Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Pertija: "Futbolistiem bija jāsaprot, ka spēles boikots labumu nedos"

Pertija: "Futbolistiem bija jāsaprot, ka spēles boikots labumu nedos"
Tamazs Pertija

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas futbola dzīvi pāršalca sensacionāla ziņa - Rīgas "Skonto" komanda atteikusies piedalīties Virslīgas mačā Liepājā, jo spēlētāji beidzot realizējuši draudus boikotēt maču neizmaksāto algu dēļ. Šodien "Skonto" tika piespriests likumsakarīgs tehniskais zaudējums, bet Sportacentrs.com sazinājās ar komandas galveno treneri Tamazu Pertiju, lai noskaidrotu viņa pozīciju šai visā jezgā, kā arī uzzināja par šī brīža situāciju "Skonto" nometnē.

Pēc tam, kad "Jūrmala" neizgāja uz spēli pret "Mettu", vienā preses konferencē jums jautāju, vai kas līdzīgs nevar notikt arī ar "Skonto", jo arī jūsu klubā bija un ir finanšu problēmas. Jūs toreiz sacījāt, ka, kamēr vien vadāt "Skonto", tā nekad nenotiks. Tomēr notika...
Godīgi sakot, biju pārliecināts, ka manā vadībā nekas tāds nenotiks, tāpēc tā sacīju. Jo zinu, kāda ir manu spēlētāju attieksme pret futbolu. Diemžēl notika tā, ka futbolisti šādu lēmumu pieņēma. Es, protams, to neatbalstīju, un to neatbalstītu neviens treneris, jo labuma no tā nav. Ja kluba vadībai būtu iespēja samaksāt spēlētājiem, viņi samaksātu. Ja kāds domāja virzienā "Neizejam uz spēli un mums uzreiz samaksās", tad pats zināju, ka tā nenotiks. Diemžēl viņi nolēma boikotēt.

Pats, ja ne gluži ieņēmu neitrālu pozīciju, tad ar interesi vēroju, vai viņi ies uz kaut ko tādu. Var teikt, ka es viņus nenosodu un par noziedzniekiem neuzskatu, taču tīri pret futbolu tas tomēr bija noziegums - to viņiem teicu gan šodien, gan arī vienmēr teikšu. Uzskatu, ka vienmēr jādara tikai tādas lietas, kas komandai nes labumu. Ja mēs nebrauktu uz spēli un nākamajā dienā saņemtu naudu, tad futbolisti saņemtu to, ko nopelnījuši. Taču es biju absolūti pārliecināts, ka, nebraucot uz šo spēli, labuma nebūs. Diemžēl spēlētāji mani nesadzirdēja.

Viņi ir pieauguši cilvēki, paši izvēlas savu dzīves ceļu, un katrs pats šādās situācijās pieņem lēmumu. Viņi neizvēlas sastāvu, neizvēlas taktiku, jo es esmu treneris, savukārt aiz laukuma robežām ir lietas, kuras izvēlas viņi. Piemēram, viņi var pamest komandu - tas ir viņu lēmums. Aizbrauca Klimiašvili - tā ir viņa izvēle. Ir brīži, kad varu ietekmēt spēlētājus un viņu aiziešanu "bremzēt", bet ir reizes, kad nevaru - ja līgums beidzies vai ja klubs ir parādā, un spēlētājs vēlas iet prom. Ar prezidentu varam noturēt spēlētājus tikai tad, ja ir spēkā līgums un tiek maksāta nauda.

Jebkurā gadījumā kā treneris spēlētāju rīcību neatbalstu, taču esmu kopā ar viņiem - ja viņi tā lēma, lai tā būtu, taču viņiem jāsaprot, ka labuma no tā nav. Tas, vai es to atbalstu, vispār ir otrajā plānā - svarīgākais, ka tas bija nepareizi attiecībā pret futbolu. Plus nauda no tā nesāks birt. To mēģināju viņiem iestāstīt.

