Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Par spēļu rezultātu sarunāšanu tiek turētas aizdomās trīs personas

Par spēļu rezultātu sarunāšanu tiek turētas aizdomās trīs personas
Valsts Policijas priekšnieks Ints Ķuzis un Latvijas Futbola federācijas prezidents Kaspars Gorkšs.
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Valsts policija realizējusi izmeklēšanu saistībā ar futbola spēļu rezultātu sarunāšanu un pirms trim nedēļām aizturējusi trīs personas, trešdien preses konferencē izteicās organizācijas priekšnieks Ints Ķuzis. Tiesa, apcietinājums viņiem nav piemērots.

"Vēlos nodot skaidru vēstījumu spēļu manipulatoriem, ka manā uzskatā jūsu vieta ir cietumā. Valsts policijas uzsāktais kriminālprocess ir pirmais solis, lai attīrītu Latvijas sportu no noziedzniekiem. Mums ir pietiekoši daudz rīku, lai cīnītos ar šiem noziedzniekiem un arī konkrētajā gadījumā būsim spējīgi lietu nodot kriminālvajāšanai, ceru, ka prokuratūra uzrādīs apsūdzība un tiesai jābūt spējīgai piemērot cietumsodu. Cīņu ar šo sērgu uztveram nopietni, manā rīcībā ir informācija arī par citiem totalizatoru darboņiem - netaisāmies auklēties ar šiem noziedzniekiem, kas grauj futbolu, vecāku un viņu bērnu ieguldīto darbu un sapņus," teica iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, paužot, ka viņam šī ir principiāla lieta, jo futbols viņam ir ļoti svarīgs, kā arī aicinot līdzjutējus apmeklēt ceturtdien gaidāmo Latvijas izlases spēli pret Poliju, cerot uz miermīlīgu un draudzību atmosfēru gan spēles laikā, gan pēc tās.

"Sports un godīgums ir ļoti svarīgas lietas. Pirmoreiz 2015. gadā mums izveidojās ļoti cieša sadarbība ar Latvijas Futbola federāciju (LFF), kad tika uzsākts pirmais kriminālprocess, kuru novedām līdz taisnīgam noregulējumam. Tad iestājās klusums, kas bija kā brīdinājums, ka arī Latvijā notiek sadarbība un monitorējam situāciju. Pērn tomēr saņēmām informāciju, ka ir pamats uzskatīt, ka atsākas šī darbība, tika uzsākts kriminālprocess un pirms trim nedēļām tika realizēta lieta, uz aizdomu pamata par manipulēšanu ar spēli tika aizturētas trīs personas, kuras vaino darbā organizētā grupā, lai šādā veidā ietekmētu spēles. Notiek izmeklēšana, mums nav pamata uzskatīt, ka lieta nevirzīsies tālāk, pierādījumi ir savākti," stāstīja Ķuzis. "Vēlējāmies, lai drošības līdzeklis būtu apcietinājums, tomēr tiesa piemēroja drošības naudu 30 000 eiro apmērā. Viens no izmeklēšanas uzdevumiem būs arī jautājums, kas šī ir par naudu. Šādas manipulācijas nav iespējamas bez spēlētājiem, šis ir signāls arī spēlētājiem - ja viņi saņem piedāvājumu, par to ir jāziņo."

Ķuzis pauda, ka šajā lietā iesaistītas personas, kas jau iepriekš nonākušas policijas redzeslokā par līdzīgām darbībām. Visi šie trīs cilvēki ir Latvijas valstspiederīgie. Daudz sīkāk viņš nedrīkstēja šo lietu komentēt. Savukārt Ģirģens piebilda, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas vairākiem klubiem Latvijā algas tiek maksātas no melnās kases un arī tas tiks rūpīgi uzraudzīts, jo Krimināllikumā ir arī norma par aplokšņu algas maksāšanu.

Tikmēr LFF prezidents Kaspars Gorkšs pauda, ka izaugusi vesela paaudze, kas redzējusi spēļu sarunāšanu, un tagad federācija cer dot ļoti stingru signālu, ka šādas manipulācijas nav pieļaujamas. "Man gribas, lai ikviens, kurš skatās futbola spēli, būtu pārliecināts, ka šī spēle ir godīga."

