Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Usovs par Dubras aiziešanu, Karašauska "tranzītu" un Pertijas pārmetumiem

Usovs par Dubras aiziešanu, Karašauska "tranzītu" un Pertijas pārmetumiem
Aleksandrs Usovs
Foto: RFS

Sportacentrs.com turpina iepazīstināt ar jaunumiem Virslīgas klubos starpsezonu periodā. Šoreiz aprunājāmies ar RFS sporta direktoru Aleksandru Usovu.

Šodien atgriezāties no treniņnometnes Kiprā. Pastāsti, kā gāja!
Kiprā bijām gandrīz divas nedēļas, kur aizvadījām četras pārbaudes spēles. Pirmajā pieveicām čehu "Teplice" ar 3:1, pēc tam 2:2 pret krievu "Tyumen", vēlāk divi zaudējumi ar 0:2 - pret serbu "Čukarički" un pret Kipras "Ermis". Ņemot vērā, ka dienu pirms izbraukšanas uz Kipru vēl nospēlējām maču pret "Žalgiri", iznāca piecas spēles 13 dienu laikā. Tāpēc spēlētājiem bija ļoti liela slodze. Manuprāt, Kiprā viss bija ļoti labi - ikviens futbolists tika pie iespējas pierādīt sevi trenerim. Pārbaudes spēļu rezultāti nebija tik svarīgi - esam apmierināti, kā viss notika.

Ko darīsiet atlikušajā mēnesī pirms Virslīgas sākuma?
Notiks pēdējā sagatavošanās posma fāze, mums būs vēl trīs pārbaudes spēles - pēc nedēļas pret Polijas 1. līgas komandu "Wigry", pēc tam pret Kauņas "Žalgiri" un būs vēl viena pretiniece, visdrīzāk lietuviešu komandu "Banga". Uz siltajām zemēm vairs nedosimies, bet vēl pabūsim Lietuvā un varbūt uz divām trim dienām aizbrauksim uz Baltkrieviju.

Vai sastāva komplektācija ir pabeigta?
Par 90% sastāvs ir nokomplektēts. Viens futbolists noteikti vēl būs, bet pastāv arī iespēja, ka tie būs divi vai trīs jauni futbolisti. Kā zināms, esam pievienojuši četrus vietējos spēlētājus, Zjuzinu, Bulvīti, Jagodinski un Siņeļņikovu, tāpat divus no Viļņas "Žalgira", Blagojeviču un Malecu, kuriem sekojām jau veselu gadu un gribējām viņus dabūt pie sevis, kā arī japāni Seto. Noteikti vēl būs uzbrūkošais futbolists - nezinu, uzbrucējs vai uzbrūkošais pussargs, mums norit pārrunas ar diviem trim kandidātiem. Ar komplektāciju esam apmierināti - ieguvām tos spēlētājus, kurus gribējām.

Šodien "Riga" paziņoja, ka Karašausks pievienojas viņiem uz īres tiesībām. Vai tā nebija RFS kļūda, parakstot līgumu ar viņu uz tādiem nosacījumiem par izpirkuma maksu?
Nezinu, vai bija kļūda, bet šobrīd gandrīz visiem futbolistiem līgumos ir punkts par izpirkuma maksu. Manuprāt, ir tikai godīgi pirms līguma parakstīšanas vienoties par noteikumiem, uz kādiem futbolists komandu var pamest. Nekādu līguma pārkāpumu nebija. Tiesa, protams, bija mazliet negaidīti, ka Karašausks nolēma pārcelties uz Kipras klubu, neaizvadot pie mums nevienu spēli. Viņš teica, ka grib pāriet uz citu čempionātu, tāpēc man tagad grūti komentēt šo īres līgumu - manuprāt, ja spēlētājs grib pāriet uz čempionātu, tā ir viena lieta, bet, ja šādā veidā pārceļas uz citu Latvijas komandu... nezinu, man grūti komentēt.

Kad viņš jums teica, ka vēlas pārcelties uz citu čempionātu, tavuprāt, viņš jau mērķtiecīgi vēlējās pārcelties uz "Riga"?
Mēs, protams, apzinājāmies, ka tāda teorētiska varbūtība, ka viņš var pārcelties pie konkurentiem, pastāv. Kā jau minēju, līgums neliedza viņam pārcelties uz ārzemju klubu, "Paphos". Taču mani, protams, izbrīnīja, ka arī Kiprā viņš neaizvadīja nevienu maču, bet atgriezās Virslīgā [Karašausks pēdējo nedēļu laikā atradās Kiprā - aut.]. Nezinu, vai tāds bija jau viņa sākotnējais plāns - tas jāprasa viņam pašam.

Kā notika Dubras pāreja uz Kazahstānu?
Viņam beidzās līgums, mēs piedāvājām jaunu, taču Kaspars teica, ka viņa prioritāte ir vēl uzspēlēt ārzemēs. Cik zinu, atskaitot Kazahstānu, viņam bija vēl divi trīs varianti citās līgās. Tomēr galu galā, kā man pastāstīja pats futbolists, Kazahstānā viņam piedāvāja ļoti labu līgumu. Dzirdēju arī, ka Pavlodaras "Irtish" šogad ir ļoti lielas ambīcijas, un šis kazahu klubs ir parakstījis līgumus ar vairākiem ļoti labiem spēlētājiem.

