Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Pertija: "Novēlu "Mettai" izpildīt savus uzdevumus pārspēlēs!"

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Pertija: "Novēlu "Mettai" izpildīt savus uzdevumus pārspēlēs!"
Tamazs Pertija
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

SynotTip futbola Virslīgas 21. kārtas spēlē FK "Liepāja/Mogo" rezultatīvā mačā izbraukumā pārspēja FK "Metta/LU". Portāls Sportacentrs.com piedāvā abu komandu galveno treneru pēcspēles komentārus. Atgādināsim, ka "Mettas" organizētajās preses konferencēs treneri sniedz intervijas atsevišķi.

Tamazs Pertija, FK "Liepāja/Mogo" galvenais treneris: "Bijām ļoti sarūgtināti, kad savā laukumā zaudējām punktus pret "Mettu" [16. jūlijā "Metta/LU" izbraukumā uzvarēja ar 1:0 - aut.]. Tad dažādu iemeslu dēļ nevarējām nospēlēt optimālajā sastāvā. Līdz ar to šodien mums bija tāds sportiskais niknums. Mūsu uzdevums bija pierādīt, ka tā bija nejaušība. Tāpat uzdevums bija gūt pēc iespējas vairāk vārtus. Potenciāls tam bija.

Sākumā daudz uzbrukām. Spēlējām ar trim aizsargiem un trim uzbrucējiem, kuri praktiski visu laiku pavadīja uzbrukumā. Neaprēķinājām savus spēkus uzbrūkošajās darbībās un ielaidām divus vārtus. Uztraukums pie rezultāta 0:2? Bija, protams. Jo, atkārtošos, futbolā var notikt nejaušības. Taču tam nebija jānotiek otro reizi. Esmu pateicīgs puišiem, ka pie rezultāta 0:2 viņi spēja pārslēgties. Viņi saprata, kādā tempā ir jādodas uzbrukumā, kādiem spēkiem ir jāatņem bumba, ar kādu vēlmi ir jāpresingo. Izpildījām mūsu uzdevumu vārtu gūšanas ziņā. Šogad, šķiet, vēl nav bijis tik daudz vārtu kādas komandas izpildījumā. Ja nekļūdos [nekļūdās - aut.].

Šodien veicām ļoti nopietnu darbu. Otro puslaiku aizvadījām, teiksim tā, treniņa režīmā ar dažādiem uzdevumiem. Bija 45 minūšu garš treniņš - parasts treniņš ir īsāks, bet intensīvāks [droši vien, bija domāta treniņa spēles daļa - aut.]. Uzskatu, ka šodien nevaram būt neapmierināti. Uzvarēt "Mettu" izbraukumā un gūt piecus vārtus ne katram ir pa spēkam. Pretiniekam novēlu pārspēlēs sasniegt to rezultātu, kādu viņi ir iecerējuši."

Pieci gūtie vārti liecina par to, ka "Metta" ir kļuvusi vājāka? Vai arī jūs kļuvāt spēcīgāki, ja salīdzina ar jūlijā aizvadīto spēli?
Tajā spēlē izskatījās, ka bija vieta pretinieka nenovērtēšanai. Esmu kategoriski pret šādai parādībai. Tad spēles ievadā neiesitām pendeli un nodomājām, ka viss tālāk ies viegli. Toreiz mēs atpūtinājām sešus pamatsastāva spēlētājus, jo vēlējāmies nosist divus zaķus reizē: pēc četrām dienām mums bija Eirokausi un viss pakārtojās spēlei ar "Sūduvu". Jā, mēs kļuvām spēcīgāki. Nevaru teikt, ka "Metta" ir palikusi vājāka. Viņi ļoti labi iziet no aizsardzības uzbrukumā. Ja tādai komandai dod spēlēt, viņi iesitīs.

Kristaps Grebis nospēlēja ļoti efektīvi, dodoties uz maiņu. Nebūtu vieglāk, ja viņš nāktu jau no pirmajām minūtēm?
Pēc spēles diskutēt par to, kā būtu bijis, nav profesionāli. Izvēlējāmies sastāvu, bet spēles gaitā jau sapratām, ka vajag pārkārtoties. Gadās tā, ka nedēļu gatavojies spēlei, bet tās trešajā minūtē saproti, ka kaut kas nav kārtībā. Uzreiz saproti, ka kaut kas ir jādara un jāmaina. Ar to arī futbols ir interesants. Cik daudz tu negatavotos spēlei, viss var notikt citādāk. Svarīgākais treneriem ir spēja īstajā brīdī pārslēgties.

