Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Verpakovskis: "Kijevas "Dynamo" ieteiktu Toberu – viņš jau ir gatavs tam līmenim"

Agris Suveizda

Verpakovskis: "Kijevas "Dynamo" ieteiktu Toberu – viņš jau ir gatavs tam līmenim"
Māris Verpakovskis. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas futbola leģenda un RFS ģenerāldirektors Māris Verpakovskis sniedza plašu interviju portālam Sportarena.com. Lai arī uzsvars intervijā bija par Verpakovska gaitām Ukrainā, netrūka arī ar Latvijas futbolu saistītu jautājumu.

- Par kādu naudu Latvijā dzīvo klubi?
- Rīgā, var teikt, futbols turas uz vietējiem oligarhiem, bet mazajās pilsētās ļoti daudz palīdz pašvaldības. Ja skatāmies pirmo sešinieku, tad visbiežāk tas ir viens cilvēks, nosacīts oligarhs, no kura atkarīgi 80% kluba budžeta.

- Investorus atrast ir grūti? Cilvēki ne pārāk vēlas ieguldīt futbolā?
- Protams. Latvija ir viena no retajām valstīm Eiropā, kur futbols nav galvenais sporta veids valstī. Mums futbols ir trešajā vietā pēc basketbola un hokeja. Valsts ir maza. To, kuri vēlas palīdzēt sporta attīstībai, nav tik daudz, bet vienalga mums ir četri spēlētāji NBA, ir puiši, kuri ir NHL. Labi, ka ir vismaz šie pieci seši cilvēki, kuri iegulda futbolā. Uz viņu rēķina arī ir izaudzis čempionāts.

- Vēl tu strādāji Latvijas Futbola federācijā.
- Biju viceprezidents un federācijas valdē, bet pirms diviem trim mēnešiem pametu amatu un pagaidām nolēmu koncentrēties klubam. Apvienot ir ļoti smagi. Klubā nodarbojies ar tīri futbola lietām, domā par to, kā uzlabot spēli, kuru parakstīt, kuru pārdot – esi tuvāk futbola laukumam. Bet federācija vairāk tomēŗ ir politika. Ļoti daudz konfliktu. Smagi strādāt, jo kaut kas nesanāk tā, kā biji plānojis. Šis darbs sāka atņemt ļoti daudz laika, un tas laikam nebija tas, ar ko vēlētos nodarboties.

- Vēl biji arī Liepājas domes deputāts.
- Joprojām tāds esmu – šo amatu neesmu pametis. Regulāri apmeklēju sēdes, esmu Sporta komitejā un pamatā darbojos sporta jomā. Vēl gadu tur noteikti nostrādāšu, pēc tam būs vēlēšanas un domāsim.

- Vai Latvijā tagad ir spēlētāji, kuri varētu uzspēlēt Kijevas "Dynamo"?
- Pagājušajā vasarā tikos ar Mihailičenko un Grigoriju Surki, un arī viņi uzdeva šo jautājumu. Tobrīd nebija, bet tagad es nosauktu jaunu puisi no Liepājas – Kristeru Toberu. Viņš 17 gadu vecumā debitēja Latvijas izlasē [Verpakovskis gan kļūdās par gadu, Tobers debitēja 18 gadu vecumā – A.S.]. Gadu ar viņu strādāju. Viņam ir lieliskas dotības. Jau 17 gados viņš bija kapteinis. Uzskatu, ka viņš jau ir gatavs spēlēt tādā līmenī, un domāju, ka viņu gaida laba nākotne.

- Latvijas futbols tagad ir krīzē? Izlases neveiksmīgie rezultāti pēdējos gados…
- Ja runā par izlasi, tad tajā 100% ir dziļa krīze. Runāju ar veterāniem, un pat viņi neatceras, ka kādreiz būtu bijusi tāda bezpalīdzība un nolemtība. Līdzjutēji ir ļoti stipri vīlušies. Gribas ticēt, ka sliktāk vairs jau nebūs. Priecē jaunatnes izlašu rezultāti, viņi vismaz kādu uzvar un tiek Elites kārtā.

- Tu biji ļoti spēcīgs latviešu spēlētājs, bet pēc tevis kādu citu pat nevar atcerēties. Kas par lietu?
- Kādēļ gan nevienu? CSKA bija Cauņa, Rudņevs uzspēlēja Hamburgā. Laikam vaina sistēmā. Neizturam konkurenci Eiropas līmenī. Iespējams, laiks aizdomāties un kaut ko mainīt futbolistu sagatavošanā. Ne velti taču tādi rezultāti.