Vai jūs nepiekopjat praksi, kad klubs, redzot interesi par savu spēlētāju, sarunā ar viņu mākslīgu līguma pagarināšanu, lai saņemtu transfēra maksu?
Nē, mums tāda plāna nebija. Kad Kaspars pēc traumas pārnāca no BATE pie mums, mēs uzreiz vienojāmies, ka viņš RFS pavadīs vismaz pusotru gadu, bet pēc tam, ja viņš atgriezīsies savā līmeni un būs labāki piedāvājumi, palaidīsim viņu. Nav jēgas izdomāt kaut kādas shēmas.

Kāpēc nepalika Šergelašvili?
Tāds pats stāsts, kā ar Dubru - beidzās līgums un zinājām, ka Laša vēl grib aizbraukt uz citām ārzemēm. Viņam aģents uzreiz piedāvāja dažus variantus un tagad viņš ir parakstījis labu līgumu Grieķijā, kur ir cits līmenis [Šergelašvili jau aizvadījis trīs pilnas spēles "PAS Giannina" sastāvā, tai skaitā viesos pret Grieķijas Superlīgas līderi PAOK un "Aris", klātesot 7-11 tūkstošiem līdzjutēju - aut.]. Pret viņu nebija nekādu pretenziju, bet mums visiem bija sajūta, ka Lašam jāsper nākamais solis. Viņš ir ļoti labs spēlētājs un gribēja pāriet nākamajā līmenī.

Skaidrs, ka patraucēja savainojums, tomēr droši vien ne tikai tas bija pie vainas - kāpēc, tavuprāt, Kazačokam neizdevās karjera RFS? Vai mierīgi palaidāt viņu prom?
Viņš pie mums pavadīja vienu gadu un pret attieksmi treniņos mums nebija pretenziju. Diemžēl sezonas vidū viņam bija savainojums un divus mēnešus viņš nevarēja trenēties pilnvērtīgi. Tas bija iemesls, kāpēc visas sezonas garumā viņš nevarēja būt labākajā formā. Viņš šajos apstākļos neizturēja konkurenci un kopā Virslīgā aizvadīja tikai ap 300 minūtēm. Protams, ka tas ir par maz jaunam spēlētājam, kurš vēlas attīstīties. Tā kā "Ventspils" piedāvāja izpirkt viņa līgumu, parunājām ar spēlētāju un secinājām, ka tur viņam būs vairāk izredžu spēlēt.

Arī Indrāns pēc spilgtās 2017. gada sezonas pērn nespēlēja pārāk daudz. Tagad starpsezonu periodā izskatās, ka viņa loma kļūst lielāka. Kādas ir cerības, ka viņš šosezon varētu spēlēt vairāk?
Dāvis ir mūsu spēlētājs. Viņš tika pie vairākām iespējām šajā starpsezonā sevi pierādīt, un viņš to izmantoja. Bija veiksmīgākas pārbaudes spēles un ne tik veiksmīgas, taču viņš ļoti centās un ceru, ka Dāvis būs reāls pretendents uz pamatsastāvu un ka viņa spēles laiks šogad būs lielāks.

Sastāvu ir papildinājis Jagodinskis, kuru savā īpašumā, kā mums atzina Zuntners, gribēja iegūt arī "Liepāja". Kā risinājās konkurence par šo futbolistu?
Nezinu, kāpēc, bet Jagodinska puse bija nolēmusi, ka vēlas pāriet uz citu komandu. Mēs "Ventspilij" izteicām savu piedāvājumu, tāpat izteicām piedāvājumu Jagodinskim, kurš to akceptēja. Nezinu, ko piedāvāja "Liepāja".

Šajos gados, kad strādā sporta direktora amatā, ir bijušas situācijas, kad konkurents ir jāpārsola, lai tiktu pie spēlētāja?
Diemžēl tā notiek ne tikai pie mums, bet visur pasaulē. Mēs nevēlamies piedalīties vairāksolīšanā. Mums ir savi kritēriji un zinām, kādai kategorijai pieder katrs spēlētājs. Tāpēc mums ir viegli izteikt savus nosacījumus. Ja piekrīt, tad parakstām līgumu, ja nē, tad nē - ir bijuši gadījumi, kad mūs interesējošais spēlētājs paraksta līgumu ar citu komandu. Domāju, RFS ir ļoti laba reputācija - ne tikai naudas ziņā, bet arī saistībā ar visu, kas notiek ap futbolu. Manuprāt, mūsu spēlētājiem pie mums viss patīk, un arī tas ir faktors, kāpēc reizēm futbolisti izvēlas tieši mūsu klubu.

Runājot par futbolistu iegūšanu, Tamazs Pertija intervijā sacīja ne pārāk labus vārdus par RFS ētiku, pārvilinot futbolistus. Starp citu, tas bija tieši Karašauska sakarā. Tavs komentārs?
Tas, ko viņš teica par Karašauska gadījumu [pirms 2018. gada sezonas - aut.], nebija taisnība. Artūram pēc viena gada pavadīšanas "Liepājā" tobrīd nebija jauna līguma ar šo klubu, un viņš nezināja, paliks vai nē. Tomēr tik un tā piezvanīju tā brīža "Liepājas" prezidentam Mārim Verpakovskim un informēju, ka mums ir interese par Karašausku. Rīkojos tā, lai ievērotu ētikas principus. Lūdzu, vai varam piedāvāt spēlētājam savus nosacījumus. Māris pateica, ka viss ir OK un ka varam rīkoties. Tāpēc arī sazinājos ar Karašausku, kuram bija interese pārcelties pie mums. Tomēr pēc pāris dienām viņš nolēma palikt Liepājā. Tāds bija šis stāsts - mūsu piedāvājums izskanēja, kad futbolists bija bez līgumsaistībām. Droši varu pateikt, ka visu darījām korekti. Vispār dzirdēt no Tamaza Pertijas komentārus par ētiku ir smieklīgi. No cilvēka, kurš savulaik bija diskvalificēts par aizdomīgām spēlēm.

Pieminēji arī Verpakovski, kurš tagad ir RFS cilvēks. Kā atšķiras jūsu abu funkcijas?
Māris ir ģenerāldirektors un ir vairāk atbildīgs par administratīvām, stratēģiskām lietām. Es kā sporta direktors vairāk esmu atbildīgs par spēlētāju piesaistīšanu un sarunām ar futbolistiem. Protams, mums svarīga ir arī Māra pieredze un reputācija šajos jautājumos. Viņam ir ļoti labi kontakti ar aģentiem un futbolistiem - kā vietējiem, tā ārzemju. Viņa pievienošanās ir ļoti labs papildinājums RFS. Ar viņu esam stiprāki.

Šodien kļuva zināms, ka RFS kā LFF biedrs arī ir parakstījis vēstuli par LFF ārkārtas kongresa sasaukšanu, lai izvērtētu Gorkša atbilstību amatam. Kurš RFS klubā pieņēma lēmumu parakstīt šo vēstuli un kāda bija argumentācija?
Godīgi sakot, politiskās lietas nav manā kompetencē un atbildīgas sfērā. Neko nevaru pateikt un šai jautājumā labāk vērsties pie Māra [Verpakovska]. Viņš ir atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar federāciju un Virslīgu [LFV].


, 2019-02-08 17:54, pirms 5 gadiem
ha-ha-ha...., Verpis uzmeta Liepāju un tagad Ģorkšu ???
, 2019-02-08 18:02, pirms 5 gadiem
!
, 2019-02-08 18:48, pirms 5 gadiem
Usovs neko nezin un pamet zem KNAB Māri...
, 2019-02-08 19:05, pirms 5 gadiem
Mārels tik turpina taisīt pigorus
, 2019-02-08 21:48, pirms 5 gadiem
Šitas ir no tā smirdīgā kluba, kas cenšas destruktēt LFF?
, 2019-02-08 22:24, pirms 5 gadiem
" .. Māris ir ģenerāldirektors un ir vairāk atbildīgs par administratīvām, stratēģiskām lietām. Es kā sporta direktors vairāk esmu atbildīgs par spēlētāju piesaistīšanu un sarunām ar futbolistiem.. "

hmm, pieredzējis futbolists krāmē papīrus, bet amatieris izvēlas spēlētājus, laikam fantasy fans .. nopietni
, 2019-02-10 23:26, pirms 5 gadiem
strops rakstīja: ha-ha-ha...., Verpis uzmeta Liepāju un tagad Ģorkšu ???
Neesi naivs. Viens cilvēks nenosaka kluba pozīciju politikas jautājumos, piedevām jau kāds kurš tikko pievienojies komandai. Skaidrs, ka RFS jau no sākta gala bija par Ļašenko, un šajā ziņā nekas nav mainījies.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.
"Grobiņa" svin uzvaru. Foto: Aiga Veisa
120

Liepāja pieder "Grobiņai": Dobrecova vīri derbijā satriec bagātākos kaimiņus

Šovakar otro uzvaru Latvijas futbola Virslīgas sezonā izcīnīja debitante "Grobiņa"/LFS, kas principiālajā derbijā ar 3:2 pieveica "Liepāju". Uzvaras vārtus guva galvenā trenera Viktora Dobrecova 27 gadus vecais dēls Devids.
Petrs Marešs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/FK RFS
15

Marešam meistarīgs tālsitiens, RFS pasniedz "Mettai" baranku un pārņem vadību

Latvijas futbola Virslīgas līderpozīcijā izvirzījusies titula glabātāja RFS, savā laukumā ar 2:0 pārspējot citu galvaspilsētas vienību "Mettu".