Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Labuts: "Varbūt mani tur aizdomās, jo esmu spēlējis Ilūkstē un Jūrmalā"

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Labuts: "Varbūt mani tur aizdomās, jo esmu spēlējis Ilūkstē un Jūrmalā"
Igors Labuts
Foto: Pāvels Formanickis

Jau ziņojām, ka 24 gadus vecais Latvijas vārtsargs Igors Labuts šovasar pārcēlās uz Portugāles pēc spēka otrās līgas klubu Lisabonas "Atletico". Pagājušajā nedēļā Portugāles plašsaziņas līdzekļos parādījās informācija, ka Labuts ir viens no tiem "Atletico" spēlētājiem, kuri tiek turēti aizdomās par spēļu ietekmēšanu. Sportists sarunā ar Sportacentrs.com atzina, ka par šīm ziņām ir nepatīkami pārsteigts, taču pieļāva, ka tās parādījušās iepriekš pārstāvēto klubu sliktās reputācijas dēļ.

Pagājušajā nedēļā Portugāles plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka aizdomās par spēļu sarunāšanu, likmju veikšanu un korupciju tiek turēta Portugāles pēc spēka otrās līgas vienība Lisabonas "Atletico" – tās vadība un futbolisti. Divi aizdomās turētie spēlētāji tika minēti konkrēti – Ibrahims Kargbo no Sjerralaones un Latvijas vārtsargs Igors Labuts, kurš tikai šovasar pārcēlās uz Portugāli no Latvijas Virslīgas vienības "Jūrmala".

"Dzirdēju savu uzvārdu radio, taču nesapratu, par ko ir runa. Palūdzu ārstam pārtulkot – biju mazliet šokēts. Nepatīkami – redzēju rakstus internetā un avīzē. Zinu, ka esmu tīrs, taču nepatīkami, ka reputācija tiek bojāta, tāpēc pārdzīvoju par to. Grūti pateikt, kāpēc tā, taču, visticamāk, manas pagātnes dēļ. Šeit esmu nospēlējis trīs oficiālās spēles, ielaidis vienus vārtus. Vakar debitēju Segunda [Portugāles pēc spēka otrā līga – aut.], atvairīju pendeli. Nezinu, kādas var būt pretenzijas," sarunā ar Sportacentrs.com svētdien pauda Igors LABUTS (24).

Viņš apzinās, ka līdz šim karjerā pārstāvēto klubu sliktās reputācijas dēļ cilvēki vārtsarga vārdiem varētu neticēt: "Skaidrs, ka tā. Cilvēki lasa – o, Jūrmala, o, Ilūkste… Taču bija jau arī citi klubi, kuri piedāvāja spēlēt pie sevis. Ilūkstē spēlēju, jo varēju būt pamatvārtsargs pēc tam, kad pussezonu sēdēju rezervē Daugavpilī. Bet uz Jūrmalu uzaicināja [treneris Mihails] Koņevs, kaut arī varēju palikt, piemēram, Rīgas "Daugavā". Sportacentrā arī cilvēki rakstīja par pagātni… Jā, taču cilvēki, kas saprot un skatās futbolu, jau redz to citādi. Es cīnīšos un pierādīšu sevi. Daudzi apsveica, kad redzēja ziņu, ka esmu ticis Portugāles komandā. Taču reti kurš paziņa tagad vaicā, kas par lietu. Cilvēki Latvijā, kas bijuši ap mani, zina, ka neesmu tāds. Kāds presē rakstīja, ka man ir aizdomīga pagātne. Treneris Portugālē pateica – man vienalga par pagātni, bet svarīgi, lai strādātu un domātu par nākotni. Viss."