- Vai tev pēc karjeras ir palikusi kreklu kolekcija?
- Protams. Sieva lamājās, ka tā aizņem pārāk daudz vietas. Nācās salikt maisā un aiznest uz bēniņiem. Tajā ir arī Mesi krekls, spēlēju "Getafe" un samainījos ar viņu. Ir arī Injestas, Davidsa, Pujola. Kādu kreklu varētu būt uzdāvinājis draugiem. Puiši no izlasēm man pastāvīgi veda. Kaut kur noteikti ir [bijušo "Dynamo" spēlētāju] Huseva, Leko, Pejeva, Kaduri krekli. Cits citam noteikti tādus dāvinājām.

- Tev nav palicis aizvainojums uz "Dynamo", ka neļāva sevi pilnībā realizēt?
- Aizvainojums ir tikai pašam uz sevi. Par to, ka kādā brīdī pārstāju ticēt saviem spēkiem. Sabo sāka mani presēt kāzu dēļ, ka gadu esmu izlaidis un ka Māris vairs nav tas. Lai gan mana attieksme pret spēli, pret klubu neizmainījās vispār. Taču viņš sāka katrā intervijā runāt par mani, bet es to visu lasīju un laikam pats sāku tam ticēt. Un zaudēju ticību. Pietrūka kaut kāda Balkānu vai Latīņamerikas nekaunības. Tas pats Klebers nekad nelasīja, ko treneris teica pēc spēles. Lūk, Balkānu un Brazīlijas spēlētāji ir ļoti pārliecināti, varbūt pat pašpārliecināti. Viņiem laukumā tas palīdz, bet mums ir cita mentalitāte. Un ja vēl treneris sāk kaut ko runāt… Vajadzēja būt nekaunīgākam un ticēt saviem spēkiem. Tā ka vainīgs esmu tikai es pats.

- Atceros spēli pret "Roma" un Meksesa zemisko rīcību [viņš pret Verpakovski nopelnīja sarkano kartīti]. Kas gan tur notika?
- Joprojām to brīdi atceros skaidri. Meksess visu spēli mani provocēja. "Roma" bija neapmierināta ar spēles gaitu, kaut kā gribēja mūs izsist no ritma un provocēja. Šovkovskis izsita bumbu, noskanēja tiesneša svilpe, es redzēju, ka Meksess iet uz bumbu un nedaudz pieliku korpusu, bet viņš sanervozējās un man spēcīgi iesita. Tiesnesis redzēja to epizodi un parādīja sarkano kartīti. Provokācija turpinās arī tunelī. Pie manis pienāca Toti un sāka kaut ko runāt. Viņš gaidīja vai nu spļāvienu, vai arī kādu tamlīdzīgu negatīvu reakciju. Viņš redzēja, ka aizmugurē iet tiesnešu brigāde, un gribēja izprovocēt manu noraidījumu, lai otrajā puslaikā būtu vienādi sastāvi.

Pilnu interviju par Verpakovska atmiņām un domām par Kijevas "Dynamo", Ukrainas futbolu un savu karjeru lasi ŠEIT.

     [+] [-]

, 2019-07-10 15:56, pirms 5 gadiem
Tagad lasot par Māra gaitām - spēlējis pret messi, toti nāk klāt provocēt, liekas tik nereāli skatoties uz mūsdienu Latvijas futbolu. Mums labākajā gadījumā Šabalis var pateikt, ka viņam k-kāds Bolesław uzspļāvis uz rokas pēc spēles.

  +4 [+] [-]

, 2019-07-10 16:05, pirms 5 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Tagad lasot par Māra gaitām - spēlējis pret messi, toti nāk klāt provocēt, liekas tik nereāli skatoties uz mūsdienu Latvijas futbolu. Mums labākajā gadījumā Šabalis var pateikt, ka viņam k-kāds Bolesław uzspļāvis uz rokas pēc spēles.
Šabala var palielīties , ka uzšpļāva Andoras kapteinim izbraukumā , par ko arī nopelnīja sarkano

  +1 [+] [-]

, 2019-07-10 16:09, pirms 5 gadiem
Ja pareizi atceros tad Andres Frisks to spēli ar Roma pārtrauca jo kāds no faniem ar šķiltavām vai monētu pārsita tiesnesim pieri. Neatceros kurā minūtē spēli pārtrauca bet man šķiet ka tā netika pabeigta un tika pārtraukta pēc 1 puslaika. Man šķiet ka Māris kko jauc.

  -1 [+] [-]

, 2019-07-10 16:10, pirms 5 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Tagad lasot par Māra gaitām - spēlējis pret messi, toti nāk klāt provocēt, liekas tik nereāli skatoties uz mūsdienu Latvijas futbolu. Mums labākajā gadījumā Šabalis var pateikt, ka viņam k-kāds Bolesław uzspļāvis uz rokas pēc spēles.
Vai Māris tikās laukumā ar Messi, šaubos.

