Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Pertija: "Ja puiši nedomās par to, ka spēlē pret Holandi, pret zvaigznēm, viss būs kārtībā"

Pertija: "Ja puiši nedomās par to, ka spēlē pret Holandi, pret zvaigznēm, viss būs kārtībā"
Tamazs Pertija
Foto: Mārtiņš Jankovskis

SMScredit.lv Virslīgas kluba Rīgas "Skonto" galvenais treneris Tamazs Pertija intervijā kluba mājaslapā dalījies pārdomās par sezonas sākumu, klātienē apmeklēto Čempionu līgas finālu, kā arī Latvijas izlases iespējām cīņā pret Nīderlandi Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

Tamaz, "Skonto" devās pauzē, čempionātā atrodoties otrajā vietā. Ir jau redzams pirmais rezultāts, komanda spēlē arvien labāk. Vai varat rezumēt "Skonto FC" pirmā posma rezultātus?
- Principā mēs uzsākām ļoti nepārliecinoši, var teikt, ka dažas saiknes nebija pamanāmas, daži spēlētāji nebija savā labākajā formā, nebija saprašanas savā starpā, taču pēdējās spēlēs viss sāk pamazām sanākt. Pirmkārt, tas ir tāpēc, ka spēlējām uz laba laukuma, mūsu komandai tas ir ļoti svarīgi, lai laukuma kvalitāte ir augsta, lai tas ir pietiekami plašs. Pēdējās spēlēs parādījām labu spēli, trīs uzvaras pēc kārtas, kopumā piecās pēdējās spēlēs iesitām desmit vārtus un ielaidām tikai divus, tas ir diezgan pozitīvs rezultāts. Tās saiknes, kuras es gribētu, lai būtu spožākas, pamazām sāk par tādām kļūt. Tagad, kamēr ir pārtraukums, cītīgi strādājam, ir jāpanāk, lai katrs spēlētājs saprot savu komandas biedru no pusvārda. Ceru, ka komandā būs jauni spēki, kas nozīmēs arī sīvāku konkurenci. Protams, ir arī vilšanās dažos spēlētājos, no kuriem es gaidu vai gaidīju lielāku atdevi, bet diemžēl pagaidām viņi īsti nevar saprast, ko mēs no viņiem gribam, jo pie mums ir ļoti augstas prasības no spēlētājiem un daži futbolisti var nebūt gatavi tām. Bet futbols nevar iztikt bez vilšanām futbols.

"Skonto" priekšā gaida ļoti liela pauze, kas saistīta ar to, ka spēle ar Gulbenes komandu nenotiks jau visiem labi zināma iemesla dēļ, ko negribētos atkal aiztikt. Ir zināms, ka svētdien būs draudzības spēle ar "Mettu/LU". Vai ir gaidāmas vēl kādas spēles, varbūt treniņa spēles?
- 14. datumā spēlēsim ar "Mettu", noteikti aizvadīsim vēl kādu draudzības spēli, tā varētu būt komanda no mūsu kaimiņvalstīm Igaunijas vai Lietuvas. Tagad arī brauks spēlētāji uz skatēm, tāpēc varētu aizvadīt arī kādu treniņspēli, lai redzētu jaunos darbībā un varētu saprast, kurus ir jāņem un kuriem pagaidām ir jāpasaka "nē". Ceru, neskatoties uz to, kādas spēles mums būs, mēs varēsim tās aizvadīt uz laba laukuma – "Skonto" stadionā. Runājot par pastiprināšanos, es ļoti ceru, ka būs kādi 3-4 jauni spēlētāji, un nav izslēgts, ka komandu pametīs arī tikpat spēlētāju. Pie mums ir ļoti liela konkurence, un mēs gribam, lai visi spēlētāji ir vienlīdz stipri, un, ja kāds iziet no ritma vai pagaidām nespēj pavilkt, tad mēs noteikti meklēsim iespēju izīrēt viņu kādam klubam, lai spēlētājs saņem spēļu praksi. Kopumā esmu ļoti apmierināts ar futbolistu attieksmi un pašlaik komandā nav neviena, kurš man neapmierinātu pēc pašatdeves un gribas, visi ir ļoti labi noskaņoti, sākot ar vārtsargiem un beidzot ar uzbrucējiem, sākot ar pieredzējušiem un beidzot ar jaunajiem. Tas mani ļoti priecē. Spēlētāji tiešām cītīgi strādā treniņos, grib sasniegt augstu līmeni, grib spēlēt labos čempionātos. Viņi tic, ka spēlējot "Skonto", viņus pamanīs, prakse un vēsture to pierāda, ka tas ir iespējams un tas ir ļoti labs stimuls puišiem.

Runājot vēl par transfēru periodu, vai ir kādi jau pazīstami vārdi, kas varētu parādīties "Skonto" komandā?
- Par pazīstamiem vārdiem – es ļoti gribētu, lai komandā atkal spēlē [Vladislavs] Gabovs, viņam beidzās līgums ar Saratovas "Sokol", tāpēc es ļoti gribētu viņu atgriezt "Skonto" rindās. Ļoti centīsimies atgūt arī [Irakli] Klimiašvili. Šie divi spēlētāji bija "Skonto" līderi un man nav nekādu šaubu, ka viņi ļoti labi pastiprinās arī esošo sastāvu. Es ļoti gribu, lai Gabovs atgriežas arī nacionālās izlases pamatsastāvā, jo viņš ir ļoti nopietns puisis, profesionālis, un esmu pārliecināts, ka ļoti drīz viņš būs pamatsastāvā, jo, godīgi sākot, mani ļoti rūp viņa liktenis, zinot, kāds viņš ir profesionālis, kā viņam tas viss sāp, viņš noteikti atgriezīsies izlasē un spēlēs tikpat pārliecinoši kā pirms Saratovas.

Ja jau sākām runāt par izlasi, tad uz to tika izsaukti Višņakovs un Karašausks. Kādreiz "Skonto" zelta laikos gandrīz visa izlase sastāvēja no "skontiešiem". Vai tādi laiki varētu atgriezties?
- Tas pirmkārt ir atkarīgs no pašiem spēlētājiem. Mums ir ļoti svarīgi, lai "Skonto" futbolisti tiek izsaukti uz savām izlasēm savās vecumu grupās. Tas ir mūsu kredo, lai visi vietējie futbolisti, kuri spēlē pie mums, trenējas, nāk uz maiņu, lai viņi visi spēlē arī izlasēs. Tas ir ļoti svarīgi priekš mums, un, jā, bija laiki, piemēram, pirms diviem gadiem no "Skonto" tika izsaukti kopumā desmit spēlētāji no viņiem septiņi spēlēja pamatsastāvā. Es domāju, ka šādi laiki nav aiz kalniem, taču arī pašiem spēlētājiem ir ļoti jāgrib, viņiem ir jābūt līderiem uz laukuma, neskatoties uz to, pret ko ir jāspēlē. Kas attiecas uz Karašausku un Višņakovu, tad viņi ir pelnījuši būt izlasē, un es domāju, ka viņi ir gatavi palīdzēt izlasei un aizstāvēt Latvijas godu.

Viņus priekšā gaida spēle ar ļoti spēcīgo Holandes izlasi. Kāds viņiem ir noskaņojums? Noteikti pirms šīs pauzes, īpaši spēlē ar "Mettu", viņiem ļoti gribējās vēl vairāk sevi pierādīt.
- Protams, tā ir ļoti liela atbildība, kad spēlētāju izsauc uz izlasi, tad viņam tā ir papildus motivācija, viņi vairs nedrīkst spēlēt nestabili, jo uz izlasi tiek izsaukti tikai tie spēlētāji, kuri stabili spēlē labi. Paši futbolisti to labi saprot, ir daudz jāstrādā treniņos, jāstrādā individuāli, jādzīvo ar futbolu – tāds ir tas futbola noslēpums. Futbolistam ir jāsaprot, ka katra minūte, pat sekunde ir ļoti svarīga. Ne tik ilgi futbolisti spēlē augstā līmenī un tāpēc ir ļoti daudz jāstrādā, ja gribi kaut ko sasniegt, lai pēc karjeras beigām nebūtu jāpārdzīvo, ka kaut kas netika sasniegts.

Višņakovs aizvadīja tikai vienu spēli pēc traumas. Vai kopumā viņš ir gatavs spēlēt pret Holandi?
- Godīgi sākot, es tagad nezinu, viņš ir izlases treneru rīcībā, bet es pats personīgi domāju, ka viņš ir gatavs uz visiem 100%. Ja jau viņš trenējās ar izlasi, trenējās kopējā grupā, domāju, ka viņš izies pamatsastāvā, jo viņš ir tieši tāds futbolists, kurš ir vajadzīgs šādās spēlēs - ātrs, zibenīgs. Izlase noteikti spēlēs kā otrais numurs, un uz pretuzbrukumiem ir vajadzīgi ātri spēlētāji. Tas pats bija ar Čehijas izlasi, kad Višņakovs aizbēga un iesita vārtus. Arī tagad izlase ir nokomplektēta no ātriem futbolistiem: Karašausks, Višņakovs jaunākais, Višņakovs vecākais, Rakels - šie spēlētāji var sagādāt grūtības ikvienam pretiniekam, jo viņi ir ļoti ātri. Un, ja viņi arī spēlē pret Holandi būs pašpārliecināti, nebaidīsies, tad viņiem būs sava iespēja izcelties.

Un kāda ir Jūsu prognoze spēlei?
- Es ar prognozēm nenodarbojos un nenodarbošos, jo es sevi uzskatu par profesionālu un es uzskatu, ka profesionāliem treneriem un spēlētājiem nav jānodarbojas ar prognozēm. Ar prognozēm jānodarbojas žurnālistiem, vienkāršiem skatītājiem. Taču esmu pārliecināts - ja puiši nedomās par to, ka spēlē pret Holandi, pret zvaigznēm, tad viss būs kārtībā. Ir vajadzīga agresija, pašpārliecinātība, bezkaunība, lai uz laukuma ir komanda, tad arī skatītājiem būs patīkami novērot spēli.

Gribētos aiztikt arī vēl vienu ļoti svarīgu spēli, kuru noteikti Jūs skatījāties – UEFA Čempionu līgas fināls. "Barcelona" uzvarēja ar 3:1, bet "Juventus" futbolisti līdz pat pašām beigām izmisīgi cīnījās. Kā Jums patika tā spēle?
- Es skatījos šo spēli klātienē, un tas ir pirmais tik liels notikums manā dzīvē, jo esmu bijis uz dažādiem fināliem, bet neesmu bijis, kad finālā spēlē "Barcelona". Tas bija mans sapnis, jo gribējās paskatīties, ka darbosies viņu futbolisti stresa situācijās. Bet, teikšu godīgi, esmu ļoti vīlies, jo nekādu stresu nepamanīju (smejas). Viņi jūtās pilnīgi komfortabli. Es veicu 15 ierakstus, 15 epizodes, kurās ir ļoti labi redzams, kā darbojas futbolisti, šādas epizodes nav iespējams ieraudzīt no televizora ekrāna. Liels paldies tiem cilvēkiem, kuri piedāvāja man braukt uz šo finālu, ka es varēju to vērot klātienē. Es domāju, ka tas nesīs labumu ar manai komandai, jo es centīšos izskaidrot puišiem, kā ir jākustas uz laukuma. Es biju pārliecināts, ka "Barcelona" uzvarēs, jo klubu futbolā "Barcelona" šobrīd spēlē visgudrāko futbolu, viņi ātri pārvietojas uz laukuma, veido trīsstūrus, katrā epizodē gan uzbrukumā, gan aizsardzībā cenšas, lai ir kāds lieks futbolists. Ja ir situācija trīs pret trīs, tad noteikti parādīsies arī ceturtais spēlētājs. Aktīvi uzbrukumi, bumbas kontrole, aktīva spēle aizsardzībā un laukuma vidū – viņiem nav problēmu. Mani ļoti pārsteidza, ka futbolisti transformējās, izejot uz spēli. Mesi, Injesta - visi zina, ka viņi ir maza auguma spēlētāji un, kad viņi izgāja uz iesildīšanos, bija sajūta, ka uz laukuma izskrēja kaut kādi puišeļi, tik maziņi kā bērni, taču tiklīdz sākās spēle viņi kļuva tik lieli, uz viņiem skatījās visa pasaule. Šī pārvērtība ļoti pārsteidza, ka no tik maziem spēlētājiem viņi kļuva tik lieli, ka tu skaties un saproti, ka, lūk, tas ir līmenis, visaugstākais, kas vispār var būt futbolā, gan bumbas kontroles ziņā, gan kustībā uz laukuma, gan saprašanās savā starpā. Es sēdēju ļoti tuvu laukumam un varēja dzirdēt, ka viņi sarunājas savā starpā, to arī bija ļoti interesanti novērot.