Labuts atzina, ka viņa karjerā Latvijā ir bijuši piedāvājumi un iespējas piedalīties spēļu manipulēšanā, taču konkretizēt nevēlējās: "Es nepiedalījos un to nevēlējos. Man gribējās glābt komandu, kā vien iespējams. [Pauze] Teikšu tā – ja arī kaut ko šajā sakarā dzirdēju, tad atteicos. Ar to negribu nodarboties. Varu teikt, ka ir bijis kas tāds [piedāvājumi piedalīties spēļu sarunāšanā – aut.]. Negribu teikt, no kā – lai tas paliek pie tiem cilvēkiem, kas piedāvāja. Es nevēlos ar to nodarboties un nenodarbošos. Vēlos spēlēt futbolu un progresēt kā vārtsargs."

Daugavpilī dzimušais vārtsargs arī atzina, ka par aizvadīto laiku "Jūrmalā" nav saņēmis visu solīto naudu: "Finansiālās problēmas Jūrmalā? Protams, tās bija un ir. Nezinu gan, kā tagad – sazinos ar puišiem, taču par algām neinteresējos. Jau no paša sākuma "Jūrmalā" bija problēmas ar naudu. Pēc tam teica, lai parakstu līgumu tā, ka pusi izmaksās šā, pusi tā. Beigās sanāca, ka pēc papīriem, redz, jāsaņem tikai tik vien… Saprotu, ka [pārējo] naudu no "Jūrmalas" nedabūšu, tāpēc labāk nervus vairs nebojāt."

Par mīklaino "Jūrmalas" tēlu Gabrielu, kurš komandas tuvumā grozījās sezonas sākumā, arī Labuts nespēja pateikt vairāk par līdz šim dzirdēto: "Nezinu. Mums teica, ka tas ir kaut kāds jaunais akcionārs. Viņam esot liela kompānija, kas mūs sponsorēs. Pēc tam viņš pats stāstīja – redz, ir piecu un pat desmit gadu plāns, komanda būs super puper. Kā redzams, nekā no tā nebija. Sastāstīja tikai pasakas, bet beigās nekā."

Labuts jau laicīgi bija informējis "Jūrmalu", ka vēlas doties prom, un vismaz ar pārejas dokumentiem problēmas nav radušās. "Lasīju komentārus [internetā], ka dīvaina pāreja un tā tālāk. Portugālē beidzās sezona, un mani uzaicināja aizvadīt pārbaudes spēli "Atletico" sastāvā. Oficiāli man aģenta nav. Paziņas, draugi teica – redz, ir tādi un tādi aģenti, iedod savu numuru. Iedevu – kāpēc gan ne, jāpamēģina. Turklāt Facebook un YouTube redzami video ar manām spēlēm. Tāpat arī savulaik tiku Īrijā – aizbraucu, lai tiktu kādā klubā. Arī tagad gribējās augt, attīstīties. Gribu spēlēt labās komandās un izlasē. Visu laiku mēģinu tikt labākās komandās, piedāvāt sevi," stāsta vārtsargs.

Jautāts par aizdomās turēto "Atletico" īpašnieku no Ķīnas, Igors atzina, ka viņu tas īpaši neinteresē, taču, iespējams, tur meklējama skandāla sakne: "Kad atbraucu, neko nezināju. Uzaicināja, ierados. Man viss iepatikās, un paliku. Pēc tam, kad tikos ar vadību – gan portugāļu, gan ķīniešu –, tad uzzināju, ka vieniem pieder 30%, otriem 70% kluba. Mani tas neinteresē – mans uzdevums ir palīdzēt komandai. Laikam jau kaut kādas problēmas kluba vadībā ir – kāds kādam kaut ko grib ieriebt. Mani pieminēja internetā, jo klubi Latvijā, kur spēlēju, varbūt ar to bija saistīti – Ilūkste, Jūrmala. Varu teikt – nenodarbojos ar to un nemaz netaisos. Pilsētas avīzē mani aizstāvējis gan treneris, gan kapteinis."

