Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Miķelis Osis

Treneru tēzes: amatierisms "Tukuma" un "Mettas" izpildījumā

Treneru tēzes: amatierisms "Tukuma" un "Mettas" izpildījumā
Jurģis Kalns / Foto: Jānis Līgats

Aizvadītās nedēļas nogalē norisinājās Virslīgas 5. kārtas spēles. Visiem pa priekšu turpina soļot RFS, kas pagaidām vēl nav zaudējusi ne punkta. Portāls Sportacentrs.com piedāvā visu preses konferenču apkopojumu.

FK Tukums 2000/TSS – FK Metta 1:3

Jurģis Kalns (FK Tukums 2000/TSS): "Pirmajā puslaikā bija amatieru futbols"

- Divi dažādi puslaiki. Pirmo puslaiku gribas aizmirst. Abu komandu izpildījumā bija pilnīgākais amatierisms, un tajā visā ielaidām trīs vārtus. Ejot pārtraukumā, nevarēju saprast, kur tikko esmu pabijis... Treniņos rādām vienu sniegumu, bet spēlēs jau pavisam citu. Varbūt ažiotāža pie vainas. Mums arī piektajā spēlē joprojām ir bail no kaut kā, lai arī ļoti noskaņojamies pirms spēles. Bet paldies čaļiem par otro puslaiku - spēlējām augstu, neļāvām "Mettai" kustināt bumbu, riskējām un tikām galā. Guvām vienus vārtus, varējām vēl. Protams, arī "Mettai" arī beigās bija iespējas, jo gribējām atspēlēties un arī skatītāji dzina uz priekšu. Šajā spēlē bija jāņem punkti, bet joprojām esam uz nulles.

- Pirmie divi ielaistie vārti bija kolektīvās kļūdas, nevis individuālās.
- Visas bumbas, kas šosezon lidojušas mūsu vārtos - tas nav nekas tāds... Bērnišķīgas kļūdas - gan pozicionālas, gan taktiskas, gan arī tehniskas, kas ir pats bēdīgākais. Nepareizi pieņemta bumba vai trīc kājas, lai atmestu bumbu partnerim... Citos gadījumos nav elementāras komunikācijas pēc centrējumiem.

- Vai jūti, ka komanda mācās un progresē, lai gūtu punktus nākotnē?
- Viennozīmīgi jūtu. Otrajā aplī, atceroties iepriekšējās spēles, puiši sapratīs, kas ir kas. Jaunie arvien vairāk tiek pie spēles laika, saprot ātrumus, un punkti būs. Negribu teikt savu standarta frāzi, ka būs jau nākamajā spēlē, bet punkti viennozīmīgi būs. Mums jāmeklē variācijas, kā atrisināt to, ka mums sastāvā nav neviena paša uzbrucēja. Varbūt arī tā mums pietrūkst - lai komanda var paļauties, ka priekšā kāds vienmēr iesitīs, kā "Mettai" ir ar Krolli.

Andris Riherts (FK Metta): "Birka pandēmijas laikā vienatnē trenēja sitienus"

- Esmu pateicīgs visiem, kas iesaistīti uzvaras gūšanā - sākot ar jaunatnes treneriem, kas sagatavojuši akadēmijas spēlētājus, un beidzot ar atbalstītājiem un spēlētāju ģimenēm un vecākiem. Liels prieks, ka guvām labas emocijas. Paldies tukumniekiem par labo uzņemšanu un solīdu atbalstu. Un esmu pateicīgs spēlētājiem, ka izdarīja secinājumus pēc iepriekšējās spēles. Ja atdosim visus spēkus katrā spēlē, mums ir iespējas izcīnīt uzvaru. Priecājos, ka to šodien izdarījām cīņā ar tuvākajiem konkurentiem. Pirmajā puslaikā viss bija kārtībā, bet otrajā puslaikā savā stilā īsti nesapratām, kā noturēt rezultātu. Otrajā puslaikā guvām labu mācībstundu. Ja Strods vēl Tukumam būtu guvis otros vārtus, te beigās būtu kārtīgs tusiņš.

- Emīls Birka guva pirmos vārtus Virslīgā ar iespaidīgu tālsitienu. Vai gaidīji, ka viņš uz ko tādu ir spējīgs?
- Emīls pandēmijas laikā regulāri vienatnē gāja un sita pa vārtiem. Viņš pārsvarā strādā ar kreiso kāju, bet iekšā vairāk sit ar labo kāju. Fantastiski vārti! Noteikti viņš tos atcerēsies ilgi.

