Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Jelgavas krīze, Blanks par triumfu lielajā derbijā un promejošā Lemajiča nozīmi

Jelgavas krīze, Blanks par triumfu lielajā derbijā un promejošā Lemajiča nozīmi
Kristaps Blanks un Valds Dambrausks. Foto: Zigismunds Zālmanis ("Riga").

Nedēļas nogalē nospēlētas "Optibet" futbola Virslīgas 16. kārtas spēles. Sportacentrs.com piedāvā izlasīt astoņu komandu treneru sacīto pēcspēles preses konferencēs.

"Valmiera Glass"/ViA - Spartaks 1:2

Nuncio Dzavetjēri: "Interesanta spēle. Jebkurai komandai ir grūti spēlēt pret Valmieru. Mums tā ir nozīmīga uzvara. Vēlos uzslavēt savus spēlētājus, jo nav daudz komandu, kas spēj šajā laukumā Valmierā uzvarēt [līdz šim to bija paveikusi tikai RFS, un Valmierai pirms mača ar "Spartaku" mājas spēļu bilance bija 3-2-1 - aut.]."

Tamazs Pertija, "Valmiera Glass"/ViA galvenais treneris: "Pateicos futbolistiem par spēli, tas tiešām bija ļoti skaisti un ātri. Parādījām sevi pret tik spēcīgu komandu, kurai tik daudz augsta līmeņa uzbrucēju. Pateicos spēlētājiem, jo viņi uz šī fona izskatījās labi. Tā bija no tām spēlēm, no kuras guvu lielu baudījumu. Nav pretenziju ne pret vienu spēlētāju - viņi parādīja raksturu, parādīja savu maksimumu, lai uzvarētu. Futbolā tā gadās - pie 1:1 mums bija 100% moments un to nerealizējām. Mūsu uzdevums bija neatslābt ne sekundi, jo "Spartaks" pēdējās sešās kārtās pierādījis, ka uzbrukumā darbojas ļoti prasmīgi. Sastāvs viņiem to ļauj, plus maiņas viņiem ir pastiprinošas. Viņiem ir garš soliņš un jebkurš var spēlēt pamatsastāvā. Paldies publikai par lielo atbalstu - domāju, mēs līdzjutējus nepievīlām, jo dzirdēju, kā viņi fano. Līdz pēdējām sekundēm uzbrukām, tāpēc domāju, ka visi šodien ir apmierināti. Vienīgi, protams, neesmu apmierināts, ka zaudējām. Domāju, apmierināti ir gan līdzjutēji, gan pretinieki, gan mani spēlētāji, jo nupat ģērbtuvē neskopojos ar labiem vārdiem."

Līdz Kalniņam, spēlējot uzbrukuma centrā, nenonāca bumba pēc centrējumiem, kuri bija par vāju vai par spēcīgu. Kāpēc tie neizdevās? Vai nav strādāts treniņos?
Pertija: "Jā, mēs neko neatstrādājam treniņos [ironizē - aut.]. Pārtulkojiet viņam [žurnālistam, kurš uzdeva jautājumu - aut.], ka neko nedarām. Protams, ka atstrādājam visu, taču pretinieks aizvērās. Nesanāca šādi [caur centrējumiem], toties bija kaudze ar cita veida iespējām. Protams, ka atstrādājam visu - vairāk nekā jūs spējat iedomāties."

Izteicāties [savā "Instagram" kontā - aut.] par Valmieras futbolistu neizsaukšanu uz izlasi. Kuri spēlētāji, jūsuprāt, varēja tikt izsaukti?
Pertija: "Tā nav mana kompetence, bet gan izlases treneru. Zinu tikai vienu - ja komanda no pirmās kārtas līdz pat šodienai atradās tabulas trijniekā, tad arī no tās bija jābūt izsauktiem futbolistiem. Man tā šķiet. Nav jau runa par pamatsastāvu - uzskatu, ka paplašinātajā sarakstā mūsu spēlētājiem bija jābūt. Neizsauca, tā ir viņu kompetence. Savu spēlētāju uzvārdus nesaukšu. Šis jautājums neattiecas uz tēmu [spēli pret "Spartaku" - aut.]."

Ieradāties dienu iepriekš - kāpēc?
Dzavetjēri: "Ar autobusu jābrauc trīs stundas un ir grūti spēlēt, ja brauc tai pašā dienā un spēle sākas sešos. Spēlētājiem tā bija vieglāk, un mums ir svarīgi būt pēc iespējas profesionālākiem, jo komanda ir ļoti jauna."

Bieži uzsverat, ka spēlētāji ir gados jauni. Vai viņi sezonas gaitā ir progresējuši, ņemot vērā rezultātu uzlabošanos?
Dzavetjēri: "Jā, tāds ir mūsu, treneru un spēlētāju, darbs. Ja katrā treniņā tiek domāts par progresu, tad tas notiek. Es stipri uz to spiežu. Tagad mums ir labs nogrieznis - kādā brīdī, iespējams, tik labi vairs neklāsies, taču man ir svarīgi, lai futbolisti progresētu. Un, kad vairs tik labi neies, domāju, komanda būs labāk gatava to mainīt, nekā tas bija sezonas sākumā, kad daudzas spēles zaudējām sliktā stilā, piecos mačos salaižot 17 vārtus. Gribu strādāt smagi un nedomāt par iepriekšējiem rezultātiem. Čempionāts ir sarežģīts. Man patīk Valmiera - ka tā spēlē atklātu futbolu un mēģina uzvarēt. Ja ir divas tādas komandas kā šodien, tas ir pozitīvi arī līdzjutējiem."

Vai "Spartaks" jums ir neērts pretinieks, ņemot vērā divus zaudējumus pret šo komandu?
Pertija: "Nevis neērts, bet labs pretinieks, kas nokomplektēts ar mūsdienīgiem futbolistiem. Paši redzat. Te nav runas par neērtu pretinieku - tā ir spēcīga, nevis neērta komanda. Neērtu komandu nav - ir stipras vai vājas komandas. "Spartaks" ir spēcīgs, tāpēc arī divreiz mūs uzveicis. Mēs šodien spēlējām uz uzvaru, bet pretinieks no tā ne sekundi nenobijās. Uz mūsu uzbrukumiem atbildēja ar saviem ātrajiem pretuzbrukumiem un panāca rezultātu. Viņi ir spēcīgi, nevis neērti."

"Metta" - "Jelgava" 2:1

Marians Pahars, "Jelgavas" galvenais treneris: "Godīgi sakot, nav daudz ko teikt. It kā spēlējām labi un bija viss, lai uzvarētu spēli, taču futbolā spēli izšķir daudz faktori - kļūdas, citi cilvēki. Šodien mums nepaveicās, un pārliecības līmenis mums ir vājš. Tāpēc arī bija tā, ka "Metta" no tikai pāris iespējām iesita divus vārtus. Tas liecina par mūsu vājo pārliecību. Ir tik daudz problēmu ar sastāvu, ar traumām... Nevaram arī iesist [tikai mača galotnē "Jelgava" pārtrauca 400 minūšu garo sauso sēriju uzbrukumā - aut.]. Ir grūti, bet jāstrādā."

No malas šķita, ka trūkst kustības - atskaitot varbūt Hvoiņicka centību, priekšā trūka ieskriešanu brīvās zonās, viss notika statiski.
Pahars: "Jā, tā bija, sevišķi pirmajā puslaikā, kad it kā kontrolējām spēli, veidojām pozicionālus uzbrukumus, bet nebija pietiekami daudz kustības no pāris uzbrūkošajiem spēlētājiem. Tas ir acīmredzams, tā ir problēma. Taču pat ar šo problēmu mēs varējām šodien sasniegt labāku rezultātu, jo bija momenti, bija spiediens. Tomēr otrajā puslaikā zaudējām neobligātus vārtus un zaudējām spēli."

Radās sajūta, ka jums ir divi veidi, kā gūt vārtus - ar centrējumiem atrast otrajā stāvā Aivaru Emsi vai arī Bidzinašvili tālsitieni. Vai, tavuprāt, daudzveidība uzbrukumā ir pietiekama?
Pahars: "Analizējām pretinieku un, pirmkārt, šodien vēlējāmies pēc iespējas ātrāk bumbu nogādāt priekšā, jo "Metta" presingo un veido ātrus pretuzbrukumus caur īsām piespēlēm. Grūti pret viņiem spēlēt, jau pirmajā spēlē pret viņiem sapratām šo bīstamību ["Metta" atkārtoti uzveica Jelgavu - aut.]. Tāpēc veicām diagonālas piespēles, kur viņiem nebija daudz spēka, un mēs daudz kontrolējām bumbu kreisajā malā ap soda laukumu. Taču priekšā vajadzīga individuālā meistarība - protams, gaidu vairāk no Bidzinašvili, Aivara, Hvoiņicka - jā, viņam [Hvoiņickis] bija labi centrējumi, daudz kustējās, bet neguva vārtus, neveica bīstamus sitienus. "Metta" šodien ļoti dziļi, kompakti aizsargājās, neļaujot mums izdarīt vairāk. Taču atkal - manuprāt, te vairāk runa ir par individuālās meistarības trūkumu, nevis uzbrukumu daudzveidības, variantu trūkumu."

Minēji "citus cilvēkus", kas arī patraucēja - ko ar to biji domājis?
Pahars: "Ar Andri [Rihertu] mēs jau ilgi draudzējamies, bet labi zinu, ka, ja šeit bumba pamet laukumu, to nebūs viegli dabūt atpakaļ - puiši [bumbas padevēji] malači, dara to savas komandas labā. Tā ir viena lieta. Negribu runāt par tiesnešiem, jānoskatās video, lai saprastu labāk, bet no malas... nezinu, varbūt ne tik daudzās epizodēs, taču, manuprāt, viņš [Treimanis] varēja šodien tiesāt labāk. Zinu viņu labi, viņš ir labs tiesnesis - varbūt zaudējuma dēļ man šāda reakcija. Redzēsim, vēl jānoskatās momenti, bet puiši pēc spēles arī teica, ka tur nekā nebija pret viņu spēlētāju pēdējās minūtēs ["Jelgavai" mēģinot izraut 2:2, tai tika fiksēts pārkāpums netālu no "Mettas" vārtiem - aut.]."

Bieži akcentē sastāva problēmas, tai pašā laikā klubs ir šķīries no Rašo un Panteli.
Pahars: "Panteli principā nespēlēja, ne reizi nebija pamatsastāvā [piecas reizes nāca uz maiņu, kopā sakrājot 65 minūtes - aut.]. Ar Rašo bija citādi - varbūt gribētu viņu paturēt, taču īres līguma termiņš beidzās, klubs [Kipras AEL] gribēja viņu atpakaļ, un mēs neko daudz nevarējām izdarīt. Runāju ar spēlētāju, kurš teica, ka kluba prezidents un treneris vēlas viņu atpakaļ. Viņiem Kiprā drīz sākas pirmssezonas sagatavošanās posms un pirms tam viņi vēlas dot Rašo atpūtu. Vēl arī bez diskvalificētajiem Rodes un Osipova šodien bija grūti. Neesot arī Rašo, bija pilnīgi cita aizsardzības līnija. Taču aizsardzība šodien neslikti nospēlēja, man patika."

Drīz transfēru periods - pievienosies jauni spēlētāji?
Pahars: "Mēģināsim. Mums it kā ir daudz spēlētāju, bet... jau esmu aizmirsis, kā Džaneiro [Purperharts] izskatās. Vai Ņikita Ivanovs. Tāpat grūti pateikt par Eduardu Emsi - cerēju uz viņu, gribēju pamēģināt sastāvā, taču pēc operācijas kaut kas notika un atkal jauna operācija. Ir problēmas, bet neko darīt. Ja būs iespēja, papildināsim sastāvu. Mūs ne tik daudz interesē leģionāri, bet gan vietējie. Piemēram, pat šodien - Indrāns uznāca uz maiņu un parādīja, ka var ievērojami palīdzēt. Ar viņu laukumā parādījām citu futbolu, bet diemžēl viņš netrenējās - pēdējā mēneša laikā viņam kājas pirksta lūzums un katru spēli aizvada uz špricēm. Plus viņam bija trīs spēļu diskvalifikācija. Devām viņam atpūtu, viņš netrenējās, tad atkal viņam uzkāpa uz kājas, atkal sāpes, atkal šprices. Jakovs [Biljans] četras piecas nedēļas bija ārā, tagad aizvadījis tikai pāris treniņus, bez viņa grūti. Jā, ir problēmas, bet tādas ir visiem."

Skaidrs, ka lielā mērā tas saistīts ar šīm te sastāva lielajām problēmām, bet cik, tavuprāt, pēdējā vieta, kurā esat nonākuši, ir pelnīta un vai var runāt par krīzi?
Pahars: "Protams, ka pēdējā vieta nav atbilstoša mūsu līmenim. Taču kuru tas interesē? Protams, ka šis ir grūts periods un neviens komandā, mani ieskaitot, nedomāja, ka tā varētu būt, jo ļoti labi sākām čempionātu, labi spēlējām, labi izskatījāmies. Pēc tam sekoja daudz izmaiņu sastāvā, iekšējās izmaiņas. Tas viss ievērojami traucē. Zaudējām pārliecību, zaudējām saiknes. Viena spēle, otra spēle, bet futbolā tā ir - četras šādas spēles un krīze. Krīze nav tik gara, bet, protams, ka kaut kas ir. Ģērbtuvē situācija nav labāka - ne tāpēc, ka būtu konflikti, bet gan tāpēc, ka nav rezultātu. Protams, ka vieglāk ir tad, kad viss kārtībā ar rezultātiem, vieglāk saliedēt komandu. Taču arī šādi brīži ir vajadzīgi. Redzēs, kā būs, turnīra tabulā nav, par ko priecāties. Saprotu savu atbildību. Darām, ko varam, bet kaut kas nesanāk - ne tikai laukumā, bet arī daudzas citas lietas, sākot no mazām un beidzot ar lielām. Ir nianses. Tāpēc tā [krīze] gadās. Pirms spēles šodien noskaņojums bija labs, redzēju, ka visiem puišiem acis deg. Manuprāt, viņi izdarīja visu. Varbūt ne visiem ir pietiekama meistarība... Bet gribēšana bija - nevaru pateikt nevienam, ka "tu negribēji šodien" vai "tu spēlēji slikti". Mēģināja, bet ar to izrādījās nepietiekami. Tagad būs pauze - būs laiks parunāt ar vadību, ar spēlētājiem."

Andris Riherts, "Mettas" galvenais treneris: "Paldies spēlētājiem, atbalstītājiem, kluba darbiniekiem par maiju - teikšu godīgi, tas nebija viegls. Bija ļoti daudz spēļu Virslīgā, tāpat dublieru turnīrā. Cilvēkiem-organizatoriem, šķiet, katru dienu bija jāsēž Hanzā un jāorganizē dažāda līmeņa spēles. Var teikt, ka maijs Latvijā ir futbola mēnesis, kad pilnīgi visos līmeņos spēlē futbolu. Šodien esmu pateicīgs spēlētājiem, ka panāca rezultātu - bija 1:0, bija 2:0, tad 2:1, bet nevienu mirkli nebija šaubu, ka mēs uzvarēsim, jo mentāli bijām gatavi jebkam. Tas arī mums palīdzēja beigās nosargāt rezultātu, jo kaut kādu spiedienu "Jelgava" beigās radīja, kas arī bija pamatā tam, ka uz saviem vārtiem nopelnījām 11 metru soda sitienu."

Kā spēles zīmējumu mainīja agri gūtie vārti? Jo tomēr brīžiem devāt pretiniekam uzspēlēt pozicionālu uzbrukumu spēli. Kā būtu, ja ilgāk turētos 0:0?
Riherts: "Grūti pateikt, kā būtu bijis, bet mums, iesitot tik ātri un beigās uzvarot spēli, tas ir solis uz priekšu. Tieši mentālā ziņā, jo nav viegli. Parasti, kad izvirzāmies vadībā... tiesa, pretinieks arī nebija tādā formā, lai radītu spiedienu, kuru mēs varētu neizturēt. Iesākām labi, tāpēc arī guvām vārtus. Pēc tam, manuprāt, mēs tik un tā centāmies iziet no viņu presinga. Viņi gribēja mūs presingot, jo zina, ka mēs izspēlējam, zina, ka dodam vismazāk piespēļu un tās ir īsākās līgā. Turpretī pretiniekam piespēles ir visgarākās, varbūt līdzās ir Daugavpils. Tādam stilam mēs arī bijām gatavi - ka būs daudz diagonālo piespēļu. Kad Jelgava minūtes 30 šādi spēlēja, tas mums bija parocīgi. Kad iznāca Indrāns, kurš mēģināja bumbu pieturēt un izveidot divas trīs piespēles, ieskriet soda laukumā, mums radās mazs apjukums, jo tomēr viņu spēlētāji sāka kustēties pa zemi."

Kāpēc Ozoliņam dzimšanas dienā neļāvi iziet pamatsastāvā?
Riherts: "Ozoliņš šodien svinēja 18. dzimšanas dienu - apsveicu viņu! Rihards ir starp spēlētājiem ar lielāko spēles laiku, viņš ir jauns pussargs. Redzējāt, ka maijā es viņu un Fazili ļoti daudz rotēju un, manuprāt, tas ir panākums, ka šajās spēlēs izcīnījām uzvaras un punktus."

Grūti šodien kaut ko negatīvu pieminēt, bet pagaidām nevienus vārtus Virslīgas karjerā [kopā 33 mači, pamatsastāvā 31 - aut.] nav guvis Liepa. Šodien viņš izmēģināja tālsitienu, kas bija ļoti neprecīzs. Vai Liepa ir spējīgs gūt vārtus no distances?
Riherts: "Liepa varēja iesist jau kādus četrus piecus vārtus - pēc stūra sitieniem. Viņš tik ļoti koncentrējas gūt vārtus, jo vārtus jau ir guvuši Ozoliņš, Uldriķis, Varslavāns, Krollis, taču Liepa ir no spēlētājiem, kura kvalitātes ir redzamas laukuma vidū un nav jābūt satraukumam, ka nav gūto vārtu. Ja viņš gūs vārtus, tad tie būs ļoti svarīgi."

Pie negatīvā laikam var minēt sešas dzeltenās kartītes.
Riherts: "Jā, un pie negatīvā, ka nākamo spēli izlaidīs divi spēlētāji [Ševeļovs un Šibass - aut.]."

Sanāk mēnesis bez futbola, jo "Mettai" nākamā kārta jāizlaiž.
Riherts: "Jā, spēlēs pēc Jāņiem, būs kārtīgi atpūtušies. Tā ir mūsu čempionāta specifika."

Varbūt tā pauze nāks par labu, jo komandā ir daudz skolēnu, studentu, šai laikā var tikt galā ar šīm lietām.
Riherts: "Mums ir diezgan daudz jauniešu izlašu spēlētāju. Domāju un ceru, ka viņi tur spēlēs vienas no galvenajām lomām. Būs trīs spēles. Vienīgi U-21 izlasei tikai viena spēle un septiņu dienu gara treniņnometne, tā ka tik un tā būs kaut kāds apjoms. Mums ["Mettai"] būs spēle Somijā ar HIFK [9. vieta Somijas augstākajā līgā šobrīd - aut.] - tiem, kuri paliks uz vietas, tā būs laba spēle. Vēl gribējām spēlēt ar zviedru "Djurgaarden" [Zviedrijas čempionāta vicelīdere - aut.], kas pagaidām nav sarunāta - ja izdosies arī otra, tad spēlētājiem pauze nebūs nemaz tik gara."

Esat pametuši pēdējo vietu. Vai vari noteikt, kāda varētu būt maksimālā latiņa vietas ziņā? Jo tabula ir interesanta.
Riherts: "Tabula ir interesanta. Teicu, ka pēc maija spēlēm viss būs skaidrs - teikšu godīgi, esmu patīkami iepriecināts, ka nekas nav skaidrs [smaida]. Grūti prognozēt. Redzam, kā "Spartaks" startēja pirmajā aplī un kā otrajā aplī. Augstākais... četriniekā mēs ielēkt nevarētu [smaida], bet [varam] tajā posmā starp piekto, varbūt pat ceturto un devīto vietu. Skatīsimies, kas notiks pāreju periodā."

Vai pāreju periodā jauni spēlētāji pievienosies arī "Mettai"?
Riherts: "Domāju, mums nebūs jaunu 12-14 spēlētāju, kā tas pierasts pie mums Latvijā. Taču uz diviem trijiem spēlētājiem mēs ceram - būs arī no dublieriem un arī jaunākas komandas kāds spēlētājs."

Plānojat piesaistīt arī kādu, kurš nav no "Mettas" sistēmas?
Riherts: "Jā, protams, plānojam. Viens vismaz, bet, cerams, divi."

Vietējie vai ārzemnieki?
Riherts: "Vietējie."

"Daugavpils" - "Liepāja" 1:0

Aleksandrs Starkovs, "Liepājas" galvenais treneris: "[Nopūšas] Bija divi dažādi puslaiki. Pirmajā no tiem "Daugavpils" mūs viennozīmīgi apspēlēja, savukārt otrajā jau mums bija diezgan labas iespējas gūt vārtus. Likteņa ironija, ka vārtus ielaidām tieši otrajā puslaikā. Kopumā "Daugavpils" uzvara gan uzskatāma par likumsakarīgu, apsveicu treneri un pretinieku komandu."

Viktors Morozs, "Daugavpils" galvenais treneris: "Esam ļoti priecīgi, ļoti labs rezultāts. Visi puiši ir malači. Bija grūti pēc trim zaudējumiem noskaņoties. Zinājām, ka spēlēsim pret spēcīgu, jaudīgu komandu. Pētījām "Liepāju" un redzējām, ka iepriekšējo maču [pret Valmieru - aut.] viņi aizvadīja ļoti stipri. Esmu priecīgs par sasniegto rezultātu. Esmu gandarīts, īpaši par pirmo puslaiku, kuru tiešām aizvadījām labi. Otrajā puslaikā mums bija problēmas, zinājām, ka viņi pieliks. Kaut kādā mērā mums paveicās."

Otrajā puslaikā pretinieks piespieda spēlēt no aizsardzības?
Morozs: "Jā, jo [apzinātas] tādas taktikas mums nebija. Pārtraukumā runājām, ka vairāk spēlēsim uzbrukumā, ka gribam to panākt. Tomēr vienmēr var spēlēt tā, kā to ļauj pretinieks - viņi otrajā puslaikā bija stiprāki. Mums bija grūti, taktikas spēlēt no aizsardzības nebija."

"Riga" - RFS 2:0

Valds Dambrausks, RFS galvenais treneris: "Protams, ka manai komandai tas ir neapmierinošs rezultāts. Apsveicu "Riga" ar labu uzvaru - domāju, viņiem tā bija svarīga. Protams, arī mums bija svarīgi dabūt labu rezultātu, taču diemžēl man jāatzīst, ka šī nebija mūsu diena, sevišķi otrais puslaiks. Ja spēlējam šādi, ne uz ko nevaram cerēt. Spēles ritējums vairāk vai mazāk bija tāds, kādu sagaidījām, jo zinājām, ka abas komandas būs diezgan piesardzīgas. Spēle tā arī sākās. Mums bija liela bumbas kontrole, taču abas komandas minimāli radīja bīstamību pie pretinieku vārtiem. Otrajā puslaikā mēs bijām otra labākā komanda laukumā un pieļāvām dažas izšķirošas kļūdas. Kā jau jums, puiši, sacīju pirmsspēles intervijā [raidījumam "Futbolbumbas" - aut.], pirmie vārti šādā spēlē būs ārkārtīgi svarīgi un tā komanda uzvarēs. Diemžēl mēs ne tikai ielaidām pirmos vārtus, bet arī nopelnījām sarkano kartīti - bija pavisam grūti, jo "Riga" nosēdās ļoti dziļi un mums pat ar 10 spēlētājiem bumba bija, cik vien vēlējāmies, taču bumbai bija nenozīmīgs pielietojums. Beigās pēc ļoti sliktas kļūdas ielaidām otros vārtus, taču nav lielas starpības, vai zaudējam ar 0:1 vai 0:2. Esam ļoti sarūgtināti gan ar sniegumu, gan ar rezultātu."

Kristaps Blanks, "Riga" treneris: "Protams, esam ļoti priecīgi par uzvaru. Liels paldies spēlētājiem par pašatdevi, sevišķi otrajā puslaikā, kad izgājām ar jauniem spēkiem. Liels prieks, ka atnāca tik daudz skatītāju - paldies abu komandu faniem, arī pārējiem cilvēkiem, kas atnāca. Uzreiz cits futbols, kaut kāda ažiotāža, skaļums - reizēm bļauj un nevari sabļaut. Tas pierāda, ka kaut kas jau notiek. Liels paldies visiem, kas organizēja šo pasākumu. Ja par spēli, kā jau minēja kolēģis, pirmais puslaiks ļoti piesardzīgs no abu komandu puses. Praktiski bez momentiem, no skatītāju viedokļa ļoti skumīga spēle. Arī pārtraukumā runājām - ja kaut ko gribam šai spēlē, mums noteikti jāpieliek kustībā. Tas arī tika izdarīts. Otro puslaiku sākām, uzreiz moments Brizolam bija. Diemžēl tas netika realizēts un, kā minēja Valds, šādās spēlēs ļoti svarīgi ir pirmie vārti. Šoreiz mēs iesitām un varējām nosēsties un spēlēt uz pretuzbrukumiem, plus viņi vēl dabūja noraidījumu. Kādā brīdī jau pārāk dziļi nosēdāmies, vēloties nosargāt rezultātu, - tā nevajadzēja darīt, pēc tam to pamainījām un spēles izskaņā izdevās veiksmīgi gūt otros vārtus. Līdz ar to iznākums bija skaidrs. Tagad divu nedēļu pauze un jāgatavojas grūtajam izbraukumam Liepājā, pēc tam pret "Spartaku", kurš uzņēmis ļoti labu tempu. Grūtas spēles priekšā."

Pirmajā puslaikā abas komandas spēlēja otrajā ātrumā, otrajā puslaikā "Riga" ieslēdza piekto ātrumu, bet jūs palikāt otrajā. Kāpēc?
Dambrausks: "Grūti tagad pateikt. Mums jāanalizē spēle, taktika, bumbas kustība otrajā puslaikā. Taču piekrītu, ka sniegums otrajā puslaikā bija neapmierinošs. To pašu tikko pateicu spēlētājiem."

Vai piekrītat par Solovjovam parādīto sarkano kartīti?
Dambrausks: "Kā gan es varētu nepiekrist tiesneša lēmumam? Lēmums tika pieņemts, es to nevaru mainīt. Mums pēdējās aptuveni 20 minūtes bija jāaizvada mazākumā un nav jēgas pie tā atgriezties. Vai piekritīšu vai nē, šis fakts jau ir noticis, neko nevaru mainīt."

Bulvītis maču uz soliņa sāka, jo rupji kļūdījās spēlē pret "Daugavpili"?
Dambrausks: "Kā parasti saku preses konferencēs, izvēlos sastāvu, kuram ir lielākās izredzes uzvarēt. Uzskatu, ka šodien sākām ar tādu pamatsastāvu, kuram bija lielākās izredzes. Diemžēl Isajevs guva savainojumu un laukumā nācās doties Naurim. Bulvītis ir pieredzējis spēlētājs, taču diemžēl otro spēli pēc kārtas viņš pieļāva kļūdu, kas mums maksāja vārtus, bet, ziniet, tā gadās. Mums jāiet uz priekšu, lai dabūtu ārā no savām galvām šos rēgus. Priekšā ļoti daudz spēļu, mums jābūt gataviem."

Šodien atpakaļ vārtos bija Ozols. Kā ar viņu un Uvarenko, kura nebija pieteikumā?
Blanks: "Mums ir trīs līdzvērtīgi vārtsargi [vēl arī Puriņš - aut.] un visus jau esam izrotējuši. Jā, Roberts [Ozols] ir atgriezies, viņam vairs nesāp. Kopā ar vārtsargu treneri izvēlējāmies par labu Robertam. Nostāvēja uz nulles, izdarīja savu darbu. Labi, varbūt kārtīgi uz 100% viņš nav gatavs, bet lēnām atgūst to elpu un tās sajūtas, kas viņam bija iepriekšējā gadā. Treniņos labi strādā - raksturs viņam ir, viņš vēlas pēc iespējas ātrāk tikt laukumā. Ja ir trīs vārtsargi, kādam jāpaliek malā, šoreiz tas bija Uvarenko."

Karašausks otrajā aplī tikai vienreiz bijis pamatsastāvā - kāpēc un kas ar viņu notiek?
Blanks: "Mēs rotējam sastāvu. Kad viņš bija sākumsastāvā, kaut kādas spēles neaizgāja. Atkal sākās rotācija, citi vinnēja. Izdomājām, ka viņš otrajā puslaikā var nākt uz maiņu un pastiprināt spēli - arī šodien bija tāds nodoms. Mums tagad īsti uzbrucēju nav un jābūt arī kādam rezerves variantam. Liekot visus variantus kopā, šobrīd sanāk tā."

Cik sāpīga ir Lemajiča aiziešana?
Blanks: "Tāds ir futbols, tagad spekulēt par to... Protams, viņš bija svarīgs spēlētājs, iepriekšējā gadā bija līgas bombardieris, arī šosezon sasitis piecus vārtus. Bija svarīgs spēlētājs, standartsituācijās gan priekšā, gan aizmugurē, par gaisa bumbām. Parādījis sevi par labu cīnītāju. Tas ir futbols, tā notiek. Futbolists ar klubu kaut kur nevienojās, neatrada kopsaucēju un pārgāja citur. Sanāca, ka pārgāja pie konkurentiem. Tagad mēģināsim spēlēt tā, lai nejustu viņa iztrūkumu."

Klubs gribēja pagarināt līgumu ar viņu?
Blanks: "Detaļās nezināšu, nesēdēju ar viņu un līgumu neslēdzu [smaida]. Esmu dzirdējis vairākas versijas, taisnība droši vien ir kaut kur pa vidu. Jāprasa cilvēkiem, kas ar to nodarbojās."

Līguma beigās viņš vairs nebija kopā ar komandu - kā lēmums tas bija?
Blanks: "Kad jau ir spēlētāja lēmums un zini, ka viņš ies prom, ir jāpieņem lēmums. Pat zinot, ka viņš arī šādā situācijā varētu nospēlēt par visiem 100%, vienalga psiholoģijai ir nozīme - vai viņš gribēs pēdējā spēlē atdot pēdējos spēkus? Tas bija kopīgs lēmums - sēdējām un domājām ar kluba vadību. Ja kaut kas nesanāktu, visi noveltu vainu uz viņu, ka viņš neatdodas. Domāju, šis bija vienīgais pareizais lēmums."

Cik ilgi pēc sezonas Kiprā atpūtīsies Rakels?
Blanks: "Tagad viņš dodas izlases rīcībā - diez vai viņam tur ļaus atpūsties. Pie mums atbrauks pēc izlases - domāju, ka diez vai viņam sanāks liela atpūta. Ceram, ka viņš varēs palīdzēt. Zinām, ka viņš gandrīz bez atpūtas pēc "Riga" spēlēja Kiprā, pēc tam atkal šeit - protams, būs jārunā ar viņu, kā jutīsies un jāskatās, kā aizies izlases spēles, kādā stāvoklī viņš būs."

Kur turpinās Čudars?
Blanks: "Pašlaik viņš ir ar mums, tagad dosies uz U-21 izlasi, pēc tam kluba vadība ar viņu runās. Paigaidām lēmuma nav."

Jautājums abiem treneriem. Tūlīt vērsies vaļā transfēru logs - vai jūtat nepieciešamību pastiprināt sastāvu atsevišķās pozīcijās?
Dambrausks: "Domāju, to mēģinās darīt ikviens klubs, un mēs neesam izņēmums. Domāju, arī mūsu klubā darbs pie tā notiks un, cerams, transfēru logā pastiprināsimies. Kā zināt, no "Riga" pie mums pāries Lemajičs, taču mēģināsim pievienot arī citus kvalitatīvus spēlētājus."

Blanks: "Noteikti uzbrukumā jāmeklē pastiprinājums. Rakels ir atgriezies, kas mums ir liels bonuss - kad viņš atnāca pie mums pērn, mums jūtami izmainījās spēle priekšējā līnijā. Tāpat Lukjanovs lēnām atgriežas un pēc savainojuma sāk trenēties. Noteikti būs vēl svaigas asinis jāiepludina, lai būtu lielāka konkurence jau treniņos, sišanās par vietu sastāvā - lai tie, kas pamatsastāvā, jūt, ka viņiem min uz papēžiem."

No "Riga" sociālajiem tīkliem bija noprotams, ka pastiprinājums uzbrukumā, iespējams, jau atrasts.
Blanks: "Arkādij, es ar visām lietām klubā nenodarbojos [smejas] - katrs atbild par savu lietu. Kāds kaut ko ierakstījis, ne vienmēr es par to zinu. Krišs ["Riga" preses sekretārs - aut.] tur raksta, un mēs ne vienmēr vienojamies par saturu [smaida]. Tā ka man grūti spriest."

Lemajičs ir līdzīgs Malecam - vai Lemajiča pārnākšana nozīmē, ka Malecs būs prom?
Dambrausks: "Nē, tas neko nenozīmē. Ja mums rodas iespēja parakstīt līgumu ar kvalitatīvu spēlētāju, mēs to mēģinām izdarīt."

Cik nopietns savainojums ir Isajevam?
Dambrausks: "Šobrīd nav ne jausmas, taču viņu aizveda uz slimnīcu - cerams, izmeklēšanas rezultāti būs pēc iespējas drīzāk. Izskatās pēc nopietnas meniska problēmas [kā noskaidrojies pēc tam, Isajevam varētu nākties izlaist divus mēnešus, kas nozīmē arī Latvijas izlases tuvāko maču izlaišanu - aut.]."

Lasi vēl:
1. kārta: "Riga" un Kubarevs, Tosina negantās medības, īpašais Zjuzins, Sūlšera veiksme
2. kārta: "Riga" nespēlē kā čempione, "Spartaka" darba atļaujas, Pertijas plāni Valmierā
3. kārta: Karašauska portrets ģērbtuvē, slavas dziesma Savaļniekam, Liepājas ķibeles
4. kārta: Tamazs kosmosā, Riherta 8 sekundes, Dodo liktenīgā nenomainīšana
5. kārta: Liepājnieku vēlme redzēt Zidānu, vieglprātīgais Amansiu un nosalušais Marians
6. kārta: Dzavetjēri trūkst vārdu, Ventspils grūtais gads, Liepājai jāierodas uz maču vēl agrāk
7. kārta: Nuncio izdara spiedienu pats sev, "Mettas" labākais futbols, Jangs gari nerunā
8. kārta: "Riga" treneru konveijers, Zuntnera pēdējā cerība, Dejans pikts par Dambrausku
9. kārta: Futbola stadioni: Pertija nikns par apdalīto "Mettu", Morozs bēdīgs par Daugavpili
10. kārta: Dejans atvadās, Starkovs sveicinās, Daugavpils kā Andora, padomju leksika
11. kārta: Tiesneši kā Cēzaru sievas, Pertija bīda Morozu un 7. klases diskotēka
12. kārta: Riherts aizstāv Marianu, Pahars - Dambrausku, Kļosovs par prezidenta Adlana lomu
13. kārta: Pensionāri no RFS, Dambrausks un Pertija par tiesāšanu veic mājienus "ar mietu"
14. kārta: Zuntnera loma pie Starkova, RFS lāsts, pelēkais uzbrucējs Askerovs
15. kārta: "Lēdija Veiksme" palīdz futbola studentam Dambrauskam izbeigt melno sēriju


Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.
"Grobiņa" svin Deivida Dobrecova vārtu guvumu. Foto: Aiga Veisa
121

Liepāja pieder "Grobiņai": Dobrecova vīri derbijā satriec bagātākos kaimiņus

Šovakar otro uzvaru Latvijas futbola Virslīgas sezonā izcīnīja debitante "Grobiņa"/LFS, kas principiālajā derbijā ar 3:2 pieveica "Liepāju". Uzvaras vārtus guva galvenā trenera Viktora Dobrecova 27 gadus vecais dēls Devids.
Petrs Marešs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/FK RFS
15

Marešam meistarīgs tālsitiens, RFS pasniedz "Mettai" baranku un pārņem vadību

Latvijas futbola Virslīgas līderpozīcijā izvirzījusies titula glabātāja RFS, savā laukumā ar 2:0 pārspējot citu galvaspilsētas vienību "Mettu".