Taču vispār lepojos, ka man ir tādi puiši - nedevāmies uz spēli, taču bauda skatīties, kā viņi strādā treniņos, cik ļoti viņi vēlas spēlēt futbolu. Otrajā aplī jau varēju teikt, ka mums ir laba komanda, jo janvārī ieliktās lietas jau strādāja līdz automātismam. Neaizmirstiet, ka mēs katru pusgadu taisām jaunu komandu. Tas ir ļoti grūti, kad deviņi spēlētāji aiziet prom un viss jāveido no jauna. Priecē, ka šo izmaiņu rezultātā lielā bilde un spēles stils nemainās. Un cik spēles mēs esam nospēlējuši bez līderiem traumu un kartīšu dēļ - bez Mingazova, Rugina, Klimiašvili, Apijas. Puiši pat joko - ja Liepājā uzvarētu, pārsvars pieaugtu līdz astoņiem punktiem, sak, vairs nebūtu interesanti, dosim iespēju "Ventspilij", lai tā būtu blakus. Tas, protams, tikai joks.

Kā reaģējāt uz to, ka kluba prezidents Koļesņičenko neļāva uz spēli doties ar dublieru sastāvu?
Nē, nē, nē, jums ir ļoti kļūdaina informācija. 6. datumā bija jāspēlē Liepājā, bet 5. datumā dublieri spēlēja Daugavpilī. Tur spēlē 15-16 gadus veci futbolisti, saprotiet? Nevis Koļesņičenko nedeva iespēju, tas bija ideoloģijas jautājums. Mēs nevaram šādus jaunus spēlētājus tā nodzenāt divas dienas pēc kārtas. Viņu vecums ir tāds, ka tas iedragātu viņu veselību.

Vienkārši jūs sacījāt, ka "Skonto" vienmēr spēlēs, kaut vai ar jauniešu sastāvu.
Ar jaunajiem biju domājis Gutkovski, Bērenfeldu un tā tālāk. Taču šie spēlētāji ir daļa no komandas. Ja pieredzējušie pateica, ka "Mēs nekur nebraucam," Gutkovskis nevar piecelties un pateikt, ka viņš brauks. Tā ir komanda, kas laukumā cīnās kopā. Es pats būtu kategoriski pret to, ka viens komandā vēlas spēlēt, bet cits nē. Gribu, lai komanda ir vienota. Pat šajā situācijā tas, ka viņi tā kopīgi nolēma, mani kaut kādā mērā priecē, jo, ja viņi ir vienoti šajā jautājumā, tad būs vienoti arī laukumā.

Ticiet man, es varēju izdarīt spiedienu uz jaunajiem un man tas izdotos, taču šai brīdī negribēju šķelt komandu. Jā, tas ir slikts piemērs, ka visi nolēma nebraukt. Ja nu gadījumā pieredzējušie nolems arī turpmāk nespēlēt un izlaist nākamo spēli pret "Spartaku", tad gan es noteikšu tos jaunos spēlētājus, kuriem jāspēlē. Jo mums nav tiesību panākt to, ka "Skonto" izslēdz no čempionāta. "Skonto" nesākās ar mums un nebeigsies ar mums. Es noteikšu futbolistus, jau tagad apdrošinos - Grīnbergs, Šilings, Sorokins, šos spēlētājus rīt nelaidīšu uz dublieru spēli, viņi gatavosies mačam ar "Spartaku". Ja pieredzējušie boikotēs, spēlēsim ar jaunajiem.

Varbūt jau ir droši zināms par pieredzējušo spēlētāju lēmumu spēlēt/nespēlēt pret "Spartaku"?
Nav skaidrs, pilnīgi nekas nav skaidrs. Atkārtošos - esmu treneris, vadu treniņus, gatavoju komandu un arī pirms mača Liepājā izdarīju visu, kas jādara trenerim. Aizvadījām pirmsspēles treniņu, darījām visu kā parasti. Paziņoju spēlētājiem, ka 10 no rīta visiem jābūt pie autobusa, lai dotos uz Liepāju. Taču no spēlētājiem atnāca tikai Gabovs un visu spēlētāju vārdā paziņoja, ka komanda uz Liepāju nedosies.

Mums klubā nav bardaka! Nedomājiet, ja vienreiz neaizbraucām uz spēli, ka mums ir bardaks - nekā tamlīdzīga! Jūs mūs salīdzinājāt ar "Jūrmalu" - nevajag mūs salīdzināt ne ar "Jūrmalu", ne kādu citu! Mums nav bardaka, tas bija konkrēts gadījums, kurā spēlētāji tā vēlējās rīkoties. Taču mums nav bardaka - turpinām trenēties un strādāt.

Vai jums ir 100% pārliecība, ka otrs tāds gadījums ar "Skonto" neatkārtosies, un ka komanda netiks izslēgta no turnīra?
Protams, ir! Ja vien paši kluba vadītāji nepateiks, ka "Viss, slēdzamies ciet, mēs bankrotējam", bet teiks, ka komandai jāspēlē, tad, protams, spēlēsim - kaut vai ar jaunajiem. Varbūt tas būs cits treneris, varbūt es, to šobrīd nevaru pateikt. Es uz to skatos no cita skatupunkta - esmu radis uzvarēt, taču saprotu, ka ar jauniešiem tas neizdosies. Tāpēc varbūt pats atteikšos no tā un būs cits treneris. Varbūt pretēji - palikšu un gūšu papildus mācību, spēlējot ar jauniešiem. Šobrīd to nezinu, taču esmu pārliecināts, ka komanda turpinās spēlēt. Ja kluba vadība nolems uz kādu laiku aizvērt klubu un uzkrāt spēkus, tad būšu viņu pusē - viņi to nolems.

Vai jūs jau paralēli skatāties citus variantus trenera karjeras attīstībai?
Jūs domāt Latviju?

Jebkuru valsti.
Šobrīd strādāju "Skonto", esmu iemīlējis šo komandu - visu dvēseli, uzmanību un zināšanas dodu šai komandai. Un šodien... kāds šodien datums?

9. jūlijs.
Šodien, 9. jūlijā, par citām komandām nedomāju. Neizskatu citus piedāvājumus. Neslēpšu gan, ka zvanus saņemu, piedāvājumi ir.

No kurienes zvana?
Ir no Latvijas klubiem zvani, bet tas lai paliek. Atkārtošos - papildus tam, ka esmu treneris, esmu arī vīrietis. Ja dodu vārdu, tad tā tam būs būt. Esmu paspiedis roku cilvēkam, kuram apsolījis - ka tajā un tajā būšu ar jums kopā. Neesmu radis šādās grūtās situācijās nozust. Nekur neskrienu un būšu šeit līdz galam. Līdz tam brīdim, kamēr esam šeit kopā. Kad vadītāji teiks: "Tamaz, nav variantu, mums jāveras ciet.", tad, protams, sākšu meklēt, un viss būs citādi. Šobrīd esmu "Skonto" un citus variantus neizskatu.

Visbeidzot par laicīgākām lietām - sacījāt, ka Klimiašvili ir prom, tāpat dzirdēts, ka Rugins dosies prom. Varat atklāt, kuri vēl plāno doties prom?
Klimiašvili ir prom, taču tas nav par 100%. Viņš aizbrauca, jo viņam sāp kāja un, kamēr ārstēsies (tās varētu būt 10-20 dienas), viņš būs tur. Taču viņš nav pazudis "līdz ar galiem". Nav izslēgts, ka viņš atgriezīsies. Rugins nekur nav aizbraucis un trenējas ar mums, turklāt tiek risinātas sarunas, lai pagarinātu ar viņu nomas līgumu, vienojoties ar ukraiņu klubu ["Illichivets" - aut.]. Nav izslēgts, ka viņš paliks un turpinās spēlēt "Skonto". Protams, ja vien viņam neparādīsies citi varianti. Visi, atskaitot Kožanu un Klimiašvili, ir ar mums.

Uz kurieni devies Kožans?
Kožans labprātīgi atnāca un atdeva ekipējumu. Viņš nolēma, ka vairs nevar būt šai situācijā, un es viņu nekādā gadījumā nenosodu. Viņš meklēs citu klubu, nezinu kur. Pārējie ir palikuši, visi trenējas un nav nekādu problēmu. Lepojos ar saviem futbolistiem, kuri ne tai vieglākajā finanšu situācijā atrodas 1. vietā tabulā, turklāt rāda labu spēles kvalitāti un neuzvaram nejauši ar 1:0, bet ar kvalitāti. Jūs tam varat nepiekrist, bet es tā uzskatu. Lepojos, ka līdz pat šodienai esam ar visiem spēlētājiem kopā.


, 2014-07-09 20:38, pirms 10 gadiem
tātad - turpini vergot vai aizej
, 2014-07-09 20:42, pirms 10 gadiem
Tīri teorētiski, būtu interesanti paskatīties, kā jaunie Skonto futbolisti izskatītos Virslīgā, taču šaubos, ka šādā gadījumā Skonto saglabātu 1. vietu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: strops
, 2014-07-09 20:51, pirms 10 gadiem
Pertija, saņem algu vai kaut ko tamlīdzīgu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-09 20:56, pirms 10 gadiem
A kaadeel speeleet(straadaat) ja tev nemaksaa?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-09 21:00, pirms 10 gadiem
futbolists1 rakstīja: Čempiontituls.
jeega bez eirokausiem?
, 2014-07-09 21:02, pirms 10 gadiem
Atšķirība ir tāda, ka Pertija, Koļesņičenko, Uldriķis saņem labu algu, uzdzīvo, braukā ar dārgiem vāģiem un lej tajos degvielu. Futbolistiem no tā visa nav nekā, tāpēc šie buntojas.
Paēdušais neēdušo nesaprot, klasika.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-09 21:11, pirms 10 gadiem
EVRA UZ JUVENTUSU.
, 2014-07-09 21:36, pirms 10 gadiem
marka3x3 rakstīja: Pertija, saņem algu vai kaut ko tamlīdzīgu?
nē, viņam biznesi Gruzijā ļauj izdzīvot bez algas no Skonto
, 2014-07-09 21:44, pirms 10 gadiem
futbolists1 rakstīja: Ārzemju klubi tevi pamanīs un gribēs iegādāties. Būs transfēri. Nauda ar.
Kola nevajag te smirdet,kur tad palika nauda par Sabalas transferu?izmaksaja speletajiem 2menesalgas un viss.Tapatas ar Caunas transferu.sanak ka 20 dzeki sance ne par ko,lai viens varetu iekartoties arzemes?Gnidas jus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-09 21:54, pirms 10 gadiem
futbolists1 rakstīja: Nu bet Skonto ir vienīgais klubs, kas dod iespēju spēlētājiem atrast ārzemes daudz maz normalus klubus. Protams ne visiem spēlētājiem.
Tadel ka piem V-Pili viss ir kartiba un nau jaskraida pa pasauli,Bulvitis pats darbu atrada gan jau ar Kozans atradis,man riebjas,ka kluba vadiba pati jau ta naudas sanem,bet futbolistiem jau luk nau,pasaki Tev tas liekas normali un saprotami?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: bondža
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-09 22:04, pirms 10 gadiem
fegic rakstīja: vajag strādāt ar faniem un mārketingu,tas arī viss,tad ari būs ko maksāt
Nu ne jau no marketinga tgd vilksi virs 200k gada,lai butu ko maksat,sajos apstaklos nau reali,ipasi ar musu Kiras dvinu braliem prieksgala,sava kresla jau dirku iesedejis,bet citus jau klat nelaidis a pats slinks maita.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-09 22:11, pirms 10 gadiem
bondža rakstīja: 100 punkti ka no Ventspils zvanīja Tamazam. Tur jau pie mazākās herņas kādu patriec un padzen. Vieglāk jau paņemt gatavu produktu, nekā izskolot savu. Ja jau Jurģis nevelk, lai liek leiti, tas jau drīz tur nosirmos Ventas krastos mūžīgi par otro būdams.
Kipa Skonto izaudzinaja Pertiju??? Pats saproti ko raksti klauns!
, 2014-07-09 22:11, pirms 10 gadiem
marka3x3 rakstīja: Pertija, saņem algu vai kaut ko tamlīdzīgu?
Doma vins pa brivu to dara?Tu galigi naivs esi vai?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-09 22:23, pirms 10 gadiem
futbolists1 rakstīja: Nu bet Skonto ir vienīgais klubs, kas dod iespēju spēlētājiem atrast ārzemes daudz maz normalus klubus. Protams ne visiem spēlētājiem.
Izsmiekls. Mēnešiem, gadiem algu nemaksāt ar perspektīvu "izcīni titulu, varbūt pēc tam ārzemēs darbu atradīsi". Pats gribētu tādu darbavietu?
, 2014-07-09 22:28, pirms 10 gadiem
futbolists1 rakstīja: Varbūt, ka visu algu vienam samaksā. Ka šis apmierināts un tik sauc spēlējam, spēlējam.
Neteiksu padoma jo Tu jau zini,bet es atgadinasu,ka vieglak ir maksat vienam kas ir spejigs visus pielauzt iziet laukuma,kad nebus spejigs to izdarit tad ari to kantori aizslegs,tikmer tere naudinas prieks savam vajadzibam.Pat idiotam ir skaidrs ja naudas nau tad neka nau,bet ja nauda ir tad knapinasanas kkada notiek,pasaki ka Skonto vadiba ari nau menesiem algu sanemusi???Tiesam doma,ka visi ir tik stulbi?Tev gan jau kadu kapeiku atsvieda prieks desas lunka,lai te samos mazliet atmazgatu,jeb ari pats esi no vadibas un te baigi aizstavi?
, 2014-07-09 22:30, pirms 10 gadiem
march_2k rakstīja: Izsmiekls. Mēnešiem, gadiem algu nemaksāt ar perspektīvu "izcīni titulu, varbūt pēc tam ārzemēs darbu atradīsi". Pats gribētu tādu darbavietu?
Tak vins jau tur sance,tikai vina kko maksa,pa retam desas lunki noperk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-07-10 00:05, pirms 10 gadiem
Paskatos virsrakstus par virsligu un smejos, vienk bernudarzs!!

ka ta var aukleties!
, 2014-07-10 11:25, pirms 10 gadiem
futbolists1 rakstīja: Latvijas čempiontituls ir un paliek Latvijas čempiontituls.
Ļoti prātīgi vārdi.
, 2014-07-10 11:54, pirms 10 gadiem
Curtiys rakstīja: Paskatos virsrakstus par virsligu un smejos, vienk bernudarzs!!

ka ta var aukleties!
Nu ja, bērnudārza līmenis ir tikai virsrakstus lasīt, piekrītu.
Grobiņas līdzjutēji. Foto: Aiga Veisa
16

Parādniecei "Valmierai" draud atņemt punktus, "Grobiņai" derbijs izmaksās 900 eiro

Latvijas Futbola federācijas Disciplinārlietu komiteja pēc Virslīgas 7. kārtas spēlēm publicējusi garu sankciju sarakstu.
Edgars Maļcevs. Foto: Aiga Veisa
15

Nepalīdzēja arī video: LFF atzīst tiesneša kļūdu - "Liepājai" derbijā bija jāsit pendele

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļa sniegusi savu skaidrojumu par vakardienas derbiju, kurā "Liepāja" ar 2:3 piekāpās "Grobiņai"/LFS un 68. minūtē pie rezultāta 1:2 pat ar VAR palīdzību netika pie 11 metru soda sitiena.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.