- Otrajā puslaikā uzlaidi laukumā Guliaku, bet drīz vien viņu nomainīji nost. Kāpēc tā?
- Viņam tā bija otrā spēle Virslīgā, un, visdrīzāk, viņš nebija gatavs nākt ārā tādā spēlē pie tik slidena rezultāta. Tā ir mana atbildība, un es kā treneris kļūdījos.

- Tukuma treneris Jurģis Kalns pirms sešiem gadiem bija tavs spēlētājs. Kādas sajūtas - spēlēt pret bijušo audzēkni?
- Mēs jau esam tikušies pārspēlēs ar viņa trenēto "Supernovu", tā ka rokraksts ir zināms. Novēlu Jurģim iegūt PRO licenci un turpināt attīstīties.

Valmiera FC – FK Spartaks 2:2

Tamazs Pertija (Valmiera FC): "Lazarevam bija jāatpūšas psiholoģiski"

- Paši redzējāt spēli. Manuprāt, tas bija viens no labākajiem mūsu mačiem šosezon. Nemīlu šo vārdu, taču kaut kur mums nepaveicās. Piemēram, pie otrajiem ielaistajiem vārtiem. Nē, nevēlos teikt sliktu par pretinieku - tā ir laba komanda. Otrajā puslaikā viņi tikai vienreiz pārgāja pāri laukuma centram ar mērķi izveidot uzbrukumu. Tas uzbrukums arī bija rezultatīvs. Aizvadījām spēcīgu otro puslaiku. Galotnē varējām izspiest trešos vārtus. Priecājos, ka futbolisti ar katru kārtu kļūst labāki. Viņi beidzot sajutuši lielā futbola smaržu, jo daudzi tik augstā līmenī iepriekš nebija spēlējuši. Rezumējot, šodien bija kvalitatīvs futbols Traks temps visa mača garumā. Izcelšu "Spartaka" spēli ar bumbu. Viņiem daudz jaunu spēlētāju, kuri labi apmācīti. Esmu apmierināts ar komandas sniegumu, taču ne ar rezultātu.

- Tik traka spēle komandas vidējo vecumu vai skatītāju atgriešanās dēļ?
- Skatītāju atgriešanās ir liels pluss. Paldies mūsu līdzjutējiem, kuri bija aktīvi. Laukumā un tehniskajā zonā to varēja sajust. Abas komandas parādīja ātru tempu. Spēle ritēja uz abām pusēm. Priecē, ka šobrīd Latvijas čempionātā praktiski nav komandu, kuras spēlē anti-futbolu. Visi cenšas rādīt skatāmu sniegumu.

- Kas īsti notika ar Vladislavu Lazarevu?
- Vienreiz teicu, ka mums ir milzīga konkurence. Atsevišķās situācijās dodam psiholoģisko atpūtu futbolistiem. Šī ilgā pauze starp sezonām visvairāk iespaidoja tieši Lazarevu. To varēju sajust. Tāpēc iedevām viņam atpūtu, aizsūtot uz dublieriem.

- Vēlos paprasīt par futbolistu pozīcijām. Mačā pret RFS ne visai izdevās eksperiments ar Vitāliju Jagodinski balsta zonā. Savukārt šodien, Mikola Musoļitins, spēlējot malējā aizsarga pozīcijā, ļāva Nemaņam Belakovičam iesist vārtus, taču sekmīgi nospēlēja uzbrukumā. Nešķiet, ka Musoļitins ir labāks pussarga pozīcijā?
- Nē, nešķiet. Teicu viņam, ka augstā līmenī varēs spēlēt tieši kā labās malas aizsargs. Šobrīd viņš nemāk spēlēt ar muguru pret vārtiem, Musoļitinam labāk padodas ieskriet uzbrukumā no dziļuma. Pagaidām viņš ir ļoti jauns, tāpēc visu vēl nezina. Atzīmēšu, ka otro maču pēc kārtas Musoļitins, pieslēdzoties uzbrukumiem, uztaisa rezultatīvu piespēli. Aizsardzības darbībās caur viņu malu gandrīz nenāk briesmas. Jā, bija tie vārti, taču tur jāskatās centrējumu, kas bija ļoti kvalitatīvs. Uzskatu, ka Musoļitins šodien tika galā ar Belakoviču. Šeit augt ļoti augsta līmeņa aizsargs.