Attiecīgais pants, kurā personas tiek vainotas, paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

2016. gada janvārī beidzot stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, aizliedzot manipulēt ar sporta spēļu un sacensību norisi un iznākumu. Pirms neilga laika izskanēja baumas, ka īslaicīgi ticis aizturēts bēdīgi slavenais Oļegs Gavrilovs, bet toreiz policija to nekomentēja.

2014. gadā Gavrilovs pēc reida Daugavpils "Daugavas" treniņā jau tika aizturēts un ilgāku laiku pavadīja ieslodzījumā, bet pašlaik joprojām Daugavpilī notiek tiesas process pret viņu un bijušo Daugavpils "Daugava" direktoru Jevgeņiju Klopovu par piesavināšanos un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, jo pants par spēļu rezultātu ietekmēšanu spēkā stājās jau pēc tam.

Oļegs Gavrilovs mūža diskvalifikāciju no futbola saņēma 2009. gadā, kā pamatu tolaik minot aizdomas spēļu sarunāšanā. Arī pēc tam viņš ilgus gadus tika piesaukts kā faktiskais noteicējs Daugavpils "Daugavas" klubā, turklāt mūža diskvalifikācija nekavēja viņu no "Daugavas" spēļu apmeklēšanas, savukārt tagad viņš dažus gadus bijis publiski redzams arvien retāk. Pērnā gada beigās Gavrilova ietekme tika piesaukta, kad Nauri Mackeviču atstādināja no Daugavpils Futbola skolas direktora amata, savukārt šogad februārī Gorkšs nenoliedza, ka pirms kongresa, kurā viņš 2018. gadā tika ievēlēts amatā, ticies arī ar Gavrilovu.

Trešdien Ģirģens nevēlējās komentēt kādreizējo Gorkša tikšanos ar Gavrilovu, sakot, ka no šādām tikšanās reizēm būtu jānorobežojas. Savukārt Ķuzis uzsvēra, ka Gorkšs nekādā veidā nav iesaistīts šajā lietā. Tikmēr pats Gorkšs stāstīja, ka visu informāciju, kas bijusi viņa rīcībā, nodevis atbildīgajām iestādēm un rosināja arī visus pārējos, kuriem ir informācija par futbola godīguma apdraudējumu, sniegt informāciju policijā.


, 2019-10-09 12:28, pirms 5 gadiem
Pateica kaut ko, bet tā īsti nepateica neko
, 2019-10-09 12:31, pirms 5 gadiem
Kas ar Ventspili ?
, 2019-10-09 12:37, pirms 5 gadiem
Gavno presene, pateica tikai to, ka ir spēles sarunātas un ka tās ir arī oficiālās. Tas arī viss.
, 2019-10-09 12:42, pirms 5 gadiem
krista_klentaka_116318889774292 rakstīja: Kas ar Ventspili ?
Viss kārtībā. Līdz ārvalstniekiem policijas rokas nestiepjas...
, 2019-10-09 12:42, pirms 5 gadiem
Ko deva šī preses konference? Kā parasti mūsu valstī nekad neko nepasaka. Bandītus vairāk sargājam nekā parasto tautu.
, 2019-10-09 12:42, pirms 5 gadiem
Ne velti no Gorkša grib tikt vaļā - viņš neļauj citiem pelnīt naudu (nelegāli, protams).
, 2019-10-09 12:43, pirms 5 gadiem
Kāda jēga no šīs preses konferences , ja vārdus nenosauc?
, 2019-10-09 12:46, pirms 5 gadiem
Eksperts_01 rakstīja: Kāda jēga no šīs preses konferences , ja vārdus nenosauc?
reklāma aicinājumam, lai visi nāk uz Latvija-Polija spēli
cirka izrāde arī preses konferencē
, 2019-10-09 12:46, pirms 5 gadiem
Eksperts_01 rakstīja: Kāda jēga no šīs preses konferences , ja vārdus nenosauc?
Kurā presenē nosauc uzvārdus? Tajā, kuru tu rīkosi?
, 2019-10-09 12:48, pirms 5 gadiem
lai publicētu šeit pateikto būtisko info, pietiktu ar vienu vienu mazo piezīmju papīra lapiņu, nevajag ne preses konferenci ne palagu spirtacentrā
, 2019-10-09 12:53, pirms 5 gadiem
darbagalds rakstīja: Kurā presenē nosauc uzvārdus? Tajā, kuru tu rīkosi?
Tad kāda jēga no tās presenes. Vienīgais ko viņi pateica , ka ir apsūdzētas trīs personas. Ar to varēja sākt un pabeigt, pārējais jau bija tukšu salmu kulšana.
, 2019-10-09 13:03, pirms 5 gadiem
Eksperts_01 rakstīja: Tad kāda jēga no tās presenes. Vienīgais ko viņi pateica , ka ir apsūdzētas trīs personas. Ar to varēja sākt un pabeigt, pārējais jau bija tukšu salmu kulšana.
Ir gan jēga! Lai klientiņi sāk raustīt māgu.
Kaut gan šī sērga nav iznīcināma.
Tāpat kā narkotikas, ieroči, meitenes...
, 2019-10-09 13:05, pirms 5 gadiem
džeki, jūs cīņu sākāt jau pirms daudziem gadiem .. reāla rezultāta nav. tad varbūt varējāt, paskaidrot kāpēc, kurā posmā peoblēma?

šis brīdis tagad - izskatās skaļš Gorkša palīgu PR.
, 2019-10-09 13:07, pirms 5 gadiem
SC ir līmenī!
Virsraksts, ka 3 aizdomās turētie un Gorkša bilde!
Tātad Gorkšs ...un 3 reizes
, 2019-10-09 13:13, pirms 5 gadiem
dakots rakstīja: SC ir līmenī!
Virsraksts, ka 3 aizdomās turētie un Gorkša bilde!
Tātad Gorkšs ...un 3 reizes
Ja orientējies futbolā, tad nekādas nesaprašanas tur nav.
Un ja vēl izlasi rakstu, tad tur ir minēts, ka Gorkšs nav iesaistīts šajā lietā
, 2019-10-09 13:18, pirms 5 gadiem
Nu ko var secināt? No vienas puses 30.000 drošības nauda neliecīnā par to ka pieķērtas ir lielās zīvis. No otrās puses šī summa neliecīna arī par to ka savāktie pierādījumi ir absolūti droši.
, 2019-10-09 13:18, pirms 5 gadiem
Tukša mūldēšana,nekā konkrēta!
, 2019-10-09 13:19, pirms 5 gadiem
Vieglāk būtu aizliegt totalizatoru kantoriem izlikt koeficientus uz Latvijas virslīgas futbola spēlēm, tad atliktu vien sava prieka pēc sarunāt spēles, kas nevienam nebūs izdevīgi
, 2019-10-09 13:22, pirms 5 gadiem
Par konferenci - tā notika formātā ''pirmsspēles preses konference''.
Pēcspēles preses konference notiks, kad notiesājošs spriedums stāsies likumīgā spēkā.
, 2019-10-09 13:32, pirms 5 gadiem
Konference par neko!
, 2019-10-09 13:37, pirms 5 gadiem
Tāds publisks konferences purkšķis vien sanāca..
, 2019-10-09 13:37, pirms 5 gadiem
Zvērus Rīgas cirkā aizliedza,tagad ir tikai klauni...Vai tām komandām atļaus pabeigt sezonu,vai tikai būs jāpadalās kā visur citur un ar to viss beigsies?Cik komandu tad būs nākošajā sezonā? Nebūs nekas ,viss turpināsies pa vecam,jo mēs esam Latvija.
, 2019-10-09 13:42, pirms 5 gadiem
Kriminālprocesa uzsākšana un spriedums ir divas dažadas lietas.
Kriminālprocesa uzsākšana par sabiedriskajā sektorā amatu ieņemošu personu (piemēram, politiķi) un privātā sektora privātpersonu arī ir divas dažādas lietas.

Sākot mētaties riņķī ar paustiem vārdiem/uzvārdiem preses konferencēs attiecībā uz privātā sektora privātpersonām... ir risks beigās aizdzīvoties līdz Strasbūrai.
Tā Tev nav alimentu nemaksātāju publiskošana, kas pieņemta ar likumu.
Kriminālprocesa ierosināšana vēl nav pamats personas datu izmētāšanai publiskajā telpā.
, 2019-10-09 13:44, pirms 5 gadiem
Anet rakstīja: Nu ko var secināt? No vienas puses 30.000 drošības nauda neliecīnā par to ka pieķērtas ir lielās zīvis. No otrās puses šī summa neliecīna arī par to ka savāktie pierādījumi ir absolūti droši.
Piekrītu 😁
, 2019-10-09 13:45, pirms 5 gadiem
Banss rakstīja: lai publicētu šeit pateikto būtisko info, pietiktu ar vienu vienu mazo piezīmju papīra lapiņu, nevajag ne preses konferenci ne palagu spirtacentrā
Arī ne ko pielikt, ne atņemt. Piekrītu.
, 2019-10-09 13:47, pirms 5 gadiem
Ferrari Nr.1 in my heart rakstīja: Ko deva šī preses konference? Kā parasti mūsu valstī nekad neko nepasaka. Bandītus vairāk sargājam nekā parasto tautu.
Zināmā mērā jā. Bet tam par pamatu ir tas, ka t.s. bandīti arī ir slīpētāki un vairāk draudzējas ar juristiem salīdzinājumā ar parasto tautu.
Ir ko sargāt, ir sargi 😁
, 2019-10-09 14:05, pirms 5 gadiem
Varbūt KK beidzot savākts. būtu jau laiks.
, 2019-10-09 15:00, pirms 5 gadiem
Teicu sezonas sākumā un tagad atkārtošu..kamēr Virslīgas ģenerālsponsors it Toto kantoris....ticamības tīrai spēlei īsti nav.
, 2019-10-09 15:05, pirms 5 gadiem
Seawolf007 rakstīja: Teicu sezonas sākumā un tagad atkārtošu..kamēr Virslīgas ģenerālsponsors it Toto kantoris....ticamības tīrai spēlei īsti nav.
Bet izmantojot sarunātās spēles... apčakarēti jau tiek tieši... toto kantori (!!!)
, 2019-10-09 15:10, pirms 5 gadiem
Seawolf007 rakstīja: Teicu sezonas sākumā un tagad atkārtošu..kamēr Virslīgas ģenerālsponsors it Toto kantoris....ticamības tīrai spēlei īsti nav.
Tad jau Stoke City ir pati netīrākā komanda kāda eksistē pēc tavas loģikas, jau gadiem ilgi viņu krekls rotā bet365
, 2019-10-09 15:19, pirms 5 gadiem
Haha, tad jau cīņa notiek nevis par tīru spēli, bet par konkurentu novākšanu.
, 2019-10-09 15:22, pirms 5 gadiem
Viss jau ir skaidrs, futbolam naudu vajag un katrs meklē sponsorus kā un kur māk. Nesaku ka kāds ir tīrāks vai netīrāks, vienkārši, no ētiskā viedokļa tas neliekas īsti pareizi.
, 2019-10-09 15:33, pirms 5 gadiem
Seawolf007 rakstīja: Haha, tad jau cīņa notiek nevis par tīru spēli, bet par konkurentu novākšanu.
Šādu iespējamību arī nevar izslēgt.
, 2019-10-09 16:14, pirms 5 gadiem
Aizdomās par spēļu rezultātu ietekmēšanu aizturēts Gibraltāra futbolists, kurš iesita golu Latvijas izlases vārtos, tādējādi ietekmējot spēles rezultātu.
, 2019-10-09 16:40, pirms 5 gadiem
Žigajeva kungs,šī nav bomba,šī ir hlapuška.Tā ir replika Jurija pēdējam raidījumam,kur solīja bombu.
Edgars Maļcevs. Foto: Aiga Veisa

Nepalīdzēja arī video: LFF atzīst tiesneša kļūdu - "Liepājai" derbijā bija jāsit pendele

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļa sniegusi savu skaidrojumu par vakardienas derbiju, kurā "Liepāja" ar 2:3 piekāpās "Grobiņai"/LFS un 68. minūtē pie rezultāta 1:2 pat ar VAR palīdzību netika pie 11 metru soda sitiena.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.
"Grobiņa" svin Deivida Dobrecova vārtu guvumu. Foto: Aiga Veisa
121

Liepāja pieder "Grobiņai": Dobrecova vīri derbijā satriec bagātākos kaimiņus

Šovakar otro uzvaru Latvijas futbola Virslīgas sezonā izcīnīja debitante "Grobiņa"/LFS, kas principiālajā derbijā ar 3:2 pieveica "Liepāju". Uzvaras vārtus guva galvenā trenera Viktora Dobrecova 27 gadus vecais dēls Devids.