Varbūt Grebis ir no tiem spēlētājiem, kuri ir lietderīgāki nākot uz maiņu un mainot spēles gaitu?
Grebis var doties arī pamatsastāvā. Mēs ņemam vērā viņa vecumu. Mūsu uzdevums ir panākt to, lai viņš vienmēr būtu efektīvs. Mēģinām darīt tā, lai viņš laukumā dotu maksimālu labumu. Grebis to dara. Un ne tikai viņš. Arī Ģirts [Karlsons] un visi pārējie futbolisti, kuri cenšas pierādīt sev, ka viņi vēl ir vajadzīgi futbolam. Esmu pateicīgs puišiem, ka viņi ļoti profesionāli attiecas pret savu darbu.

Cik saprotu, Jānis Ikaunieks drīz varētu atgriezties ierindā?
Jā, Jānis 10. datumā atlidos. Spānijā viņš jau trenējas ar pilnu slodzi. Domāju, ka viņš nav no tiem futbolistiem, kuriem nepieciešams ilgāks laiks, lai ieiet ritmā. Drīz viņam jābūt atpakaļ, tāpat arī Lionelam Strumijam. Varam teikt, ka mums vēl nav optimāls sastāvs. Savainojumu dēļ daži potenciālie līderi nav ierindā.

Kāds ir jūsu rezumē par Latvijas nacionālās izlases spēlēm?
Nebija grūti skatīties. Man patika atsevišķas epizodes spēlē pret Ungāriju. Komanda izskatījās cienīgi. Minēšu vienu no Latvijas futbola problēmām, ko esmu ievērojis, skatoties praktiski visu izlašu spēles. Cilvēkiem trūkst agresijas laukumā. Un allaž ir uzskats, ka obligāti ir jāspēlē kā otrais numurs. Jā, pret Šveici varbūt tā vajadzēja... Uzskatu, ka pret Ungāriju atsevišķās epizodēs mūsējie parādīja sevi no labākās puses. Piedāvāju jums [Latvijas izlasei] uzspēlēt sezonas beigās! Tikai nelieciet [Andri] Vaņinu vārtos. Uzspēlēsim draudzības spēli FK "Liepāja" - Latvijas izlase. Pašam būtu ļoti interesanti!

Artūrs Karašausks vairs negūst tik daudz vārtus. Tas tāpēc, ka sācis sliktāk spēlēt?
Nav tā, ka spēlē sliktāk. Pirmkārt, viņš guva vārtus iepriekšējā spēlē [no 11 metru soda sitiena atzīmes - aut.]. Otrkārt, viņš parādīja labu epizodi brīdī, kad to vajadzēja visvairāk. Nozaga aizsarga bumbu un mēs panācām 2:1. Šodien viņš veica lielu darba apjomu. Ja redzējāt, viņš spēlēja sev neierastajā pozīcijā. Viņam vajadzēja pilnībā nosegt malu. Kaut kur tika galā, kaut kur nē. Viņš ir labā formā, vienkārši neguva vārtus. Toties caur viņu guva vārtus.

Spēle pret "Riga" var kļūt par atslēgas spēli.
Mums katra spēle tagad ir tāda. Tāpat kā citām komandām visas spēles ir svarīgas. Cenšamies, lai uz katru spēli esam svaigi un emocionāli spēcīgi. Šajā virzienā strādājam.

Par "Spartaka" zaudējumu zinājāt pirms spēles?
Jā. Neslēpšu, ka pirms paša spēles sākuma paziņoju futbolistiem, ka mūsu tiešais konkurents zaudēja "Ventspilij". Tas nozīmēja, ka uzvara šodienas spēlē ļautu pietuvoties "Spartakam" turnīra tabulā. Uzskatu, ka šo informācija bija nepieciešams nodot spēlētājiem.

"Ventspils" arī ir jūsu konkurenti.
Jā. Taču, ja skatāmies atpakaļ, visas komandas ir konkurentes. Mēs skatāmies tikai uz priekšu.

Riherts: "Paldies Arturam Gaidelam un Vadimam Čerņikovam par nesavtīgo darbu!"

Andris Riherts, FK "Metta/LU" galvenais treneris: "Ir jāizmanto iespēja, ka ir brīvs mikrofons. Ne tik bieži tieku pie mikrofona. Gribētos pateikties Arturam Gaidelam [Latvijas Futbola federācijas sacensību daļas vadītājs] un Vadimam Čerņikovam [LFF tiesnešu nodaļas vadītājs] par nesavtīgo darbu. Ceru, ka veselība uz azarts ļaus tikpat kvalitatīvi, produktīvi un nesavtīgi strādāt arī turpmāk! [jāmin, ka "Mettas" un Latvijas nacionālās izlases treneris pasakās šiem funkcionāriem jau otrajā pēcspēles preses konferencē pēc kārtas - aut.]