- Par Ēriku Punculu. Pēdējās spēlēs nāk tikai uz maiņu.
- Vēlreiz minēšu par konkurenci. Mēs ticam futbolistiem, kurus pārbaudījām vēl treniņnometnē. Kā piemērs ir Samats Sarsenovs, kuram līdz šodienai īsti nevedās spēle. Varēju viņu pamainīt, taču noticēju un Sarsenovs guva vārtus. Negribu lieku reizi raustīt uzbrukuma līnijas spēlētājus.

Aleksejs Jerjomenko (FK Spartaks): "Nākamajā spēlē Višņakovu un Prepelicu plānojam pamatsastāvā"

- Protams, nav patīkami pēc 2:0 izlaist uzvaras. Laukumā bija daudz emociju, kaisles, enerģijas. Jā, ir sāpīgi, taču punkts ir labāk nekā nekas. Bija grūti tamdēļ, ka Valmierā ir mākslīgā seguma laukums. Paši trenējāmies tikai uz dabīgā. Varu uzslavēt savas komandas futbolistus, kuri par spīti grūtībām izturēja līdz galam.

- Kādi vēl iemesli tam, ka izlaidāt divu vārtu pārsvaru?
- Kļūdas, vienkāršas kļūdas. Kaut kur futbolists pasteidzās ar piespēli, kaut kur slikti uzņēma bumbu. Un, protams, dažreiz par vēlu pieņēmām lēmumus pretuzbrukumos. Uz beigām futbolistiem nosēdās kājas, jo jau kādus trīs mēnešus nebijām trenējušies uz mākslīgā seguma laukuma. Šādā spēļu ritmā mums pat nav iespējas pāriet uz treniņiem mākslīgajā laukumā. No pozitīvām lietām vēlos atzīmēt Anatolija Prepelices nospēlēto puslaiku. Pēc karantīnas iziešanas ar katru dienu jūtas vairāk gatavs spēlēšanai. Iespējams, nākamajā mačā dosies laukumā sākumsastāvā.

- Jautājums par latviešu futbolistiem. Raivis Skrebels un Klāvs Kramēns netur līdzi konkurencei? Un kas ar Eduardu Višņakovu, kurš šodien palika ārpus pieteikuma?
- Mēs nevēlējāmies riskēt ar Višņakovu, kuram vēl traucē sāpes kājā. Mākslīgajā laukumā ar viņa potīti nebūtu vēlams spēlēt. Šobrīd ir plāns, ka Eduards sāks maču pret "Tukumu". Strādājam uz to. Skrebels piedalījās iepriekšējā spēlē, bet šodien iedevām viņam atpūtu. Mums ir aktīva rotācija.

- Ko pateiksiet par skatītāju atgriešanos tribīnēs?
- Pasaka, pasaka! Ļoti patīkami. Deividam Gilmoram ir dziesma "Coming Back to Life". Tas pats arī šeit. Sākām spēlēt ar mākslīgo troksni, taču te ir īstais. Atmosfēra ir tāda, ka tiešām atgriežamies pie dzīves. Bija patīkami spēlēt skatītāju priekšā. Turklāt labu un skaļu skatītāju priekšā."

FK Ventspils – FK Liepāja 2:1

Viorels Frunze (FK Ventspils): "Esmu priecīgs par puišiem un pilsētu"

- Apsveicu visus, kas šodien varēja ierasties un vērot spēli klātienē. Spēlējam, lai iepriecinātu skatītājus un klubu ar uzvarām. Derbiji vienmēr ir grūti, ko zinājām jau pirms spēles. Kad guvām divus vārtus, sākām spēlēt uz pretuzbrukumiem, lai noturētu uzvaru. Tomēr arī pretinieks mūs piespieda spēlēt no aizsardzības. Esmu priecīgs par puišiem un pilsētu. Tagad mums ir četras dienas, lai mierīgi gatavotos mačam pret Jelgavu.