  +2 [+] [-]

, 2019-07-10 16:11, pirms 5 gadiem
Kaut kā nepatīk vairs sitāds Māris

  +6 [+] [-]

, 2019-07-10 16:27, pirms 5 gadiem
sandis444444 rakstīja: Vai Māris tikās laukumā ar Messi, šaubos.
Verpakovskis pret Barcelona spēlējis 3 reizes, bilance ir uzvara, neizšķirts, zaudējums. Divreiz viņš ar Barcu tikās Spānijas čempionātā un vienreiz Karaļa kausā. Toreiz slavenajā Karaļa kausa duelī, Mārim nespēlējot, Barca 1. spēlē uzvarēja ar 5:2 (https://www.youtube.com/watch?v=WkqecpHcIPw), bet ar Māri sastāvā, taču, nespēlējot Mesi, Getafe atbildes mačā sasita Barcu ar 4:0 (https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2283260) un tika finālā. Pret Mesi sanāca 1 reizi uzspēlēt šai La Liga spēlē: https://www.transfermarkt.com/spiel...

Daži Sportacentrs.com materiāli:
Māris Verpakovskis debitē Spānijā
"Getafe" ar Verpakovski sastāvā sagrauj...
Verpakovskis gūst pirmos vārtus Spānijas...

  +1 [+] [-]

, 2019-07-10 16:29, pirms 5 gadiem
Šis par liekiem 5 eiro jebkuru gatavs nopārdot! Ka tik cents kabatā atkrīt.. Nekam uz doto brīdi viņš nav gatavs. Šeit jāpiekrīt seram Aleksandram Starkovam ,)

     [+] [-]

, 2019-07-10 16:33, pirms 5 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Verpakovskis pret Barcelona spēlējis 3 reizes, bilance ir uzvara, neizšķirts, zaudējums. Divreiz viņš ar Barcu tikās Spānijas čempionātā un vienreiz Karaļa kausā. Toreiz slavenajā Karaļa kausa duelī, Mārim nespēlējot, Barca 1. spēlē uzvarēja ar 5:2 (https://www.youtube.com/watch?v=WkqecpHcIPw), bet ar Māri sastāvā, taču, nespēlējot Mesi, Getafe atbildes mačā sasita Barcu ar 4:0 (https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2283260) un tika finālā. Pret Mesi sanāca 1 reizi uzspēlēt šai La Liga spēlē: https://www.transfermarkt.com/spiel...

Daži Sportacentrs.com materiāli:
Māris Verpakovskis debitē Spānijā
"Getafe" ar Verpakovski sastāvā sagrauj...
http://sportacentrs.com/futbols/20070415_verpakovskis_gust_pirmos_vartus_spanijas
Es piemirsu ka viņš arī Getafe spēlēja, atvainojos.

     [+] [-]

, 2019-07-10 16:35, pirms 5 gadiem
Re kur arī Māris intervijā skaidri pasaka - Latvijas futbolists nav konkurētspējīgs Eiropā.

"Neizturam konkurenci Eiropas līmenī."

  +3 [+] [-]

, 2019-07-10 17:02, pirms 5 gadiem
Sēdi tik savā Rīgā... par citu klubu spēlētājiem nez vai vajadzētu runāt!

     [+] [-]

, 2019-07-10 17:03, pirms 5 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Tagad lasot par Māra gaitām - spēlējis pret messi, toti nāk klāt provocēt, liekas tik nereāli skatoties uz mūsdienu Latvijas futbolu. Mums labākajā gadījumā Šabalis var pateikt, ka viņam k-kāds Bolesław uzspļāvis uz rokas pēc spēles.
Nu jau, nu... Rudņevu jau esi piemirsis! Gorkšu un Stepanovu tā pat!

  +1 [+] [-]

, 2019-07-10 17:32, pirms 5 gadiem
Zelta sietiņš rakstīja: Šabala var palielīties , ka uzšpļāva Andoras kapteinim izbraukumā , par ko arī nopelnīja sarkano
Diemžēl tie ir patreizējie LV izlases griesti

  +1 [+] [-]

, 2019-07-10 18:02, pirms 5 gadiem
Šabala arī varētu spēlēt tur, bet negrib par miljonu sezonā

  -1 [+] [-]

, 2019-07-10 18:07, pirms 5 gadiem
viedoklis rakstīja: Nu jau, nu... Rudņevu jau esi piemirsis! Gorkšu un Stepanovu tā pat!
Stepanovs tak ir vecāks par Māri. Gorkšs un Rudņevs jau arī savas futbolista gaitas pabeiguši. Es runāju par tagadējo situāciju. Un es neliktu Gorkša pāris spēles EPL vienā plauktā ar Verpi. Par Rudņevu man ļoti žēl, pēc tā hat-trick pret Juventus likās ka visi vārti vaļā līdz pašai virsotnei. TIkai Latvijas līdzjutēji līdz zemai viņu nolīdzināja un laikam ģimenes dzīve neļāva koncentrēties futbolam, kaut gan pirmā sezona Hamburgā bija ļoti solīda.