Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Riherts: "Gribam izveidot kolektīvu, kam justu līdzi visa Rīga"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Riherts: "Gribam izveidot kolektīvu, kam justu līdzi visa Rīga"
Andris Riherts
Foto: FS "Metta/LU"

Šodien Virslīgas noslēdzošās 36. kārtas spēlē "Metta/LU" ar 1:0 pārspēja "Liepājas metalurgu", nodrošinot palikšanu spēcīgāko sabiedrībā. Pēc mača zaudētāju treneris Dmitrijs Kalašņikovs par vienu no sliktā rezultāta iemesliem minēja divu futbolistu savainojumus brīdī, kad divas maiņas jau bija veiktas, savukārt uzvarētāju treneris Andris Riherts pauda vēlmi nākotnē izveidot kolektīvu, kam justu līdzi visa Rīga.

Dmitrijs Kalašņikovs, "Liepājas metalurga" treneris: "Vispirms apsveicu "Mettu" ar uzvaru un vietas saglabāšanu Virslīgā. Runājot par spēli, uzskatu, ka 1. puslaikā mums bija pārsvars, it sevišķi tā pirmajā daļā. Bija arī momenti, kurus nerealizējām. Pretiniekam arī bija viens izteikts moments, bet mums bija vairāk - vārti brieda, taču neizdevās tos gūt, un tā spēle mums pajuka. 2. puslaikā veicu uzreiz divas maiņas un gandrīz uzreiz vēl divi spēlētāji guva traumas. Pēc tam spēle kļuva haotiska - arī no pretinieku puses, kuri gribēja saglabāt pozitīvo rezultātu. Tādā laukumā svarīga bija arī disciplīna un pašatdeve. Pretinieks uzvarēja vairāk divcīņas, viņiem spēlēt šeit bija ērtāk - redzams, ka viņi jau zina, kā izmantot šo laukumu savā labā. Mazais laukums ierobežoja mūsu malējos pussargus - kaut gan Kamešam šis tas sanāca, tas nebija tik daudz, cik būtu bijis plašākā laukumā. Kopumā "Metta" uzvarēja pelnīti, kaut arī skaidrs, ka spēle varēja iegrozīties citādi. Pretiniekam bija mērķis saglabāt vietu Virslīgā, bet mums tās cerības [izraut trijnieku] bija mazākas."

Vēl tomēr par to 2. puslaiku - ja 1. puslaikā spēlējāt ar lielu iedvesmu un izveidojāt daudz momentu, pēc pārtraukuma spēle panīka. Kāpēc tā?
"Uzreiz pēc spēles grūti tā uzreiz pateikt. Bija doma maiņu veikt jau pārtraukumā, jo mums bija vairāki varianti, kā pastiprināt spēli. Tomēr izvēlējāmies paskatīties, kā mūsu spēle izskatīsies 2. puslaika sākumā. Redzējām, ka spēle pēc pārtraukuma ir tāda diezgan miegaina, nomierinājusies, tāpēc nolēmām veikt uzreiz divas maiņas - pirmo reizi sezonā uzreiz divas. Un drīz vien sekoja divas traumas, kas bija baigi būtiski - visi mūsu plāni pajuka, un Zirnis palika laukumā ar traumu. Tas bija jūtams. Tāpēc tā spēle bija diezgan haotiska. Pie tam šādā laukumā, ja pretinieks ir dziļi aizsardzībā, ir grūti veidot pareizus, sakārtotus uzbrukumus. Turklāt pēdējā spēle sezonā. Kaut gan, godīgi sakot, mums tā ir diezgan ierasta parādība - arī pret Daugavpili pirmajās 35 minūtēs mums bija liels pārsvars, bet pēc tam spēle pajuka... Jebkurā gadījumā tas bija netipisks gadījums, ka pēc izdarītām divām maiņām uzreiz notraumējās divi spēlētāji - tas izsita no sliedēm."

Liepāja palikusi bez medaļām. Vai klubā briedīs lielas pārmaiņas?
"Tagad grūti pateikt, bet, domāju, ka pārmaiņas sen jau brieda. Daļa no futbolistiem pat jau 15 gadus nesa Liepājai medaļas, kausus - latiņa pacelta ļoti augstu. Bet pienāk laiks, kad jābūt pārmaiņām. Taču jāzina arī, kā veikt šīs pārmaiņas. Un jābūt arī pacietībai. Šādas problēmas ir ne tikai Liepājai, bet jebkuram lielam klubam, kurš ir ambiciozs un kurš gan grib, lai parādās jauni futbolisti un attīstās, gan arī rezultātus. Domāju, ka pārmaiņas brieda, bet tā arī nenobrieda un tika nokavētas tāpēc, ka katru gadu gribas noturēt to latiņu. Vai arī nav cilvēku, kas prastu abas tās lietas savienot kopā - bet tas šeit nav izrunājums un ir atsevišķs stāsts. Ir saimnieks, kurš iegulda lielu naudu, un viņš pieņems lēmumus, kā klubs un komanda tālāk dzīvos."

