Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Podpalijs, Pertija un Riherts – diskvalifikāciju karaļi

Agris Suveizda

Podpalijs, Pertija un Riherts – diskvalifikāciju karaļi
Sergejs Podpalijs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

SMScredit.lv Virslīgas sezona ir knapi sākusies, taču jau tagad dažāda veida sankcijas ir piespriestas Vladimiram Koļesņičenko, Tamazam Pertijam, Andrim Rihertam un Arvīdam Skrupskim, bet soda kvītis kopumā izrakstītas par vairāk nekā diviem tūkstošiem eiro. Piedāvājam ieskatu, cik naski Latvijas Futbola federācijas Disciplinārlietu komisija strādājusi iepriekšējos gados un kuras personas bijušas nedisciplinētākās.

Podpalijs – 2348 eiro un desmit spēles

Pēdējo piecu gadu absolūts rekordists treneru vidū ir bijis Sergejs Podpalijs, kurš "Ventspili" vadīja pusotru gadu – no 2011. gada janvārim līdz 2012. gada maijam. Podpalijs pie kurzemnieku stūres Latvijas turnīros neaizvadīja pat 50 spēles, taču neilgajā laika posmā pamanījās soda naudās sapelnīt 1650 latus (vairāk nekā 2300 eiro) un tikt diskvalificētam uz desmit mačiem. Podpalijs atzīmējās jau savā debijas spēlē, kad kausa ceturtdaļfinālā pret "Daugavu"/RFS (2:1) iejaucās tiesnešu darbā un pēc tam saņēma simts latu sodu.

Pirmo nopietno diskvalifikāciju Podpalijs nopelnīja 15. jūnijā pret "Jūrmalu" (4:0), pēc tam šķiroties no 200 latiem un izlaižot divas spēles. Jau otrajā mačā pēc soda izciešanas Podpalijs "par atkārtoti sistemātisku tiesnešu rupju aizvainošanu" pret "Skonto" (0:1) saņēma 500 latu sodu un piecu maču diskvalifikāciju. Par līdzīgu pārkāpumu pēc šīs pašas spēles sodīts tika arī ventspilnieku pussargs Jevgēņijs Kosmačovs (200 lati). Sezonas izskaņā Podpalijs norāvās no ķēdes arī Kurzemes derbijā (1:2), aizvainojot arbitrus gan spēles laikā, gan preses konferencē (zemāk video). Podpalijs tika pie 700 latu soda, bet viņa nākamais un pēdējais sods tika nopelnīts nākamās Virslīgas sezonas pirmajā mačā pret "Spartaku" (3:2) – 150 lati un trīs spēles. Bez Podpalija neviens cits "Ventspils" treneris (vai amatpersona) kopš 2011. gada nav sodīts.

Podpalijs tiesnešus nosauc par klauniem (sākot no 1:04)

Pertija – strīdēšanās ar spēlētāja tēvu un "šāviens" pa pakausi Krivošejam

Pēc Podpalija aiziešanas par jauno LFF DK karali kļuva Tamazs Pertija, kuram savulaik tika piespriesta mūža diskvalifikācija, tomēr Latvijas Futbola federācija pēcāk viņu amnestēja. Vēl 2011. gadā Disciplinārlietu komisija Pertiju divreiz brīdināja par uzvedības normu pārkāpšanu (interesanti, ka pirmais brīdinājums bija vēl Daugavpils "Daugavā", bet nākamais jau "Olimpā"), bet gruzīna sodu lietus pa īstam sākās 2013. gadā, kad viņš atgriezās Virslīgā.

Ziemas kausā Pertija par izskriešanu laukumā un agresīvo protestēšanu tika sodīts ar 15 latiem, bet maijā Pertija šķīrās no 200 latiem, jo 1.līgas spēlē iesaistījās konfliktā ar "Skonto" dublieru spēlētāja tēvu. Augustā Pertija lamājās uz līdzjutējiem (100 lati), kuri viņu esot aizvainojuši, bet septembrī pret Ilūksti (2:0) gruzīnu trenerim tika piespriesti 150 lati un divu spēļu diskvalifikācija.

Pēcāk Pertija kopā ar pretinieku treneri Ivanu Tabanovu saņēma pa 50 latiem necenzētas leksikas lietošanas dēļ, bet jau pēc sezonas beigām Pertijam decembrī piesprieda 200 latu soda naudu. Iemesls bija konflikts ar dublieru futbolistu Juriju Krivošeju, kuru Pertija esot fiziski aizskāris. Gruzīns vēlāk skaidroja, ka nepaklausīgajam puisim esot "uzšāvis" pa pakausi pedagoģiskos nolūkos. Tādējādi pusgada laikā Pertija bija nopelnījis 700 latu (gandrīz tūkstoš eiro) sodu un divu spēļu diskvalifikāciju. Savukārt šo sezonu Pertija iesvētīja, tiekot izraidītam jau pirmajā mačā pret "Spartaku" (2:1) – 100 eiro un divas spēles.