- Kāda situācija ir ar savainotajiem spēlētājiem?
- Ne īpaši laba, bet traumas ir daļa no futbola. Turklāt sagatavošanās periods nebija optimāls vīrusa dēļ. Citiem klubiem situācija noteikti ir līdzīga. Operācijas jātaisa gan Fabiu, gan Litvinskim. Tiesa, Litvinskim operācija nav tik nopietna - pēc trim nedēļām viņš jau varēs spēlēt.

Dmitrijs Mološs (FK Liepāja): "Amansiu pagaidām ir atstādināts no treniņiem"

- Mums tā bija ļoti neveiksmīga spēle. No diviem ielaistajiem vārtiem īpaši otros varējām novērst. Trīs spēles pēc kārtas ielaižam vārtus un piedzīvojam zaudējumus. Turklāt atkal atgriezāmies spēlē un sākām atspēlēties, taču ar to nepietika. Tātad jāstrādā vairāk - īpaši jāuzlabo komandas kopējā darbība aizsardzībā, tāpat arī spēlētāju psiholoģija. Spēli plānojām pārsvarā virzīt caur malām, īpaši mūsu spēcīgo kreiso pusi, taču pretinieks acīmredzot mūs bija labi izanalizējis un neļāva tur izvērsties.

- Kāpēc nespēlēja Žuļevs?
- Viņam ir neliels savainojums. Ārsti ieteica viņu nesūtīt laukumā, tāpēc nolēmām Žuļevam iedot pauzi.

- Kāpēc sastāvā nebija Amansiu Fortiša?
- Amansiu pagaidām ir atstādināts no treniņiem. [Par viņa palikšanu komandā] lēmums vēl tiks pieņemts.

Riga FC – BFC Daugavpils 3:1

Oļegs Kononovs (Riga FC): "Otrajā puslaikā darbojāmies aktīvāk"

- Bija grūta spēle. Pirmajā puslaikā pretinieks labi darbojās aizsardzībā, kuru mums nebija viegli uzlauzt. Otrajā puslaikā jau darbojāmies aktīvāk, īpaši flangos. Guvām trīs vārtus un varējām iesist vēl vairāk. Esam apmierināti. Visi futbolisti izpildīja uzdevumus, par ko esmu pateicīgs.

Aleksandrs Gorškovs (BFC Daugavpils): "Rezultāts apbēdina"

- Ar spēli esam apmierināti, bet rezultāts apbēdina. Esam tikai ceļa sākumā, un ceru, ka nākotnē uzlabosim gan rezultātu, gan arī spēli.

RFS – FK Jelgava 1:0

Viktors Morozs (RFS): "Patīkami, ka fani bija stadionā"

- Apsveicu mūsu līdzjutējus! Bija ļoti patīkami spēlēt, viņiem klātesot. Spēlei gatavojāmies un zinājām, ka tā būs ļoti grūta. Jelgava ir ļoti disciplinēta. Svarīgi bija gūt vārtus, bet pirmajā puslaikā tas neizdevās. Esmu apmierināts ar sniegumu, sākot ar pirmā puslaika otro pusi. Bija sajūta, ka pretiniekam gūt vārtus nevajag - un tāpēc nesteidzāmies arī mēs. Ja visi 11 pretinieku spēlētāji ir savā laukuma trešdaļā, svarīgākais ir tās, kā darbojamies ar bumbu. Taktiski viss neizdevās, bet domāju, ka bijām solīdā līmenī.

- Lemajičam un Savaļniekam sezonas sākums izdevies saraustīts. Cik ātri viņi varētu uzņemt pērnā gada formu?
- Viņiem ir konkurence. Daži spēlētāji viņu prombūtnes laikā izskatījās labi. Vērosim, kurš būs labāks un svaigāks.

- Ar kādām emocijām dosies uz Daugavpili, kur strādāji iepriekšējos gados?
- Pagaidām par to vēl neesmu domājis. Daugavpils komandu analizēsim, sākot no rītdienas. Protams, tur atgriezties būs ļoti patīkami, jo man Daugavpilī ir daudz draugu un cilvēku, ar kuriem ir patīkami satikties.