Andris Riherts, "Mettas/LU" treneris: "Paldies par labajiem vārdiem. Skaidrs, ka ir liels prieks par palikšanu Virslīgā - man tiešām ir liels gods būt kopā ar šiem spēlētājiem. Ceru, ka arī nākotnē viņi augs un attīstīsies. Viņi šodien izdarīja to, kas bija jāizdara - jāizcieš, jāiztur, jāgūst vārti un jārada prieka sajūta gan skatītājiem, gan arī pašiem sev. Tomēr pirmā sezona Virslīgā, lieliska pieredze daudziem. Ja mēs gribam iet uz priekšu un attīstīties, tad mums jāspēlē Virslīgā.

Vērtējot spēli, piekrītu, ka liepājnieki 1. puslaikā bija nedaudz aktīvāki, bet mūsu priekšrocība bija tāda, ka mēs trāpījām vārtu rāmī - viņiem bija viens sitiens, mums trīs. No trijiem viens bija rezultatīvs. Pārējos statistikas rādītājos bija līdzīgi - vienīgi stūra sitienus viņi padeva vairāk. Jā, skaidrs, ka laukums šeit ir ātrāks, spēle ir ļoti dinamiska - to mēs jūtam arī paši uz savas ādas, sevišķi sezonas sākumā. It kā šeit bijām trenējušies, bet nebijām pieraduši, ka arī pretinieks var tik ātri spēlēt. Šobrīd mēs esam adaptējušies un ar jebkuru komandu varam šeit spēlēt un, protams, tikai pašaizliedzīgi cīnoties, varam uzvarēt. Prieks, ka esam otro reizi mājās uzvarējuši liepājniekus un prieks arī par 8. vietu Virslīgā."

Pirmo reizi sezonā "Metta/LU" ieķērās rezultātā un to noturēja - līdz šim jums bija tādas trakas 4:1, 4:3, 3:0 uzvaras...
"Šodien galvenais bija rezultāts, to arī panācām. Tādi rezultāti kā 1:0 man ikdienā patīk, taču tā kā mums ir diezgan jauns kolektīvs, bieži tā negadās. Un, iesitot vienus vārtus pret tik pieredzējušu komandu kā "Metalurgs", tomēr bija tādas bažas, ka vārti vēl sekos - turklāt gan vienos, gan otros vārtos. Taču puiši izturēja un noturējām šo rezultātu."

Vai sekojāt līdzi rezultātam paralēlajā mačā "Daugava" (R) - "Gulbene"?
"Ja godīgi, nē. Starplaikā paprasīju, bet pēc tam nesekoju līdzi. Principā man arī grafiks bija sastādīts līdz 10. novembrim - mēs kolektīvā bijām ļoti pārliecināti, ka līdz 10. datumam mums būs treniņi, kas saistīti ar gatavošanos spēlēm, bet pēc tam būs vien treniņi sezonas noslēgšanai. Šoreiz mēs trāpījām, liels prieks par to."

Jautājums no sērijas "ja būtu, tad būtu". Ja jūs ieņemtu 9. vietu, vai būtu pārliecība, ka pārspēlēs ar 1. līgas komandu būsiet pārāki, vai tomēr paliktu nedrošības sajūta?
"Grūti pateikt, bet skaidrs, ka divas spēles vienā nedēļā sava veida nedrošību radītu. Taču tai pašā laikā mēs esam Virslīgas komanda - mums ir jābūt labākiem. Protams, uz laukuma var gadīties dažādi, bet divās spēlēs mums kā Virslīgas komandai būtu lielākas priekšrocības. Ja būtu viena spēle, tā būtu sava veida loterija, bet divās spēlēs, domāju, jebkurai šī gada Virslīgas komandai vajadzētu vinnēt 1. līgas komandu."

Par nākamo sezonu - vai iesiet to pašu ceļu, iztiekot bez leģionāriem, bez pieredzējušiem futbolistiem un turpinot attīstīt šos pašus spēlētājus?
"Mums jau nosaukumā ir "Metta/Latvijas Universitāte" - skaidrs, ka mēs balstāmies uz saviem audzēkņiem. Strādājam ar viņiem, lai viņi spēlētu. Skaidrs, ka mēs šobrīd neesam "Liepājas metalurga" statusā, bet tai pašā laikā mūsu futbolistiem ir lieliska iespēja spēlēt Virslīgā. Mums ir jādod viņiem tāda iespēja un arī nākotnē vairāk vai mazāk koncentrēsimies uz saviem spēlētājiem. Skaidrs, ka notiks nelielas pārmaiņas, taču tā nebūs 11 vai 15 futbolistu nomaiņa, kā tas notiek dažās citās komandās. Mēģināsim kodolu saglabāt.

Zinām, ka Rīgā sen nav bijusi tāda liela komanda, kam just līdzi. Ir bijuši klubi ar rezultātiem - "Skonto", kas uzvarēja čempionātā 14 gadus pēc kārtas. Taču tādas, kurai just līdzi, vēl nav bijis, un mēs cenšamies veidot tādu kolektīvu, kuram varētu just līdzi visa Rīga. Tas būtu ļoti patīkami. Tai pašā laikā jāsaprot, ka vietējie iedzīvotāji grib redzēt savus spēlētājus, talantus, kuriem tiek dota iespēja. Protams, tas nav viegls process, bet mēs turpināsim to darīt. Ja par leģionāriem, tad pie tā arī aktīvi jāstrādā un tas ir jauns posms. Šobrīd mēs uz viņiem negribam koncentrēties - ja būs kaut kādas iespējas, skatīsimies, bet tā nav prioritāte. Protams, leģionārs vienmēr komandā ienes jaunas vēsmas, parādā cita motivācija arī vietējiem spēlētājiem, bet... kad nāks tuvāk, tad arī skatīsimies. Vairāk vai mazāk balstīsimies tomēr uz saviem audzēkņiem."

Kāpēc jūsu krekls ir slapjš?
"Nosvīdu [smejas]. Spēlētāji, Mareks Zuntners ar Gati Kalniņu, beidzot varēja pajokot ar mani."

  +9 [+] [-]

, 2012-11-10 19:45, pirms 11 gadiem
Ļoti apsveicams ir Mettas mērķis izveidot klubu, kam justu līdzi visa Rīga! Jācer, ka tas noteikti izdosies. Vienīgi ir jāatrisina viens ļoti būtisks jautājums - savs stadions ar dabīgo laukumu. Ja tas nenotiks, tad būs grūti turpināt attīstīties un piesaistīt līdzjutējus.

  -1 [+] [-]

, 2012-11-10 19:45, pirms 11 gadiem
pēdējais jautājums atgādināja šo video: dorogoy gde ti bil!!!!!! - YouTube

     [+] [-]

, 2012-11-10 19:49, pirms 11 gadiem
diemzel visa pamata bus nauda un jamekle sponsori, jo janotur komanda vietejie talanti un vini tak ari cilveki, kas grib nopelnit
Slēpts komentārs: ziko7

  +6 [+] [-]

, 2012-11-10 20:42, pirms 11 gadiem
Protams, tad jau Gulbene-Riga ar sarunats neizšķirts, pēdējās piecas minūtes lai gulbene izkristu, Aizbrauc uz spēli un tad gudri spried.

  -4 [+] [-]

, 2012-11-10 20:52, pirms 11 gadiem
visa Rīga NEKAD!
Jo būs SKONTO Rīga ar saviem faniem
būs Daugava Rīga ar savām tradīcijām
būs RFS (Rīgas Futbola Skola) un citi Rīgas klubi!

  +3 [+] [-]

, 2012-11-10 21:19, pirms 11 gadiem
Daugava Rīga ar tradīcijām? Tu to nopietni? RFS,ko atbalsta tikai futbolistu vecāki? Tas,kurš saka par sarunātu spēli, galvu varētu noraut, ka kaut ko tādu runā saistībā ar Mettu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2012-11-10 21:43, pirms 11 gadiem
Latultras rakstīja: visa Rīga NEKAD!
Jo būs SKONTO Rīga ar saviem faniem
būs Daugava Rīga ar savām tradīcijām
būs RFS (Rīgas Futbola Skola) un citi Rīgas klubi!
Protams, tas ir nedaudz pārspīlēti teikts, ka visa Rīga, bet Mettai jau tagad ir vairāk līdzjutēju nekā Tevis minētajiem klubiem, varbūt vienīgi Skonto ir nedaudz priekšā.