Pertija, tobrīd vēl būdams diskvalificēts uz mūžu, 2010. gadā no tribīnēm lamājas ar Abramčiku

Rihertu izraida "Mettas"/LU debijas spēlē Virslīgā

"Mettas"/LU galvenā trenera Andra Riherta vārda nonākšana LFF DK darba kārtībā gan bijusi krietni neregulārāka par Podpalija un Pertijas. 2012. gadā Riherts tika izraidīts jau "Mettas"/LU debijas spēlē Virslīgā (0:0 pret "Gulbeni"), vēlāk sodā saņemot 100 latus un vienu maču. Līdz nākamajām sankcijām bija jāgaida gandrīz pusotrs gads (tikai 50 lati), bet pēc pirmās pārspēles par palikšanu Virslīgā (atkal "Gulbene"!) Riherts esot konfliktējis un fiziski aizskāris pretinieku futbolistu. Latvijas izlases trenera asistentam atkal piesprieda 100 latus un vienu spēli.

Pirms nedēļas Riherts tika izraidīts pret "Daugavpili" (1:0), kas viņam maksāja 200 eiro un divu maču diskvalifikāciju. Ja Virslīgā tas ir Riherta līdz šim lielākais sods, vēl bargāk viņš tika sodīts 2010. gadā, kad "Metta" vēl spēlēja 1.līgā – 300 lati un trīs mači bez iespējas atrasties komandas tehniskajā zonā. Pēdējo piecu gadu periodā Riherts 1.līgā izpelnījies arī vienu 100 latu sodu.

No pašreizējiem treneriem bagāta sankciju vēsture ir Sergejam Golubevam, kurš šosezon atgriezās "Jelgavas" asistenta amatā, taču tieši kā Daiņa Kazakēviča asistents 2012. gadā divreiz tika sodīts ar 100 latiem un vienas spēles diskvalifikāciju. Pagājušajā gadā kā galvenais treneris Golubevs tika pie viena brīdinājuma. Tālākā pagātnē vairākkārt sodīts arī "Daugavpils" galvenais treneris Kirils Kurbatovs, kurš par trim sodiem kopā savāca 500 latus un piecas spēles.

Interesanti, ka senā pagātnē ir sodīts arī tagadējais "Ventspils" galvenais treneris Jurģis Pučinsks, kurš allaž ir nosvērts un reti laukuma malā eksplodē emocijās. 2010. gadā Pučinsks, būdams "Tranzīta" asistents, šķīrās no 200 latiem un tika sodīts ar diviem mačiem. Pašreizējais Latvijas U19 izlases galvenais treneris Vladimirs Babičevs, vadot "Jūrmalu-V.V." divreiz ir sodīts ar 200 latiem un divām spēlēm.

"Tiesneša kungs, jūs esat zemas kvalifikācijas tiesnesis!"

Pamana arī adminstratorus, informatorus, masierus un direktorus

Arvien biežāk tiek sodītas arī klubu oficiālās personas. Vladimirs Koļesņičenko pirms sezonas sākuma tika sodīts ar 280 eiro, pagājušajā gadā no 100 latiem šķīrās Ainārs Tamisārs, bet Spartaks Melkumjans tika pie viena brīdinājuma un diviem sodiem, kas kopā bija vērti 300 latus. Šosezon par iejaukšanos tiesnešu darbā tika brīdināts "Mettas"/LU spēles informators (kluba ģenerālsekretārs Ģirts Mihelsons), bet 2011. gadā "Gulbenes" stadiona informators tika pat pie diviem brīdinājumiem.

300 latu sodu ir sakrājis kādreizējais vārtsargs Georgs Atvars, kurš 2010, gadā adminstratora statusā tika padzīts no "Jūrmalas-V.V." soliņa. Atvaram piesprieda 100 latu soda naudu. Pēc diviem gadiem, esot "Jelgavas" adminstrators, Atvars saņēma krietni bargāku sodu - 200 lati un divu spēļu diskvalifikācija. Kopš 2011. gada lielāko kopējo soda naudu par treneru vai oficiālo personu pārkāpumiem ir savācis Rīgas "Skonto", kas šajā jomā izcēlies teju vai katru sezonu. Bez jau pieminētajiem Pertijas un Koļesņičenko, iepriekšējās sezonās sodīts ir ne tikai Marians Pahars (100 lati) un viņa asistents Jurijs Ševļakovs (200 lati+trīs spēles), bet arī masieris Aleksandrs Jurovskis (100 lati). Nepilnu četrarpus gadu laikā "Skonto" soda naudās sakrājusi teju divarpus tūkstošus eiro.