Skaidrs, ka esot vadībā 2:0 uz zaudējot 2:5... Spēlētājiem teicu pēc spēles, ka 2:5 ir liels rezultāts. Tā ir principā sagrāve. Spēles zīmējums un arī gaita neliecināja, ka vispār jābūt tādam rezultātam. Tas man bija liels pārsteigums. Pie četriem no pieciem vārtiem mēs vienkārši nepacīnījāmies līdz galam. Neizdarījām to ar lielu azartu. Rakstura trenēšanā, kvalitātes zīmes radīšanā mums daudz kur ir jāstrādā. Paldies, katrā ziņā, par atbalstu skatītājiem un pretiniekam par spēli. Diemžēl 2:5, kas ir vissāpīgākais. Būtu 2:3, kaut vai 2:4..."

Vai Vadima Čerņikova nesavtīgais darbs bija izšķirošais šajā spēlē? [šo maču tiesāja Edgars Maļcevs, kurš šosezon piešķīra neviennozīmīgu 11 metru soda sitienu uz "Mettas" vārtiem 28. maija spēlē pret RFS - aut.]
Es taču teicu pašā sākumā: "Izmantoju iespēju, ka ir brīvais mikrofons..." Nekāda sakara Vadimam Čerņikovam ar šo spēli nav. Tagad ir skaidrs? Vai es varu vēl vienu reizi to pašu atkārtot!?

Kas tad pagrieza šo spēli uz otru pusi?
Grūti pateikt. Pirmos vārtus mēs vienkārši atdevām. Aizskrēja pretuzbrukumā un veiksmes faktors nostājās "Liepājas" pusē - vārtu stabs, vārtu pārliktnis un vārti... Kaut gan nekas neliecināja, ka varētu rasties tāda situācija tieši tajā brīdī. Domāju, ka izšķirošie vārti bija trešie, kad mēs no standartsituācijas pie otrās bumbas nesadalījām pozīcijas. Tas bija lūzuma brīdis.

Pie rezultāta 2:0 nesākās neliela eiforija?
Nezinu. Neredzēju, ka kāds salūtu šautu. Domāju, ka nē. 2:0 ir visbīstamākais rezultāts futbolā. Ja komanda ir vadībā ar 2:0, it sevišķi pirmajā puslaikā, spēles iznākums nebūt nav zināms. Liekas, ka ielaidīsim vienu, bet tik un tā vēl būsim vadībā... Tā psiholoģija ir ļoti slidena.

Šodien pamatsastāvā debitēja sešpadsmitgadīgais Rihards Ozoliņš. Ar ko viņš izpelnījās tādu godu?
Viņš radīja tādus apstākļus treniņos un citās lietās, ka viņš bija labāks par citiem. Jāņem vērā, ka daudzi mūsu spēlētāji bija izlasēs. Kāds spēlēja, kāds nespēlēja. Stāvoklis bija savdabīgi interesants. Rihards, trenējoties visu šo nedēļu, atstāja ļoti labu iespaidu. Viņš ir jauns spēlētājs un viss var būt kā pa viļņiem.

Nomainīji viņu tāpēc, ka ir vēl ļoti jauns un nevar aizvadīt 90 minūtes?
Viņš nav gatavs spēlēt tik daudz. Tās 60 minūtes, ko bija laukumā, viņš aizvadīja ļoti kvalitatīvi. Nekādu pretenziju nav.

Dāvis Indrāns un Eduards Emsis šodien laukumā devās ar teipiem. Izlašu sekas?
Tā izskatās, jā. Katrs no viņiem piedalījās abās spēlēs. Kaut gan Indrānam bija lielāks laiks atpūsties, salīdzinot ar Eduardu. Man viņiem nav ko pārmest, abi spēlēja ar 100% pašatdevi. Tie teipi nenozīmē, ka ir kaut kas liels, bet diskomforts, protams, bija.

Pieci ielaistie vārti. Kaut kur var vainot arī vārtsargu?
Ko tur vainot? Viens pagriež muguru, otrs rikošetu uztaisa. Jāpaskatās statistika, cik vispār bija sitienu vārtu rāmi. Bija epizodes, kad Dāvis [Ošs] izglāba. Piemēram, kad Karlsons sita pagriezienā. Tā bija epizode, kas varēja iedot pozitīvu enerģiju pārējiem spēlētājiem.

     [+] [-]

, 2017-09-11 11:20, pirms 7 gadiem
Čerņiks noslēpies aiz tiesnešu nonvencijas un klusi dūdo.

  +1 [+] [-]

, 2017-09-11 11:43, pirms 7 gadiem
izpildīt var uzdevumus, mērķus var tikai sasniegt