     [+] [-]

, 2012-11-10 22:00, pirms 11 gadiem
Nacionalistiskai komandai visa Riga tocna nejutis lidzi

  -2 [+] [-]

, 2012-11-10 22:12, pirms 11 gadiem
Metta nav FK Rīga lai par viņu fanotu visa Rīga!
Mettai, pat ja viss izdosies, būs tikai daļa no faniem.
Plus ar tādu poziciju/politiku Rīgas krievi (Rīgā ap 50%) par Mettu nefanos.

  +6 [+] [-]

, 2012-11-10 22:32, pirms 11 gadiem
Sportimus rakstīja: Nacionalistiskai komandai visa Riga tocna nejutis lidzi
Piekrītu. Čekistu-urlu perēkli latvieši ignorēs. Metta domāta latviešu faniem.

  +7 [+] [-]

, 2012-11-10 22:51, pirms 11 gadiem
Sportimus rakstīja: Nacionalistiskai komandai visa Riga tocna nejutis lidzi
Tas, ka darba valoda Mettā ir latviešu, Tavuprāt, nozīmē "nacionālistisku"? Kādas tad ir daudzas citas Virslīgas komandas? Mettā, starp citu, vismaz 1/3 no pamatsastava ir krievu izcelsmes spēlētāji, kas lieliski runā latviski. Bet, protams, visai Rīgai nav jājūt līdzi vienai komandai, tik lielai pilsētai ir jābūt 2-3 normāliem klubiem, kuru spēles apmeklē daudz skatītāju. Visiem būs labak.
Slēpts komentārs: sveiks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-11-11 10:56, pirms 11 gadiem
Doilis rakstīja: Reali vinam taisniba. Vajag fanot labak mettai vairak, jo tiesi si komanda ir vispatriotiskaka visa virsliga, kur tiesam audzina laviesu talantus. Tikai par mettu.
a krievu uc talantus neaudzuna un skolā nepieņem?

  +2 [+] [-]

, 2012-11-11 11:51, pirms 11 gadiem
un atkal, pilnīgi ne pa tēmu, sākas runas par nacionālajiem jautājumiem? S.V.I.E.S.T.S. Kad mēs meklēsim (un atradīsim) kopējo, nevis ļausim alkatīgiem politiķiem diktēt mūsu savstarpējās attiecības?
Par lielu futbolu un gudriem cilvēkiem!

  +3 [+] [-]

, 2012-11-11 11:54, pirms 11 gadiem
Pēdejā laikā lasot SC komentārus liekas ka daļā pilnīgi neko nesaprot vai arī viņiem nav pilns pulkstenis....aizejiet uz spēlēm, paskatieties komandas..tas nav aizliegts
Tomēr prieks ka starp komentētājiem vēl ir palikuši cilvēki ar reālu un ļoģisku domāšanu.
Nekādi nevaru saprast šos "naida kurinātājus", kas runāšanu latviski uzskata par ko briesmīgu...un taisnība, ka Mettā ir pietiekami liels skaits jauno futbolistu-studentu/skolnieku ar citu tautību...

Paldies par aizraujošo sezonu!

  +2 [+] [-]

, 2012-11-11 13:37, pirms 11 gadiem
Doilis rakstīja: Reali vinam taisniba. Vajag fanot labak mettai vairak, jo tiesi si komanda ir vispatriotiskaka visa virsliga, kur tiesam audzina laviesu talantus. Tikai par mettu.
Smiekli, vispatriotiskākā... tad jādodas uz citu saitu...mēs šeit par skaistu futbolu, nevis par nacionāļiem... Mettai vēl tāls ceļš līdz profesionālam līmenim, bet lai veicas...

  -1 [+] [-]

, 2012-11-12 11:32, pirms 11 gadiem
tīri ģeogrāfiski tas ir iespējams: ja katrā Rīgas rajona mettai būtu kaut viens atbalstītājs, tad jau šie godīgākie-patriotiskākie pasludinās to par "visas Rīgas" atbalstu.
Lai gan arī šī mērķa sasniegšanai viņiem vēl ir ilgi jāstrādā. Soliet nākamgad divas picas šķēlītes un īstie patrioti jūs atbalstīs

     [+] [-]

, 2012-11-12 20:50, pirms 11 gadiem
k44 rakstīja: Tas, ka darba valoda Mettā ir latviešu, Tavuprāt, nozīmē "nacionālistisku"?
Ne, Nacionalistisks nozime startet velesanas TB/LNNk saraksta. Un speles laika blaut uz savu rezervistu solinu ka 9. maija pie pieminekla ir 100 000 cilveku bet tepat blakus uz Mettas majas speles tikai 50 (tas notika +/- 2009 gada).