Šajā un turpmākajās tabulās: vērā ņemts Virslīgas periods kopš 2011. gada un attēloti tikai tie klubi, kuri šajā laika posmā spēlējuši vismaz divās Virslīgas sezonās. "Liepājas metalurga" un "Jūrmalas-V.V." sankcijas ir pieskaitītas attiecīgi "Liepājai" un Rīgas "Daugavai", kuras ir šo klubu Virslīgas vietu pārmantotājas. Soda mēri, kas iepriekš tika piespriesti latos, ir pārvērsti pēc šāda valūtas kursa: 1 lats=1,422872 eiro.

Soda naudās gandrīz 40 tūkstoši eiro

Kopš 2011. gada Virslīgas klubi, piedaloties Latvijas turnīros – Virslīgā, kausa izcīņā, Ziemas kausā, soda naudās kopā ir sakrājuši teju 40 tūkstošus eiro – 38379,16. Nozīmīgāko daļu sastāda futbolistu disciplinārie pārkāpumi – spēlētāju diskvalifikācijas (39,4%) un pieļaujamās kartīšu normas pārsniegšana vienā spēlē (17.8%). Pēc tam seko treneru un oficiālo personu pārkāpumi (19,8%), kā arī fanu (11,7%) un organizatoriskie (11,3%) pārkāpumi, kuriem pieskaitīti arī sodi par novēlotu protokolu parakstīšanu.

Ieviešot izmaiņas Disciplinārajā reglamentā un pieaugot vadības un treneru sodīšanas biežumam, pagājušajā sezonā sankciju proporcijas gan bija krietni atšķirīgas. Galvenokārt tas attiecās uz sadaļu par spēlētāju diskvalifikācijām. Ja līdz 2013. gadam par katru diskvalifikāciju bija jāsamaksā vismaz 25 lati, iepriekšējā gadā spēlētāji, kuri pirmo reizi tika diskvalificēti par kartīšu normas pārsniegšanu, tika diskvalificēti bez papildus soda naudas. Toties tiem, kuriem sekoja otrā diskvalifikācija par normas pārsniegšanu, bija jāmaksā uzreiz dubulta summa – 50 lati. Turklāt arī pašu spēļu, kurās tikt pie kartītēm, bija krietni mazāk - 27 katrai komandai.

Pašreizējā šīs sezonas līdere ir Daugavpils "Daugava", kura no 454.58 eiro 284,58 nopelnīja Ziemas kausā (Ziemas kausā par sankcijām atbildēja "Virslīga"), divreiz tiekot sodīta par nepareizu protokola aizpildi. Atlikušos 170 eiro nule par diskvalifikāciju saņēma "Daugavas" uzbrucējs Murads Huseinovs, kurš izlaidīs trīs mačus.

Kopējās soda naudas kopš 2011. gada (sadaļā "Diskvalifikācijas" nav iekļautas komandu pārsniegtās kartīšu normas)

Iksezonas kopējā bilance

Izmantotie resursi:
LFF: JAUNUMI | LATVIJAS FUTBOLA FEDERĀCIJA

     [+] [-]

, 2014-04-13 15:55, pirms 10 gadiem
Tās visas soda naudas vajadzētu 10x palielināt.

  +3 [+] [-]

, 2014-04-13 16:24, pirms 10 gadiem
SportaFansNR1 rakstīja: Tās visas soda naudas vajadzētu 10x palielināt.
Un kurš tad viņas samaksās?

  +1 [+] [-]

, 2014-04-13 16:30, pirms 10 gadiem
Riherts: "Ārprāts, kas notiek Virslīgā - katrs otrais ir lamuvārds" (18.04.2012.):
Riherts: "Ārprāts, kas notiek Virslīgā - katrs...

     [+] [-]

, 2014-04-13 16:34, pirms 10 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Un kurš tad viņas samaksās?
nu vienkāŗsi piedomās pie savas rīcības, lai tādus sodus nenopelnītu. bet tas nebūtu interesanti, jo sportā jābūt emocijām!

  +2 [+] [-]

, 2014-04-13 16:37, pirms 10 gadiem
tommy90 rakstīja: nu vienkāŗsi piedomās pie savas rīcības, lai tādus sodus nenopelnītu. bet tas nebūtu interesanti, jo sportā jābūt emocijām!
Bet tur jau tā lieta, ka sportā ir emocijas, un čalis nenovaldīsies un dabūs 2k eiro sodu. Ko tad ? Neēdīs mēnesi ?

     [+] [-]

, 2014-04-13 17:22, pirms 10 gadiem
Bezkauņas.

     [+] [-]

, 2014-04-13 17:23, pirms 10 gadiem
Izraidīt no LFČ.

     [+] [-]

, 2014-04-13 23:41, pirms 10 gadiem
Kolhozs!