, protams. Ir jābūt ātrākiem, gudrākiem par pretiniekiem. Mēs gribam, lai futbolisti spēlētu šo spēli un laukumā patiešām baudītu futbolu. Gribam spēlēt skaistu, atvērtu un ar vārtiem bagātu futbolu. Tādā veidā izcīnīt uzvaras. To vēlas katrs treneris, bet ne vienmēr līdz tādam sniegumam var ātri nonākt.

Arī spēlētājiem tas ir patīkamāks spēles stils…
Protams! Mūsu komanda ir daudz tādu spēlētāju, kas vēlas un var spēlēt tāda veida futbolu. Tagad ir tāds izšķirošs brīdis, kad mēs mainām visu filozofiju. Tas ir nedaudz citādāka stila futbols nekā pirms es pievienojos komandai. Desmit dienas esam labi pastrādājuši. Kā jau teicu, mums ir vajadzīgs pozitīvs rezultāts spēlē. Punkti, uzvaras, un viss būs kārtībā.

Kāda situācija ar savainojumiem?
Arī šajā ziņā ir itin labs progress. Ir spēlētāji, kuriem ir nelieli savainojumi, bet tas nav nekas ļoti nopietns. Mums, protams, ir jābūt uzmanīgiem. Esmu priecīgs, ka situācija uzlabojas.

Šādā čempionātā, kur katra komanda var zaudēt punktus, deviņas spēles ir daudz?
Jā, noteikti! Šis ir ļoti sarežģīts čempionāts. Katra komanda var uzvarēt viena otru. Ja neesi labākajā formā vai esi nedaudz atslābinājies, ļoti viegli vari zaudēt punktus. Ir pietiekami daudz laika un punktu, par kuriem cīnīties, lai labotu situāciju. Vēl ir daudz spēles, kurās pierādīt sevi. To arī sāku spēlētājiem: jums ir iespēja pierādīt sevi katru nedēļu, kamēr citu profesiju pārstāvji uz to gaida mēnesi, varbūt pat gadu. Māksliniekiem izstādes ir reti, bet mums iespēja tiek sniegta katru nedēļu. Mums ir interesanta komanda, kurā katrs no futbolistiem smagi strādā. Varbūt viņi nav pieraduši zaudēt, bet arī tas ir futbols.

Ko treneris var apsolīt ”Riga” FC līdzjutējiem un ko sagaida no viņiem?
Līdzjutēji savu darbu padara perfekti. Viņi nāk uz stadionu un atbalsta mūs. Ir jāatgriež viņu ticība mums. Jācīnās par katru bumbu laukumā. Mums ir jācīnās ar cieņu pret klubu, pilsētu un futbolu kopumā. Jāsāk krāt punkti. Tie mūs saglabās cīņā. Šajā nepatīkamajā brīdī mums ir ļoti jākoncentrējas, jāvāc punkti un jācīnās par katru bumbu. Tad varbūt arī veiksme palīdzēs.

Izmantotie resursi:
Stojanovičs: “Futbols ir spēle, un tā ir...

     [+] [-]

, 2017-08-12 18:00, pirms 7 gadiem
Runasana paliek runasana tacu realitate tas ir pavisam kaut kas cits

     [+] [-]

, 2017-08-12 18:36, pirms 7 gadiem
=...Abas spēles zaudējām savu kļūdu dēļ. Tādā līmenī nedrīkst pieļaut tādas individuālās kļūdas. Man patika komandas cīņasspars, īpaši jau pirmajā spēlē...=
Ko šitais te murgo?!?!
...patīk cīņas spars un indivīdu kļūdas vai kas cits?