"Atletico" mērķis šosezon esot pakāpties uz Portugāles augstāko līgu. Pirmajā sezonas spēlē sestdien gan tika piedzīvots zaudējums ar 0:1. Lai gan pirms tam divās līgas kausa izcīņas spēlēs Labuts vārtus nosargāja neskartus, šaubas un aizdomas par spēļu manipulēšanu varētu būt sakarā ar lielajiem rezultātiem pirmssezonas pārbaudes spēlēs – piemēram, ar 0:5 tika zaudēts angļu "Middlesbrough". Vārtsargs šaubās, ka pārbaudes spēles nebija tīras: "Grūti kādu vainot. Pārbaudē bija ļoti daudz leģionāru – kad pats atbraucu, bija vēl divi, trīs vārtsargi uz pārbaudi. Tāpat daudzi laukuma spēlētāji atbrauca, netika komandā un aizbrauca. Pārbaudes spēlēs bija grūti, pretinieki kā "Middlesbrough" vai "Charlton" ir spēcīgi. Tikai nesen esmu te ieradies. Sākumā man bija pagrūti, taču pamazām pierodu. Ātrums un tehnika futbolistiem ir augstā līmenī."

Lai arī Portugāles presē tika ziņots par policijas izmeklēšanu, Igoru pagaidām tas nav skāris: "Ja godīgi, nezinu, kā viss turpināsies. Rakstīja ziņās kaut ko, atbrauca TV, taču laikam uzņēma vien to, kā gatavojamies spēlei. Nekur nav bijis jāiet vai jārunā. Jau esmu sevi neslikti parādījis laukumā spēlēs un treniņos, tāpēc neviens komandā lieki neko neprasa. Plānoju tāpat turpināt. Ceru, ka parādīsies raksti, ka esmu tīrs un labs vārtsargs. Nepatīkami jau ir, bet, kā saka vārtsargu treneris, – kad ierodies uz treniņu, aizmirsti par visu pārējo. Ja tagad beigtu spēlēt, tad vēl vairāk cilvēku padomātu kaut ko ne tā..."

  +6 [+] [-]

, 2014-08-11 15:35, pirms 10 gadiem
Lai izdodas!

  +2 [+] [-]

, 2014-08-11 15:46, pirms 10 gadiem
Freimani Jāni, mācies kā jāatspoguļo informācija!

  -2 [+] [-]

, 2014-08-11 15:46, pirms 10 gadiem
šī intervija jau ir lasāma. Oša kungs nav paslinkojis- nointervējis cilvēku. A varēja jau vienkāršāk... Pārpublicēt kādu ārzemju ziņu, nosaukt mistisku avotu un savai superslejai uzlikt skaļu nosaukumu...

  +6 [+] [-]

, 2014-08-11 15:53, pirms 10 gadiem
''Negribu teikt, no kā – lai tas paliek pie tiem cilvēkiem, kas piedāvāja.'' Tiešām jāklusē? Drīzāk jau skaļi par to jārunā, lai zinātu ar ko cīnīties!

  +7 [+] [-]

, 2014-08-11 15:57, pirms 10 gadiem
Nekad nav licies Labuts aizdomiigs.. Vienmer ciinaas un speelee lidz galam, cepuri nost vinam! Ja ari spele toto , tad laikam daudz zaudeejis

     [+] [-]

, 2014-08-11 16:02, pirms 10 gadiem
Miķelis apstiprina savu reputāciju. Bet Labutam atliek vien pēc iespējas biežāk nostāvēt uz nulli, tad jau grūti būs ko pārmest.

  +7 [+] [-]

, 2014-08-11 16:05, pirms 10 gadiem
P.S Miķeli, Edmund, Agri, varētu vēl kàdu nointervēt Jūrmalas sakarā (kas tagad tur jau nespēlē ) ! Un vispār derētu kādu jaunu interviju ar futbolistu àrzemēs vai tepat.. Interesanti uzzinaat, ka iet legionaariem arzemju liigaas .. Baigi reti sanāk jums kaada intervija

  +1 [+] [-]

, 2014-08-11 17:00, pirms 10 gadiem
Vilis15 rakstīja: ''Negribu teikt, no kā – lai tas paliek pie tiem cilvēkiem, kas piedāvāja.'' Tiešām jāklusē? Drīzāk jau skaļi par to jārunā, lai zinātu ar ko cīnīties!
Ja viss būtu tik vienkārši...
Labutam nav rezerves plāna, karjera nav izveidota, domā ka tiem toto darboņiem nav pietiekami garu roku, lai sabojātu viņa turpmāko karjeru?