Oļegs Kubarevs (FK Jelgava): "Mums spēļu kalendārs nenāk par labu"

- Pēc iepriekšējās spēles nolēmām, ka jāspēlē nedaudz citādāk - kompaktāk, organizētāk. Kopumā tas šodien izdevās, vienīgi apbēdina tas, ka pieļaujam kļūdas un atvedam vārtus paši sev. Tādas kļūdas kā spēle ar roku soda laukumā, kur apkārt neviena nebija, nedrīkst pieļaut. Pēc tam RFS aizskrēja pretuzbrukumā, kas izvērtās pieredzējušo spēlētāju kļūdas rezultātā. Kad notiek tādas lietas, tad saprotams, ka mūsu komanda vēl nav gatava risināt nopietnus uzdevumus. Ja nebūtu šo kļūdu, būtu varējuši arī nezaudēt. Svarīgi, lai mēs katrā spēlē progresētu un pēc mačiem izdarītu secinājumus. Ja gribam, lai spēlētāji progresē, ar viņiem ir jāstrādā. Ja gribam viņus sodīt par kļūdām, to droši vien kļūs arvien vairāk. Turklāt ir problēmas ar sastāvu. Nežēlojos, bet pagājušajā sezonā mums bija vairāk spēlētāju. Īpaši uzbrukumā mums ir problēmas, jo, piemēram, Ivanovs spēlē katru reizi 80-90 minūtes un agri vai vēlu nogurs, bet šobrīd nav, ko likt viņa vietā.

- Vai šajā saspringtajā kalendārā vispār ir iespējams ļaut komandai atpūsties un iziet laukumā svaigiem spēkiem?
- Es paskatījos spēļu kalendārā, un regulāri spēlējam pret komandu, kam ir par vienu dienu vairāk atpūtai. Paskatieties kalendāru desmit kārtu garumā - labākajā gadījumā abām komandām apstākļi ir vienādi, bet gadās arī, ka pretiniekiem ir vairāk laika atpūtai. Nav neviena mača, kad mēs spēlētu par dienu ātrāk nekā nākamais pretinieks! Esmu pārliecināts, ka tāda kalendāra nekad nav bijis. Kā ir ar jaunajiem futbolistiem? Viņi nedrīkst kāpināt slodzi par vairāk nekā 10%, salīdzinot ar pagājušo gadu. Ja pērn nospēlēja četras spēles mēnesī, bet tagad astoņas - būs vairāki savainotie. Salīdziniet, cik iepriekšējos gados nospēlēja Hvoiņickis, Balodis un jebkurš cits, un cik viņi spēlē šogad. Protams, palīdz piecas atļautās maiņas spēlē, bet jebkurā gadījumā labāk varēs variēt tās komandas, kam garāks spēlētāju soliņš un iespējama rotācija. Nākamā spēle mums ir pēc trim dienām - trenēties ar pilnu slodzi var tikai tie, kas šodien nespēlēja. Pārējie var tikai atjaunot spēkus.


Deņiss Rogovs. Foto: FK Tukums 2000
22

Negaidītais varonis Rogovs un vēla pendele ļauj Tukumam izcīnīt otro uzvaru

Šodien Latvijas futbola Virslīgas otrās kārtas beidzamajā spēlē "Tukums 2000"/"Telms" izbraukumā otrajā puslaikā pazaudēja vadību, taču ar pendeles palīdzību pieveica "Jelgavu" – 3:2. Divus vārtus guva aizsargs Deņiss Rogovs, kurš iepriekš nebija izcēlies ar rezultatīviem sitieniem.
Daugavpiliešu vārtsargs Frenks Orols. Foto: Ruslans Antropovs
16

Orols glābj, "Daugavpilij" otrā sausā spēle, noraidījums un pirmā uzvara

Jau otro sauso spēli un pirmo uzvaru "TonyBet" Virslīgas sezonā nopelnījusi "Daugavpils", kas savā laukumā pārspēja debitanti "Grobiņas SC"/LFS (2:0), kas vēl turpina gaidīt pirmos vārtus augstākajā līgā. Pa vārtiem guva leģionāri Bartelemī Djedjū un Aleksejs Golijanins, bet mača izskaņā noraidīts tika Rinalds Aizups. LFF teksta tiešraidē norādīta 600 skatītāju klātbūtne.
Mirklis no "Riga" un "Audas" spēles. Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC
9

Regža imitē pirms nedēļas paveikto, "Riga" desmitā sausā uzvara pār "Audu" pēc kārtas

Otro panākumu ar 1:0 Latvijas futbola Virslīgā šosezon izcīnīja "Riga", kura pieveica "Audu". Vicečempione pret šo pretinieku guva desmito uzvaru bez ielaistiem vārtiem pēc kārtas.