Spriežot pēc visa teiktā, Jūs bijāt par "Barselonu".
- Ziniet, es jau ilgus gadus jūtu līdzi "Barcelona" un vienmēr man paticis, kā spēlē Brazīlijas un Argentīnas izlases, un "Barcelona'. Man ļoti simpatizē šāds futbols. Es cenšos attīstīt arī savos puišos šādu kombinācijas futbolu. Es ļoti pārdzīvoju, kad mums tas nesanāk, taču tiklīdz mēs izgājām uz laba laukuma, tad viss nostājās savās vietās. Laukuma kvalitāte tomēr daudz ko nosaka, īpaši mūsu komandai. Šādu kombinācijas spēli uzstādīt nav no vieglajiem uzdevumiem, taču mēs strādājam, lai ir spēle, nevis bumbas sišana. Jā, var būt situācija, kāda epizode, kurā tu atsities, tev ir jāiznes bumba pēc iespējas tālāk no saviem vārtiem, taču tas nedrīkst būt par pamatu spēlei. Mēs noteikti nonāksim līdz tam līmenim un mūsu komanda atkal kontrolēs bumbu tikpat labi, ka iepriekšējos divos gados. Mēs noteikti aizsargāsim "Skonto" godu ar labu spēli un ar labiem rezultātiem. "Skonto" vēsture ir ļoti spoža, to ir sarakstījuši citi cilvēki, un mēs nedrīkstam atpalikt no viņiem. Jā, daudz kas mainījās, finanses, citi apstākļi, mēs tagad cenšamies izdzīvot, bet gribu pateikt lielu paldies mūsu kluba prezidentam Kārlim Villerušam, un visiem pārējiem cilvēkiem, kuri mums palīdz. Liels paldies, ka viņi ir mums blakus, ka viņi dara visu iespējamo un pat neiespējamo, lai mēs ne tikai izdzīvotu šajā grūtajā periodā, bet turpinātu attīstīties, lai mūsu jaunatne būtu konkurētspējīga.

Noslēgumā gribētos pajautāt par gaidāmiem Eirokausiem. 22. jūnijā ir UEFA Eiropas līgas izloze, starp iespējamiem pretiniekiem ir ļoti skaļi nosaukumi, piemēram "West Ham United". Vai ir kādas vēlmes, kāda komanda vai valsts?
- Pats svarīgākais ir mūsu gatavība, lai mēs esam maksimāli gatavi Eirokausiem. Protams, pirmajā posmā vienmēr gribās vājāku pretinieku, nevis uzreiz trāpīt uz to pašu "West Ham United". Bet futbolu var spēlēt ar visiem, ja mēs esam gatavi. Ja mēs neesam gatavi, tad mūs var apspēlēt pat bērni. Bet, ja esam gatavi, tad ir jācīnās pret jebkuru pretinieku. Neteikšu, ka mēs iziesim grupas turnīrā un apspēlēsim visus, ir jābūt reālistiem, bet mēs noteikti darīsim visu maksimālo tehnikas, domāšanas, taktikas, stratēģijas, gatavības ziņā un darīsim visu, lai esam gatavi Eirokausiem uz visiem 100%.

Interviju sagatavoja
"Skonto FC" preses sekretārs
Kārlis Villerušs


, 2015-06-12 15:50, pirms 9 gadiem
Es arī zinu, kā tādu efektu var panākt. Caur zaļām saulesbrillēm pretinieku oranžie krekli izskatīsies melni. Tā pretinieku spēles klase momentā nokritīsies pa vairākiem līmeņiem un viņus varēs viegli apspēlēt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Mirklis no "Liepājas" un "Jelgavas" spēles. Foto: FK Liepāja
47

Video tiesneši izlabo paši sevi, "Liepāja" iesit vairāk, taču zaudē "Jelgavai"

Kārtējo reizi šosezon neizteiksmīgu sniegumu parādīja Tamaza Pertijas trenētā "Liepāja", savā laukumā spēli uzsākot tikai ar diviem Latvijas futbolistiem sākumsastāvā un beigās ar 0:1 piekāpjoties kopvērtējuma pēdējā ailē esošajai "Jelgavai".
Ismaels Diomande. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS
15

RFS sarūpē "Grobiņai" pirmo lielo sakāvi Virslīgā

"TonyBet" futbola Virslīgas pārceltajā mačā RFS Liepājā ar 4:0 pārspēja līgas jaunpienācēju "Grobiņu/LFS", kas ļaus RFS astotās kārtas beigas sagaidīt kā līgas līderei. "Grobiņai" līdz ar šo neveiksmi aprāvusies trīs nezaudēto spēļu sērija.
Leu Gaušu pret Raivi Skrebelu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
27

"Daugavpils" sniega dienā uzvar Valmierā un atgriežas Virslīgas trijniekā

Par vēl vienu pārsteigumu "TonyBet" Virslīgā parūpējušies "Daugavpils" futbolisti, kuri ar rezultātu 1:0 uzvarēja Valmierā un apsteidza mājiniekus arī turnīra tabulā, atgriežoties trešajā pozīcijā.