Protams, ka pareizi būtu informēt LFF, policiju. Viņiem pēc šīs intervijas būtu jālūdz Labutu liecināt. Ar 1 personas liecību gan iesēdnāt kādu būs grūti.

Ja mēs visi rīkotos tikai pareizi, mēs dzīvotu brīnišķīgā pasaulē, ne? Tu esi ziņojis VID, ka tev darbā maksā aplokšņu algu (tikai pieņēmums)?

  +2 [+] [-]

, 2014-08-11 17:14, pirms 10 gadiem
Papuass rakstīja: Ja viss būtu tik vienkārši...
Labutam nav rezerves plāna, karjera nav izveidota, domā ka tiem toto darboņiem nav pietiekami garu roku, lai sabojātu viņa turpmāko karjeru?

Protams, ka pareizi būtu informēt LFF, policiju. Viņiem pēc šīs intervijas būtu jālūdz Labutu liecināt. Ar 1 personas liecību gan iesēdnāt kādu būs grūti.

Ja mēs visi rīkotos tikai pareizi, mēs dzīvotu brīnišķīgā pasaulē, ne? Tu esi ziņojis VID, ka tev darbā maksā aplokšņu algu (tikai pieņēmums)?
Iespējams, bet uzreiz prātā ienāca Muštukova rīcība līdzīgā gadījumā. Aplokšu algas neatbalstu, bet tā kā VID ir pretīga iestāde, neziņotu.

     [+] [-]

, 2014-08-11 17:20, pirms 10 gadiem
Diemzel ari lff darbiba toto lietas neparliecina: vai nu vini ir vargi, vai nu nekompetenti vai , kas vel sliktak- pasi iesaistiti

     [+] [-]

, 2014-08-11 17:32, pirms 10 gadiem
Muštukovam drusku citādi - viņš bija ārzemēs, mazāk saistību, bet, protams, ļoti atzīstama rīcība.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-08-11 18:21, pirms 10 gadiem
Nu cīnies Gulbīt, cīnies(Labut- cehiski Gulbis.

Cilvēkiem vajag ticēt, un šoreiz es ticu ka kāds arī var būt tīrs un balts kā Gulbis

  +3 [+] [-]

, 2014-08-11 18:43, pirms 10 gadiem
nezinu ka Latvijā, bet daudz kur pasaulē arī par neziņošanu draud sods, pat ja pats nepiedalies sarunātās spēlēs. tā ka ar šo atzīšanos, iespējams, Labuts sev var bik dzīvi sagandēt

     [+] [-]

, 2014-08-11 18:51, pirms 10 gadiem
Carloz, jautajums: kuram lff var uzticeties? Kuram zinot?

  -1 [+] [-]

, 2014-08-11 19:41, pirms 10 gadiem
Karoče K.K aizsāka visas baumas.

  +2 [+] [-]

, 2014-08-12 01:06, pirms 10 gadiem
Nē, protams, ne jau intervijas laikā viņs vaļsirdīgi atzīsies, ka spēlējis. Neapvainoju Labutu, bet parasti vārtsargus mēģina iesaistīt toto shēmās, jo tā ir visvieglāk garantēt rezultātu. Ceru, ka puisis tīrs un karjera izdosies, bet nav ko brīnīties par TOTO birku, ja spēlējis tādās komandās kā pirmais numurs.

  -1 [+] [-]

, 2014-08-12 01:41, pirms 10 gadiem
anjo rakstīja: Karoče K.K aizsāka visas baumas.
+
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja